Ruimte geven aan sport

Hoe borgen we voldoende en kwalitatief goede sportruimte? In het kader van het sportakkoord is onderzoek gedaan naar maatregelen en oplossingen. NOC*NSF heeft mede namens de NTFU - de opgaven en kansen in kaart gebracht.  

Investeer in een actieve samenleving

De bevolking van Nederland groeit, en daarmee ook het aantal sporters en de ruimtevraag voor sport. De druk op de ruimte in Nederland leidt nu al tot problemen voor sportend Nederland: lange wachtlijsten, drukte in de natuurgebieden, sportfaciliteiten die steeds verder naar de randen van de stad worden verplaatst en gebrek aan nieuwe, betaalbare locaties. Er is dringend actie nodig om ervoor te zorgen dat die druk niet ten koste gaat van sporten in Nederland. Want sport is essentieel voor de fysieke en mentale gezondheid. Investeren in een gezonde, actieve samenleving betaalt zich terug door lagere zorgkosten, meer betrokkenheid, sociale relaties en minder eenzaamheid.

Ook de wieler, mountainbike- en gravelbikesport in Nederland is de afgelopen jaren flink gegroeid. De fietssport draagt bij aan een gezonde en betrokken samenleving. Sporten in de buitenlucht levert grote gezondheidsvoordelen op, zowel fysiek als mentaal. Maar ook sociaal maatschappelijk: het zijn sporten waarin mensen elkaar ontmoeten, op de fiets maar ook naast de fiets als vrijwilliger. Toch staat het mountainbiken en gravelbiken onder druk. Bijvoorbeeld omdat niet alleen fietssporters, maar steeds meer mensen graag de natuur in trekken om te ontspannen, bewegen en sporten.


“De groei zit op de kwaliteit, meer dan op kwantiteit. We willen graag goede paden en goede netwerken, maar ook goede verbindingen van stedelijke gebieden naar het buitengebied om fietsen aantrekkelijker te maken.”

- Troy Corsen, belangenbehartiger NTFU - 

 

Nieuwe paden

De NTFU maakt zich al een tijd druk om de toekomst van mountain- en gravelbiken. In onze visie ‘Nieuwe paden’ geven we antwoord op zeven urgente uitdagingen, waaronder het gebrek aan ruime, de recreatiedruk en de beweegarmoede. Zo liggen er nog genoeg mogelijkheden in het creëren van nieuwe groene ruimte dichtbij huis voor mountainbikes en gravelbikers.
 


Overheid pak de regie

We hebben kansen om de ruimte die we hebben efficiënter in te zetten en om onderbenutting van sportaccommodaties tegen te gaan. De sportbonden, NOC*NSF, het Platform Ondernemende Sportaanbieders, de verenigingen en ondernemende sportaanbieders kunnen daar, samen met lokale overheden, stappen in zetten. Maar dat is niet voldoende. De ruimte die we in Nederland beschikbaar hebben is simpelweg te beperkt. Er is meer aandacht en regie vanuit de overheid nodig om te sturen op de ruimtevraag en ervoor te zorgen dat er voldoende ruimte beschikbaar is om te sporten en bewegen.

Download flyer 'Ruimte geven aan sport'

Misschien ook interessant...

Fiets in de trein

Problemen op het spoor: fietsorganisaties vragen fietsers hun ervaringen te delen

Deze zomer wordt er veel aan het spoor gewerkt. Dat betekent extra reistijd of vervangend vervoer. Fietsers die tegen problemen aanlopen, kunnen zich melden bij de NTFU, Fietsersbond, Fietsplatform en Rover.

Vergunningen

Land van Cuijk maakt tochten tot 1.500 deelnemers vergunningsvrij

Tochtorganisaties worstelen met steeds ingewikkeldere regels en procedures. Om te voorkomen dat ze afhaken, lobbyen KWbN en NTFU voor eenvoudigere regels. Dat dat mogelijk is, bewijst de gemeente Land van Cuijk. Daar zijn tochten met maximaal 1.500 deelnemers sinds 1 juli vergunnings- en meldingsvrij.

Trailcrews, Trailfund

Van kuilenpad naar flowtrail met het NTFU Bosch eBike Systems Trailfund

De vijfde ronde van het NTFU Bosch eBike Systems Trailfund gaat naar drie trailcrews die materiaal nodig hebben om de mountainbikeroutes te onderhouden. Het gaat om zand om kuilen te dichten en hout om wallrides en vlonders te vernieuwen.

Verenigingen

Boete illegaal gebruik foto's: wat moet je doen?

De NTFU krijgt steeds vaker berichten van wielerclubs die een boete krijgen voor illegaal gebruik van foto’s. De kosten lopen op van tot een paar honderd tot duizenden euro. Hoe los je dit op?

Meer ruimte voor de fiets

NTFU staat achter manifest NLBuitenkansen

NLBuitenkansen - 15 organisaties van de sport- en recreatiesector, terreinbeheerders en grondgebruikers - waaronder de NTFU - roepen het kabinet op om werk te maken van voldoende en aantrekkelijke recreatiemogelijkheden.

Gelderse veerponten

Veerpontencoalitie: overheden pak jullie verantwoordelijkheid bij instandhouding veerponten

Dinsdag 6 februari werd tijdens een Kenniscafé van Tour de Force het rapport ‘Onderzoek impact verdwijnen veerponten’ gepresenteerd. De Veerpontencoalitie is blij dat nu ook landelijk het functioneren van de veerponten in kaart is gebracht en doet nogmaals een oproep aan de overheden: pak jullie verantwoordelijkheid!

Afsluitdijk

Fietsorganisaties teleurgesteld over mogelijkheden voor fietsen en wandelen op de Afsluitdijk

Rijkswaterstaat moet meer doen om fietsen en wandelen mogelijk te maken op de Afsluitdijk. De 32 kilometer lange dijk blijft tot 2025 gesloten voor fietsers en wandelaars omdat de dijk versterkt en vernieuwd wordt. Fietsplatform, Wandelnet, de NTFU en Fietsersbond zijn teleurgesteld en sturen daarom een brief aan de Tweede Kamer. Daarin vragen ze opnieuw aandacht voor de adviezen die ze begin 2020 al gaven aan Rijkswaterstaat.

Toertochten

Goed voorbeeld: oudste graveltocht

De eerste Brabantse Strade Bianche werd al georganiseerd toen de meeste fietsers bij gravel nog aan tennis dachten. “In 2015 zette Wielerclub Mill een tocht uit voor racefietsers die grotendeels over kiezelstroken, zandpaden en oude binnenwegen liep. Hiermee is onze Strade waarschijnlijk de oudste graveltocht van Nederland. Door het overweldigende succes van de laatste editie is het einde nog lang niet in zicht.”

Goed voorbeeld: Het beleidsplan van TC de Pedaleurs Malden: voor leden, door leden

Hoe ontwikkel je een beleidsplan dat de behoeften van leden weerspiegelt en verenigingsbreed gedragen wordt? TC de Pedaleurs Malden nam haar kernwaarden in overweging en stelde in overleg met haar leden een nieuwe toekomstvisie op.

Meer ruimte voor de fiets

NTFU maakt zich met NOCNSF bij Tweede Kamer-verkiezingen sterk voor meer ruimte voor de fiets

Naast het ondersteunen van clubs, tochten en trailcrews en opleiden van wegkapiteins, behartigt de NTFU ook de belangen van wielrenners, mountainbikers en gravelbikers bij de politiek. In de aanloop naar de Tweede Kamer-verkiezingen van 22 november vraagt NTFU met hulp van NOC*NSF bij politieke partijen meer aandacht te hebben voor ruimte voor de fietser.