Op 11 juni was de jaarlijkse Unieraadsvergadering op Papendal. De Unieraad bestaat uit 25 vrijwillige afgevaardigden namens de verenigingen en 4 afgevaardigden namens de individuele leden. Zij geven tijdens de vergadering goedkeuring aan het beleid van het hoofdbestuur en uniebureau van de NTFU.
Op 11 juni was de jaarlijkse Unieraadsvergadering op Papendal. De Unieraad bestaat uit 25 vrijwillige afgevaardigden namens de verenigingen en 4 afgevaardigden namens de individuele leden. Zij geven tijdens de vergadering goedkeuring aan het beleid van het hoofdbestuur en uniebureau van de NTFU.
Binnenkort ontvangen alle secretarissen van onze verenigingen en stichtingen de besluitenlijst van de vergadering en wordt deze ook gepubliceerd op onze site. Hieronder lees je alvast kort de belangrijkste punten uit de vergadering.
De tarieven voor 2023 lagen voor aan de Unieraad. Deze stijgen in 2023 met de gemiddelde inflatiecorrectie over 2021, namelijk 2,7 procent. Voorzitter Sander Kool kondigde daarbij aan dat in 2024 (dus niet al aankomend jaar) de premie voor het verzekeringsdeel in onze contributie met 1 euro gaat stijgen naar 18,75 euro. De laatste verhoging dateerde uit 2020. Deze verhoging heeft met name te maken met het aansprakelijkheidsdeel van onze collectieve verzekering.
De Unieraad ging akkoord met het jaarverslag en de jaarcijfers van 2021. Hiermee verlenen zij decharge aan het hoofdbestuur. Ook werd het jaarplan en de begroting voor 2023 goedgekeurd.
Penningmeester Leen de Waal is aftredend en herkiesbaar voor een tweede termijn. De Unieraad ging akkoord met zijn herbenoeming als penningmeester voor het hoofdbestuur.
De Code Goed Sportbestuur vormt de basis voor integriteit in de sport. Een van de aanbevelingen van deze code is dat het hoofdbestuur jaarlijks overlegt over de eigen werkwijze en functioneren. Tijdens de unieraadsvergadering rapporteerde de hoofdbestuurders hierover aan de Unieraad. Zij deden dit aan de hand van de vier principes van de Code Goed Sportbestuur: verantwoordelijkheid, transparantie, maatschappij en democratie. Zij willen hiermee een goed voorbeeld zijn voor de verenigingen.
Aan de Unieraad lagen een aantal wijzigingen in onze statuten voor i.v.m. ontwikkelingen in de afgelopen jaren. Het gaat daarbij met name over de AVG, de wet WBTR en digitaal stemrecht. Ook moeten we een aantal wijzigingen doorvoeren als gevolg van gewijzigde dopingwetgeving en tuchtrecht. De statuten werden goedgekeurd door de Unieraad en gaan nu naar onze notaris.
De wet WBTR verplicht organisaties is te regelen wat er gebeurd in het geval van ontstentenis of belet van alle bestuurders. Hiervoor heeft de NTFU een continuiteitscommissie ingesteld waar door de Unieraad de heer Wil Noorman werd gekozen als lid. De heer Piet Wierenga werd gekozen als plaatsvervangend lid.
We namen tijdens de Unieraadsvergadering afscheid van een 7-tal trouwe regio-afgevaardigden. Conform de Code Goed Sportbestuur moeten zij na een bestuursperiode van 3x3 jaar afscheid nemen als afgevaardigde. We namen afscheid van Lex Ringers, Eerde de Vries, Roelof de Jonge, Maarten van Lanen, Andre van der Velden, Ad Koppe en Elwin Derks.
In juni kwam mountainbikend Europa bij elkaar in Italië. Tijdens de IMBA Europe Summit wisselden routebouwers, vrijwilligers en mountainbikers drie dagen lang ideeën uit hoe we onze mountainbikesport toekomstbestendig kunnen maken. Ook de NTFU was aanwezig. Troy Corsen vertelt wat hij uit Val di Sole meenam voor het mountainbiken in Nederland.
In 2016 lanceerde de NTFU het platform
Steeds meer verenigingen zien het belang en de mogelijkheden van goed opgeleide instructeurs in. De NTFU ziet dat aan het groeiend aantal aanmeldingen voor de opleiding basisinstructeur. Om te zorgen dat alle cursisten gecoacht worden door een praktijkbegeleider, gaat de NTFU nieuwe praktijkbegeleiders opleiden. Daarvoor ontwikkelden we een nieuwe cursus, die praktijkbegeleiders klaarstoomt om instructeurs in spé goed te coachen.
Op dinsdag 15 februari maakte het kabinet de volgende versoepelingen in de coronamaatregelen bekend. Ondanks dat veel regels al vervallen waren, bieden de nieuwe versoepelingen nog meer perspectief voor bijvoorbeeld de organisatie van toertochten. We zetten de versoepelingen, die in twee stappen plaatsvinden, en de consequenties voor de wielersport op een rij.
Wielersportbond NTFU en Bosch eBike Systems kennen de eerste ronde van het Trailfund toe aan drie mountainbikeroutes: Netersel (Noord-Brabant), Marum (Groningen) en Anloo (Drenthe). Het Trailfund wordt uitgereikt aan de vrijwilligers van ATB Marum, TWC Het Snelle Wiel uit Bladel en FTC ’t Kamrad uit Assen.
Om veiliger en beter georganiseerd als groep te fietsen, volg je de cursus Wegkapitein. Dat kan vanaf acht deelnemers. Niet elke vereniging heeft voldoende deelnemers. In Zeeland besluiten de clubs daarom samen de cursus te volgen. Extra voordeel: het ROVZ subsidieert de cursus.
Wat doe je als je club in onrustig vaarwater terechtkomt? De Tweewielers en WV Holten herrezen als een fenix uit de as, met een beetje hulp van de NTFU. Dit is hun verhaal.
Steeds meer terreineigenaren vragen aan tochtorganisaties die inschrijfgeld berekenen een bijdrage per deelnemer. Het wordt daardoor lastiger een tocht door de natuur te organiseren. De nieuwe regels treffen vooral organisaties van mountainbike- en graveltochten.
Het innen van contributies is een essentieel onderdeel van het verenigingsleven. Het zorgt ervoor dat de vereniging kan blijven draaien en activiteiten kan organiseren. Naast de bestaande facturatiemodule, biedt de NTFU vanaf nu ook een nieuwe functionaliteit: automatische incasso. Veel verenigingen gebruiken een automatische incasso, de NTFU ondersteunt dit nu ook door het genereren van automatische incassobestanden.
Door een enorme berg zand dreigen de fietspaden in de Noord-Hollandse duinen te verdwijnen. Tussen Bergen en Schoorl en de strandopgang Kattendel bij Bloemendaal ploeg je al door het zand. Fietsersbond, NTFU, Fietsplatform en ANWB luiden de noodklok.