C-Tip

Trailcrews die bij de NTFU zijn aangesloten, kunnen gratis het programma C-Tip gebruiken als onderhoudslogboek. C-Tip is een beheersysteem voor recreatieve routes, dat bovendien is aangesloten op de landelijke Routedatabank.

Wat is C-Tip?

C-Tip is een routebeheersysteem voor recreatieve routes. De NTFU heeft speciaal voor trailcrews extra toepassingen laten bouwen, zoals het onderhoudslogboek. Folkersma Routing en Sign is de ontwikkelaar van de software. Je kunt met C-TIP:

  • je mountainbikeroute(s) intekenen;
  • nieuwe lussen, verbindingsroutes of parallelle paden toevoegen;
  • dragers zoals routepalen, bruggen en vlonders aangeven;
  • meldingen over de staat van de route bijhouden;
  • prioriteit van de schade aan de route aangeven;
  • direct acties aan de meldingen koppelen; 
  • foto’s toevoegen om de actie of staat van de route te verduidelijken;
  • uitgevoerd onderhoud registreren.

Waarvoor gebruik je C-Tip?

C-Tip helpt je bij twee belangrijke zaken:

  1. Het vastleggen van het onderhoud aan je route | Je kunt laten zien dat jouw organisatie zich aan de onderhoudsrichtlijn houdt én dat je voldoende zorgplicht op je hebt genomen.
  2. Het beheer van je mountainbikeroute in de landelijke Routedatabank | C-TIP is gekoppeld aan de Routedatabank, een landelijke database met alle fiets-, wandel-, ruiter- én mountainbikeroutes. Via C-Tip houd je je route up-to-date in de Routedatabank en kun je aangeven wanneer delen van de route bijvoorbeeld (tijdelijk) afgesloten zijn.

Hoe gebruik je C-Tip?

C-Tip is makkelijk in gebruik. Je hebt geen kennis van of ervaring met het werken met kaarten en IT nodig, om C-Tip te gebruiken.

In de handleiding lees je stap voor stap hoe je onder andere:

  • een route intekent;
  • een route bewerkt;
  • nieuwe (delen van) routes toevoegt;
  • dragers toevoegt;
  • onderhoud aanmeld en afhandelt;
  • ongevallen registreren.

Webinar Aan de slag met C-TIP

Speciaal voor trailcrews geeft de NTFU regelmatig een webinar over C-TIP. Troy Corsen - belangenbehartiger MTB/gravel bij de NTFU - laat je in 1,5 uur zien wat je kunt met C-TIP en hoe je het programma gebruikt.

Info en aanmelden

Wat is de Routedatabank?

De NTFU is aangesloten bij de Routedatabank. De Routedatabank is een digitale tool om landelijke routedata te vergaren, beheren en distribueren. De databank bevat fiets-, wandel- en ruiterroutes en met hulp van de NTFU staan vrijwel alle mountainbikeroutes er in. 

Mountainbiken krijgt dankzij de Routedatabank een plaats in de denkwereld van bijvoorbeeld beleidsmakers. Zij gebruiken de database bij het maken van recreatieplannen of het maken van gebiedsstudies. Via de Routedatabank kunnen ze het complete netwerk raadplegen: wandelen, fietsen, paardrijden én mountainbiken. Zo zien beleidsmakers waar routes elkaar kruisen bijvoorbeeld. 

Ook worden de gegevens gebruikt voor belangenbehartiging. Van bijvoorbeeld spoorwegovergangen die op de nominatie staan om opgeheven te worden, is in de Routedatabank direct te zien welk fiets- en wandelroutes dit treft. Daarnaast maken cartografen en app-bouwers gebruik van de routedata. Ook meldkamers van politie, ambulance en brandweer zijn aangesloten op de Routedatabank. Zo lokaliseert de meldkamer sneller een incident.

De Routedatabank draagt er ook aan bij dat steeds minder mountainbikers een oude of verkeerde route rijden. Want, routeplatforms, routebureaus en andere toeristische organisaties die hun informatie bij de databank halen, delen de mountainbikeroutes op hun beurt met mountainbikers in hun regio of bezoekers.

Welke MTB-routes zitten in de Routedatabank?

Fietsplatform en Wandelnet beheren de Routedatabank. Met hulp van de NTFU en aangesloten trailcrews zijn ook de mountainbikeroutes ingebracht.

Naar de Routedatabank

C-Tip aanvragen

*
*
*
*
* 1000 tekens over

Meer weten?

Heb je vragen over het gebruik van C-Tip of de Routedatabank? Troy Corsen van de NTFU helpt je graag op weg.

Team Belangenbehartiging

Belangenbehartiger MTB

Mail Team