Vergunningen

Het wordt lastiger een tocht te organiseren. Sommige tochten die al jaren georganiseerd worden, worden noodgedwongen geannuleerd. Anderen moeten het aantal deelnemers terugschroeven. Dat komt omdat regels strenger worden en de procedure om toestemming of een vergunning te krijgen nog steeds ingewikkeld is en organisatoren steeds meer moeten betalen.

Vergunningenservice voor fiets- en wandelevenementen

Om organisatoren van toer- en wandeltochten weer met plezier een evenement te laten organiseren, ontzorgen NTFU en de Koninklijke Nederlandse Wandelbond (KWbN) hen samen op het vlak van vergunningen- en toestemmingsbeleid. NTFU en KWbN hebben samen daarom sinds april 2024 een Vergunningenserviceloket, waar fiets- en wandelverenigingen terecht kunnen met al hun vragen en voor advies over vergunningen.

Eenvoudiger vergunningen aanvragen

De NTFU streeft naar een eenvoudige vergunningsaanvraag. Op dit moment werkt iedere gemeente, provincie of terreineigenaar met eigen protocollen en formulieren voor evenementenvergunningen. Aangezien een toertocht vaak over terreinen van verschillende eigenaren gaat moet de organisator bij elke eigenaar apart een vergunning aanvragen. Daarom pleit de NTFU voor een verlaging van de regel- en lastendruk voor tochtorganisatoren. Dat doen we samen met de KWbN, KNHS, KNSB en NOC*NSF. Als buitensportbonden vinden we dat gemeentelijke procedures eenvoudiger en korter kunnen, zodat het werk voor tochtorganisatoren in de fiets-, wandel-, ruiter- en schaatssport én gemeenten eenvoudiger wordt.

Motie voorstel verlichten regeldruk voor amateursportorganisaties

Sportkoepel NOC*NSF is de gesprekspartner voor de sport richting de overheid. De ruim 70 aangesloten sportbonden, brengen wensen en belangen van ‘hun’ sport in bij de sportkoepel. Een vaste commissie van NOC*NSF maakt een prioritering en zet deze onderwerpen op de politieke agenda.

Om de buitensport goed op de kaart te zetten, hebben NTFU, KWbN, KNHS en KNSB de krachten gebundeld. Onze gemene deler: we sporten allemaal in de openbare buitenruimte en activiteiten zoals wandel- en fietstochten hebben veel gelijkenissen. Onze lobby voor de vereenvoudiging van vergunningsprocedures heeft met hulp van NOC*NSF de Tweede Kamer dus bereikt.

Eind 2021 heeft de toenmalig staatssecretaris van Sport – Paul Blokhuis – de Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) gevraagd met gemeenten te kijken hoe de vergunningsprocedure voor sportevenementen eenvoudiger kan.
 
In het voorjaar van 2023 diende vervolgens Tweede Kamer-lid Rudmer Heerema (VVD) een motie in over een voorstel om de regeldruk voor amateursportorganisaties te verlichten. Deze motie werd op 9 mei aangenomen, waarna eind juni de Tweede Kamer besloten heeft de regeldruk te agenderen voor het wetgevingsoverleg Begrotingsonderdeel Sport op 20 november 2023.
 
Bekijk alle Kamerstukken over de motie over een voorstel voor het verlichten van de regeldruk voor amateursportorganisaties

 

Online tool EVA

Eenvoudig Vergunningen Aanvragen (EVA) is een tool van de NTFU waarmee tochtorganisatoren in één keer de contactgegevens van alle gemeenten en terreineigenaren in kaart brengen en hun tocht direct kunnen aanmelden.

Aan de slag met EVA

Vergunningen betaalbaar houden

Organisatoren moeten steeds meer geld betalen voor toestemming en vergunningen. We willen voorkomen dat deelnemers van de tocht daardoor flink meer gaan betalen. We zetten ons daarom in voor standaardprijzen voor toestemmingen en vergunningen. We doen dat samen met sportkoepel NOC*NSF en andere (buiten)sportbonden.

Ondersteuning bij lokale belangenbehartiging

Toestemming of vergunningen voor toertochten worden lokaal verleend. Omdat het steeds drukker wordt op de weg, in het bos en de natuur, kijken vergunningverleners kritischer naar aanvragen voor evenementen. Het is belangrijk dat organisatoren (blijven) praten met lokale terreinbeheerders en overheid, over wat er wél kan en mag. We helpen organisatoren daarmee met tips en opleidingen zodat ze lokaal beter voor hun belangen opkomen.

Standpunten NTFU

Lees hoe wij over verschillende onderwerpen zoals vergunningen denken.

Lees meer

Meer weten?

Vragen over wat de NTFU doet voor toertochten, zoals het eenvoudiger maken en betaalbaar houden van vergunningen? Neem contact op met Natasha Wijgerse, zij is aanspreekpunt voor de Vergunningenservice bij de NTFU.

Natasha Wijgerse

Vergunningenservice

Mail Natasha

Misschien ook interessant...

Toertochten

Nieuw kwaliteitssysteem voor NTFU-toertochten: beleving centraal

Op onze kalender vind je zo’n 2.000 toertochten die onder de vlag van wielersportbond NTFU worden georganiseerd. De NTFU helpt organisatoren en bewaakt de kwaliteit van deze tochten. In het nieuwe kwaliteitssysteem staat de beleving van deelnemers centraal.

Toertochten

Goed voorbeeld: oudste graveltocht

De eerste Brabantse Strade Bianche werd al georganiseerd toen de meeste fietsers bij gravel nog aan tennis dachten. “In 2015 zette Wielerclub Mill een tocht uit voor racefietsers die grotendeels over kiezelstroken, zandpaden en oude binnenwegen liep. Hiermee is onze Strade waarschijnlijk de oudste graveltocht van Nederland. Door het overweldigende succes van de laatste editie is het einde nog lang niet in zicht.”

Toertochten

Veiligheidspunten opgeven bij organisatie toertocht

Toertochten zijn voor veel wielersporters een prachtige manier om van onze mooie sport te genieten. Om ook in de toekomst alles in goede banen te blijven leiden, vraagt dit extra aandacht op het gebied van veiligheid en aansprakelijkheid. Vanwege een wijziging in de aansprakelijkheidsverzekering via de NTFU is het voor toertochten die vanaf 1 februari 2023 plaatsvinden noodzakelijk om een aantal zaken te registreren.

Toertochten

Deze nieuwe functionaliteiten maken het organiseren van je toertocht makkelijker

Het organiseren van een toertocht kan veel tijd in beslag nemen. De NTFU probeert organisatoren daarom te helpen met het vereenvoudigen van sommige taken. Zo kun je vanaf nu bijvoorbeeld gebruikmaken van een handige digitale communicatiehulp die jouw promotionele of social media teksten schrijft. Daarnaast zorgen we dat je minder vrijwilligers nodig hebt bij de inschrijftafel door de nieuwe functionaliteit rondom het digitaal dag-inschrijven. 

Toertochten

Er kan en mag geen streep door Limburgse toertochten

Er kan en mag géén streep gezet worden door toertochten als Limburgs Mooiste, Mergelheuvelland 2-Daagse en de vele kleinschalige toertochten die door én voor fietsliefhebbers georganiseerd worden. De NTFU wil daarom een vuist maken.

Toertochten

Verzet tegen verbod op wielertochten in Vaals groot: NTFU stuurt brandbrief

De NTFU heeft in een brief de gemeente Vaals opgeroepen om maandag 19 februari niet in te stemmen met het voorstel om grote toertochten te verbieden. Toertochten zijn juist de oplossing om drukte tegen te gaan en niet het probleem, vindt de NTFU.