NTFU lanceert Meldpunt Veilige Sport

De NTFU zet zich in voor een sociaal veilige sportomgeving en kondigt daarom de lancering van het Meldpunt Veilige Sport aan. Dit meldpunt biedt een laagdrempelige manier voor leden, bestuursleden en andere betrokkenen om incidenten van grensoverschrijdend gedrag te melden en draagt bij aan een veilige en plezierige sportbeleving voor iedereen.

Waarom een Meldpunt Veilige Sport?

De NTFU streeft naar een sportomgeving waar iedereen zich veilig en gerespecteerd voelt. Helaas kunnen er situaties ontstaan waarin dit niet het geval is. Het Meldpunt Veilige Sport is opgericht om meldingen van integriteitsschendingen te doen. Integriteitsschendingen kunnen enorm uiteenlopen van aard, enkele voorbeelden waar een melding voor kan worden gedaan:

  • Machtsmisbruik
  • Intimidatie
  • Agressie
  • Geweld
  • Racisme
  • Discriminatie
  • Pesten
  • Uitsluiting
  • Seksuele intimidatie
  • Matchfixing
  • Doping


Hoe werkt het meldpunt?

Leden, bestuursleden, instructeurs en andere betrokkenen in de wielersport kunnen op verschillende manieren melding maken bij het Meldpunt Veilige Sport. Dit kan telefonisch via 0318-545707 of via meldpunt@ntfu.nl. Het meldpunt is bereikbaar van maandag tot en met donderdag van 09:00 tot 16:00 uur en op vrijdag van 09:00 tot 12:00 uur. Voor wie liever anoniem blijft, is er de mogelijkheid om via Chatten met Fier een anonieme melding te doen.


Wat kun je verwachten van het meldpunt?

Het meldpunt biedt allereerst een luisterend oor. Het meldpunt adviseert in de stappen die de melder kan nemen, eventueel met hulp van het bestuur van de vereniging. Daarnaast kan het meldpunt helpen met het inschakelen van hulpverlening of bemiddeling. Afhankelijk van de aard van de melding kan het meldpunt andere bevoegde instanties inschakelen voor de opvolging van de melding. 


Rol van de vertrouwenscontactpersonen

Met de introductie van het Meldpunt Veilige Sport vervalt de rol van de vertrouwenscontactpersonen van de NTFU. Het meldpunt neemt de taken van deze contactpersonen over en biedt een centrale, toegankelijke plek voor alle meldingen en ondersteuning. De vertrouwenscontactpersoon van de NTFU kunnen dus niet meer lokaal (bij de vereniging) worden ingezet. Dat betekent dat clubs zelf een vertrouwenscontactpersoon aan dienen te stellen.


Ondersteuning en preventie

Om een sociaal veilige omgeving te creeëren bij de wielervereniging, biedt de NTFU ondersteuning aan op het thema '4V's van Sociale Veiligheid'. Op deze pagina lees je welke stappen clubs kunnen nemen. De NTFU biedt professionele ondersteuning aan om stappen te nemen op dit thema, wil je hier gebruik van maken? Stuur dan een e-mail naar verenigingen@ntfu.nl

 

Meer informatie

Bekijk de webpagina Meldpunt Veilige Sport voor meer informatie en veelgestelde vragen.


Samen maken we de wielersport veiliger!

Misschien ook interessant...

6x praktische tips voor het organiseren van een digitale ALV

In dit artikel schreven we eerder al over de mogelijkheden die verenigingen hebben als het gaat om het organiseren van de Algemene Ledenvergadering in tijden van corona. Door de corona spoedwet is het mogelijk om de ledenvergadering digitaal plaats te laten vinden, ook als dit nog niet is opgenomen in de statuten. Maar hoe organiseer je zo’n vergadering nu op een praktische manier? We geven een aantal tips.

Cyql, Verenigingen

Nieuwe mogelijkheden na update Cyql app

Deze Cyql app, die voor NTFU verenigingen gratis te gebruiken is, maakt het plannen van clubritten een stuk eenvoudiger. Wat je allemaal kunt met Cyql, lees je op deze pagina. Inmiddels maken meer dan de helft van de NTFU verenigingen gebruik van de app én werd de app onlangs nog beoordeeld met het rapportcijfer 8,1! Cyql heeft onlangs een update gekregen waardoor er enkele extra functionaliteiten beschikbaar zijn in de app. Welke dat zijn lees je in dit artikel. 

Meer ruimte voor de fiets

Steeds minder groen en natuur om te sporten en ontspannen

De ruimte om te sporten, bewegen en ontspannen staat in heel Nederland onder druk. Uit onderzoek dat de ANWB liet uitvoeren wordt duidelijk dat we steeds minder groen om ons heen hebben. En dit wordt alleen maar minder door de groeiende bevolking en toename van het toerisme.

NTFU

Kosten voor de fietsverzekering stijgen niet in 2023

Ondanks hoge inflatiecijfers gaan NTFU-leden in 2023 niet meer betalen voor hun fietsschadeverzekering, dat maakte verzekeringspartner Meijers bekend. 

Kleurcode

Flevoland kleurt alle mountainbikeroutes in één keer veilig

Alle mountainbikeroutes in Flevoland hebben een kleurcode die aangeeft hoe makkelijk of moeilijk de route is. Flevoland is daarmee de eerste provincie die dit voor alle routes in één keer laat doen. Mountainbikers kunnen zo beter inschatten of een route past bij hun niveau.

Gedrag, Gravel Code

Blef op ut pejke: Brabants Landschap en wielerclubs gaan fietsen in de natuur in goede banen leiden

Bij Goirle en Hilvarenbeek kun je kilometers lang fietsen langs heide, bossen en vennen. Dat wil Brabants Landschap graag zo houden, maar de natuur is kwetsbaar. Speciaal voor Brabantse fietsers, wielerclubs en natuurbeheerders lanceert de NTFU daarom een Brabantse versie van de Gravel Code.

Veiligheid

Woensdag 13 september: Dag van de Fietsbel

Op woensdag 13 september vindt de eerste Dag van de Fietsbel plaats. Het doel van deze dag is om het belang van de fietsbel onder de aandacht te brengen bij wielrenners, mountainbikers en gravelbikers om zo veiliger en vriendelijker te fietsen.

Trailcrews, Trailfund

Van kuilenpad naar flowtrail met het NTFU Bosch eBike Systems Trailfund

De vijfde ronde van het NTFU Bosch eBike Systems Trailfund gaat naar drie trailcrews die materiaal nodig hebben om de mountainbikeroutes te onderhouden. Het gaat om zand om kuilen te dichten en hout om wallrides en vlonders te vernieuwen.

Betere fietspaden kunnen het aantal ongelukken verkleinen

Als het aan de overheid ligt, zijn er in 2050 nul verkeersslachtoffers. Een onderzoek van kenniscentrum VeiligheidNL laat zien dat daarvoor eerst iets moet veranderen. Het aantal fietsers dat ernstig gewond raakte en op de Spoedeisende Hulp kwam, steeg in tien jaar met vijftien procent. Ook het aantal gewonde wielrenners steeg in die periode, met 44 procent. VeiligheidNL roept daarom op om samen in actie te komen. Wielersportbond NTFU sluit zich daarbij aan.

Afsluitdijk

Fietsorganisaties teleurgesteld over mogelijkheden voor fietsen en wandelen op de Afsluitdijk

Rijkswaterstaat moet meer doen om fietsen en wandelen mogelijk te maken op de Afsluitdijk. De 32 kilometer lange dijk blijft tot 2025 gesloten voor fietsers en wandelaars omdat de dijk versterkt en vernieuwd wordt. Fietsplatform, Wandelnet, de NTFU en Fietsersbond zijn teleurgesteld en sturen daarom een brief aan de Tweede Kamer. Daarin vragen ze opnieuw aandacht voor de adviezen die ze begin 2020 al gaven aan Rijkswaterstaat.