5x tips voor het opstellen van gedragsregels op je club

De manier waarop je leden zich gedragen binnen de vereniging, ligt vaak in de lijn van de cultuur van de club. De regels zijn vaak ongeschreven. Toch kan het heel nuttig zijn om deze gedragsregels op papier te zetten en er met je leden over te praten.

De manier waarop je leden zich gedragen binnen de vereniging, ligt vaak in de lijn van de cultuur van de club. De regels zijn vaak ongeschreven. Toch kan het heel nuttig zijn om deze gedragsregels op papier te zetten en er met je leden over te praten.

  1. Betrek de leden bij het opstellen van de regels. Zo hoor je wat zij belangrijk vinden én weet je dat ze achter de regels staan. Door ze samen op te stellen, is het bovendien ook makkelijker om elkaar er op aan te spreken.
  2. Het opstellen van regels hoeft niet veel tijd te kosten. Je kunt dit bijvoorbeeld koppelen aan een andere activiteit, zoals de algemene ledenvergadering of een fietsweekend.
  3. Het opstellen van gedragsregels kan op een leuke manier. Zo kun je er in kleine groepjes aan werken, maar verzin gerust andere leuke vormen.
  4. Alleen gedragsregels op papier werkt niet. Vermeld ze op je site, in je nieuwsbrief en laat het elk jaar weer terugkomen op je ledenvergadering. Heb je een clubhuis? Hang de regels daar op een duidelijke plek op.
  5. Nieuwe leden? Neem altijd met hen de gedragsregels door. Zo is iedereen op de hoogte wat bij jullie de afspraken zijn op de club.

Tot slot: gedragsregels hoef je niet alleen op te stellen als sportiviteit en respect een probleem is. Het is ook een positieve versterking van het clubgevoel én geeft de club een positieve uitstraling naar potentiele leden en sponsoren.

Wij staan voor je klaar

Heb je vragen over sportief gedrag binnen jouw club? Neem dan contact met ons op via verenigingen@ntfu.nl of 0318-581308. We helpen jouw vereniging graag op weg.

Misschien ook interessant...

Je toertocht opgeven voor 2023? Doorloop deze stappen!

Jaarlijks genieten zo'n 300.000 fietsers, samen goed voor ruim 1,5 miljoen inschrijvingen, van al het moois dat toertochten te bieden hebben. NTFU clubs organiseren jaarlijks ruim 1100 toertochten die samenkomen in de toertochtkalender in Fietssport Magazine en via Fietssport.nl. Naast het enorme bereik van Fietssport magazine en Fietssport.nl, zorgen we door de kalender ook voor afstemming en coördinatie tussen de verschillende tochten. Organiseren jullie in 2023 (weer) een toertocht (of tochten) en wil je deze publiceren in de Fietssport kalender? Doorloop dan vóór 26 november 2022 de eerste twee stappen van het onderstaande stappenplan. 

Zo organiseer je een werkbezoek voor nieuwe raadsleden

De stemmen van de gemeenteraadsverkiezingen zijn geteld. De nieuwe raadsleden gaan 30 maart aan de slag. Ook het raadslid sport en recreatie. Een mooi moment om hem/haar een felicitatiemail te sturen met de nieuwe (of blijvende) functie plus een uitnodiging voor het werkbezoek aan jullie mountainbikeroute. Daarmee breng je meteen je route onder de aandacht bij het raadslid.

Veiligheid

Aan de slag met de vier V's van veiligheid

De NTFU vindt het belangrijk dat alle fietsers vrij, plezierig en in een veilige omgeving kunnen sporten. Zonder grensoverschrijdend gedrag. Dat begint bij een goede basis. Daarom moedigen we verenigingen aan om aan de slag te gaan met de 4 v’s voor veiligheid. Deze 4 v’s bieden een stevig fundament voor sportclubs rondom sociale veiligheid. Als je hieraan voldoet, ben je als club goed op weg!
 

6x tips om leden welkom te heten op de club

Elke vereniging wil dat nieuwe leden zich direct thuis voelen op de club. Een club die hier in slaagt, zorgt voor een goede basis. Tevreden leden pakken bijvoorbeeld sneller vrijwilligerstaken op. Door nieuwe leden te verwelkomen, behoud je hen langer voor de club. Maar hoe kun je dit het beste doen? We geven 6 tips.