Goed voorbeeld: oudste graveltocht

De eerste Brabantse Strade Bianche werd al georganiseerd toen de meeste fietsers bij gravel nog aan tennis dachten. “In 2015 zette Wielerclub Mill een tocht uit voor racefietsers die grotendeels over kiezelstroken, zandpaden en oude binnenwegen liep. Hiermee is onze Strade waarschijnlijk de oudste graveltocht van Nederland. Door het overweldigende succes van de laatste editie is het einde nog lang niet in zicht.”

Aan het woord is Then Verhoeven, één van de bestuursleden van WC Mill. Enthousiast vertelt hij hoe een kleine tien jaar geleden het idee ontstond om een onverharde tocht voor wielrenners uit de grond te stampen. Then: “De club was destijds op zoek naar een leuke activiteit om het vijftigjarige bestaan te vieren. Eén van de leden had tijdens zijn vakantie in Toscane over de beroemde witte gravelwegen gefietst en opperde het idee om een Brabantse versie van de Strade Bianche op poten te zetten. Zo gezegd, zo gedaan.”
 

Begrip in toertochtland

Inmiddels is de Brabantse Strade Bianche uitgegroeid tot een begrip in toertochtland. Liefhebbers van gave grindstroken, zwoegende zandstukken, bonkende bermpaden en avontuurlijke achterafweggetjes vinden al jarenlang hun weg naar Mill. De afgelopen oktober was hierop geen uitzondering.  Zowel de korte (67 kilometer) als de lange route (90 kilometer) nam deelnemers diep het Brabantse binnenland in. De routemeester van de club had weer zijn stinkende best gedaan om de mooiste gravelgebieden aan elkaar te lussen.

Then somt één voor één de Brabantse natuurschatten op. “Het barst hier van de mooie natuur. Zo liep de tocht vanuit Mill over het landgoed van Kasteel Tongelaar om vervolgens via kleine paden de Gasselse bossen te doorkruisen. Ook moerasgebied De Vilt bij Beugen, het Brestbosch in Boxmeer,  de Staatsbossen van Sint Anthonis en de heidevelden en zandverstuivingen in de buurt van Sint Hubert zijn een feest om met je gravelbike te ontdekken. In totaal bestond zo’n 50 procent uit onverharde paden.”

Behalve stofhappen konden de deelnemers zich bij de pauzeplek op het terrein Florius Flowers in Cuijk ook tegoed doen aan Limburgse vlaai, peperkoeken, bananen, koffie, thee en sportdrank. “De verzorgingspost werd zeer goed gewaardeerd. Met name door de dames: die waren erg te spreken over het aanwezige sanitair.”

 

Van 100 naar ruim 300 deelnemers

Op de vraag wat fietsers van de graveltocht vonden, hoeft Then niet lang na te denken. “Iedereen was laaiend enthousiast. We kregen veel complimenten over de organisatie en de route. Opmerkelijk is dat het aantal deelnemers van 100 naar 330 is gegroeid en dat veel inschrijvers uit Zuid-Holland kwamen. Dit komt doordat we hard aan de weg hebben getimmerd: we hebben diverse berichten in online gravelgroepen geplaatst en onze tocht met andere fietsclubs in de omgeving gedeeld.
 
"Met alleen een flyer en een berichtje in de lokale krant red je het tegenwoordig niet meer.”

Daarnaast hebben we een betaalde social media campagne bij de NTFU afgenomen. Deze campagne heeft – met ruim 50.000 advertentieweergaven en een kleine 23.000 bereikte personen – zeker zijn steentje aan het succes bijgedragen. Met alleen een flyer en een berichtje in de lokale krant red je het tegenwoordig niet meer.”
 
Benieuwd naar de online advertentiemogelijkheden van Fietssport? Lees hier meer over de mogelijkheden. 

Enthousiaste vrijwilligers

Then legt tenslotte uit dat hij blij is dat de Brabantse Strade succesvol is verlopen. Want met 100 deelnemers is het voor WC Mill niet de moeite waard om een tocht te organiseren. Niet alleen vanwege al het werk dat erin zit, maar ook om de vrijwilligers enthousiast te houden. “Dan heb ik het niet alleen over oude clubleden, maar vooral ook over jongeren”, aldus Then. “Ik ben ervan overtuigd dat een succesvolle tocht kan bijdragen aan aanwas van onderen. Alle clubleden van WC Mill zien de toekomst van de tocht in ieder geval weer zonnig tegemoet; we barsten van de plannen. Zo willen we volgend jaar op 6 oktober weer flink uitpakken op het start/finishterrein van ons clubhuis ‘t Lagerhuis in Mill. Denk aan live muziek, standjes en een hamburgertentje. Aankleding werkt sfeer verhogend, en is volgens mij één van de redenen waarom fietsers meedoen aan een toertocht.”

 

Aan de slag met jouw tocht?

Wil je ook aan de slag met het concept van jouw tocht? Of andere manieren van promotie uitproberen? We staan voor je klaar om te helpen. Neem contact op met team verenigingsondersteuning van de NTFU via verenigingen@ntfu.nl.

 

Misschien ook interessant...

Zo organiseer je een werkbezoek voor nieuwe raadsleden

De stemmen van de gemeenteraadsverkiezingen zijn geteld. De nieuwe raadsleden gaan 30 maart aan de slag. Ook het raadslid sport en recreatie. Een mooi moment om hem/haar een felicitatiemail te sturen met de nieuwe (of blijvende) functie plus een uitnodiging voor het werkbezoek aan jullie mountainbikeroute. Daarmee breng je meteen je route onder de aandacht bij het raadslid.

6x praktische tips voor het organiseren van een digitale ALV

In dit artikel schreven we eerder al over de mogelijkheden die verenigingen hebben als het gaat om het organiseren van de Algemene Ledenvergadering in tijden van corona. Door de corona spoedwet is het mogelijk om de ledenvergadering digitaal plaats te laten vinden, ook als dit nog niet is opgenomen in de statuten. Maar hoe organiseer je zo’n vergadering nu op een praktische manier? We geven een aantal tips.

Cyql, Verenigingen

Nieuwe mogelijkheden na update Cyql app

Deze Cyql app, die voor NTFU verenigingen gratis te gebruiken is, maakt het plannen van clubritten een stuk eenvoudiger. Wat je allemaal kunt met Cyql, lees je op deze pagina. Inmiddels maken meer dan de helft van de NTFU verenigingen gebruik van de app én werd de app onlangs nog beoordeeld met het rapportcijfer 8,1! Cyql heeft onlangs een update gekregen waardoor er enkele extra functionaliteiten beschikbaar zijn in de app. Welke dat zijn lees je in dit artikel. 

Afsluitdijk

Fietsorganisaties teleurgesteld over mogelijkheden voor fietsen en wandelen op de Afsluitdijk

Rijkswaterstaat moet meer doen om fietsen en wandelen mogelijk te maken op de Afsluitdijk. De 32 kilometer lange dijk blijft tot 2025 gesloten voor fietsers en wandelaars omdat de dijk versterkt en vernieuwd wordt. Fietsplatform, Wandelnet, de NTFU en Fietsersbond zijn teleurgesteld en sturen daarom een brief aan de Tweede Kamer. Daarin vragen ze opnieuw aandacht voor de adviezen die ze begin 2020 al gaven aan Rijkswaterstaat.

Versoepelingen coronamaatregelen van 25 september voor de wielersport

Per 25 september 2021 gaan er een aantal versoepelingen rondom de coronamaatregelen van kracht. Zo vervalt bijvoorbeeld de 1,5 meter maatregel en zijn grootschalige evenementen weer mogelijk. De versoepelingen hebben enkele gevolgen voor de fietssport en het verenigingsleven, we sommen ze voor je op in het onderstaande stukverenigingen@ntfu.nl

Cyql, Verenigingen

Nieuwe functionaliteiten voor Cyql app na update

In september 2021 lanceerde de NTFU de Cycl app. Met de Cyql app kunnen clubs eenvoudig gezamenlijke ritten plannen en met elkaar delen. Via Cyql vind je praktische informatie over een rit op een centrale en overzichtelijke plek. Naast de vele positieve geluiden vanuit de verenigingen, is er ook goed geluisterd naar de feedback van de clubs. In de afgelopen maanden is er dan ook hard gewerkt aan een aantal updates die de app nog completer moeten maken.

Cyql

Nieuw: subgroepen in Cyql maken plannen nog eenvoudiger

Veel wielerverenigingen fietsen in verschillende (snelheids)groepen, de planning van clubritten is vaak daarop afgestemd. De nieuwe functionaliteit 'subgroepen' in Cyql maakt het voor verenigingen nu nog eenvoudiger om ritten te plannen en op te splitsen op niveau of snelheid. 

 

Goed voorbeeld: clubactiviteiten in coronatijd

De 1,5 meter afstand en gelimiteerde groepsgrootte maakt het organiseren van clubactiviteiten in coronatijd niet eenvoudig. Eerder schreven we al over de puzzelcompetitie, challenges en de fietsbingo om actief te blijven als vereniging. Ditmaal drie nieuwe voorbeelden van clubactiviteiten in coronatijd. 

6x tips voor een sociaal veilige vereniging

Als bestuur ben je verantwoordelijk voor een veilige sportvereniging. Dit is een vereniging waarin sportplezier centraal staat: er is geen ruimte voor agressie, intimidatie en seksueel grensoverschrijdend gedrag. De vraag is: hoe regel je dat als bestuur? Wij geven je een aantal tips:

Opleidingen

Zeeuwse wielerclubs volgen samen cursus Wegkapitein

Om veiliger en beter georganiseerd als groep te fietsen, volg je de cursus Wegkapitein. Dat kan vanaf acht deelnemers. Niet elke vereniging heeft voldoende deelnemers. In Zeeland besluiten de clubs daarom samen de cursus te volgen. Extra voordeel: het ROVZ subsidieert de cursus.