Alliantie Samen Fietsen grijpt lente aan voor meer begrip op het fietspad

Dit weekend lijkt het mooi fietsweer te worden. Veel mensen pakken dan de fiets. Bij de Alliantie Samen Fietsen grijpen ze daarom de lente aan om fietsers en andere weggebruikers op te roepen rekening met elkaar te houden: “Fiets vriendelijk, dan gebruikt iedereen het fietspad veilig en met plezier.”

De NTFU werkt samen met de ANWB, Fietsersbond, Fietsplatform, KNWU, VeiligheidNL en Veilig Verkeer Nederland in de Alliantie Samen Fietsen aan meer begrip en samenwerking op het fietspad. Er zijn ergernissen op het fietspad, zeker zodra we allemaal tegelijk erop uit trekken, maar wijzen naar de ander is niet de oplossing, vinden alle organisaties uit de Alliantie Samen Fietsen.

Wees vriendelijk

Hoe moet het dan wel? De Fietsersbond, Fietsplatform en wielersportbond NTFU vroegen aan hun achterban: welke tip heb jij voor je medefietser nu het drukker wordt? Wees vooral vriendelijk voor elkaar, laten zowel wielrenners, e-bikers, toerfietsers als stadsfietsers weten. Oftewel: geef elkaar de tijd en ruimte om te passeren of in te halen. En groet of geef een bedankje als je er langs mag. Uit de reacties blijkt dat communicatie sowieso belangrijk is. Gebruik een fietsbel, geef richting aan, maak oogcontact en pas ook je snelheid aan worden vaak genoemd.

Gedragsregels voor wielrenners

Opvallend is dat wielrenners ándere wielrenners erop wijzen hun snelheid te minderen. Wees geduldig als je anderen wilt inhalen, is hun advies. De NTFU geeft via de gedragscode van De Echte Wielrenner voorbeelden aan wielrenners hoe ze veilig en vriendelijk wandelaars, fietsers en automobilisten kunnen passeren. Zeker in een groep is het belangrijk dat wielrenners goed opletten. Veel groepen rijden daarom met een wegkapitein. Dat is iemand die erop toeziet dat iedereen zich aan de verkeers- en gedragsregels houdt. 

Ruimte geven en gunnen

Aan alle e-bikers, toerfietsers, gewone fietsers, wielrenners en andere gebruikers van het fietspad, vraagt de Alliantie Samen Fietsen dus: houd rekening met elkaar. Niet alleen dit Paasweekend, maar ook op andere dagen. Veel fietspaden en wegen zijn niet meer berekend op steeds meer en verschillende soorten fietsers en gebruikers. Zeker als het druk is, is het belangrijk om elkaar dan de ruimte te geven en te gunnen, vindt de Alliantie. Zo kan iedereen genieten van een rondje fietsen.

Over de Alliantie Samen Fietsen

De Alliantie Samen Fietsen is een initiatief van ANWB, Fietsersbond, Fietsplatform, KNWU, NTFU, VeiligheidNL en Veilig Verkeer Nederland. De organisaties werken allemaal vanuit hun eigen doelstellingen aan veilig, snel en plezierig fietsen. De Alliantie Samen Fietsen geeft het goede voorbeeld op het fietspad; de vertegenwoordigers van verschillende gebruikersgroepen van het fietspad werken samen om drukte en gevaarlijke situaties zoveel mogelijk te voorkomen. Met elkaar organiseren ze evenementen, lichten ze fietsers voor en zorgen ze voor meer begrip en samenwerking op het fietspad. 

Misschien ook interessant...

Belangenbehartiging, Kennis & onderzoek

Minder overlast voor recreanten en natuur door mountainbikeroutes

Mountainbiken is populair: het aantal beoefenaars steeg de afgelopen jaren naar 480.000. Ook het aantal nieuwe MTB-routes nam in die periode toe. Dat is maar goed ook, want aantrekkelijke routes voorkomen overlast. 

 

Belangenbehartiging

Steeds minder groen en natuur om te sporten en ontspannen

De ruimte om te sporten, bewegen en ontspannen staat in heel Nederland onder druk. Uit onderzoek dat de ANWB liet uitvoeren wordt duidelijk dat we steeds minder groen om ons heen hebben. En dit wordt alleen maar minder door de groeiende bevolking en toename van het toerisme.

Belangenbehartiging

Maak fietsen in het buitengebied beter bereikbaar

Hoe mooi is het als je makkelijker naar mooie plekjes bij jou in de buurt kunt fietsen? Zoals het bos, een natuurgebied of ander groen landschap. Fietsplatform, ANWB, Fietsersbond en wielersportbond NTFU pleiten er daarom bij Provincies voor dat zij deze recreatieve bestemmingen beter bereikbaar gaan maken.

Belangenbehartiging, Veiligheid

Snelle winst te behalen voor de fiets in landelijk gebied

De ideale wielrenroute is verkeersluw en gaat over goede wegen en paden. Met nadruk op ideaal, want recreatieve fietsers ergeren zich flink aan de vele hobbels, gaten en paaltjes, vooral in het buitengebied. Fietsplatform, NTFU, ANWB en Fietsersbond vinden het de taak van Provincies om die problemen aan te pakken. Daarom sturen ze verbeterpunten naar Provincies, waar zij snel winst voor de fiets mee kunnen behalen.