Kenniscentrum

Beleid

Jullie stip op de horizon

Minder lange bestuursvergaderingen en meer betrokken vrijwilligers, spreekt dat je aan? Denk dan eens na over de toekomst van jullie club! Wat is jullie stip op de horizon en welke speerpunten horen daarbij? Dit kun je omschrijven in een (kort) beleidsplan.

Geen vergaderingen meer over wissewasjes 

Als jullie bestuur, vrijwilligers en leden weten waar je met je vereniging naartoe wilt, ontstaat er meer betrokken binnen je club. Bovendien kun je met een stip op de horizon als bestuur makkelijker keuzes maken en hoef je niet over ieder wissewasje (lang) te vergaderen. Bijvoorbeeld: jaarlijks worden jullie gevraagd om op een basisschool tijdens de sportdag een clinic te verzorgen. Elk jaar staat dit weer ter discussie. Het kost veel tijd en energie en het levert vrij weinig op. Maar ja – het is wél mooie promotie van je club. Als jouw stip op de horizon is dat je de jeugdafdeling binnen 5 jaar met 20% wilt laten groeien, dan kan het interessant zijn om te investeren in de sportdag. Heb je dit doel niet? Dan hoef je er niet over te discussiëren: dit is niet waar jullie je de komende jaren op richten.

Cursus Besturen met een Visie

Vind je het lastig om richting te geven aan je vereniging? Volg dan de cursus Besturen met een Visie! Dit traject van drie avonden biedt inzichten en werkwijzen om zaken slimmer aan te pakken en problemen structureel op te lossen binnen je vereniging.

Modelstatuten

Modelstatuten kunnen door verenigingen worden gebruikt bij oprichting of om (verouderde) statuten te wijzigen. Deze modelstatuten zijn opgesteld op basis van het model van de Nederlandse Stichting voor Vereniging en Recht. Deze modelstatuten zijn helemaal up-to-date op het gebied van de AVG-wetgeving, de nieuwe wet WBTR, de Code Goed Bestuur en tevens Covid-19 (zodat u ook rechtsgeldig digitaal kunt vergaderen, nu en in de toekomst). 

We komen graag langs!

Heb je een vraag over het besturen van je vereniging? Wil je met ons delen wat goed of juist minder goed gaat? Of vind je ’t leuk om kennis te maken? Neem dan contact op met Team Verenigingsondersteuning, via verenigingen@ntfu.nl. We staan er altijd voor open om bij jullie op bezoek te komen.