Kleurcodes voor mountainbikeroutes

Om mountainbikeroutes veiliger te maken, heeft wielersportbond NTFU een kleurensysteem. Net als op de skipistes, geeft elke kleur de moeilijkheidsgraad van de route aan.

Waarom is dit belangrijk

De kleurcodes maken het mountainbiken leuker én veiliger. Een mountainbiker kan beter inschatten of zijn of haar vaardigheden passen bij het niveau van de route. En het helpt de mounainbiker om stapsgewijs zijn of haar vaardigheden te ontwikkelen en op die manier plezier in de sport te houden. Als je na verloop van tijd goed overweg kan op een blauwe route, kun je beter afwegen of je een rode route wil proberen. De mountainbiker moet zelf de afweging maken of hij/zij ervaren genoeg bent voor een lastig obstakel.

Hoe werkt het

Net als op de skipistes, geeft een kleur de moeilijkheidsgraad van de mountainbikeroute aan. Groen is makkelijk, blauw gemiddeld, rood moeilijk en zwart zeer moeilijk. Bovendien is groen ook nog eens geschikt voor specifiek gravelbikers. Deze video legt je alvast uit wat je kunt verwachten.

Wat we doen

De NTFU streeft ernaar dat alle mountainbikeroutes in Nederland een kleurcode hebben. Routebureaus en trailcrews kunnen via de NTFU daarom hun mountainbikeroutes laten classificeren. Een onafhankelijke inspecteur beoordeelt dan het moeilijkheidsniveau van de routes: makkelijk (groen), gemiddeld (blauw), moeilijk (rood) of zeer moeilijk (zwart).

Vervolgens kent de NTFU de geadviseerde classificatie toe en stuurt de bebording voor de juiste kleurcodes toe. Samen met het routebureau of de trailcrew zorgt de NTFU ervoor dat mountainbikers geïnformeerd worden over de moeilijkheidsgraad.

Wat hebben we bereikt

Steeds meer mountainbikeroutes in Nederland hebben een kleurcode. Routebureaus als VisitBrabant, Routenetwerken Twente, terreineigenaren als Natuurmonumenten en organisaties als Sportservice Flevoland kiezen ervoor om hun mountainbikeroutes in één keer te laten classificeren. Ook vragen steeds meer trailcrews en terreineigenaren een classificatie bij de NTFU aan. Zo zorgen we er samen voor dat mountainbiken veiliger en leuker wordt.

Kleurcodes aanvragen

Wil je jouw mountainbikeroute(s) laten classificeren of wil je meer weten over het kleurcodesysteem? De NTFU helpt je daar graag bij.

Lees meer