Een vereniging draait op vrijwilligers. Het bestuur, verschillende commissies, de uitpijlers van een tocht, de eventuele bardiensten: elke club is afhankelijk van een enthousiaste groep vrijwilligers. Toch blijft dit vaak een probleem. Wij geven je 6 tips hoe je de juiste vrijwilligers vindt voor jouw vereniging.
Een vereniging draait op vrijwilligers. Het bestuur, verschillende commissies, de uitpijlers van een tocht, de eventuele bardiensten: elke club is afhankelijk van een enthousiaste groep vrijwilligers. Toch blijft dit vaak een probleem. Wij geven je 6 tips hoe je de juiste vrijwilligers vindt voor jouw vereniging.
Een aantal taken zijn veeleisend, zoals de rol van een bestuurslid. Kijk of je taken kunt opsplitsen. Knip bijvoorbeeld de rol van de penningmeester op. Maak één persoon verantwoordelijk voor de facturen en contributie-inning en laat iemand anders de begroting en het jaarverslag maken.
Inventariseer de competenties van je leden. Zo spreek je ze gericht aan voor een rol die bij hem/haar past.
Persoonlijk benaderen werkt het beste. Kondig de belronde aan via de nieuwsbrief of Whatsapp-groep en bel mensen gericht op. Leg uit waar jullie hulp bij kunnen gebruiken. En begin klein. Dat vergroot de kans dat je leden ‘ja’ zeggen op je uitnodiging. Een te grote taak is vaak net een stap te ver.
Vrijwilligerswerk is vaak leuker als je het als groep doet. Een vriendengroep of vaste fietsgroep vindt het mogelijk wel leuk om met elkaar de handen uit de mouwen te steken. Als er dus een project ligt (bijvoorbeeld de vrijwilligersavond organiseren of een jubileumtocht), vraag dan niet één persoon of hij/zij wil helpen, maar vraag het aan een hele groep. Grote kans dat ze het samen wél leuk vinden om te doen.
Maak duidelijk voor welke specifieke taken jullie op zoek zijn naar vrijwilligers en plaats het overzicht van de vacatures op jullie website. Geef duidelijk aan hoeveel tijd de functie kost en wanneer de meeste werkzaamheden plaatsvinden (in de rustige winterperiode, of juist het gehele jaar door).
Waardering in de vorm van persoonlijke aandacht werkt het beste. Laat als bestuur zien dat je weet wat de vrijwillger doet. Stuur een appje of een kaart. Dit zorgt ervoor dat zij hun taken langer uitvoeren. Je hoeft dan geen grote vrijwilligerswervingsacties te organiseren.
Wil je meer informatie over het werven en behouden van vrijwilligers? Kijk dan zeker op de site van Clubbase, waar je ook veel wervingsmateriaal vind dat je gratis kunt gebruiken. Wil je dat we met je meedenken met bijvoorbeeld jullie vrijwilligersbeleid? Neem dan contact op met ons op, via verenigingen@ntfu.nl. We helpen jullie graag verder!
Als het aan de overheid ligt, zijn er in 2050 nul verkeersslachtoffers. Een onderzoek van kenniscentrum VeiligheidNL laat zien dat daarvoor eerst iets moet veranderen. Het aantal fietsers dat ernstig gewond raakte en op de Spoedeisende Hulp kwam, steeg in tien jaar met vijftien procent. Ook het aantal gewonde wielrenners steeg in die periode, met 44 procent. VeiligheidNL roept daarom op om samen in actie te komen. Wielersportbond NTFU sluit zich daarbij aan.
Wat doe je als je club in onrustig vaarwater terechtkomt? De Tweewielers en WV Holten herrezen als een fenix uit de as, met een beetje hulp van de NTFU. Dit is hun verhaal.
Na een succesvolle eerste editie in het voorjaar, biedt de NTFU eind september opnieuw de Week van de Wielervereniging aan. In deze week staat het versterken van verenigingen centraal. Bestuursleden van wielerverenigingen kunnen zes interessante workshops volgen.
Alle mountainbikeroutes in Flevoland hebben een kleurcode die aangeeft hoe makkelijk of moeilijk de route is. Flevoland is daarmee de eerste provincie die dit voor alle routes in één keer laat doen. Mountainbikers kunnen zo beter inschatten of een route past bij hun niveau.
Hoe ontwikkel je een beleidsplan dat de behoeften van leden weerspiegelt en verenigingsbreed gedragen wordt? TC de Pedaleurs Malden nam haar kernwaarden in overweging en stelde in overleg met haar leden een nieuwe toekomstvisie op.
In
Oudere fietsers die starten met wielrennen of leden van je vereniging die een jaartje ouder worden hebben meer kans op blessures en vallen omdat er niet altijd passend aanbod is. Om deze personen beter te kunnen bedienen en binden als vereniging, heeft de NTFU een samenwerking gestart met het Ouderenfonds. In het programma ‘Oldstars’ ga je met je vereniging aan de slag met deze oudere doelgroep.
Naar schatting zijn er 60.500 fietsers (bron: Wielersportmonitor 2019) die niet lid zijn van een vereniging, maar dat wél graag willen. Voor jouw vereniging de kans om nieuwe leden aan te trekken. Zeker nu fietsen steeds populairder wordt. Maar, hoe maak je hen enthousiast om lid te worden? De NTFU helpt je hierbij tijdens de actie ‘Welkom op de Club’. In juli kunnen potentiële leden kennismaken met het fietsen bij een club. Doet jouw vereniging ook mee?
Fietsen is populair! De afgelopen jaren kwamen meer dan 200.000 nieuwe sportieve fietsers bij. Aansluiten bij een vereniging was echter niet vanzelfsprekend. Toch zien we dat veel fietsers wel de behoefte hebben om in een groep te fietsen, en mooie kans voor jouw club dus! Waar liggen de kansen voor jouw vereniging? We geven met een aantal feiten en cijfers enkele suggesties.
De NTFU vindt het belangrijk dat alle fietsers vrij, plezierig en in een veilige omgeving kunnen sporten. Zonder grensoverschrijdend gedrag. Dat begint bij een goede basis. Daarom moedigen we verenigingen aan om aan de slag te gaan met de 4 v’s voor veiligheid. Deze 4 v’s bieden een stevig fundament voor sportclubs rondom sociale veiligheid. Als je hieraan voldoet, ben je als club goed op weg!