Extra Goed Geregeld keurmerk en labels

Waar herken je een goed georganiseerde toertocht aan? Voor de ene fietser is de route van belang, voor de andere fietser is de sfeer waardevol. We verwachten daarnaast allemaal dat over de veiligheid goed is nagedacht. Tochten die de zaken goed op orde hebben ontvangen daarom het keurmerk Extra Goed Geregeld van de NTFU. Naast het keurmerk zijn de beoordelingen van deelnemers steeds belangrijker, goede beoordelingen leveren zogenaamde 'labels' op voor je toertocht. 

Keurmerk: Extra Goed Geregeld

Toertochten die aanspraak willen maken op het keurmerk Extra Goed Geregeld worden door een NTFU kwaliteitsadviseur beoordeeld op een aantal thema's:

  • Communicatie
  • Organisatie
  • Veiligheid
  • Route en aanduiding
  • Natuur en milieu
Voldoet de toertocht aan alle kwaliteitseisen? Dan wordt het keurmerk toegekend. Het keurmerk is dan geldig voor de twee opvolgende edities van de toertocht. Na twee edities dient er een herbeoordeling plaats te vinden. 

Zelfcheck voor toertochten

Bij het aanvragen van het keurmerk Extra Goed geregeld, vul je als organisator eerst een zelfcheck in. De belangrijkste kwaliteitseisen zijn opgenomen in deze zelfcheck en kan je als organisator handvatten bieden om een goede en veilige tocht te organiseren. 

Keurmerk aanvragen

Vraag het keurmerk Extra Goed Geregeld aan via de onderstaande knop. Nadat je de zelfcheck hebt ingevuld, wijzen we een kwaliteitsadviseur aan je tocht toe. Deze adviseur neemt vooraf contact met je op en zal de toertocht komen bezoeken om je een advies te geven. 

Keurmerk aanvragen

Verdien labels voor je tocht

Naast het “Extra goed geregeld” keurmerk kunnen toertochten labels verdienen als ze goed scoren op de omgeving, route, bewegwijzering, verzorging of sfeer. Na elke toertocht worden deelnemers uitgenodigd een korte vragenlijst in te vullen waarin ze feedback geven. Op basis van deze antwoorden krijgt de toertocht op elk onderdeel een score tussen de één en vijf sterren. Als de toertocht bijvoorbeeld vier sterren scoort op het onderdeel ‘sfeer’ dan krijgt de tocht vanaf de volgende editie het label ‘sfeervolle tocht’. Zo kunnen deelnemers in één oogopslag zien welke toertochten het beste bij ze passen.

 

Wil je deelnemers van je tocht stimuleren om een review in te vullen over de tocht? Download dan de handige poster die we beschikbaar stellen en hang deze op jouw finishterrein op. De poster download je eenvoudig via de knop 'Download Poster Review' in jouw persoonlijke dashboard op NTFU.nl

Alle labels

Benieuwd welke labels je kunt verdienen voor je tocht? We zetten ze op een rijtje:
  • Omgeving: Gaat de route over slingerende dijkweggetjes, door uitgestrekte polderlandschappen of groene bossen? Dan scoren ze waarschijnlijk hoog op het onderdeel omgeving. 
  • Route: Toertochten die goed scoren op de route houden rekening met de veiligheid, verschillende afstanden, drukte en afwisseling.
  • Routeaanduiding: Een toertocht is leuk omdat je niet zelf hoeft na te denken over een mooie route, die is immers al voor je uitgezet. Tochten met het label ‘routeaanduiding’ hebben hun tocht uitstekend uitgepijld of voorzien jou van een feilloos GPX-bestand met beschrijving.
  • Sfeer: De sfeer voor, tijdens en na een tocht is een belangrijke reden om tochten te fietsen. Tochten die goed scoren op dit onderdeel zijn een feestje om te fietsen: de onderlinge sfeer tussen fietsers is relaxed en de organisatie organiseert allemaal gezellige activiteiten rondom de tocht. 
  • Verzorging: Wie veel fietst krijgt trek. Tochten met een goede verzorging zorgen voor voldoende pauzeplekken waar je jouw energievoorraad weer kunt aanvullen.

Vragen? We staan voor je klaar!

Heb je vragen over het keurmerk Extra Goed Geregeld of over het verdienen van labels? Caroline Lit, Toertochtcoördinator bij de NTFU, staat voor je klaar. 

Caroline Lit

Toertochtencoördinator

Stel je vraag