ATV Ruiten Drie profiteert van het succes van Start2Bike

Elk seizoen melden zich enthousiaste beginnende fietsers bij ATV Ruiten Drie. Zowel in het voor- als najaar kan de vereniging rekenen op twee volle groepen Start2Bike-deelnemers, wat op haar beurt weer zorgt voor een continue aanwas van nieuwe leden.

Elk seizoen melden zich enthousiaste beginnende fietsers bij ATV Ruiten Drie. Zowel in het voor- als najaar kan de vereniging rekenen op twee volle groepen Start2Bike-deelnemers, wat op haar beurt weer zorgt voor een continue aanwas van nieuwe leden.

Dat Start2Bike bij ATV Ruiten Drie zo in trek is, heeft volgens coördinator Koos Visser grotendeels te maken met de keuze voor de aparte vrouwengroep. “We merken dat een hoop vrouwen wel willen fietsen, maar dat het competitiegedrag van mannen hen afschrikt”, vertelt Koos. “Het idee dat ze worden opgejaagd en hard moeten fietsen, weerhoudt ze ervan zich aan te melden.”

Ladies Only populair

Om deze vrouwen tegemoet te komen, maakt ATV Ruiten Drie in de Start2Bike-trainingen onderscheid tussen een gemengde groep en een ladies-only-groep, waarvan met name de laatste erg populair is. “Vrouwen zijn gemiddeld genomen wat angstiger om zomaar op een fiets te stappen”, verklaart Koos. “Mannen vinden het vaak niet nodig om les te krijgen in het wielrennen, die zoeken het zelf wel uit. Vrouwen zien daarentegen wel het nut van een basiscursus.”

Eén op de drie Start2Bike-deelnemers sluit zich aan bij ATV Ruiten Drie

Stormloop voor Start2Bike

Bij ATV Ruiten Drie starten elk voor- en najaar twee groepen van maximaal 12 deelnemers met Start2Bike. “De Start2Bike-trainingen voor de gemengde groep zijn weleens geannuleerd vanwege te weinig animo, maar bij de vrouwen loopt het aantal aanmeldingen soms zo’n storm dat we geïnteresseerden moeten afwijzen”, vertelt Koos. De inhoud van de trainingen zijn voor beide groepen hetzelfde. “Het enige verschil is dat vrouwen graag wat meer ruimte hebben om te kletsen”, lacht Koos. “Bij mannen zeg ik eerder: ‘Kom op, doorfietsen!’”

Lokaal en online adverteren

Hoe al die beginnende fietsers de weg naar ATV Ruiten Drie weten te vinden? Naast de publicatie van een persbericht in het lokale weekblad en het aansporen van leden om hun familie- en vriendenkring te vragen, doet ATV Ruiten Drie vooral aan online promotie. “Een betaalde Facebook-advertentie werkt heel effectief. Je selecteert een doelgroep op basis van leeftijd en locatie – en omdat deze zo beperkt is, lopen de kosten niet hoger op dan een paar tientjes”, weet Koos. Daarnaast plaatst Ruiten Drie regelmatig foto’s en video’s van het Start2Bike-traject op de Facebook-pagina en website. “Zo krijgen geïnteresseerden een goed beeld van hoe het eraan toe gaat bij de vereniging.”

Toertocht rijden met de leden

Eén op de drie Start2Bike-deelnemers sluit zich aan bij ATV Ruiten Drie. “We verlagen de drempel door na afloop van Start2Bike een introductietraining te organiseren waarbij alle deelnemers een toertochtje rijden met de standaardgroep. Zo leren ze onze leden alvast kennen en merken ze dat ze voldoende niveau hebben om deze overstap te maken.”

Ook meedoen met Start2Bike?

Als jullie club startlocatie wordt, leer je startende wielersporters uit de buurt kennen. Je hebt dan alle gelegenheid om hen uit te leggen wat jouw club te bieden heeft. Kijk op Start2Bike.nl hoe jouw club mee kan doen met Start2Bike. Heb je vragen? Neem dan contact op via info@start2bike.nl of 0318-581300.

*Dit artikel is geschreven in er periode voor het coronavirus.

Misschien ook interessant...

Catalonië regiopartner van Fietssport

De Spaanse regio Catalonië is een hotspot voor sportieve fietsers. Wielrenners,  mountainbikers en (steeds meer) gravelbikers komen in deze zonovergoten regio volop aan hun trekken.  Niet verwonderlijk dus dat het Catalaans Bureau voor Toerisme een samenwerking aangaat met Fietssport. Het doel: laten zien dat Catalonië behalve Barcelona, de Costa Brava, Girona, mooie stranden, tapas en sangria ook duizenden kilometers aan wielren-, mountainbike- en gravelroutes in huis heeft.

Dijkwegen, Veiligheid

Driekwart fietsers vindt het onveilig op dijkwegen

Driekwart van de fietsers vindt het onveilig op de dijk. Vooral door te hard rijden en te krap inhalend gemotoriseerd verkeer en als het druk is op mooie dagen. Dat komt naar voren uit onderzoek van ANWB, Fietsersbond, Fietsplatform, NTFU en VVN.

NTFU

Welkom op de vernieuwde website van de NTFU

Je ziet het goed. We hebben een nieuwe website. Compleet met een fris ontwerp en informatie voor verenigingen, tochtorganisatoren, trailcrews, routebureaus, overheden en organisaties uit de sport- en recreatiesector. Zo is NTFU.nl voor iedereen hét startpunt voor sportief fietsen.

Toertochten

Meld je toertocht aan voor de kalender van 2025

NTFU clubs organiseren jaarlijks ruim 1100 toertochten die samenkomen op de toertochtkalender in Fietssport Magazine en via Fietssport.nl. Organiseren jullie in 2025 (weer) een toertocht en wil je deze publiceren in de Fietssport kalender? Doorloop dan vóór 30 november 2024 de stappen uit het onderstaande stappenplan.

Jouw club in de schijnwerpers op Fietssport

Fietssport is sinds 2016 het platform van de NTFU voor wielrenners, mountainbikers en gravelbikers. Via Fietssport Magazine, Fietssport.nl en de Fietssport app vinden fietsers aanbod van verenigingen zoals toertochten, routes en clubritten. Daarnaast vinden leden tal van voordelen via Fietssport. We leggen uit hoe jouw club en jullie leden het beste uit Fietssport halen.

Kennis & onderzoek

Populariteit wielersport groeit, met name onder jonge vrouwen

Het aantal wielersporters in Nederland is toegenomen tot meer dan 900.000. Steeds meer mensen wielrennen, mountainbiken of gravelbiken, blijkt uit onderzoek van wielersportbond NTFU in samenwerking met Ipsos. Wat opvalt is dat de helft van de vrouwen in de wielersport jonger dan 35 jaar is. Bij de mannen is dit 23 procent.

Vraag een gratis Fietssport Scan + Go vlag aan

Hangen er op jouw toertochten nog oude NTFU-vlaggen? Dan kun je nu gratis nieuwe vlaggen aanvragen.

Kleurcode

NTFU legt met video nieuwe kleurcodes voor MTB-routes uit

Om mountainbikeroutes veiliger te maken, rolt wielersportbond NTFU een kleurensysteem uit. Net als op de skipistes, geeft elke kleur de moeilijkheidsgraad van de route aan. Groen is makkelijk, blauw gemiddeld, rood moeilijk en zwart zeer moeilijk. De kleurcode herken je aan een nieuw bordje dat onder de routepijl hangt. Om te laten zien wat er technisch van je gevraagd wordt bij elk niveau en hoe het kleurensysteem precies werkt, heeft de NTFU een video gemaakt.

Huidige maatregelen verleng tot 14 januari

De huidige coronamaatregelen worden verlengd tot in ieder geval 14 januari 2022. Dat maakte demissionair premier Mark Rutte dinsdagavond 14 december bekend op de persconferentie.

Doe mee met Welkom op de Club

Naar schatting zijn er 60.500 fietsers (bron: Wielersportmonitor 2019) die niet lid zijn van een vereniging, maar dat wél graag willen. Voor jouw vereniging de kans om nieuwe leden aan te trekken. Zeker nu fietsen steeds populairder wordt. Maar, hoe maak je hen enthousiast om lid te worden? De NTFU helpt je hierbij tijdens de actie ‘Welkom op de Club’. In juli kunnen potentiële leden kennismaken met het fietsen bij een club. Doet jouw vereniging ook mee?