Nieuw kwaliteitssysteem voor NTFU-toertochten: beleving centraal

Op onze kalender vind je zo’n 2.000 toertochten die onder de vlag van wielersportbond NTFU worden georganiseerd. De NTFU helpt organisatoren en bewaakt de kwaliteit van deze tochten. In het nieuwe kwaliteitssysteem staat de beleving van deelnemers centraal.

Het kwaliteitssysteem is ooit ontstaan om de kwaliteit van toertochten te verbeteren. “Want een goede tocht organiseren is nog niet zo makkelijk,” zegt Caroline Lit, coördinator toertochten bij de NTFU. “Organisatoren hebben te maken met vergunningaanvragen, veiligheid, fietsenstalling en verzorging.” Als toertochten goed scoren op deze punten ontvangen zij het keurmerk “Extra goed geregeld”. Dat betekent dat de organisator de randvoorwaarden goed voor elkaar heeft. 
 

Beleving centraal

Die randvoorwaarden zijn zelden de reden waarom fietsers voor een toertocht kiezen. Uit onderzoek blijkt dat deelnemers zich graag laten ontzorgen. Een mooie omgeving (62%), goede bewegwijzering (56%) en een leuke sfeer (54%) zijn veel belangrijker. 

Daarom komt de bond met een nieuwe kwaliteitssysteem waarbij niet alleen de organisatorische elementen, maar ook de beleving van deelnemers belangrijk is. Naast het “Extra goed geregeld” keurmerk kunnen toertochten labels verdienen als ze goed scoren op de omgeving, route, bewegwijzering, verzorging of sfeer. 
 

Labels

Na elke toertocht worden deelnemers uitgenodigd een korte vragenlijst in te vullen waarin je jouw feedback geeft. Op basis van jouw antwoorden krijgt de toertocht op elk onderdeel een score tussen de één en vijf sterren. Als de toertocht bijvoorbeeld vier sterren scoort op het onderdeel ‘sfeer’ dan krijgt de tocht vanaf de volgende editie het label ‘sfeervolle tocht’. Zo kunnen deelnemers in één oogopslag zien welke toertochten het beste bij jou passen.
 
 

Hoe werkt het?

Bij een voorinschrijving via Fietssport ontvangen deelnemers automatisch een uitnodiging voor de vragenlijst via de mail. Ook kun je deelnemers na afloop van de tocht zelf oproepen jouw tocht te beoordelen. Deel de link naar je vragenlijst via de mail of social media of download de handige poster die we voor je klaar hebben gezet. Daarop staat een QR-code die direct naar je vragenlijst verwijst. 

Voor het achterlaten van een beoordeling is bovendien niet langer een Fietssport-account nodig. Zo kunnen deelnemers nog eenvoudiger hun mening achterlaten. 
 

Vragen

Heb je vragen over het nieuwe kwaliteitssysteem? Neem dan contact op met Caroline Lit.


 

Misschien ook interessant...

Toertochten

Veiligheidspunten opgeven bij organisatie toertocht

Toertochten zijn voor veel wielersporters een prachtige manier om van onze mooie sport te genieten. Om ook in de toekomst alles in goede banen te blijven leiden, vraagt dit extra aandacht op het gebied van veiligheid en aansprakelijkheid. Vanwege een wijziging in de aansprakelijkheidsverzekering via de NTFU is het voor toertochten die vanaf 1 februari 2023 plaatsvinden noodzakelijk om een aantal zaken te registreren.

Toertochten

Toertochten in Zuid-Limburg veilig: verbod in Vaals komt er niet

De toekomst van grote toertochten in Zuid-Limburg leek op het spel te staan, maar het plan van de gemeente Vaals om grote tochten op hun grondgebied te verbieden, is afgeketst. De NTFU verzette zich tegen dit omstreden voorstel.

Toertochten

Er kan en mag geen streep door Limburgse toertochten

Er kan en mag géén streep gezet worden door toertochten als Limburgs Mooiste, Mergelheuvelland 2-Daagse en de vele kleinschalige toertochten die door én voor fietsliefhebbers georganiseerd worden. De NTFU wil daarom een vuist maken.

Toertochten

Verzet tegen verbod op wielertochten in Vaals groot: NTFU stuurt brandbrief

De NTFU heeft in een brief de gemeente Vaals opgeroepen om maandag 19 februari niet in te stemmen met het voorstel om grote toertochten te verbieden. Toertochten zijn juist de oplossing om drukte tegen te gaan en niet het probleem, vindt de NTFU.

Toertochten, Vergunningen

NTFU en KWbN bundelen krachten met Vergunningenservice

NTFU en KWbN verwelkomen van harte Natasha Wijgerse in hun midden. Natasha gaat organisatoren van beide bonden helpen bij het aanvragen van vergunningen en het doorlopen van stikstofberekeningen.

Toertochten

Meld je toertocht vóór 27 november aan

NTFU clubs organiseren jaarlijks ruim 1100 toertochten die samenkomen op de toertochtkalender in Fietssport Magazine en via Fietssport.nl. Naast het enorme bereik van Fietssport magazine en Fietssport.nl, zorgen we door de kalender ook voor afstemming en coördinatie tussen de verschillende tochten. Organiseren jullie in 2024 (weer) een toertocht (of tochten) en wil je deze publiceren in de Fietssport kalender? Doorloop dan vóór 27 november 2023 de stappen uit het onderstaande stappenplan.

Toertochten

Goed voorbeeld: oudste graveltocht

De eerste Brabantse Strade Bianche werd al georganiseerd toen de meeste fietsers bij gravel nog aan tennis dachten. “In 2015 zette Wielerclub Mill een tocht uit voor racefietsers die grotendeels over kiezelstroken, zandpaden en oude binnenwegen liep. Hiermee is onze Strade waarschijnlijk de oudste graveltocht van Nederland. Door het overweldigende succes van de laatste editie is het einde nog lang niet in zicht.”

Toertochten

Deze nieuwe functionaliteiten maken het organiseren van je toertocht makkelijker

Het organiseren van een toertocht kan veel tijd in beslag nemen. De NTFU probeert organisatoren daarom te helpen met het vereenvoudigen van sommige taken. Zo kun je vanaf nu bijvoorbeeld gebruikmaken van een handige digitale communicatiehulp die jouw promotionele of social media teksten schrijft. Daarnaast zorgen we dat je minder vrijwilligers nodig hebt bij de inschrijftafel door de nieuwe functionaliteit rondom het digitaal dag-inschrijven.