Vaardigheden van wielrenners

De NTFU moedigt veilig en verantwoord wielrennen aan via de gedragscodes De Echte Wielrenner, maar helpt wielrenners ook om beter te worden op de fiets. We besteden aandacht aan de basistechnieken bij onze Start2Bike-trainingen, leren groepen hoe ze veilig en verantwoord deelnemen aan het verkeer en leiden instructeurs op.

Start2Bike

Start2Bike is een trainingscursus van de NTFU voor beginnende wielrenners, mensen die het wielrennen weer oppakken en voor iedereen die zijn of haar techniek wil verbeteren. In vier trainingen leren de deelnemers alles over remmen, schakelen, bochten, rijden in een groep en meer. Lokale fietsclubs en fietsenzaken helpen wielrenners om hun sport naar een hoger niveau te tillen. Doordat fietsers na afloop van Start2Bike meer techniek beheersen en hun fiets beter onder controle hebben, gaan ze beter voorbereid de weg op. Sinds 2011 heeft Start2Bike al meer dan 14.000 sportieve fietsers op weg geholpen.

Aan de slag met Start2Bike?

Wil je als vereniging of als fietsenzaak aan de slag met Start2Bike? Meld je dan aan als startlocatie.

Meer over Start2Bike

Wegkapitein en instructeurs

Wegkapitein

De wegkapitein is een begrip onder wielrenners. Sinds 2015 zijn er meer dan 3.000 van opgeleid via de NTFU. De wegkapitein zorgt ervoor dat verkeers- en gedragsregels worden nageleefd en dat leden rekening houden met andere weg- en fietspadgebruikers. Groepen gaan zo veiliger op pad én dragen bij aan een positief imago van wielrenners.

Lees meer

Basisinstructeur

De basisinstructeur leert beginnende wielrenners bij een vereniging de basistechnieken van het wielrennen, zodat ze veilig en verantwoord de weg op gaan.  

Lees meer >>

Verenigingsinstructeur

De verenigingsinstructeur helpt gevorderde wielrenners zichzelf te verbeteren. Hij of zij deelt ook kennis over fysiologie, trainingsleer, voeding en data.

Lees meer >>

Word wegkapitein

Iedereen die wielrent kan de cursus Wegkapitein volgen. Niet alleen wielerclubs, ook steeds meer triatlon- en schaatsverenigingen sturen bijvoorbeeld hun sporters veilig de weg met een wegkapitein.

Word ook wegkapitein