Vergunning voor jouw tocht

Organiseert jouw vereniging een toertocht? Dan moet je je tocht op tijd aanmelden bij alle gemeenten en terreineigenaren waar jouw tocht doorheen gaat. Je hebt niet altijd een vergunning nodig voor een toertocht, daarom is het verstandig om vooraf altijd even contact op te nemen met de betreffende organisaties. 

Ga op tijd in overleg

Heb je een beoogde datum voor jouw toertocht? Treedt dan zo snel mogelijk in overleg met de betreffende gemeenten en terreineigenaren waar jouw tocht langskomt. Door tijdig in overleg te gaan voorkom je dat je als organisatie, maar ook als vergunningverlener, voor verrassingen komt te staan. De gemeenten en terreineigenaren hebben wellicht meer informatie over mogelijke andere evenementen, wegwerkzaamheden of andere factoren die mee kunnen spelen in het verlenen van een vergunning. Zo kunnen zij je organisatie ook van advies voorzien over de route en datum. Weet je niet met wie je contact op kunt nemen bij de gemeente of terreineigenaar, gebruik dan de tool 'Eenvoudig Vergunningen Aanvragen' die we hieronder verder toelichten. 

Eenvoudig Vergunningen Aanvragen

Met de tool 'Eenvoudig Vergunningen Aanvragen' (EVA) krijg je eenvoudig inzicht in alle gemeenten en terreinbeheerders die jouw route aandoet. Daarnaast genereert EVA een automatisch formulier dat je kunt gebruiken bij het doen van een eerste melding bij de gemeente. 

Aan de slag met EVA

Vergunning of verklaring van geen bezwaar

Soms is het niet nodig om voor je toertocht een vergunning aan te vragen, maar is een zogenaamde melding voldoende. De gemeente of terreinbeheerder bepaalt op basis van verschillende aspecten of een vergunning nodig is, denk daarbij bijvoorbeeld aan: het aantal deelnemers, doorstroomtijden en of de tocht alleen door de gemeente komt of er juist ook een start, finish of pauzeplaats is. Door tijdig je plannen met de gemeente of terreineigenaar te bespreken, weet je of je een vergunning moet aanvragen of een melding voldoende is. In de baiss kun je twee reacties verwachten:

  • Verklaring van geen bezwaar: Je hebt geen vergunning nodig, je ontvangt daarom een verklaring van geen bezwaar.
  • Vergunning nodig: Je evenement mag doorgaan, maar hier wordt een vergunning voor opgesteld. In deze vergunning staan een aantal eisen waar je je aan moet houden, bijvoorbeeld de inzet van een x-aantal verkeersregelaars.

Hulp nodig? Schakel onze Vergunningenservice in

Heeft jouw organisatie moeite met het aanvragen van vergunningen of toestemming van terreineigenaren? Dan kun je terecht bij de Vergunningenservice van de NTFU en Koninklijke Wandelbond Nederland (KWbN).

Lees meer