Vaardigheden van mountainbikers

De NTFU moedigt veilig en verantwoord mountainbiken aan via de regels van de Buitencode, maar helpt mountainbikers ook om beter te worden op de fiets. We besteden aandacht aan de basistechnieken bij onze Start2Bike-trainingen, leren groepen hoe ze veilig en verantwoord over routes en door gebieden rijden en leiden instructeurs op.

Start2Bike

Start2Bike is een trainingscursus van de NTFU voor beginnende mountainbikers, mensen die het mountainbiken weer oppakken en voor iedereen die zijn of haar techniek wil verbeteren. In vier trainingen leren de deelnemers alles over remmen, schakelen, bochten, obstakels nemen en meer. Lokale fietsclubs en fietsenzaken helpen mounainbikers om hun sport naar een hoger niveau te tillen. Doordat fietsers na afloop van Start2Bike meer techniek beheersen en hun mountainbike beter onder controle hebben, gaan ze beter voorbereid de mountainbikeroute op. Sinds 2011 heeft Start2Bike al meer dan 14.000 sportieve fietsers op weg geholpen.

Aan de slag met Start2Bike?

Wil je als vereniging of als fietsenzaak aan de slag met Start2Bike? Meld je dan aan als startlocatie.

Meer over Start2Bike

MTB-begeleider en instructeurs

MTB-begeleider

De MTB-begeleider zorgt ervoor dat in een groep verkeers- en gedragsregels nageleefd worden en dat mountainbikers rekening houden met recreanten. Groepen gaan zo veiliger op pad én dragen bij aan een positief imago van mountainbikers.

Lees meer

Basisinstructeur MTB

De basisinstructeur leert beginnende mountainbikers bij een vereniging de basistechnieken van het mountainbiken, zodat ze veilig en verantwoord over de mountainbikeroutes rijden.  

Lees meer >>

Verenigingsinstructeur

De verenigingsinstructeur leert gevorderde mountainbikers technieken zodat ze veilig op uitdagender terrein kunnen fietsen.

Lees meer >>

Kleurcodes

Steeds meer mountainbikeroutes hebben een kleurcode. Net als op de skipiste, geeft elke kleur de moeilijkheid aan. Groen is makkelijk, blauw gemiddeld, rood moeilijk en zwart zeer moeilijk. Zo kunnen mountainbikers beter bepalen of ze ervaren genoeg zijn voor de route.

Lees meer