Blef op ut pejke: Brabants Landschap en wielerclubs gaan fietsen in de natuur in goede banen leiden

Bij Goirle en Hilvarenbeek kun je kilometers lang fietsen langs heide, bossen en vennen. Dat wil Brabants Landschap graag zo houden, maar de natuur is kwetsbaar. Speciaal voor Brabantse fietsers, wielerclubs en natuurbeheerders lanceert de NTFU daarom een Brabantse versie van de Gravel Code.

Brabants Landschap beheert ten zuiden van Goirle onder andere de gebieden Regte Heide, Riels Laag en Ooijevaarsnest. Vlakbij Hilvarenbeek ligt de Rovertsche Heide. De terreinen zijn toegankelijk voor wandelaars én fietsers. “Om dat zo te kunnen houden, is het belangrijk dat de verschillende recreanten rekening houden met elkaar”, zegt Wim de Jong, beheerder bij Brabants Landschap. “Soms worden paden afgesloten. Dat doen we om de natuur te beschermen of vanwege werkzaamheden. Het is altijd belangrijk om de situatie in het veld te respecteren en borden te volgen, ook al beweert je GPS-toestel het tegendeel.” 

Blef op ut pejke!

Om ervoor te zorgen dat fietsers ook in de toekomst van de Brabantse natuur kunnen blijven genieten, heeft Brabants Landschap de hulp van lokale wielerclubs ingeschakeld. Samen gaan zij zoveel als mogelijk fietsers informeren over de drie belangrijkste regels:
 

1. Tis hier verrèkes skôôn, houw da zo

Het is hier zó mooi, houd dat zo. Neem afval mee terug naar huis en maak geen lawaai. Laat dieren en andere natuurliefhebbers genieten van de rust.
 

3. Zej guuiendag als ge volk tegekumt

Zeg gedag als je iemand tegenkomt. Minder vaart en groet elke ruiter, wandelaar en fietser vriendelijk. Een bedankje kost weinig moeite en levert veel goodwill op.
 

3. Blef op ut pejke

Blijf op het pad en maak geen nieuwe paden. Het kan zijn dat de route in het veld (tijdelijk) afwijkt van de route die je volgt via je GPS-toestel. De borden in het veld zijn leidend. Zo blijft de natuuMer beschermd.

Toerclub Tilburg ’93 trapt samenwerking af

Om de samenwerking kracht bij te zetten, staat Brabants Landschap bij de start van The Gravel Pit. Een toertocht voor gravelbikers en mountainbikers die door Toerclub Tilburg ’93 georganiseerd wordt. De ruim 600 deelnemers kunnen hun handtekening zetten op een groot bord. Zo helpt de Tilburgse wielerclub fietsers bewust te maken van de afspraken die in het natuurgebied van Brabants Landschap gelden.

Walter Stam, voorzitter bij Toerclub Tilburg ’93 is blij met het positieve samenspel. “Als vereniging fietsen we regelmatig door het gebied en weten heel goed waar we wel en niet mogen fietsen. We helpen graag door nog meer fietsers hierover te informeren. Met onze toertochten bereiken we veel fietsers en onze vereniging telt ook nog eens ruim 200 leden. Iedereen kent wel iemand die ook graag fietst. We zijn blij dat Brabants Landschap het vrij fietsen blijft toestaan. Laten we daar naar handelen door ons aan de regels te houden.”


 

Brabantse versie van de Gravel Code

De drie regels die Brabants Landschap vanaf 1 oktober communiceert, zijn gebaseerd op de Gravel Code, een initiatief van de Nederlandse Toer Fiets Unie (NTFU), Fietssport, Staatsbosbeheer, Bicycling en Fiets Magazine en mede mogelijk gemaakt dankzij Shimano. Daarmee wijst de landelijke wielersportbond fietsers op afspraken om het fietsen door de natuur in goede banen te leiden. Stay on track, enjoy nature en be nice, say hi!

Speciaal voor Brabantse fietsers, wielerclubs en terreineigenaren lanceert de NTFU nu een Brabantse versie van de Gravel Code. Brabant is een van de meest populaire provincies onder gravelbikers en mountainbikers, komt naar voren uit onderzoek van de NTFU.
 
Op Gravelcode.nl laten gravelaars, natuurorganisaties, fietsmerken en -media zien dat ze het initiatief blijvend ondersteunen.

Misschien ook interessant...

Cyql app vanaf nu beschikbaar voor verenigingen

Samen fietsen is leuker: de app Cyql maakt het makkelijker om een gezamenlijke rit te plannen. Met de app, ontwikkeld door Freed Mobile+Interactive, kun je eenvoudig (club)ritten aanmaken en iets afspreken met clubgenoten. Via Cyql vind je praktische informatie over een rit op een centrale en overzichtelijke plek. Wielersportbond NTFU werkt samen met Cyql waardoor NTFU verenigingen gratis gebruik maken van de app. De app is vanaf nu beschikbaar.

Toertochten

Verzet tegen verbod op wielertochten in Vaals groot: NTFU stuurt brandbrief

De NTFU heeft in een brief de gemeente Vaals opgeroepen om maandag 19 februari niet in te stemmen met het voorstel om grote toertochten te verbieden. Toertochten zijn juist de oplossing om drukte tegen te gaan en niet het probleem, vindt de NTFU.

6x tips voor ledenbinding

Ledenbinding is belangrijk binnen je vereniging. Wanneer je als bestuur veel aandacht aan ledenbinding besteed, blijven je leden langer lid. Maar hoe doe je dat in deze bijzondere tijd? Want hoewel je clubritten langzaam opstarten maar het clubweekend bijvoorbeeld niet door gaat, is het best lastig om binding met je leden te houden. Wij geven je 6 tips hoe je je leden bindt aan jouw vereniging. 

Opleidingen

NTFU gaat extra praktijkbegeleiders opleiden

Steeds meer verenigingen zien het belang en de mogelijkheden van goed opgeleide instructeurs in. De NTFU ziet dat aan het groeiend aantal aanmeldingen voor de opleiding basisinstructeur. Om te zorgen dat alle cursisten gecoacht worden door een praktijkbegeleider, gaat de NTFU nieuwe praktijkbegeleiders opleiden. Daarvoor ontwikkelden we een nieuwe cursus, die praktijkbegeleiders klaarstoomt om instructeurs in spé goed te coachen.

Beter wielrennen of mountainbiken met Start2Bike

Wielrennen of mountainbiken is niet moeilijk. Toch? Niets is minder waar en zeker voor degenen die net begonnen zijn met wielrennen of mountainbiken. Remmen, schakelen, in- en uitklikken op de pedalen en fietsen in een groep is toch echt anders dan op een gewone fiets. Met Start2Bike verbeter je je fietstechnieken in vier trainingen.

NTFU

Welkom op de vernieuwde website van de NTFU

Je ziet het goed. We hebben een nieuwe website. Compleet met een fris ontwerp en informatie voor verenigingen, tochtorganisatoren, trailcrews, routebureaus, overheden en organisaties uit de sport- en recreatiesector. Zo is NTFU.nl voor iedereen hét startpunt voor sportief fietsen.

6x praktische tips voor het organiseren van een digitale ALV

In dit artikel schreven we eerder al over de mogelijkheden die verenigingen hebben als het gaat om het organiseren van de Algemene Ledenvergadering in tijden van corona. Door de corona spoedwet is het mogelijk om de ledenvergadering digitaal plaats te laten vinden, ook als dit nog niet is opgenomen in de statuten. Maar hoe organiseer je zo’n vergadering nu op een praktische manier? We geven een aantal tips.

5x tips voor het opstellen van gedragsregels op je club

De manier waarop je leden zich gedragen binnen de vereniging, ligt vaak in de lijn van de cultuur van de club. De regels zijn vaak ongeschreven. Toch kan het heel nuttig zijn om deze gedragsregels op papier te zetten en er met je leden over te praten.

Je toertocht opgeven voor 2023? Doorloop deze stappen!

Jaarlijks genieten zo'n 300.000 fietsers, samen goed voor ruim 1,5 miljoen inschrijvingen, van al het moois dat toertochten te bieden hebben. NTFU clubs organiseren jaarlijks ruim 1100 toertochten die samenkomen in de toertochtkalender in Fietssport Magazine en via Fietssport.nl. Naast het enorme bereik van Fietssport magazine en Fietssport.nl, zorgen we door de kalender ook voor afstemming en coördinatie tussen de verschillende tochten. Organiseren jullie in 2023 (weer) een toertocht (of tochten) en wil je deze publiceren in de Fietssport kalender? Doorloop dan vóór 26 november 2022 de eerste twee stappen van het onderstaande stappenplan. 

6x voordelen van de Cyql app voor jouw club

In 2021 kwam de Cyql app gratis beschikbaar voor NTFU-verenigingen. Met Cyql is samen fietsen makkelijker en veiliger te organiseren. Maar dat is niet het enige voordeel, we sommen 6x de voordelen van Cyql voor jouw club op. 

Basisversie EVA helpt toertochtorganisatoren met vergunningen

EVA (Eenvoudig Vergunningen Aanvragen) is het systeem dat het voor organisatoren makkelijker maakt vergunningen aan te vragen. Elke gemeente, provincie of landeigenaar werkt met eigen protocollen en formulieren voor vergunningen. Aangezien een tocht door meerdere gemeenten gaat, moet je bij bijna elke gemeente een melding maken of vergunning aanvragen. Een ingewikkeld en tijdrovend proces. EVA geeft organisatoren de contactgegevens van alle terreineigenaren in één handig overzicht. Via het bijbehorende formulier maak je aansluitend een eerste melding bij gemeenten. Er wordt gewerkt aan een verbeterde EVA-versie, maar vanwege technische uitdagingen laat deze vernieuwing nog even op zich wachten. Omdat organisatoren weer druk zijn met de voorbereidingen voor hun toertochten, is de basisversie van EVA alsnog beschikbaar.

Afsluitdijk

Op 1 en 2 juli gaat de Afsluitdijk eenmalig open voor fietsers

Zaterdag 1 en zondag 2 juli gaat de Afsluitdijk eenmalig open voor fietsers en wandelaars. Beide dagen kun je over het fonkelnieuwe fietspad langs de Waddenzee zoeven. Hét moment voor het roemruchte Rondje IJsselmeer, want daarna gaat 'ie weer dicht.