ATV Ruiten Drie profiteert van het succes van Start2Bike

Elk seizoen melden zich enthousiaste beginnende fietsers bij ATV Ruiten Drie. Zowel in het voor- als najaar kan de vereniging rekenen op twee volle groepen Start2Bike-deelnemers, wat op haar beurt weer zorgt voor een continue aanwas van nieuwe leden.

Elk seizoen melden zich enthousiaste beginnende fietsers bij ATV Ruiten Drie. Zowel in het voor- als najaar kan de vereniging rekenen op twee volle groepen Start2Bike-deelnemers, wat op haar beurt weer zorgt voor een continue aanwas van nieuwe leden.

Dat Start2Bike bij ATV Ruiten Drie zo in trek is, heeft volgens coördinator Koos Visser grotendeels te maken met de keuze voor de aparte vrouwengroep. “We merken dat een hoop vrouwen wel willen fietsen, maar dat het competitiegedrag van mannen hen afschrikt”, vertelt Koos. “Het idee dat ze worden opgejaagd en hard moeten fietsen, weerhoudt ze ervan zich aan te melden.”

Ladies Only populair

Om deze vrouwen tegemoet te komen, maakt ATV Ruiten Drie in de Start2Bike-trainingen onderscheid tussen een gemengde groep en een ladies-only-groep, waarvan met name de laatste erg populair is. “Vrouwen zijn gemiddeld genomen wat angstiger om zomaar op een fiets te stappen”, verklaart Koos. “Mannen vinden het vaak niet nodig om les te krijgen in het wielrennen, die zoeken het zelf wel uit. Vrouwen zien daarentegen wel het nut van een basiscursus.”

Eén op de drie Start2Bike-deelnemers sluit zich aan bij ATV Ruiten Drie

Stormloop voor Start2Bike

Bij ATV Ruiten Drie starten elk voor- en najaar twee groepen van maximaal 12 deelnemers met Start2Bike. “De Start2Bike-trainingen voor de gemengde groep zijn weleens geannuleerd vanwege te weinig animo, maar bij de vrouwen loopt het aantal aanmeldingen soms zo’n storm dat we geïnteresseerden moeten afwijzen”, vertelt Koos. De inhoud van de trainingen zijn voor beide groepen hetzelfde. “Het enige verschil is dat vrouwen graag wat meer ruimte hebben om te kletsen”, lacht Koos. “Bij mannen zeg ik eerder: ‘Kom op, doorfietsen!’”

Lokaal en online adverteren

Hoe al die beginnende fietsers de weg naar ATV Ruiten Drie weten te vinden? Naast de publicatie van een persbericht in het lokale weekblad en het aansporen van leden om hun familie- en vriendenkring te vragen, doet ATV Ruiten Drie vooral aan online promotie. “Een betaalde Facebook-advertentie werkt heel effectief. Je selecteert een doelgroep op basis van leeftijd en locatie – en omdat deze zo beperkt is, lopen de kosten niet hoger op dan een paar tientjes”, weet Koos. Daarnaast plaatst Ruiten Drie regelmatig foto’s en video’s van het Start2Bike-traject op de Facebook-pagina en website. “Zo krijgen geïnteresseerden een goed beeld van hoe het eraan toe gaat bij de vereniging.”

Toertocht rijden met de leden

Eén op de drie Start2Bike-deelnemers sluit zich aan bij ATV Ruiten Drie. “We verlagen de drempel door na afloop van Start2Bike een introductietraining te organiseren waarbij alle deelnemers een toertochtje rijden met de standaardgroep. Zo leren ze onze leden alvast kennen en merken ze dat ze voldoende niveau hebben om deze overstap te maken.”

Ook meedoen met Start2Bike?

Als jullie club startlocatie wordt, leer je startende wielersporters uit de buurt kennen. Je hebt dan alle gelegenheid om hen uit te leggen wat jouw club te bieden heeft. Kijk op Start2Bike.nl hoe jouw club mee kan doen met Start2Bike. Heb je vragen? Neem dan contact op via info@start2bike.nl of 0318-581300.

*Dit artikel is geschreven in er periode voor het coronavirus.

Misschien ook interessant...

NTFU gaat extra praktijkbegeleiders opleiden

Steeds meer verenigingen zien het belang en de mogelijkheden van goed opgeleide instructeurs in. De NTFU ziet dat aan het groeiend aantal aanmeldingen voor de opleiding basisinstructeur. Om te zorgen dat alle cursisten gecoacht worden door een praktijkbegeleider, gaat de NTFU nieuwe praktijkbegeleiders opleiden. Daarvoor ontwikkelden we een nieuwe cursus, die praktijkbegeleiders klaarstoomt om instructeurs in spé goed te coachen.

6x praktische tips voor het organiseren van een digitale ALV

In dit artikel schreven we eerder al over de mogelijkheden die verenigingen hebben als het gaat om het organiseren van de Algemene Ledenvergadering in tijden van corona. Door de corona spoedwet is het mogelijk om de ledenvergadering digitaal plaats te laten vinden, ook als dit nog niet is opgenomen in de statuten. Maar hoe organiseer je zo’n vergadering nu op een praktische manier? We geven een aantal tips.

Goed voorbeeld: Regionaal overleg bevordert samenwerking tussen verenigingen

In NTFU-regio 20: Oss-Uden en omgeving hebben tien NTFU-clubs zich verenigd in het Maashorst Veldtoertochten Overleg (MVTO). Dit overleg is vijf jaar geleden in het leven geroepen om zaken onderling beter met elkaar af te stemmen en om een centraal aanspreekpunt te vormen voor gemeenten, natuurbeheerders en andere sportverenigingen. 

Belangenbehartiging

NTFU reageert op anti-mountainbike-artikel in Trouw

Dagblad Trouw publiceerde 2 augustus een ingezonden brief met als onderwerp 'De fietser hoort niet in de natuur'. Trouw-lezer André Doorlag beweert dat mountainbikers niet in de natuur thuis horen. Daar is de NTFU het niet mee eens en stuurde daarom een reactie naar de krant.