Techniektrainingen helpen fietssportblessures voorkomen

Steeds meer mensen stoppen met sporten, omdat ze geblesseerd raken. Bijvoorbeeld na een valpartij. Dat komt naar voren uit sportblessurecijfers van VeiligheidNL. Zonde, want vaak is zo'n blessure te voorkomen. Hoe? Door techniektrainingen te volgen.

Elk jaar presenteert VeiligheidNL de sportblessurecijfers. Het aantal mensen dat door zo'n blessure stopt met sporten, stijgt. Voor 3 op de 10 sporters is de blessure reden om volledig te stoppen met hun sport. Na het stoppen kiest het merendeel ervoor een andere sport te gaan doen. Bijvoorbeeld mountainbiken (10 procent). 
 

Sportblessurecijfers

 
Kijken we naar de wielersport, dan raakten 3.200 mountainbikers geblesseerd en belandden op de Eerste Hulp. Dat aantal stijgt elk jaar, onder andere door de toenemende populariteit van de sport. In tien jaar tijd steeg het aantal geblesseerde mountainbikers met 80 procent. Die grote stijging komt onder andere door de toename van het aantal mountainbikers in coronatijd. Inmiddels is dat aantal weer gezakt en kwamen er ook iets minder geblesseerde mountainbikers in 2023 in het ziekenhuis. 

Het kennisinstituut voor letselpreventie kijkt ook naar het aantal uren dat we sporten – in ons geval mountainbiken – en zet dat af tegen het aantal sporters (mountainbikers) die op de Eerste Hulp behandeld worden. VeiligheidNL krijgt gegevens van ziekenhuizen met een Eerste Hulp-post. Het CBS en RIVM leveren het aantal sporturen aan, dat ze bijhouden in de Leefstijlmonitor. Met deze gegevens rekent VeiligheidNL de kans uit dat je ernstig gewond raakt tijdens het sporten. En die kans is het grootst bij mountainbiken.
 

Ongevallen analyseren

 
De NTFU vindt elke gewonde wielersporter er één te veel. De wielersportbond wil daarom weten waar de ongevallen plaatsvinden en wat er precies gebeurt voorafgaand en tijdens zo'n fietsongeval. Maar ook: hoe wielersporters herstellen en welke nazorg ze krijgen. De bond gaat daarom samenwerken met VeiligheidNL. Zij helpen met data verzamelen en analyseren van ongevallen bij toertochten, gewone ritten en wedstrijden. Om een zo volledig mogelijk beeld te krijgen, werkt de NTFU ook samen met de KNWU. 

 

Start2Bike en kleurcodes


De NTFU moedigt veilig en verantwoord mountainbiken aan, door mountainbikers te helpen beter te worden op de fiets. We besteden aandacht aan de basistechnieken bij onze Start2Bike-trainingen, leren groepen hoe ze veilig en verantwoord over routes en door gebieden rijden en leiden instructeurs op.

Ook zorgt de NTFU ervoor dat langs steeds meer mountainbikeroutes kleurcodebordjes hangen, zodat je als mountainbiker weet hoe makkelijk of moeilijk een route is. Zo kunnen mountainbikers beter inschatten of de route qua techniek past bij hun niveau.
 

Goed leren mountainbiken voorkomt sportblessures

 
NTFU vindt het belangrijk dat meer mountainbikers een techniektraining volgen. Net zoals je leert hoe je moet duiken, skiën, motorrijden of surften, geldt dat ook voor mountainbiken. Leren hoe je moet mountainbiken zorgt ervoor dat:
  1. Je techniek verbetert;
  2. De kans op een valpartij verkleint;
  3. Je meer plezier op de mountainbike krijgt;
  4. Je beter weet hoe je mountainbike precies werkt;
  5. Je conditie en kracht verbetert;
  6. Je meer gefocust mountainbiket;
  7. Je nieuwe mensen leert kennen.
 

Waar vind je techniektrainingen voor mountainbikers

Wil je vooral de basistechnieken onder de knie krijgen? Of heb je een opfriscursus nodig? Meld je dan aan voor een Start2Bike-training bij jou in de buurt. 

Wil je structureel aan je mountainbikeskills werken? Sluit dan aan bij de trainingen die bij veel mountainbikeclubs door heel het land gegeven worden. Op Fietssport.nl/clubs vind je een overzicht van alle mountainbikeclubs in Nederland.

Zoek je een specifieke training, wil je met een aantal fietsvriend(inn)en samen een clinic volgen of wil je graag een-op-een begeleid worden? google dan 'mountainbike clinic'. Het aanbod is groot en voor ieder wat wils.

 

Misschien ook interessant...

Hoe spreid je de drukte tijdens je toertocht?

Sinds 28 november gelden er weer strengere coronamaatregelen. Zo zijn de 1,5 meter afstand en het  mondmasker weer verplicht en is publiek niet toegestaan. Dat betekent dat je als organisator ook maatregelen moet nemen om bijvoorbeeld drukte te verminderen. Hoe doe je dit?

Verenigingen

Goed voorbeeld: succesvolle eerste editie Start2Bike Kidz in Zwolle

MTB Zwolle bestaat nog maar een paar jaar, maar timmert flink aan de weg. Met ruim 100 leden én een succesvolle Start2Bike Kidz-editie achter de rug barst de club van de energie. “Als kinderen enthousiast zijn, worden ouders dit ook."

Toertochten, Verenigingen

Maak kans op kaarten voor de Tour de France Femmes toerversie voor jouw club

Op 12 augustus start de Tour de France Femmes in Rotterdam. Eén dag ervoor – zondag 11 augustus – kun je meedoen met de toerversie. NTFU mag aan twee clubs 5 startbewijzen weggeven. Enige wat je moet doen is laten weten waarom je met jouw club mee wilt doen.

Cyql, Verenigingen

Goed voorbeeld: Cyql geeft MTB Club Epe inzicht in de aanwezigen bij een clubrit

Sinds de lancering in september maken steeds meer clubs gebruik van Cyql. De app maakt het makkelijk om gezamenlijke ritten te plannen en informatie daarover met elkaar te delen. MTB Club Epe is enthousiast over het gemak dat Cyql brengt.

Tweede editie van Week van de Wielervereniging

Na een succesvolle eerste editie in het voorjaar, biedt de NTFU eind september opnieuw de Week van de Wielervereniging aan. In deze week staat het versterken van verenigingen centraal. Bestuursleden van wielerverenigingen kunnen zes interessante workshops volgen.

Alliantie Samen Fietsen

Alliantie Samen Fietsen grijpt lente aan voor meer begrip op het fietspad

Dit weekend lijkt het mooi fietsweer te worden. Veel mensen pakken dan de fiets. Bij de Alliantie Samen Fietsen grijpen ze daarom de lente aan om fietsers en andere weggebruikers op te roepen rekening met elkaar te houden: “Fiets vriendelijk, dan gebruikt iedereen het fietspad veilig en met plezier.”

Verenigingen

Vebego Limburgs Mooiste zoekt vrijwilligers

Wil jij op een sportieve manier geld verdienen voor jouw vereniging? De organisatie van het fietsevenement Vebego Limburgs Mooiste is op zoek naar leden, die tegen een vergoeding voor hun club, mee wil werken tijdens een van de grootste fietsevenementen van Nederland.

Trailfund

NTFU en Bosch eBike Systems kennen de eerste drie Trailfunds toe aan mountainbikeroutes

Wielersportbond NTFU en Bosch eBike Systems kennen de eerste ronde van het Trailfund toe aan drie mountainbikeroutes: Netersel (Noord-Brabant), Marum (Groningen) en Anloo (Drenthe). Het Trailfund wordt uitgereikt aan de vrijwilligers van ATB Marum, TWC Het Snelle Wiel uit Bladel en FTC ’t Kamrad uit Assen. 

Afsluitdijk

Vanaf 26 juni fietsen en wandelen op de Afsluitdijk

Het nieuwe fiets- en wandelpad over de Afsluitdijk en langs de Waddenzee is vanaf 26 juni voor een groot deel open. Tussen de sluizen van Den Oever en Kornwerderzand kun je over een lengte van 24 kilometer fietsen en wandelen.

Stuifduinen

Stuifduinen bedreigen fietspaden langs de kust

Door een enorme berg zand dreigen de fietspaden in de Noord-Hollandse duinen te verdwijnen. Tussen Bergen en Schoorl en de strandopgang Kattendel bij Bloemendaal ploeg je al door het zand. Fietsersbond, NTFU, Fietsplatform en ANWB luiden de noodklok.