Nijmegen verwelkomt gravelbikers en mountainbikers

De gemeente Nijmegen heeft een nieuwe bosbeheervisie voor de Vier Perken, Mariënbosch en Westermeerdijk. Daarin blijven de meeste routes en paden open voor de gravelbiker. Stichting Rijk van Nijmegen en de NTFU leverden als vertegenwoordiger van een van de belangrijkste gebruikersgroepen input aan voor de plannen van de gemeente.

In het beheerplan beschrijft de gemeente hoe ze de komende jaren gaat werken de verbetering van de biodiversiteit, klimaatadaptatie en het creëren van een fysieke leefomgeving die uitnodigt tot bewegen. 

“Mariënbosch en Westermeerwijk/De Vier Perken zijn van groot belang voor de bewoners van Nijmegen. Beide bossen worden intensief voor verschillende vormen van recreatie, zoals hond uitlaten wandelen, hardlopen, mountainbiken en paardrijden gebruikt. De gemeente Nijmegen blijft al deze vormen van gebruik faciliteren, waarbij de voor de verschillende toepassingen aanwezige routes gehandhaafd blijven", is te lezen in de bosbeheervisie & werkplan bossen gemeente Nijmegen
 

 

Sportief besluit

Stichting Rijk van Nijmegen en de NTFU leverden als vertegenwoordiger van een van de belangrijkste gebruikersgroepen input voor de plannen van de gemeente. Belangrijkste punt was het toegankelijk houden van de gebieden voor de gravelbiker. En met succes.

Een sportief besluit van de gemeente Nijmegen, die daarmee de groep gravelbikers en mountainbikers erkent als gebruikersgroep. Sportieve fietsers kunnen daardoor dichtbij de stad mountainbiken en gravelbiken zonder dat zij de auto hoeven te pakken. Dit heeft als er effect dat er minder verplaatsingen en parkeerplaatsen nodig zijn in en aan de rand van natuurgebieden.

 

Goed voorbeeld doet volgen

De NTFU hoopt dat andere gemeenten en terreineigenaren het voorbeeld van Nijmegen volgen. “Complimenten voor de visie van de gemeente Nijmegen. Dit is een sterk signaal richting andere gemeenten en terreinbeheerders. We willen goede paden en netwerken, maar ook goede verbindingen van stedelijk gebied naar het buitengebied om fietsen aantrekkelijker te maken”, reageert Troy Corsen, belangenbehartiger NTFU.
Op dit moment kiezen terreinbeheerders er nog voor om paden af te sluiten voor mountainbikers en gravelbikers. Daarbij gaan ze voorbij aaneen maatschappelijke belang. Namelijk de gezondheid van de eigen in- en omwonenden en het terugdringen van beweegarmoede.

 

MTB- en gravelbikevisie 2035

Hoe ziet de toekomst van mountainbiken en gravelbiken eruit? Daar maakt de NTFU zich al een tijd druk om. Daarom kwam de wielersportbond dit voorjaar met een plan om te zorgen dat er ook in 2035 nog genoeg mogelijkheden zijn voor het mountainbiken en gravelbiken.

De visie geeft antwoord op zeven urgente uitdagingen waar mountainbikers en gravelbikers tegenaan lopen: recreatiedruk, minder ruimte, beweegarmoede, rechtszaken, juridische claims, conflicten en financiering. Een aantal van deze uitdagingen zorgt nu al voor spanning en dilemma’s in de praktijk. 
   

De logica omdraaien

Ook bij onze zuiderburen ontstaat de discussie over het toegankelijk houden van gebieden voor offroad fietsen. In De Morgen verscheen een opiniestuk van Nick Schuermans, parcoursbouwer van de PlugPlug Gravel-events en actief lid van Mountain Bikers Foundation Vlaanderen, de vereniging voor het offroad fietsen in Vlaanderen. 

Hij pleit voor het omdraaien van de logica: “Het moment lijkt aangebroken om de logica om te draaien: dat je overal mag fietsen, tenzij expliciet is aangegeven dat het niet mag.”

In Nederland zien we op steeds meer plekken borden verschijnen dat fietsen in de bossen niet meer mag. Door als NTFU in gesprek te gaan met terreineigenaren kijken we samen naar de mogelijkheden om fietsers in goede banen te leiden. Onder andere door een betere spreiding neemt de druk op een gebied af.

 

Misschien ook interessant...

Kleurcode

Flevoland kleurt alle mountainbikeroutes in één keer veilig

Alle mountainbikeroutes in Flevoland hebben een kleurcode die aangeeft hoe makkelijk of moeilijk de route is. Flevoland is daarmee de eerste provincie die dit voor alle routes in één keer laat doen. Mountainbikers kunnen zo beter inschatten of een route past bij hun niveau.

Cyql, Verenigingen

Jouw clubritten uit Cyql publiceren op je clubwebsite

Maakt je vereniging gebruik van de Cyql app om clubritten te plannen? Dan is het ook mogelijk om alle geplande ritten eenvoudig te publiceren op jouw eigen clubwebsite.

Buitencode

Buitencode voor sporters in de natuur

Fietsend, wandelend, hardlopend, mountainbikend of te paard. Steeds meer mensen genieten, ieder op zijn/haar eigen manier, van de natuur. De ene beleving is niet beter of slechter dan de ander. Toch zijn er soms irritaties. Om te zorgen dat iedere sporter respectvol omgaat met elkaar én de natuur, is er de Buitencode.

Meer ruimte voor de fiets

NTFU staat achter manifest NLBuitenkansen

NLBuitenkansen - 15 organisaties van de sport- en recreatiesector, terreinbeheerders en grondgebruikers - waaronder de NTFU - roepen het kabinet op om werk te maken van voldoende en aantrekkelijke recreatiemogelijkheden.

Fiets in de trein

Geen nieuwe pilot reservering fiets in trein

Goed nieuws voor iedereen die wel eens met de fiets op de trein stapt, bijvoorbeeld tijdens een bikepacking trip of naar de start van een toertocht of mountainbikeroute. Er komt dit jaar geen vervolg op de pilot voor het verplicht reserveren van de fiets in de trein.

Toertochten

Er kan en mag geen streep door Limburgse toertochten

Er kan en mag géén streep gezet worden door toertochten als Limburgs Mooiste, Mergelheuvelland 2-Daagse en de vele kleinschalige toertochten die door én voor fietsliefhebbers georganiseerd worden. De NTFU wil daarom een vuist maken.

Alliantie Samen Fietsen

Alliantie Samen Fietsen opent het fietsseizoen positief met complimenten

In het voorjaar laait de discussie over de drukte op het fietspad weer op. Daar wil de Alliantie Samen Fietsen iets aan doen, want vaak is die onnodig en onterecht. De organisaties geven daarom een fietsfeestje op 13 april én roepen fietsers op met complimenten te strooien.

Horeca en sportkantines dicht om 20 00 uur, vaste zitplaats verplicht

In sportkantines en op het buitenterras is een vaste zitplaats verplicht en horeca – ook van sportaccommodaties – moet om 20.00 uur sluiten. Daarnaast is het advies om voor en na het sporten 1,5 meter afstand te houden. Dat zijn de aanvullende maatregelen die sinds 13 november gelden. De maatregelen gelden tot in ieder geval 3 december.

NTFU

Verkiezingen: waar let je als fietser op?

Op 15 maart zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten en voor de waterschappen. Met jouw stem heb je invloed op hoe jouw provincie omgaat met hete hangijzers als stikstof en wonen, maar ook op hoe de buitenruimte wordt ingericht voor fietsers.

Gelderse veerponten

Petitie voor Gelderse veerponten al 17000x getekend

Zo’n 17.000 mensen tekenden al de petitie voor de Gelderse veerponten. De pontjes dreigen te verdwijnen, omdat er geen geld meer is om ze in de vaart te houden. De NTFU springt daarom met fiets- en wandelorganisaties op de bres voor de pontjes.