Buitencode voor sporters in de natuur

Fietsend, wandelend, hardlopend, mountainbikend of te paard. Steeds meer mensen genieten, ieder op zijn/haar eigen manier, van de natuur. De ene beleving is niet beter of slechter dan de ander. Toch zijn er soms irritaties. Om te zorgen dat iedere sporter respectvol omgaat met elkaar én de natuur, is er de Buitencode.

Fietsend, wandelend, hardlopend, mountainbikend of te paard. Steeds meer mensen genieten, ieder op zijn/haar eigen manier, van de natuur. De ene beleving is niet beter of slechter dan de ander. Toch zijn er soms irritaties. Om te zorgen dat iedere sporter respectvol omgaat met elkaar én de natuur, is er de Buitencode. 

De Buitencode is een gezamenlijk initiatief van natuurorganisaties en buitensportbonden. Al sinds 2016 zetten Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, LandschappenNL, Atletiekunie, KNHS, en wielersportbond NTFU zich gezamenlijk in voor harmonie tussen verschillende groepen buitensporters en de natuur. Dit jaar sluiten ook de KWBN, Wandelnet en Sportvisserij Nederland zich aan bij de Buitencode. Zo worden steeds meer wandelaars, vissers, ruiters, mountainbikers, hardlopers, trailrunners en ruiters geïnformeerd over de Buitencode.

De Buitencode bestaat uit 5 simpele gedragsregels:

1. Respecteer de natuur
Maak geen lawaai en neem je afval mee.

2.  Houd je aan de toegangsregels
Check de toegangsborden en blijf op de voor jou bestemde paden.

3. Geef elkaar de ruimte
Maak plaats voor een ander en minder vaart bij drukte.

4. Wees vriendelijk
Groet elkaar vriendelijk en heb begrip voor de natuurbeleving van de ander.

5. Spreek elkaar aan
Spreek een ander vriendelijk en respectvol aan op zijn of haar gedrag.

Waarom is de Buitencode er specifiek voor mountainbikers?

Mountainbikers houden, net zoals andere buitensporters, rekening met anderen en de natuur. Maar dat is geen vanzelfsprekendheid. Niet elke mountainbiker kent en volgt de gedragsregels in de natuur en op de MTB-routes. Hoewel het om een kleine groep gaat, kan ongewenst gedrag z’n weerslag hebben op de hele mountainbikesport. Mountainbikers komen bijvoorbeeld negatief in het nieuws en andere recreanten krijgen - onterecht - een negatief beeld van mountainbikers. Dat kan gevolgen hebben. In gebieden waar spanningen tussen gebruikers zijn en er schade aan de natuur is, dreigen bijvoorbeeld delen van MTB-routes gesloten te worden. 

Daarom brengt de NTFU de Buitencode bij zoveel als mogelijk mountainbikers, mountainbikeverenigingen en -groepen en onderhoudsgroepen onder de aandacht. 

Lees hier hoe mountainbikers met de Buitencode kunnen omgaan.

Support de Buitencode

Ook bijdragen aan een positief beeld over mountainbiken? Deel de Buitencode dan via je eigen kanalen. Zo bereiken we samen zoveel als mogelijk mountainbikers. 

Informatie en contact

Lees hier meer over onze inzet van de Buitencode. Heb je vragen of wil je meer informatie over de Buitencode? Neem dan contact op met de NTFU, via belangenbehartiging@ntfu.nl

 

Misschien ook interessant...

NTFU

NTFU en Ekoï bundelen krachten

Wielersportbond NTFU en Ekoï gaan tot minstens 2025 samenwerken. Het Franse merk is sinds 2001 actief op de internationale markt voor fiets gerelateerde producten en heeft zich opgewerkt tot een toonaangevende speler. Via de samenwerking met de NTFU geeft Ekoï extra aandacht voor de Nederlandse fietsers.

Top 10 Recreatief fietsen

Tien aanbevelingen voor Provincies om de fietser meer ruimte te geven

We fietsen niet alleen méér, we doen dat ook op steeds meer verschillende soorten fietsen. Denk aan elektrische fietsen, hybride fietsen, speed pedelecs, racefietsen en gravelbikes. Dat is positief, maar het zorgt ook voor overlast en onveilige situaties. Veel fietspaden zijn niet berekend op de toenemende drukte en snelheidsverschillen. De overheid kan daar wat aan doen. Om ze daar op te wijzen, heeft Koepelorganisatie Fietsplatform met de NTFU, ANWB en Fietsersbond tien verbeterpunten naar alle Provincies gestuurd.

Gelderse veerponten

Petitie voor Gelderse veerponten al 17000x getekend

Zo’n 17.000 mensen tekenden al de petitie voor de Gelderse veerponten. De pontjes dreigen te verdwijnen, omdat er geen geld meer is om ze in de vaart te houden. De NTFU springt daarom met fiets- en wandelorganisaties op de bres voor de pontjes.

Afsluitdijk

Duizenden fietsers op de Afsluitdijk

Na jaren wachten kon het 1 en 2 juli eindelijk weer: fietsen over de Afsluitdijk. Zo’n 13.000 fietsers gingen over de 32 kilometer lange dijk tussen Den Oever en Kornwerderzand. Wielrenners grepen hun kans en reden het populaire rondje IJsselmeer.

Goed nieuws: heropstart toertochten

Per 19 mei krijgen sporters meer ruimte: sporten in groepjes is weer mogelijk. Sinds 5 juni hoef je tijdens het sporten onderling geen afstand meer te bewaren. De vraag van veel tochtorganisatoren blijft echter onbeantwoord: wanneer kan onze toertocht weer plaatsvinden? Goed nieuws: de gemeente kan het verlossende antwoord geven. Door de gezamenlijke lobby van de NTFU en andere buitensportbonden staat het ministerie van VWS toertochten toe, maar de tocht mag niet de vorm van een evenement aannemen. Met toestemming van de gemeente en onder voorwaarden, kunnen toertochten georganiseerd worden.

Blijf (verantwoord) bewegen!

Voor miljoenen Nederlanders is het vanwege de lockdown niet mogelijk om te sporten op hun vaste locatie of trainingstijdstip. Gelukkig zijn er mogelijkheden om toch in beweging te blijven. In dit artikel geven we informatie hoe je op een verantwoorde manier kan blijven bewegen en zo de kans op blessures verkleint als de sport weer helemaal open gaat. Door op een verantwoorde manier te blijven sporten en of bewegen blijf je fit en vitaal. Iets wat juist in deze tijd zo belangrijk is.

Stuifduinen

Stuifduinen bedreigen fietspaden langs de kust

Door een enorme berg zand dreigen de fietspaden in de Noord-Hollandse duinen te verdwijnen. Tussen Bergen en Schoorl en de strandopgang Kattendel bij Bloemendaal ploeg je al door het zand. Fietsersbond, NTFU, Fietsplatform en ANWB luiden de noodklok.

Alliantie Samen Fietsen

Alliantie Samen Fietsen grijpt lente aan voor meer begrip op het fietspad

Dit weekend lijkt het mooi fietsweer te worden. Veel mensen pakken dan de fiets. Bij de Alliantie Samen Fietsen grijpen ze daarom de lente aan om fietsers en andere weggebruikers op te roepen rekening met elkaar te houden: “Fiets vriendelijk, dan gebruikt iedereen het fietspad veilig en met plezier.”

Verenigingen

Incasseren van contributie: Efficiënt en gemakkelijk met de NTFU

Het innen van contributies is een essentieel onderdeel van het verenigingsleven. Het zorgt ervoor dat de vereniging kan blijven draaien en activiteiten kan organiseren. Naast de bestaande facturatiemodule, biedt de NTFU vanaf nu ook een nieuwe functionaliteit: automatische incasso. Veel verenigingen gebruiken een automatische incasso, de NTFU ondersteunt dit nu ook door het genereren van automatische incassobestanden.

Betere fietspaden kunnen het aantal ongelukken verkleinen

Als het aan de overheid ligt, zijn er in 2050 nul verkeersslachtoffers. Een onderzoek van kenniscentrum VeiligheidNL laat zien dat daarvoor eerst iets moet veranderen. Het aantal fietsers dat ernstig gewond raakte en op de Spoedeisende Hulp kwam, steeg in tien jaar met vijftien procent. Ook het aantal gewonde wielrenners steeg in die periode, met 44 procent. VeiligheidNL roept daarom op om samen in actie te komen. Wielersportbond NTFU sluit zich daarbij aan.