Wegkapitein en MTB-begeleider

Fiets je in een groep van meer dan vier personen? Dan raden we aan om met een wegkapitein of MTB-begeleider te fietsen. Hij of zij houdt iedereen bij de les als je gaat wielrennen of mountainbiken. Lees snel verder waarom je met een wegkapitein of MTB-begeleider zou moeten fietsen.

1. Het is veiliger

Fietsen in een groep, ook als jullie een informele vriendengroep zijn, brengt een bepaalde mate van verantwoordelijkheid met zich mee. Je bent niet alleen verantwoordelijk voor je eigen veiligheid, maar ook voor die van de mensen om je heen. Veel ongevallen in een groep gebeuren door onverwachte omstandigheden, zoals een uitwijkmanoeuvre of remactie. Met een wegkapitein of MTB-begeleider wordt de kans op een valpartij kleiner, omdat hij of zij de veiligheid van de groep bewaakt.

2. Afspraak is afspraak

Als het goed is, maken jullie voor vertrek afspraken over signalen, snelheid en route. En, afspraak is afspraak, toch? Toch is niets menselijks ons vreemd en dan is het handig als de wegkapitein of MTB-begeleider iedereen bij de les houdt. Bij lastige verkeerssituaties bepaalt hij of zij wat de groep doet en zo voorkom je dat iedereen voor zichzelf beslist en er onveilige situaties ontstaan. Hij of zij zegt wanneer het sneller of langzamer moet en wanneer je op elkaar wacht als iemand het niet bijhoudt.

3. Fietsen als groep wordt nóg leuker

Rijden als een groep wordt leuker met een wegkapitein of MTB-begeleider. Hij of zij is net als bij een voetbalteam een soort aanvoerder. Je vormt een hechter team en raakt beter op elkaar ingespeeld: wisselen, ritsen en communiceren gaat steeds beter.

4. Beter imago

Je anticipeert als groep beter op andere weg- en bosgebruikers. Je laat zien dat jouw groep zich – net als anderen – aan de geldende verkeers- en gedragsregels houdt. Je draagt als groep bij aan een positiever imago van wielrenners en mountainbikers. Groepen die al met een wegkapitein of MTB-begeleider rijden, merken in hun omgeving dat er positief gereageerd wordt hoe zij als wielrenners en mountainbikers rijden.

Word wegkapitein of MTB-begeleider

Leer in één dag hoe je de leden van jouw wielerclub of vriendengroep veilig over het fietspad of de mountainbikeroute begeleidt.

Meld je aan