In NTFU-regio 20: Oss-Uden en omgeving hebben tien NTFU-clubs zich verenigd in het Maashorst Veldtoertochten Overleg (MVTO). Dit overleg is vijf jaar geleden in het leven geroepen om zaken onderling beter met elkaar af te stemmen en om een centraal aanspreekpunt te vormen voor gemeenten, natuurbeheerders en andere sportverenigingen.
Recreatiegebied de Maashorst is een populair mountainbikegebied. Met maar liefst tien verenigingen die gebruikmaken van hetzelfde gebied, is onderling overleg belangrijk om de druk op het natuurgebied zo goed mogelijk te verdelen. Het MVTO voorziet in deze behoefte.
In het MVTO worden tien verenigingen uit de NTFU-regio 20: Oss-Uden e.o. vertegenwoordigd. Ieder kwartaal komen één of twee afgevaardigden van iedere vereniging bij elkaar. “Het MVTO wordt met name gebruikt om data van toertochten met elkaar af te stemmen,” vertelt Mari van Nistelrooij, woordvoerder van het MVTO. “Dat is belangrijk, aangezien we veel in dezelfde omgeving fietsen. Voor de toertochten zijn niet alleen de datums van belang, maar bespreken we ook de routes met elkaar. De meeste deelnemers zijn bij meerdere toertochten in de regio aanwezig, dus op deze manier kunnen we zorgen voor voldoende variatie.”
Naast het onderlinge overleg met de aangesloten verenigingen, fungeert het MVTO ook als centraal aanspreekpunt voor andere partijen. “Bij de toertochten die we organiseren, maken we ook afspraken met gemeenten en natuurbeheer over de routes die we rijden en vergunningen die daarvoor nodig zijn. Daarnaast heeft het MVTO contact met vertegenwoordigers van andere gebruikers van het gebied, zoals ruiters, hardlopers en wandelaars,” laat van Nistelrooij weten. “Dat het MVTO verschillende verenigingen vertegenwoordigt, zorgt voor een sterkere positie bij het nastreven van onze belangen.”
Een ander voordeel is de eensgezindheid die het MVTO oplevert. “Als er bepaalde beslissingen worden genomen die betrekking hebben op onze verenigingen, bepalen we met zijn allen ons standpunt. Dat je met één standpunt naar buiten komt, zorgt voor meer duidelijkheid naar andere partijen toe,” stelt Van Nistelrooij. “Bovendien zorgt het MVTO ervoor dat er één centraal aanspreekpunt is en andere partijen niet allerlei verschillende verenigingen hoeven te benaderen.”
Verenigingen die ook een gezamenlijk overlegorgaan willen vormen, adviseert Van Nistelrooij om te beginnen met het op papier zetten van gezamenlijke standpunten. “Daarmee schep je duidelijkheid naar elkaar en andere betrokken partijen. Maar benut het overleg ook om van elkaar te leren. Bespreek eventuele problemen die bij verenigingen spelen en probeer dit met elkaar op te lossen. Vergeet niet dat je ook slim gebruik kunt maken van elkaars netwerk. De juiste ingangen maken het vaak een stuk makkelijker om iets voor elkaar te krijgen.”
Ben je geïnspireerd door dit goede voorbeeld en wil je zelf ook aan de slag gaan? De NTFU staat voor je klaar om je te ondersteunen en eventueel in contact te brengen met verenigingen bij jou in de buurt. Neem contact op met Team Verenigingsondersteuning via verenigingen@ntfu.nl of via 0318 581 300.
NTFU en KWbN verwelkomen van harte Natasha Wijgerse in hun midden. Natasha gaat organisatoren van beide bonden helpen bij het aanvragen van vergunningen en het doorlopen van stikstofberekeningen.
Bestuurders van wielerverenigingen die aan de slag willen met ledenwerving en -behoud kunnen vanaf nu gebruik maken van de online cursus ‘Een warm welkom op de club’. Na een succesvolle pilot in 2020 is de e-learning verder ontwikkeld en aangevuld!
Een paar maanden geleden vroegen we welke MTB-route het NTFU Bosch eBike Systems Trailfund kan gebruiken. Meer dan tachtig reacties kreeg de wielersportbond. Vooral routes waar je tot aan je assen in de blubber staat of door mul zand moet ploeteren, kwamen terug.
Om mountainbikeroutes veiliger te maken, rolt wielersportbond NTFU een kleurensysteem uit. Net als op de skipistes, geeft elke kleur de moeilijkheidsgraad van de route aan. Groen is makkelijk, blauw gemiddeld, rood moeilijk en zwart zeer moeilijk. De kleurcode herken je aan een nieuw bordje dat onder de routepijl hangt. Om te laten zien wat er technisch van je gevraagd wordt bij elk niveau en hoe het kleurensysteem precies werkt, heeft de NTFU een video gemaakt.
Net als 4 jaar geleden gaat op 1 en 2 juli de Afsluitdijk eenmalig open voor fietsers en wandelaars. Na de openstelling is het iconische fiets- en wandelpad weer voor lange tijd gesloten. Dit willen de NTFU, Fietsplatform, Wandelnet ANWB en de Fietsersbond voorkomen.
Zaterdag 1 en zondag 2 juli gaat de Afsluitdijk eenmalig open voor fietsers en wandelaars. Beide dagen kun je over het fonkelnieuwe fietspad langs de Waddenzee zoeven. Hét moment voor het roemruchte Rondje IJsselmeer, want daarna gaat 'ie weer dicht.
De NTFU, Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN) en NOC*NSF roepen gemeentebesturen op de loketten te openen, het gesprek met organisatoren aan te gaan en toertochten weer mogelijk te maken. Dat naar aanleiding van signalen dat het organisatoren niet altijd lukt toestemming van de gemeente te krijgen. Om zoveel als mogelijk gemeenten te bereiken, verspreidt Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) de oproep onder alle gemeenten.
Discriminatie, (seksuele) intimidatie, pesten en agressie zijn helaas zaken die ook in de sport voorkomen. Het is belangrijk dat personen die te maken krijgen met bovenstaande zaken ergens terecht kunnen. De vertrouwenscontactpersoon (VCP) is daarom een belangrijke schakel in een sportvereniging; het geeft sporters de kans om melding te maken van onveilige situaties en ongewenst gedrag en steun te zoeken.
Wielersportbond NTFU en ZLM Verzekeringen gaan circa 50 toertochten voor wielrenners, mountainbikers en gravelbikers in Noord-Brabant extra ondersteunen. Ze krijgen aankleding voor de start- en finishlocatie, online promotie en een sponsorbudget. Zo kunnen vrijwilligers hun tocht nóg beter organiseren en doen meer mensen met plezier mee aan de tocht.
De resultaten uit het imago-onderzoek dat Motivaction in opdracht van de NTFU liet doen, laten een gemengd beeld zien. Mountainbikers zijn sportief en avontuurlijk, maar ze zijn ook gevaarlijk en zorgen voor overlast.