Onze inzet

De buitencode

Buitencode voor sporters in de natuur

Fietsend, wandelend, hardlopend, mountainbikend of te paard. Steeds meer mensen genieten, ieder op zijn/haar eigen manier, van de natuur. De ene beleving is niet beter of slechter dan de ander. Toch zijn er soms irritaties. Om te zorgen dat iedere sporter respectvol omgaat met elkaar én de natuur, is er de Buitencode.

5x regels van de Buitencode

De Buitencode bestaat uit vijf simpele regels en geldt voor mountainbikers, ruiters, wandelaars, hardlopers, trailrunners en vissers.

1. Respecteer de natuur.
Maak geen lawaai en neem je afval mee.

2. Houd je aan de toegangsregels.
Check de toegangsborden en blijf op de voor jou bestemde paden.

3. Geef elkaar de ruimte.
Maak plaats voor een ander en minder vaart bij drukte.

4. Wees vriendelijk.
Groet elkaar vriendelijk en heb begrip voor de natuurbeleving van de ander.

5. Spreek elkaar aan.
Spreek een ander vriendelijk en respectvol aan op zijn of haar gedrag.

Waarom is de Buitencode er voor mountainbikers?

Mountainbikers houden, net zoals andere buitensporters, rekening met anderen en de natuur. Maar dat is geen vanzelfsprekendheid. Niet elke mountainbiker kent en volgt de gedragsregels in de natuur en op de MTB-routes. Hoewel het om een kleine groep gaat, kan ongewenst gedrag z’n weerslag hebben op de hele mountainbikesport. Mountainbikers komen bijvoorbeeld negatief in het nieuws en andere recreanten krijgen - onterecht - een negatief beeld van mountainbikers. Dat kan gevolgen hebben. In gebieden waar spanningen tussen gebruikers zijn en er schade aan de natuur is, dreigen bijvoorbeeld delen van MTB-routes gesloten te worden. 

Onze natuursporters aan het woord

Steeds meer natuursporters willen het gesprek over conflicten in de natuur met elkaar aangaan op een constructieve manier. In de september-editie van Fietssport, Paard & Sport, en Wandel.nl verscheen daarom een gezamenlijk artikel. Sporters Bart Brentjens (voormalig Olympisch kampioen mountainbiken), Dewi Bergman (voorzitter TREC Club Nederland) en Wanda Catsman (Wandeltrainer) bespreken hoe het beter én anders kan.

Ook meedenken en praten over dit onderwerp? Graag! Deel jouw ervaringen via onze socials of stuur een e-mail naar info@ntfu.nl.

Wat kunnen mountainbikers doen?

Respecteer de natuur

  • Maak geen onnodig lawaai. Je verstoort de rust van andere recreanten en dieren in het bos.
  • Rijd overdag, tussen zonsopgang en zonsondergang. 's Avonds en 's nachts is het voor veel dieren hét moment om op zoek te gaan naar voedsel.
  • Train in kleine groepen. Dit komt minder intimiderend over op andere recreanten én is veiliger.
  • Gooi je afval in de afvalbak of – wanneer deze er niet is of vol is – neem het mee naar huis. Ook die banaan en sportreep.
  • Rem rustig om de ondergrond te sparen. Ook de vrijwilligers die MTB-routes onderhouden, zullen je dankbaar zijn.
  • Sla een weekje over, als het langdurig of intensief geregend heeft. De route kan zich herstellen van het vele water. Dit noemen we trailrespect.

Houd je aan de toegangsregels

  • Je mag niet overal vrij fietsen. Check daarom de toegangsborden.
  • Houd je hier ook aan. Blijf op de voor jou bestemde paden.

Geef elkaar de ruimte

  • Nader je een ruiter of wandelaar? Minder vaart en laat horen (stem of bel) dat je eraan komt.
  • Pas je snelheid aan op de omgeving. Minder vaart op drukke plekken, bij oversteekplaatsen of als je andere recreanten nadert.
  • Haal (langzamere) medebikers alleen in als het veilig kan. Pas je snelheid op tijd aan en geef vriendelijk aan dat je er langs wilt. Haal alleen in op een breder stuk of zodra je collega ruimte maakt.

Wees vriendelijk

  • Groet elkaar vriendelijk. Een bedankje kost weinig moeite en levert veel goodwill op.
  • Heb begrip voor de natuurbeleving van de ander.

Spreek elkaar aan

  • Informeer elkaar over de Buitencode, bijvoorbeeld als je op pad bent met vrienden/vriendinnen die de gedragsregels niet kennen of volgen. 
  • Spreek een ander vriendelijk en respectvol aan.

Over de Buitencode

De Buitencode is een gezamenlijk initiatief van Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, LandschappenNL, Atletiekunie, KNHS, KWBN, Wandelnet, Sportvisserij Nederland en wielersportbond NTFU.