Tour de Force roept kandidaat-raadsleden op: zet de fiets op 1

‘Zet de fiets op 1’ in de nieuwe coalitieakkoorden die na de gemeenteraadsverkiezingen opgesteld gaan worden. Die oproep doet een brede coalitie van maatschappelijke organisaties namens Tour de Force aan de kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart. Ook de NTFU steunt deze oproep.

'Zet de fiets op 1' in de nieuwe coalitieakkoorden die na de gemeenteraadsverkiezingen opgesteld gaan worden. Die oproep doet een brede coalitie van maatschappelijke organisaties namens Tour de Force aan de kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart. Ook de NTFU steunt deze oproep.

De oproep Zet de fiets op 1 is een initiatief van Tour de Force, een samenwerkingsverband van overheden, marktpartijen, maatschappelijke organisaties, kennisinstituten en platforms die zich inzetten voor ‘de fiets’ in Nederland. De NTFU is ook onderdeel van Tour de Force.

Waarom inzetten op de fiets?

De partijen die achter Zet de fiets op 1 staan, zijn er van overtuigd dat de fiets een belangrijke bijdrage kan leveren aan de oplossing van maatschappelijke opgaven. Steeds meer fietsers pakken bijvoorbeeld de racefiets of mountainbike. Fietsen is dan ook een belangrijke manier om te ontspannen en te sporten en draagt bij aan de gezondheid van mensen. 

In deze factsheet zet Tour de Force de positieve effecten van de fiets op een rij

Extra investeringen voor de fiets

Om het fietsgebruik in Nederland te stimuleren, zijn extra investeringen in goede en veilige voorzieningen, zo wordt gesteld in de oproep. Te denken valt aan brede, veilige fietspaden, stallingen en fietssnelwegen voor langere afstanden. De gemeente is hierbij aan zet. Lokale politici die straks een coalitieakkoord opstellen, of juist in de oppositie zitten, kunnen bijdragen door de fiets een prominente plek te geven.

Oproep aan alle kandidaat-raadsleden

Via sociale media vragen de initiatiefnemers zoveel als mogelijk kandidaat-raadsleden om zich sterk te maken voor de fiets. Ook stuurde Tour de Force een oproep naar de gemeentegriffiers van alle gemeenten in Nederland, ter verspreiding onder de raadsleden en wethouders.

Misschien ook interessant...

Belangenbehartiging

Fietsorganisaties teleurgesteld over mogelijkheden voor fietsen en wandelen op de Afsluitdijk

Rijkswaterstaat moet meer doen om fietsen en wandelen mogelijk te maken op de Afsluitdijk. De 32 kilometer lange dijk blijft tot 2025 gesloten voor fietsers en wandelaars omdat de dijk versterkt en vernieuwd wordt. Fietsplatform, Wandelnet, de NTFU en Fietsersbond zijn teleurgesteld en sturen daarom een brief aan de Tweede Kamer. Daarin vragen ze opnieuw aandacht voor de adviezen die ze begin 2020 al gaven aan Rijkswaterstaat.

NTFU kleurt MTB-routes veilig

Om MTB-routes veiliger te maken, introduceert wielersportbond NTFU een kleurensysteem. Net als op de skipistes, geeft elke kleur de moeilijkheidsgraad van de route aan. De MTB-routes in Twente hebben de primeur: de eerste bordjes hangen bij Het Hulsbeek in Oldenzaal.

NTFU

NTFU en Ekoï bundelen krachten

Wielersportbond NTFU en Ekoï gaan tot minstens 2025 samenwerken. Het Franse merk is sinds 2001 actief op de internationale markt voor fiets gerelateerde producten en heeft zich opgewerkt tot een toonaangevende speler. Via de samenwerking met de NTFU geeft Ekoï extra aandacht voor de Nederlandse fietsers.

NTFU legt met video nieuwe kleurcodes voor MTB-routes uit

Om mountainbikeroutes veiliger te maken, rolt wielersportbond NTFU een kleurensysteem uit. Net als op de skipistes, geeft elke kleur de moeilijkheidsgraad van de route aan. Groen is makkelijk, blauw gemiddeld, rood moeilijk en zwart zeer moeilijk. De kleurcode herken je aan een nieuw bordje dat onder de routepijl hangt. Om te laten zien wat er technisch van je gevraagd wordt bij elk niveau en hoe het kleurensysteem precies werkt, heeft de NTFU een video gemaakt.