Ons werk

De NTFU zet zich in voor alle wielrenners, mountainbikers en gravelbikers in Nederland, in totaal zo’n 900.000 mensen. Je leest hier hoe we opkomen voor de belangen van al die sportieve fietsers. Dankzij de steun van ruim 75.000 leden kunnen we ons hard maken voor bijvoorbeeld betere en veilige routes en wegen en komen we op voor een positief imago van de sport.

Ons werk voor wielrenners

De NTFU zet zich ervoor in dat elke wielrenner met plezier kan fietsen. We stimuleren veilig en verantwoord wielrennen met een gedragscode, techniektrainingen en wegkapiteins en zetten in op voldoende aantrekkelijke paden, wegen en routes.

Ons werk voor mountainbikers

Sporten en bewegen in de natuur is populair. De NTFU zet zich ervoor in dat elke mountainbiker veilig en met plezier kan fietsen. Zo maken we mountainbikeroutes veiliger met het kleurcodesysteem en lanceerden we in 2016 de Buitencode, gedragsregels voor natuursporters. Een initiatief dat inmiddels breed gedragen wordt door andere buitensportbonden en terreineigenaren. Daarnaast heeft de NTFU veel kennis over mountainbiken. We zorgen voor beschikbaarheid van deze kennis en geven regelmatig kennissessies.

Visiedocument

Ons visiedocument 'Nieuwe paden' geeft antwoord op zeven uitdagingen waar mountainbikers en gravelbikers tegenaan lopen, zodat we nu én later kunnen genieten van de fietssport.

Lees meer >>

Kleurcodes

De NTFU geeft mountainbikeroutes een kleurcode. Net als op de skipistes geeft de kleur de moeilijkheidsgraad aan: blauw, groen, rood en zwart.

Lees meer >>

Ondersteuning bij lokale lobby

De NTFU ondersteunt trailcrews bij de lokale belangenbehartiging als hun routes onder druk staan en bemiddelt bij gesprekken met overheden.

Lees meer >>

Buitencode

Om te zorgen dat iedere natuursporter respectvol omgaat met elkaar én de natuur, is er de Buitencode. Ruimte voor elkaar, sportief gebaar! 

Lees meer >>

Ons werk voor gravelbikers

Gravelbiken, fietsen over onverharde bos- en grindpaden, is al een aantal jaren in opkomst in Nederland. Dat is goed, want fietsen draagt bij aan een fitte en vitale samenleving. Er is alleen wel steeds minder ruimte die we kunnen gebruiken. We maken ons daarom hard voor genoeg ruimte voor gravelbikers. We werken daarin samen met sportkoepel NOC*NSF, andere (buiten)sportbonden en fietsorganisaties.

Wat is gravelbiken

Wat is gravelbiken en waarom is het ineens zo populair in Nederland? Ard Krikke van wielersportbond NTFU vertelt je in deze video wat gravelbiken anders maakt dan mountainbiken.

Bekijk video

Ons werk voor toertochten

De NTFU zet zich in voor voldoende mogelijkheden op de weg en in de natuur om een toertocht te organiseren, nu en in de toekomst. Dat doen we door het werk van organisatoren te verlichten. We pleiten voor een eenvoudige vergunningsaanvraag en het betaalbaar houden van deze toestemmingen.

Vergunningen

De NTFU vindt dat het voor tochtorganisatoren eenvoudiger moet worden om toestemming of een vergunning te krijgen. Ook zetten we ons ons in voor standaardprijzen. 

Lees meer

Veiligheid en kwaliteit

De NTFU vindt het belangrijk dat toertochten voldoen aan voorwaarden op het gebied van veiligheid, organisatie, toestemming/vergunning, route en natuur  en milieu. 

Lees meer >>

Scan & Go

Scan & Go is een programma speciaal voor NTFU-toertochten. Met Scan & Go kun je deelnemers van je toertocht snel van start laten gaan en voorkom je lange rijen bij de inschrijftafel.

Lees meer >>

Standpunten NTFU

Lees hoe wij over verschillende onderwerpen zoals vergunningen denken.

Lees meer