Nieuw kwaliteitssysteem voor NTFU-toertochten: beleving centraal

Op onze kalender vind je zo’n 2.000 toertochten die onder de vlag van wielersportbond NTFU worden georganiseerd. De NTFU helpt organisatoren en bewaakt de kwaliteit van deze tochten. In het nieuwe kwaliteitssysteem staat de beleving van deelnemers centraal.

Het kwaliteitssysteem is ooit ontstaan om de kwaliteit van toertochten te verbeteren. “Want een goede tocht organiseren is nog niet zo makkelijk,” zegt Caroline Lit, coördinator toertochten bij de NTFU. “Organisatoren hebben te maken met vergunningaanvragen, veiligheid, fietsenstalling en verzorging.” Als toertochten goed scoren op deze punten ontvangen zij het keurmerk “Extra goed geregeld”. Dat betekent dat de organisator de randvoorwaarden goed voor elkaar heeft. 
 

Beleving centraal

Die randvoorwaarden zijn zelden de reden waarom fietsers voor een toertocht kiezen. Uit onderzoek blijkt dat deelnemers zich graag laten ontzorgen. Een mooie omgeving (62%), goede bewegwijzering (56%) en een leuke sfeer (54%) zijn veel belangrijker. 

Daarom komt de bond met een nieuwe kwaliteitssysteem waarbij niet alleen de organisatorische elementen, maar ook de beleving van deelnemers belangrijk is. Naast het “Extra goed geregeld” keurmerk kunnen toertochten labels verdienen als ze goed scoren op de omgeving, route, bewegwijzering, verzorging of sfeer. 
 

Labels

Na elke toertocht worden deelnemers uitgenodigd een korte vragenlijst in te vullen waarin je jouw feedback geeft. Op basis van jouw antwoorden krijgt de toertocht op elk onderdeel een score tussen de één en vijf sterren. Als de toertocht bijvoorbeeld vier sterren scoort op het onderdeel ‘sfeer’ dan krijgt de tocht vanaf de volgende editie het label ‘sfeervolle tocht’. Zo kunnen deelnemers in één oogopslag zien welke toertochten het beste bij jou passen.
 
 

Hoe werkt het?

Bij een voorinschrijving via Fietssport ontvangen deelnemers automatisch een uitnodiging voor de vragenlijst via de mail. Ook kun je deelnemers na afloop van de tocht zelf oproepen jouw tocht te beoordelen. Deel de link naar je vragenlijst via de mail of social media of download de handige poster die we voor je klaar hebben gezet. Daarop staat een QR-code die direct naar je vragenlijst verwijst. 

Voor het achterlaten van een beoordeling is bovendien niet langer een Fietssport-account nodig. Zo kunnen deelnemers nog eenvoudiger hun mening achterlaten. 
 

Vragen

Heb je vragen over het nieuwe kwaliteitssysteem? Neem dan contact op met Caroline Lit.


 

Misschien ook interessant...

Wijziging uploaden van routes clubpagina

Fietssport.nl is hét platform voor fietsers. Dit initiatief van de NTFU is ook voor fietsclubs een mooi kanaal om hun club onder de aandacht te brengen bij potentiële leden. Zo kun je laten zien dat jouw club veel routekennis in huis heeft, door een aantal routes op het Fietssport-routeplatform te plaatsen. Het proces rondom het uploaden is onlangs gewijzigd, we leggen in dit artikel uit wat er anders is.

Beter wielrennen of mountainbiken met Start2Bike

Wielrennen of mountainbiken is niet moeilijk. Toch? Niets is minder waar en zeker voor degenen die net begonnen zijn met wielrennen of mountainbiken. Remmen, schakelen, in- en uitklikken op de pedalen en fietsen in een groep is toch echt anders dan op een gewone fiets. Met Start2Bike verbeter je je fietstechnieken in vier trainingen.

Alliantie Samen Fietsen

Alliantie Samen Fietsen grijpt lente aan voor meer begrip op het fietspad

Dit weekend lijkt het mooi fietsweer te worden. Veel mensen pakken dan de fiets. Bij de Alliantie Samen Fietsen grijpen ze daarom de lente aan om fietsers en andere weggebruikers op te roepen rekening met elkaar te houden: “Fiets vriendelijk, dan gebruikt iedereen het fietspad veilig en met plezier.”

6x tips om vrijwilligers te werven

Een vereniging draait op vrijwilligers. Het bestuur, verschillende commissies, de uitpijlers van een tocht, de eventuele bardiensten: elke club is afhankelijk van een enthousiaste groep vrijwilligers. Toch blijft dit vaak een probleem. Wij geven je 6 tips hoe je de juiste vrijwilligers vindt voor jouw vereniging.

Werken aan ledenbehoud en -werving met OldStars

Oudere fietsers die starten met wielrennen of leden van je vereniging die een jaartje ouder worden hebben meer kans op blessures en vallen omdat er niet altijd passend aanbod is. Om deze personen beter te kunnen bedienen en binden als vereniging, heeft de NTFU een samenwerking gestart met het Ouderenfonds. In het programma ‘Oldstars’ ga je met je vereniging aan de slag met deze oudere doelgroep. 

Tour de Force roept kandidaat-raadsleden op: zet de fiets op 1

‘Zet de fiets op 1’ in de nieuwe coalitieakkoorden die na de gemeenteraadsverkiezingen opgesteld gaan worden. Die oproep doet een brede coalitie van maatschappelijke organisaties namens Tour de Force aan de kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart. Ook de NTFU steunt deze oproep.

6x praktische tips voor het organiseren van een digitale ALV

In dit artikel schreven we eerder al over de mogelijkheden die verenigingen hebben als het gaat om het organiseren van de Algemene Ledenvergadering in tijden van corona. Door de corona spoedwet is het mogelijk om de ledenvergadering digitaal plaats te laten vinden, ook als dit nog niet is opgenomen in de statuten. Maar hoe organiseer je zo’n vergadering nu op een praktische manier? We geven een aantal tips.

Tropische temperaturen: Bereid je goed voor!

Deze zomer hebben we af en toe te maken met tropische temperaturen. Heerlijk toch? Voor een dagje strand wel. Als je wil fietsen in deze hitte, moet je je goed voorbereiden! 

NTFU

Bioracer verlengt samenwerking met NTFU en Fietssport

Met gepaste trots kunnen we hier melden dat het fietskledingmerk Bioracer de samenwerking met NTFU en ons platform Fietssport verlengd heeft. Dat betekent dat we ons de komende jaren weer een gesoigneerde slag in de rondte kunnen trappen.

Trailcrews, Trailfund

Van kuilenpad naar flowtrail met het NTFU Bosch eBike Systems Trailfund

De vijfde ronde van het NTFU Bosch eBike Systems Trailfund gaat naar drie trailcrews die materiaal nodig hebben om de mountainbikeroutes te onderhouden. Het gaat om zand om kuilen te dichten en hout om wallrides en vlonders te vernieuwen.