Een vereniging draait op vrijwilligers. Het bestuur, verschillende commissies, de uitpijlers van een tocht, de eventuele bardiensten: elke club is afhankelijk van een enthousiaste groep vrijwilligers. Toch blijft dit vaak een probleem. Wij geven je 6 tips hoe je de juiste vrijwilligers vindt voor jouw vereniging.
Een vereniging draait op vrijwilligers. Het bestuur, verschillende commissies, de uitpijlers van een tocht, de eventuele bardiensten: elke club is afhankelijk van een enthousiaste groep vrijwilligers. Toch blijft dit vaak een probleem. Wij geven je 6 tips hoe je de juiste vrijwilligers vindt voor jouw vereniging.
Een aantal taken zijn veeleisend, zoals de rol van een bestuurslid. Kijk of je taken kunt opsplitsen. Knip bijvoorbeeld de rol van de penningmeester op. Maak één persoon verantwoordelijk voor de facturen en contributie-inning en laat iemand anders de begroting en het jaarverslag maken.
Inventariseer de competenties van je leden. Zo spreek je ze gericht aan voor een rol die bij hem/haar past.
Persoonlijk benaderen werkt het beste. Kondig de belronde aan via de nieuwsbrief of Whatsapp-groep en bel mensen gericht op. Leg uit waar jullie hulp bij kunnen gebruiken. En begin klein. Dat vergroot de kans dat je leden ‘ja’ zeggen op je uitnodiging. Een te grote taak is vaak net een stap te ver.
Vrijwilligerswerk is vaak leuker als je het als groep doet. Een vriendengroep of vaste fietsgroep vindt het mogelijk wel leuk om met elkaar de handen uit de mouwen te steken. Als er dus een project ligt (bijvoorbeeld de vrijwilligersavond organiseren of een jubileumtocht), vraag dan niet één persoon of hij/zij wil helpen, maar vraag het aan een hele groep. Grote kans dat ze het samen wél leuk vinden om te doen.
Maak duidelijk voor welke specifieke taken jullie op zoek zijn naar vrijwilligers en plaats het overzicht van de vacatures op jullie website. Geef duidelijk aan hoeveel tijd de functie kost en wanneer de meeste werkzaamheden plaatsvinden (in de rustige winterperiode, of juist het gehele jaar door).
Waardering in de vorm van persoonlijke aandacht werkt het beste. Laat als bestuur zien dat je weet wat de vrijwillger doet. Stuur een appje of een kaart. Dit zorgt ervoor dat zij hun taken langer uitvoeren. Je hoeft dan geen grote vrijwilligerswervingsacties te organiseren.
Wil je meer informatie over het werven en behouden van vrijwilligers? Kijk dan zeker op de site van Clubbase, waar je ook veel wervingsmateriaal vind dat je gratis kunt gebruiken. Wil je dat we met je meedenken met bijvoorbeeld jullie vrijwilligersbeleid? Neem dan contact op met ons op, via verenigingen@ntfu.nl. We helpen jullie graag verder!
Samen fietsen is leuker: de app Cyql maakt het makkelijker om een gezamenlijke rit te plannen. Met de app, ontwikkeld door Freed Mobile+Interactive, kun je eenvoudig (club)ritten aanmaken en iets afspreken met clubgenoten. Via Cyql vind je praktische informatie over een rit op een centrale en overzichtelijke plek. Wielersportbond NTFU werkt samen met Cyql waardoor NTFU verenigingen gratis gebruik maken van de app.
De huidige coronamaatregelen worden verlengd tot in ieder geval 14 januari 2022. Dat maakte demissionair premier Mark Rutte dinsdagavond 14 december bekend op de persconferentie.
Schipper, kan ik straks nog overvaren? Dat is de vraag in Gelderland. Het geld voor de veerponten is op. Tientallen ponten verdwijnen, waardoor je straks kilometers om moet fietsen. Samen met fiets- en wandelorganisaties, start de NTFU een petitie.
We fietsen niet alleen méér, we doen dat ook op steeds meer verschillende soorten fietsen. Denk aan elektrische fietsen, hybride fietsen, speed pedelecs, racefietsen en gravelbikes. Dat is positief, maar het zorgt ook voor overlast en onveilige situaties. Veel fietspaden zijn niet berekend op de toenemende drukte en snelheidsverschillen. De overheid kan daar wat aan doen. Om ze daar op te wijzen, heeft Koepelorganisatie Fietsplatform met de NTFU, ANWB en Fietsersbond tien verbeterpunten naar alle Provincies gestuurd.