NTFU staat achter manifest NLBuitenkansen

NLBuitenkansen - 15 organisaties van de sport- en recreatiesector, terreinbeheerders en grondgebruikers - waaronder de NTFU - roepen het kabinet op om werk te maken van voldoende en aantrekkelijke recreatiemogelijkheden.

NLBuitenkansen is een coalitie van 15 organisaties van terreinbeheerders, grondgebruikers en de recreatie- en sportsector die elkaar hebben gevonden in de missie om het tekort aan recreatieruimte op te lossen, het landelijk gebied te ontsluiten en de drukte in natuurgebieden te verminderen, in de wetenschap dat landschap en recreatie elkaar kunnen versterken.

De coalitie roept het kabinet op hier werk van te maken.
 

Investeer in meer ruimte voor recreatie

Dit kan door te werken aan een aantrekkelijk, gezond en beleefbaar landschap met groenblauwe dooradering en recreatieve routes. Stimuleer de ontsluiting van het landelijk gebied met een vergoeding voor particuliere grondeigenaren. Werk aan groen en toegankelijk water bij woningbouwplannen en route-infrastructuur in partnerships met particuliere grondeigenaren. Realiseer het Nederlands Natuur Netwerk. Elke investering in groene en blauwe beleefbare ruimte levert het 8 tot 32-voudige op aan maatschappelijke baten.
 

Mensinclusiviteit moet de basis zijn in alle ruimtelijke (plan)ontwikkelingen

Neem recreatieve basisvoorwaarden mee in de optimale mix van alle functies in de ruimte, dus in alle plannen rondom natuur, woningbouw, landbouw, waterbeheer en de verbindingen stad-platteland.
 

Recreatie opnemen in (groen)normering

 
Geef binnen bestaande groennormeringen invulling aan recreatie en ontwikkel aanvullend nieuwe, specifieke recreatieve normeringen. Denk aan een beweegnorm, een zwemwaternorm en routenormen (standaardontsluiting bij een woning). Maar ook financiële normen, dus de kosten voor aanleg en onderhoud en beheer per hectare.
 

Een structureel recreatiebudget

 
Zorg voor een structureel budget dat gebruikt wordt om de huidige recreatieve voorzieningen te behouden en beheren, maar ook om ruimte voor recreatie naar de toekomst te maken. Om dit structurele budget te realiseren, is op alle lagen van de overheid budget nodig en kunnen ook EU-gelden en subsidies beter benut en toegankelijk worden gemaakt.
 

Nationaal vrijetijdsbeleid

Er is behoefte aan een nationale vrijetijdsvisie, met uitwerkingen in beleidsplannen en financiering ten behoeve van een mensinclusieve, duurzaam beleefbare, groenblauwe buitenruimte. Het gaat hier vooral om gemeente- en provincie overstijgende onderwerpen, zoals (structurele) financiering van de route-infrastructuur. Er is ook behoefte aan een nationaal bestuurlijk aanspreekpunt (bewindspersoon) en bijbehorend recreatieloket dat fungeert als kenniscentrum en een beleidsafdeling die regie voert op de uitvoering.
 

Borging wettelijke taken

Het scheppen van voorwaarden voor een optimale vrijetijdsbesteding is een grondwettelijke taak (art. 22). Zorg voor de juridische borging van dit
grondrecht door routenetwerken op te nemen in nationale wetgeving (Omgevingswet) en provinciale uitwerkingen (omgevingsverordeningen).
 

Misschien ook interessant...

Cyql app vanaf nu beschikbaar voor verenigingen

Samen fietsen is leuker: de app Cyql maakt het makkelijker om een gezamenlijke rit te plannen. Met de app, ontwikkeld door Freed Mobile+Interactive, kun je eenvoudig (club)ritten aanmaken en iets afspreken met clubgenoten. Via Cyql vind je praktische informatie over een rit op een centrale en overzichtelijke plek. Wielersportbond NTFU werkt samen met Cyql waardoor NTFU verenigingen gratis gebruik maken van de app. De app is vanaf nu beschikbaar.

Lessen uit de IMBA Europe Summit: leave a positive track

In juni kwam mountainbikend Europa bij elkaar in Italië. Tijdens de IMBA Europe Summit wisselden routebouwers, vrijwilligers en mountainbikers drie dagen lang ideeën uit hoe we onze mountainbikesport toekomstbestendig kunnen maken. Ook de NTFU was aanwezig. Troy Corsen vertelt wat hij uit Val di Sole meenam voor het mountainbiken in Nederland.

Cyql, Verenigingen

Nieuwe functionaliteiten voor Cyql app na update

In september 2021 lanceerde de NTFU de Cycl app. Met de Cyql app kunnen clubs eenvoudig gezamenlijke ritten plannen en met elkaar delen. Via Cyql vind je praktische informatie over een rit op een centrale en overzichtelijke plek. Naast de vele positieve geluiden vanuit de verenigingen, is er ook goed geluisterd naar de feedback van de clubs. In de afgelopen maanden is er dan ook hard gewerkt aan een aantal updates die de app nog completer moeten maken.

Verenigingen

Incasseren van contributie: Efficiënt en gemakkelijk met de NTFU

Het innen van contributies is een essentieel onderdeel van het verenigingsleven. Het zorgt ervoor dat de vereniging kan blijven draaien en activiteiten kan organiseren. Naast de bestaande facturatiemodule, biedt de NTFU vanaf nu ook een nieuwe functionaliteit: automatische incasso. Veel verenigingen gebruiken een automatische incasso, de NTFU ondersteunt dit nu ook door het genereren van automatische incassobestanden.

Afsluitdijk

Vanaf 26 juni fietsen en wandelen op de Afsluitdijk

Het nieuwe fiets- en wandelpad over de Afsluitdijk en langs de Waddenzee is vanaf 26 juni voor een groot deel open. Tussen de sluizen van Den Oever en Kornwerderzand kun je over een lengte van 24 kilometer fietsen en wandelen.

Trailcrews

Vierde landelijke Traildag brengt trailcrews uit het hele land bij elkaar

De NTFU wil dat mountainbikers over mooie en veilige routes rijden. De bond helpt daarom trailcrews die de tracks aanleggen. Ruim 20 van die crews kwamen naar de jaarlijkse Traildag in Mook. Doel: ervaringen uitwisselen, plannen bevragen, kennis delen en ambities bij elkaar stimuleren.

Afsluitdijk

Fiets 1 of 2 juli mee over de nieuwe Afsluitdijk!

Net als 4 jaar geleden gaat op 1 en 2 juli de Afsluitdijk eenmalig open voor fietsers en wandelaars. Na de openstelling is het iconische fiets- en wandelpad weer voor lange tijd gesloten. Dit willen de NTFU, Fietsplatform, Wandelnet ANWB en de Fietsersbond voorkomen.

Ondersteuning bij lokale lobby

FietsZe in actie voor behoud MTB-route Vledder

Vorig jaar startte de Vledderse race- en mountainbikeclub FietsZe met de aanleg van een 55 km lange mountainbikeroute rondom het Drentse dorp. Nu staat deze route onder druk. Gelukkig is voorzitter Pieter Bosma strijdbaar: “Wij geven niet op.”

6x tips voor het aanspreken op gedrag

Binnen de meeste verenigingen gelden duidelijke afspraken. Bijvoorbeeld over het gewenste gedrag tijdens het fietsen, snelheid binnen de groep en wat er van leden wordt verwacht als het aankomt op de coronamaatregelen. Houdt iedereen zich aan de afspraken? Of vinden leden het onduidelijk en gaat het wel eens mis? Met deze 6 tips spreek je leden gericht aan en stuur je aan op een positief effect.

Belangenbehartiging, Toegang tot de natuur

Sportief fietsen en natuurbehoud hebben elkaar nodig op de Veluwe

De natuur verdient beter. Dat is een taak van ons allemaal. Ook die van mountainbikers en gravelbikers. Dit werd duidelijk tijdens een werkbezoek van beleidsmakers van Veluwse gemeenten en natuurbeschermers. Daar lieten ze zich informeren over de positieve effecten van sportief fietsen op de natuur.