Goed voorbeeld: Regionaal overleg bevordert samenwerking tussen verenigingen

In NTFU-regio 20: Oss-Uden en omgeving hebben tien NTFU-clubs zich verenigd in het Maashorst Veldtoertochten Overleg (MVTO). Dit overleg is vijf jaar geleden in het leven geroepen om zaken onderling beter met elkaar af te stemmen en om een centraal aanspreekpunt te vormen voor gemeenten, natuurbeheerders en andere sportverenigingen. 

In NTFU-regio 20: Oss-Uden en omgeving hebben tien NTFU-clubs zich verenigd in het Maashorst Veldtoertochten Overleg (MVTO). Dit overleg is vijf jaar geleden in het leven geroepen om zaken onderling beter met elkaar af te stemmen en om een centraal aanspreekpunt te vormen voor gemeenten, natuurbeheerders en andere sportverenigingen. 

Recreatiegebied de Maashorst is een populair mountainbikegebied. Met maar liefst tien verenigingen die gebruikmaken van hetzelfde gebied, is onderling overleg belangrijk om de druk op het natuurgebied zo goed mogelijk te verdelen. Het MVTO voorziet in deze behoefte. 

In het MVTO worden tien verenigingen uit de NTFU-regio 20: Oss-Uden e.o. vertegenwoordigd. Ieder kwartaal komen één of twee afgevaardigden van iedere vereniging bij elkaar. “Het MVTO wordt met name gebruikt om data van toertochten met elkaar af te stemmen,” vertelt Mari van Nistelrooij, woordvoerder van het MVTO. “Dat is belangrijk, aangezien we veel in dezelfde omgeving fietsen. Voor de toertochten zijn niet alleen de datums van belang, maar bespreken we ook de routes met elkaar. De meeste deelnemers zijn bij meerdere toertochten in de regio aanwezig, dus op deze manier kunnen we zorgen voor voldoende variatie.” 

Centraal aanspreekpunt

Naast het onderlinge overleg met de aangesloten verenigingen, fungeert het MVTO ook als centraal aanspreekpunt voor andere partijen. “Bij de toertochten die we organiseren, maken we ook afspraken met gemeenten en natuurbeheer over de routes die we rijden en vergunningen die daarvoor nodig zijn. Daarnaast heeft het MVTO contact met vertegenwoordigers van andere gebruikers van het gebied, zoals ruiters, hardlopers en wandelaars,” laat van Nistelrooij weten. “Dat het MVTO verschillende verenigingen vertegenwoordigt, zorgt voor een sterkere positie bij het nastreven van onze belangen.”

Een ander voordeel is de eensgezindheid die het MVTO oplevert. “Als er bepaalde beslissingen worden genomen die betrekking hebben op onze verenigingen, bepalen we met zijn allen ons standpunt. Dat je met één standpunt naar buiten komt, zorgt voor meer duidelijkheid naar andere partijen toe,” stelt Van Nistelrooij. “Bovendien zorgt het MVTO ervoor dat er één centraal aanspreekpunt is en andere partijen niet allerlei verschillende verenigingen hoeven te benaderen.”

Gezamenlijk overleg opzetten

Verenigingen die ook een gezamenlijk overlegorgaan willen vormen, adviseert Van Nistelrooij om te beginnen met het op papier zetten van gezamenlijke standpunten. “Daarmee schep je duidelijkheid naar elkaar en andere betrokken partijen. Maar benut het overleg ook om van elkaar te leren. Bespreek eventuele problemen die bij verenigingen spelen en probeer dit met elkaar op te lossen. Vergeet niet dat je ook slim gebruik kunt maken van elkaars netwerk. De juiste ingangen maken het vaak een stuk makkelijker om iets voor elkaar te krijgen.” 

Aan de slag met dit voorbeeld?

Ben je geïnspireerd door dit goede voorbeeld en wil je zelf ook aan de slag gaan? De NTFU staat voor je klaar om je te ondersteunen en eventueel in contact te brengen met verenigingen bij jou in de buurt. Neem contact op met Team Verenigingsondersteuning via verenigingen@ntfu.nl of via 0318 581 300.

Misschien ook interessant...