Wil je als vereniging instructeurs opleiden, maar heb je daar niet de financiële middelen voor? Vanuit het Sportakkoord kun je aanspraak maken op een vergoeding. Dat bood Mountainbikevereniging Havelte en FietsZe Vledder de mogelijkheid begeleiders op te leiden tot basisinstructeur MTB
Wil je als vereniging instructeurs opleiden, maar heb je daar niet de financiële middelen voor? Vanuit het Sportakkoord kun je aanspraak maken op een vergoeding. Dat bood Mountainbikevereniging Havelte en FietsZe Vledder de mogelijkheid begeleiders op te leiden tot basisinstructeur MTB.
Het Sportakkoord is erop gericht iedereen met plezier in een veilige en gezonde omgeving te laten sporten. De uitvoering vindt plaats op lokaal niveau: sportverenigingen, maatschappelijke organisaties, bedrijven en de gemeente zetten zich in om met elkaar de eigen sport- en beweegambities te realiseren. Heb je een goed idee om jouw vereniging verder te ontwikkelen binnen een van de thema’s van het sportakkoord? Dan kun je een aanvraag indienen bij via het lokale Sportakkoord, de NTFU verenigingsondersteuners helpen je hier graag bij.
Mountainbikevereniging Havelte deed een succesvolle aanvraag voor het opleiden van instructeurs. “Het opleiden van instructeurs is belangrijk voor onze vereniging, omdat we hoofdzakelijk training geven aan jeugd. Als vereniging heb je een bepaalde verantwoordelijkheid tegenover ouders,” stelt Emiel Bezembinder, voorzitter van MTB Havelte. “Dankzij de opleiding tot MTB-begeleider kunnen we meer kennis, vertrouwen en professionaliteit bieden.”
In eerste instantie was het aantal geïnteresseerden dat zich had aangemeld voor de cursus niet groot genoeg om aanspraak te maken op een vergoeding vanuit het sportakkoord, maar nadat de lokale sportadviseur de aanvraag had uitgezet bij andere verenigingen in de regio, bleek FietsZe ook geïnteresseerd. “We hebben de krachten gebundeld en samen een subsidieaanvraag ingediend voor acht personen,” vertelt Bezembinder. “De financiële ondersteuning maakt het aantrekkelijker om instructeurs op te leiden, zonder het Sportakkoord hadden we dit niet kunnen doen.”
Met een hulpvraag kun je terecht bij de NTFU. “We beschikken over een uitgebreid netwerk en hebben veel kennis van opleidingen, waardoor we verenigingen kunnen adviseren en helpen bij het indienen van een subsidie-aanvraag,” vertelt Geert Lantink, verantwoordelijk voor het opleidingsaanbod binnen de NTFU. “In overleg met de bewuste vereniging stemmen we af hoe we invulling geven aan de hulpvraag. Dat zetten we door aan de gemeente, zodat de lokale sportadviseur een aanvraag voor financiële vergoeding kan indienen bij NOC*NSF. Vaak wordt meer dan de helft van de kosten van een opleiding vergoed.”
Om in aanmerking te komen voor een financiële vergoeding moet een aanvraag aansluiten bij de doelen van het lokale sportakkoord. Zo sluit het verbeteren van het technisch kader binnen sportverenigingen aan bij het thema ‘Vitale sport- en beweegaanbieders’. “Het opleiden van MTB-instructeurs is een investering om het kader binnen een vereniging te verbeteren, waardoor je meer stabiliteit en een betere organisatie creëert,” stelt Mark Altena, adviseur lokale sport in de regio Emmen, Meppel en Westerveld. Ook Lantink benadrukt het belang van investeren in technisch kader. “Het opleiden van instructeurs en trainers draagt bij aan de veiligheid en sportbeleving binnen de vereniging. Een ruimer aanbod van mountainbike- en wielertrainingen maakt het bovendien makkelijker om leden aan je te binden.”
Om de kans op succes te vergroten, adviseert Altena om een aanvraag kort en bondig te formuleren. “Maak duidelijk wat je precies verwacht van het sportakkoord en op welke manier jouw idee aansluit bij de doelstellingen van het sportakkoord. Op die manier landt het beter binnen de gemeente en vergroot je de kans op financiële ondersteuning voor jouw idee. Het is niet nodig om het bedrag dat je aanvraagt te specificeren, maar het helpt wel wanneer je laat weten waar je de vergoeding voor wil inzetten.” Team Verenigingsondersteuning van de NTFU kan je helpen bij het formuleren van een aanvraag en zal deze ook voor je indienen bij de Adviseur Lokale Sport van jouw gemeente.
In principe vallen alle opleidingen van de NTFU voor niveau 2 of hoger onder de services van het sportakkoord. Maar de mogelijkheden van het Sportakkoord beperken zich niet alleen tot het opleiden van trainers. Het is ook mogelijk om een hulpvraag in te dienen voor vraagstukken rondom vrijwilligers, ledenbinding, financiering of procesbegeleiding van bestuursleden, betrokken vrijwilligers en leden. Afhankelijk van de stap die jouw club wil zetten, kan de inzet van een service je ondersteunen. Hoe dit in zijn werk gaat kan je hier lezen. Team Verenigingsondersteuning staat voor je klaar om tot een passende aanvraag te komen. Caroline, Luuk en Jos zijn te bereiken via 0318-581300 of verenigingen@ntfu.nl.
De vergoeding vanuit het Sportakkoord geldt in ieder geval nog in 2022. Hoe het Sportakkoord vanaf 2023 eruit gaat zien en wat dat betekent voor de beschikbare subsidie is nog niet duidelijk.
Wielersportbond NTFU en Bosch eBike Systems kennen de eerste ronde van het Trailfund toe aan drie mountainbikeroutes: Netersel (Noord-Brabant), Marum (Groningen) en Anloo (Drenthe). Het Trailfund wordt uitgereikt aan de vrijwilligers van ATB Marum, TWC Het Snelle Wiel uit Bladel en FTC ’t Kamrad uit Assen.
Dit weekend lijkt het mooi fietsweer te worden. Veel mensen pakken dan de fiets. Bij de Alliantie Samen Fietsen grijpen ze daarom de lente aan om fietsers en andere weggebruikers op te roepen rekening met elkaar te houden: “Fiets vriendelijk, dan gebruikt iedereen het fietspad veilig en met plezier.”
Per 25 september 2021 gaan er een aantal versoepelingen rondom de coronamaatregelen van kracht. Zo vervalt bijvoorbeeld de 1,5 meter maatregel en zijn grootschalige evenementen weer mogelijk. De versoepelingen hebben enkele gevolgen voor de fietssport en het verenigingsleven, we sommen ze voor je op in het onderstaande stuk
Naar schatting zijn er 60.500 fietsers (bron: Wielersportmonitor 2019) die niet lid zijn van een vereniging, maar dat wél graag willen. Voor jouw vereniging de kans om nieuwe leden aan te trekken. Zeker nu fietsen steeds populairder wordt. Maar, hoe maak je hen enthousiast om lid te worden? De NTFU helpt je hierbij tijdens de actie ‘Welkom op de Club’. In juli kunnen potentiële leden kennismaken met het fietsen bij een club. Doet jouw vereniging ook mee?
De NTFU zet zich in voor een sociaal veilige sportomgeving en kondigt daarom de lancering van het Meldpunt Veilige Sport aan. Dit meldpunt biedt een laagdrempelige manier voor leden, bestuursleden en andere betrokkenen om incidenten van grensoverschrijdend gedrag te melden en draagt bij aan een veilige en plezierige sportbeleving voor iedereen.
Op 1 juli 2021 ging de Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR) van kracht. De afgelopen maanden bereidden we de NTFU-verenigingen al voor op deze nieuwe wet met
Rijkswaterstaat moet meer doen om fietsen en wandelen mogelijk te maken op de Afsluitdijk. De 32 kilometer lange dijk blijft tot 2025 gesloten voor fietsers en wandelaars omdat de dijk versterkt en vernieuwd wordt. Fietsplatform, Wandelnet, de NTFU en Fietsersbond zijn teleurgesteld en sturen daarom een brief aan de Tweede Kamer. Daarin vragen ze opnieuw aandacht voor de adviezen die ze begin 2020 al gaven aan Rijkswaterstaat.
De manier waarop je leden zich gedragen binnen de vereniging, ligt vaak in de lijn van de cultuur van de club. De regels zijn vaak ongeschreven. Toch kan het heel nuttig zijn om deze gedragsregels op papier te zetten en er met je leden over te praten.
Zaterdag 1 en zondag 2 juli gaat de Afsluitdijk eenmalig open voor fietsers en wandelaars. Beide dagen kun je over het fonkelnieuwe fietspad langs de Waddenzee zoeven. Hét moment voor het roemruchte Rondje IJsselmeer, want daarna gaat 'ie weer dicht.
De 1,5 meter afstand en gelimiteerde groepsgrootte maakt het organiseren van clubactiviteiten in coronatijd niet eenvoudig. Eerder schreven we al over de