Nieuw kwaliteitssysteem voor NTFU-toertochten: beleving centraal

Op onze kalender vind je zo’n 2.000 toertochten die onder de vlag van wielersportbond NTFU worden georganiseerd. De NTFU helpt organisatoren en bewaakt de kwaliteit van deze tochten. In het nieuwe kwaliteitssysteem staat de beleving van deelnemers centraal.

Het kwaliteitssysteem is ooit ontstaan om de kwaliteit van toertochten te verbeteren. “Want een goede tocht organiseren is nog niet zo makkelijk,” zegt Caroline Lit, coördinator toertochten bij de NTFU. “Organisatoren hebben te maken met vergunningaanvragen, veiligheid, fietsenstalling en verzorging.” Als toertochten goed scoren op deze punten ontvangen zij het keurmerk “Extra goed geregeld”. Dat betekent dat de organisator de randvoorwaarden goed voor elkaar heeft. 
 

Beleving centraal

Die randvoorwaarden zijn zelden de reden waarom fietsers voor een toertocht kiezen. Uit onderzoek blijkt dat deelnemers zich graag laten ontzorgen. Een mooie omgeving (62%), goede bewegwijzering (56%) en een leuke sfeer (54%) zijn veel belangrijker. 

Daarom komt de bond met een nieuwe kwaliteitssysteem waarbij niet alleen de organisatorische elementen, maar ook de beleving van deelnemers belangrijk is. Naast het “Extra goed geregeld” keurmerk kunnen toertochten labels verdienen als ze goed scoren op de omgeving, route, bewegwijzering, verzorging of sfeer. 
 

Labels

Na elke toertocht worden deelnemers uitgenodigd een korte vragenlijst in te vullen waarin je jouw feedback geeft. Op basis van jouw antwoorden krijgt de toertocht op elk onderdeel een score tussen de één en vijf sterren. Als de toertocht bijvoorbeeld vier sterren scoort op het onderdeel ‘sfeer’ dan krijgt de tocht vanaf de volgende editie het label ‘sfeervolle tocht’. Zo kunnen deelnemers in één oogopslag zien welke toertochten het beste bij jou passen.
 
 

Hoe werkt het?

Bij een voorinschrijving via Fietssport ontvangen deelnemers automatisch een uitnodiging voor de vragenlijst via de mail. Ook kun je deelnemers na afloop van de tocht zelf oproepen jouw tocht te beoordelen. Deel de link naar je vragenlijst via de mail of social media of download de handige poster die we voor je klaar hebben gezet. Daarop staat een QR-code die direct naar je vragenlijst verwijst. 

Voor het achterlaten van een beoordeling is bovendien niet langer een Fietssport-account nodig. Zo kunnen deelnemers nog eenvoudiger hun mening achterlaten. 
 

Vragen

Heb je vragen over het nieuwe kwaliteitssysteem? Neem dan contact op met Caroline Lit.


 

Misschien ook interessant...

Verenigingen

Boete illegaal gebruik foto's: wat moet je doen?

De NTFU krijgt steeds vaker berichten van wielerclubs die een boete krijgen voor illegaal gebruik van foto’s. De kosten lopen op van tot een paar honderd tot duizenden euro. Hoe los je dit op?

Beter wielrennen of mountainbiken met Start2Bike

Wielrennen of mountainbiken is niet moeilijk. Toch? Niets is minder waar en zeker voor degenen die net begonnen zijn met wielrennen of mountainbiken. Remmen, schakelen, in- en uitklikken op de pedalen en fietsen in een groep is toch echt anders dan op een gewone fiets. Met Start2Bike verbeter je je fietstechnieken in vier trainingen.

NTFU roept gemeenten op loketten te openen

De NTFU, Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN) en NOC*NSF roepen gemeentebesturen op de loketten te openen, het gesprek met organisatoren aan te gaan en toertochten weer mogelijk te maken. Dat naar aanleiding van signalen dat het organisatoren niet altijd lukt toestemming van de gemeente te krijgen. Om zoveel als mogelijk gemeenten te bereiken, verspreidt Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) de oproep onder alle gemeenten.

Cyql

Nieuw: subgroepen in Cyql maken plannen nog eenvoudiger

Veel wielerverenigingen fietsen in verschillende (snelheids)groepen, de planning van clubritten is vaak daarop afgestemd. De nieuwe functionaliteit 'subgroepen' in Cyql maakt het voor verenigingen nu nog eenvoudiger om ritten te plannen en op te splitsen op niveau of snelheid. 

 

Doe mee met Welkom op de Club

Naar schatting zijn er 60.500 fietsers (bron: Wielersportmonitor 2019) die niet lid zijn van een vereniging, maar dat wél graag willen. Voor jouw vereniging de kans om nieuwe leden aan te trekken. Zeker nu fietsen steeds populairder wordt. Maar, hoe maak je hen enthousiast om lid te worden? De NTFU helpt je hierbij tijdens de actie ‘Welkom op de Club’. In juli kunnen potentiële leden kennismaken met het fietsen bij een club. Doet jouw vereniging ook mee?

Start2Bike

12 en 13 oktober MTB-techniekdagen voor vrouwen

Speciaal voor vrouwen die hun mountainbikeskills verder willen uitbouwen, organiseert de NTFU 12 en 13 oktober in Spaarnwoude een techniektraining. De inschrijving is geopend.

Sociale Veiligheid

NTFU lanceert Meldpunt Veilige Sport

De NTFU zet zich in voor een sociaal veilige sportomgeving en kondigt daarom de lancering van het Meldpunt Veilige Sport aan. Dit meldpunt biedt een laagdrempelige manier voor leden, bestuursleden en andere betrokkenen om incidenten van grensoverschrijdend gedrag te melden en draagt bij aan een veilige en plezierige sportbeleving voor iedereen.

NTFU

Woorden raken. Ook die van jou.

De fietssport is er voor iedereen: fietsen is wat ons verbindt. Toch voelt niet elke wielersporters zich welkom in de sport. Zo worden fietsers met een maatje meer niet door iedereen serieus genomen. Net als mensen met een goedkope fiets en kleding.

NTFU

NTFU en Ekoï bundelen krachten

Wielersportbond NTFU en Ekoï gaan tot minstens 2025 samenwerken. Het Franse merk is sinds 2001 actief op de internationale markt voor fiets gerelateerde producten en heeft zich opgewerkt tot een toonaangevende speler. Via de samenwerking met de NTFU geeft Ekoï extra aandacht voor de Nederlandse fietsers.

Cyql, Verenigingen

Nieuwe functionaliteiten voor Cyql app na update

In september 2021 lanceerde de NTFU de Cycl app. Met de Cyql app kunnen clubs eenvoudig gezamenlijke ritten plannen en met elkaar delen. Via Cyql vind je praktische informatie over een rit op een centrale en overzichtelijke plek. Naast de vele positieve geluiden vanuit de verenigingen, is er ook goed geluisterd naar de feedback van de clubs. In de afgelopen maanden is er dan ook hard gewerkt aan een aantal updates die de app nog completer moeten maken.