Terugblik Unieraad 2022

Op 11 juni was de jaarlijkse Unieraadsvergadering op Papendal. De Unieraad bestaat uit 25 vrijwillige afgevaardigden namens de verenigingen en 4 afgevaardigden namens de individuele leden. Zij geven tijdens de vergadering goedkeuring aan het beleid van het hoofdbestuur en uniebureau van de NTFU.

Op 11 juni was de jaarlijkse Unieraadsvergadering op Papendal. De Unieraad bestaat uit 25 vrijwillige afgevaardigden namens de verenigingen en 4 afgevaardigden namens de individuele leden. Zij geven tijdens de vergadering goedkeuring aan het beleid van het hoofdbestuur en uniebureau van de NTFU.

Binnenkort ontvangen alle secretarissen van onze verenigingen en stichtingen de besluitenlijst van de vergadering en wordt deze ook gepubliceerd op onze site. Hieronder lees je alvast kort de belangrijkste punten uit de vergadering.

Tarieven voor 2023 vastgesteld

De tarieven voor 2023 lagen voor aan de Unieraad. Deze stijgen in 2023 met de gemiddelde inflatiecorrectie over 2021, namelijk 2,7 procent. Voorzitter Sander Kool kondigde daarbij aan dat in 2024 (dus niet al aankomend jaar) de premie voor het verzekeringsdeel in onze contributie met 1 euro gaat stijgen naar 18,75 euro. De laatste verhoging dateerde uit 2020. Deze verhoging heeft met name te maken met het aansprakelijkheidsdeel van onze collectieve verzekering. 

Vaststellen jaarverslag, jaarcijfers, begroting en jaarplan

De Unieraad ging akkoord met het jaarverslag en de jaarcijfers van 2021. Hiermee verlenen zij decharge aan het hoofdbestuur. Ook werd het jaarplan en de begroting voor 2023 goedgekeurd.

Hoofdbestuursverkiezingen

Penningmeester Leen de Waal is aftredend en herkiesbaar voor een tweede termijn. De Unieraad ging akkoord met zijn herbenoeming als penningmeester voor het hoofdbestuur.

Code Goed Sportbestuur

De Code Goed Sportbestuur vormt de basis voor integriteit in de sport. Een van de aanbevelingen van deze code is dat het hoofdbestuur jaarlijks overlegt over de eigen werkwijze en functioneren. Tijdens de unieraadsvergadering rapporteerde de hoofdbestuurders hierover aan de Unieraad. Zij deden dit aan de hand van de vier principes van de Code Goed Sportbestuur: verantwoordelijkheid, transparantie, maatschappij en democratie. Zij willen hiermee een goed voorbeeld zijn voor de verenigingen.  

Statutenwijziging

Aan de Unieraad lagen een aantal wijzigingen in onze statuten voor i.v.m. ontwikkelingen in de afgelopen jaren. Het gaat daarbij met name over de AVG, de wet WBTR en digitaal stemrecht. Ook moeten we een aantal wijzigingen doorvoeren als gevolg van gewijzigde dopingwetgeving en tuchtrecht. De statuten werden goedgekeurd door de Unieraad en gaan nu naar onze notaris.

Continuïteitscommissie

De wet WBTR verplicht organisaties is te regelen wat er gebeurd in het geval van ontstentenis of belet van alle bestuurders. Hiervoor heeft de NTFU een continuiteitscommissie ingesteld waar door de Unieraad de heer Wil Noorman werd gekozen als lid. De heer Piet Wierenga werd gekozen als plaatsvervangend lid. 

Afscheid regio-afgevaardigden

We namen tijdens de Unieraadsvergadering afscheid van een 7-tal trouwe regio-afgevaardigden. Conform de Code Goed Sportbestuur moeten zij na een bestuursperiode van 3x3 jaar afscheid nemen als afgevaardigde. We namen afscheid van Lex Ringers, Eerde de Vries, Roelof de Jonge, Maarten van Lanen, Andre van der Velden, Ad Koppe en Elwin Derks. 

Misschien ook interessant...

Catalonië regiopartner van Fietssport

De Spaanse regio Catalonië is een hotspot voor sportieve fietsers. Wielrenners,  mountainbikers en (steeds meer) gravelbikers komen in deze zonovergoten regio volop aan hun trekken.  Niet verwonderlijk dus dat het Catalaans Bureau voor Toerisme een samenwerking aangaat met Fietssport. Het doel: laten zien dat Catalonië behalve Barcelona, de Costa Brava, Girona, mooie stranden, tapas en sangria ook duizenden kilometers aan wielren-, mountainbike- en gravelroutes in huis heeft.

NTFU

Bioracer verlengt samenwerking met NTFU en Fietssport

Met gepaste trots kunnen we hier melden dat het fietskledingmerk Bioracer de samenwerking met NTFU en ons platform Fietssport verlengd heeft. Dat betekent dat we ons de komende jaren weer een gesoigneerde slag in de rondte kunnen trappen.

Start2Bike

Start2Bike organiseren in 2024

Start2Bike is een trainingscursus voor beginnende wielrenners, mountainbikers en gravelbikers. In vier trainingen leren beginnende fietsers alles over remmen, schakelen, bochten, rijden in een groep en meer. Voor 2024 vinden er enkele wijzigingen plaats in het Start2Bike programma, in onderstaande bericht informeren we je hierover.

Belangenbehartiging

NTFU reageert op anti-mountainbike-artikel in Trouw

Dagblad Trouw publiceerde 2 augustus een ingezonden brief met als onderwerp 'De fietser hoort niet in de natuur'. Trouw-lezer André Doorlag beweert dat mountainbikers niet in de natuur thuis horen. Daar is de NTFU het niet mee eens en stuurde daarom een reactie naar de krant.

Staatssecretaris vraagt VSG vereenvoudiging vergunningsprocedure te onderzoeken

Staatssecretaris van Sport – Paul Blokhuis – heeft Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) gevraagd met gemeenten te kijken hoe de vergunningsprocedure voor sportevenementen eenvoudiger kan. Deze boodschap van de staatssecretaris is een mooi resultaat van onze lobby voor vereenvoudiging voor tochtorganisatoren en vermindering van de administratieve lasten.

Betere fietspaden kunnen het aantal ongelukken verkleinen

Als het aan de overheid ligt, zijn er in 2050 nul verkeersslachtoffers. Een onderzoek van kenniscentrum VeiligheidNL laat zien dat daarvoor eerst iets moet veranderen. Het aantal fietsers dat ernstig gewond raakte en op de Spoedeisende Hulp kwam, steeg in tien jaar met vijftien procent. Ook het aantal gewonde wielrenners steeg in die periode, met 44 procent. VeiligheidNL roept daarom op om samen in actie te komen. Wielersportbond NTFU sluit zich daarbij aan.

Tropische temperaturen: Bereid je goed voor!

Deze zomer hebben we af en toe te maken met tropische temperaturen. Heerlijk toch? Voor een dagje strand wel. Als je wil fietsen in deze hitte, moet je je goed voorbereiden! 

Afsluitdijk

Fiets 1 of 2 juli mee over de nieuwe Afsluitdijk!

Net als 4 jaar geleden gaat op 1 en 2 juli de Afsluitdijk eenmalig open voor fietsers en wandelaars. Na de openstelling is het iconische fiets- en wandelpad weer voor lange tijd gesloten. Dit willen de NTFU, Fietsplatform, Wandelnet ANWB en de Fietsersbond voorkomen.

Veiligheid

Woensdag 13 september: Dag van de Fietsbel

Op woensdag 13 september vindt de eerste Dag van de Fietsbel plaats. Het doel van deze dag is om het belang van de fietsbel onder de aandacht te brengen bij wielrenners, mountainbikers en gravelbikers om zo veiliger en vriendelijker te fietsen.

Verenigingen

Nieuwe mogelijkheden na update Cyql app

Deze Cyql app, die voor NTFU verenigingen gratis te gebruiken is, maakt het plannen van clubritten een stuk eenvoudiger. Wat je allemaal kunt met Cyql, lees je op deze pagina. Inmiddels maken meer dan de helft van de NTFU verenigingen gebruik van de app én werd de app onlangs nog beoordeeld met het rapportcijfer 8,1! Cyql heeft onlangs een update gekregen waardoor er enkele extra functionaliteiten beschikbaar zijn in de app. Welke dat zijn lees je in dit artikel. 

Goed voorbeeld: Instructeurs opleiden met financiële ondersteuning vanuit het Sportakkoord

Wil je als vereniging instructeurs opleiden, maar heb je daar niet de financiële middelen voor? Vanuit het Sportakkoord kun je aanspraak maken op een vergoeding. Dat bood Mountainbikevereniging Havelte en FietsZe Vledder de mogelijkheid begeleiders op te leiden tot basisinstructeur MTB

Kennis & onderzoek

Het eerste gravelbike-onderzoek: de resultaten

De NTFU vroeg 700 gravelbikers het (houthakkers)hemd van het lijf. Lezers van Fietssport, Velozine en Fiets vertelden wat voor type gravelbiker ze zijn, wat zij zo leuk vinden aan gravelbiken en welke fietsen en merken ze rijden.