Buitencode voor sporters in de natuur

Fietsend, wandelend, hardlopend, mountainbikend of te paard. Steeds meer mensen genieten, ieder op zijn/haar eigen manier, van de natuur. De ene beleving is niet beter of slechter dan de ander. Toch zijn er soms irritaties. Om te zorgen dat iedere sporter respectvol omgaat met elkaar én de natuur, is er de Buitencode.

Fietsend, wandelend, hardlopend, mountainbikend of te paard. Steeds meer mensen genieten, ieder op zijn/haar eigen manier, van de natuur. De ene beleving is niet beter of slechter dan de ander. Toch zijn er soms irritaties. Om te zorgen dat iedere sporter respectvol omgaat met elkaar én de natuur, is er de Buitencode. 

De Buitencode is een gezamenlijk initiatief van natuurorganisaties en buitensportbonden. Al sinds 2016 zetten Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, LandschappenNL, Atletiekunie, KNHS, en wielersportbond NTFU zich gezamenlijk in voor harmonie tussen verschillende groepen buitensporters en de natuur. Dit jaar sluiten ook de KWBN, Wandelnet en Sportvisserij Nederland zich aan bij de Buitencode. Zo worden steeds meer wandelaars, vissers, ruiters, mountainbikers, hardlopers, trailrunners en ruiters geïnformeerd over de Buitencode.

De Buitencode bestaat uit 5 simpele gedragsregels:

1. Respecteer de natuur
Maak geen lawaai en neem je afval mee.

2.  Houd je aan de toegangsregels
Check de toegangsborden en blijf op de voor jou bestemde paden.

3. Geef elkaar de ruimte
Maak plaats voor een ander en minder vaart bij drukte.

4. Wees vriendelijk
Groet elkaar vriendelijk en heb begrip voor de natuurbeleving van de ander.

5. Spreek elkaar aan
Spreek een ander vriendelijk en respectvol aan op zijn of haar gedrag.

Waarom is de Buitencode er specifiek voor mountainbikers?

Mountainbikers houden, net zoals andere buitensporters, rekening met anderen en de natuur. Maar dat is geen vanzelfsprekendheid. Niet elke mountainbiker kent en volgt de gedragsregels in de natuur en op de MTB-routes. Hoewel het om een kleine groep gaat, kan ongewenst gedrag z’n weerslag hebben op de hele mountainbikesport. Mountainbikers komen bijvoorbeeld negatief in het nieuws en andere recreanten krijgen - onterecht - een negatief beeld van mountainbikers. Dat kan gevolgen hebben. In gebieden waar spanningen tussen gebruikers zijn en er schade aan de natuur is, dreigen bijvoorbeeld delen van MTB-routes gesloten te worden. 

Daarom brengt de NTFU de Buitencode bij zoveel als mogelijk mountainbikers, mountainbikeverenigingen en -groepen en onderhoudsgroepen onder de aandacht. 

Lees hier hoe mountainbikers met de Buitencode kunnen omgaan.

Support de Buitencode

Ook bijdragen aan een positief beeld over mountainbiken? Deel de Buitencode dan via je eigen kanalen. Zo bereiken we samen zoveel als mogelijk mountainbikers. 

Informatie en contact

Lees hier meer over onze inzet van de Buitencode. Heb je vragen of wil je meer informatie over de Buitencode? Neem dan contact op met de NTFU, via belangenbehartiging@ntfu.nl

 

Misschien ook interessant...

Staatssecretaris vraagt VSG vereenvoudiging vergunningsprocedure te onderzoeken

Staatssecretaris van Sport – Paul Blokhuis – heeft Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) gevraagd met gemeenten te kijken hoe de vergunningsprocedure voor sportevenementen eenvoudiger kan. Deze boodschap van de staatssecretaris is een mooi resultaat van onze lobby voor vereenvoudiging voor tochtorganisatoren en vermindering van de administratieve lasten.

Versoepelingen coronamaatregelen van 25 september voor de wielersport

Per 25 september 2021 gaan er een aantal versoepelingen rondom de coronamaatregelen van kracht. Zo vervalt bijvoorbeeld de 1,5 meter maatregel en zijn grootschalige evenementen weer mogelijk. De versoepelingen hebben enkele gevolgen voor de fietssport en het verenigingsleven, we sommen ze voor je op in het onderstaande stukverenigingen@ntfu.nl

Tropische temperaturen: Bereid je goed voor!

Deze zomer hebben we af en toe te maken met tropische temperaturen. Heerlijk toch? Voor een dagje strand wel. Als je wil fietsen in deze hitte, moet je je goed voorbereiden! 

Werken aan ledenbehoud en -werving met OldStars

Oudere fietsers die starten met wielrennen of leden van je vereniging die een jaartje ouder worden hebben meer kans op blessures en vallen omdat er niet altijd passend aanbod is. Om deze personen beter te kunnen bedienen en binden als vereniging, heeft de NTFU een samenwerking gestart met het Ouderenfonds. In het programma ‘Oldstars’ ga je met je vereniging aan de slag met deze oudere doelgroep.