Goed voorbeeld: Regionaal overleg bevordert samenwerking tussen verenigingen

In NTFU-regio 20: Oss-Uden en omgeving hebben tien NTFU-clubs zich verenigd in het Maashorst Veldtoertochten Overleg (MVTO). Dit overleg is vijf jaar geleden in het leven geroepen om zaken onderling beter met elkaar af te stemmen en om een centraal aanspreekpunt te vormen voor gemeenten, natuurbeheerders en andere sportverenigingen. 

In NTFU-regio 20: Oss-Uden en omgeving hebben tien NTFU-clubs zich verenigd in het Maashorst Veldtoertochten Overleg (MVTO). Dit overleg is vijf jaar geleden in het leven geroepen om zaken onderling beter met elkaar af te stemmen en om een centraal aanspreekpunt te vormen voor gemeenten, natuurbeheerders en andere sportverenigingen. 

Recreatiegebied de Maashorst is een populair mountainbikegebied. Met maar liefst tien verenigingen die gebruikmaken van hetzelfde gebied, is onderling overleg belangrijk om de druk op het natuurgebied zo goed mogelijk te verdelen. Het MVTO voorziet in deze behoefte. 

In het MVTO worden tien verenigingen uit de NTFU-regio 20: Oss-Uden e.o. vertegenwoordigd. Ieder kwartaal komen één of twee afgevaardigden van iedere vereniging bij elkaar. “Het MVTO wordt met name gebruikt om data van toertochten met elkaar af te stemmen,” vertelt Mari van Nistelrooij, woordvoerder van het MVTO. “Dat is belangrijk, aangezien we veel in dezelfde omgeving fietsen. Voor de toertochten zijn niet alleen de datums van belang, maar bespreken we ook de routes met elkaar. De meeste deelnemers zijn bij meerdere toertochten in de regio aanwezig, dus op deze manier kunnen we zorgen voor voldoende variatie.” 

Centraal aanspreekpunt

Naast het onderlinge overleg met de aangesloten verenigingen, fungeert het MVTO ook als centraal aanspreekpunt voor andere partijen. “Bij de toertochten die we organiseren, maken we ook afspraken met gemeenten en natuurbeheer over de routes die we rijden en vergunningen die daarvoor nodig zijn. Daarnaast heeft het MVTO contact met vertegenwoordigers van andere gebruikers van het gebied, zoals ruiters, hardlopers en wandelaars,” laat van Nistelrooij weten. “Dat het MVTO verschillende verenigingen vertegenwoordigt, zorgt voor een sterkere positie bij het nastreven van onze belangen.”

Een ander voordeel is de eensgezindheid die het MVTO oplevert. “Als er bepaalde beslissingen worden genomen die betrekking hebben op onze verenigingen, bepalen we met zijn allen ons standpunt. Dat je met één standpunt naar buiten komt, zorgt voor meer duidelijkheid naar andere partijen toe,” stelt Van Nistelrooij. “Bovendien zorgt het MVTO ervoor dat er één centraal aanspreekpunt is en andere partijen niet allerlei verschillende verenigingen hoeven te benaderen.”

Gezamenlijk overleg opzetten

Verenigingen die ook een gezamenlijk overlegorgaan willen vormen, adviseert Van Nistelrooij om te beginnen met het op papier zetten van gezamenlijke standpunten. “Daarmee schep je duidelijkheid naar elkaar en andere betrokken partijen. Maar benut het overleg ook om van elkaar te leren. Bespreek eventuele problemen die bij verenigingen spelen en probeer dit met elkaar op te lossen. Vergeet niet dat je ook slim gebruik kunt maken van elkaars netwerk. De juiste ingangen maken het vaak een stuk makkelijker om iets voor elkaar te krijgen.” 

Aan de slag met dit voorbeeld?

Ben je geïnspireerd door dit goede voorbeeld en wil je zelf ook aan de slag gaan? De NTFU staat voor je klaar om je te ondersteunen en eventueel in contact te brengen met verenigingen bij jou in de buurt. Neem contact op met Team Verenigingsondersteuning via verenigingen@ntfu.nl of via 0318 581 300.

Misschien ook interessant...

Goed voorbeeld: Instructeurs opleiden met financiële ondersteuning vanuit het Sportakkoord

Wil je als vereniging instructeurs opleiden, maar heb je daar niet de financiële middelen voor? Vanuit het Sportakkoord kun je aanspraak maken op een vergoeding. Dat bood Mountainbikevereniging Havelte en FietsZe Vledder de mogelijkheid begeleiders op te leiden tot basisinstructeur MTB

Trailfund

Trailfund NTFU en Bosch eBike Systems trapt succesvol af

Nederland beschikt sinds een paar dagen over drie geheel vernieuwde en gerenoveerde MTB-routes: recent werden in Netersel (Brabant), Marum (Groningen) en Anloo (Drenthe) de herboren trails feestelijk geopend. De drie gerenoveerde routes zijn het resultaat van de eerste inzet van het Trailfund van Wielersportbond NTFU en Bosch eBike Systems, een nieuw fonds waaruit vrijwilligersorganisaties kunnen putten voor het aanleggen en onderhouden van Nederlandse MTB-routes. Van het toevoegen van rock gardens tot het wegwerken van gevaarlijke gaten, met behulp van het extra geld is alles vanaf mei in drie maanden gereed gemaakt en kunnen mountainbikers zich nu uitleven op deze trails.

Gelderse veerponten

NTFU op de bres voor veerponten in Gelderland

Schipper, kan ik straks nog overvaren? Dat is de vraag in Gelderland. Het geld voor de veerponten is op. Tientallen ponten verdwijnen, waardoor je straks kilometers om moet fietsen. Samen met fiets- en wandelorganisaties, start de NTFU een petitie.

Ondersteuning bij lokale lobby

Arnhem praat met fietsers na protest tegen sluiting bospaden

Arnhemse wielerverenigingen praten tóch mee over de bospaden bij Arnhem. Ze protesteerden met de NTFU tegen sluiting voor fietsers. De clubs maken nu een voorstel waarbij fietsers wél welkom zijn. Of de gemeente écht akkoord gaat met het plan, moet nog blijken. 

Hoe je als vereniging om kunt gaan met stijgende prijzen en inflatie

De prijzen van consumentengoederen en -diensten stijgen. In juni 2022 waren goederen en diensten 8,6 procent duurder dan een jaar daarvoor, in juli ging het zelfs om 10,3 procent. Ook verenigingen kunnen te maken krijgen met stijgende kosten voor bijvoorbeeld accommodaties, inkoop voor toertochten of voor clubkleding en uitjes. Daarom geven we in het onderstaande artikel enkele tips hoe je hier als vereniging mee om kunt gaan. 

Trailcrews

Nog beter routes aanleggen en onderhouden centraal thema tijdens eerste landelijke Traildag

De NTFU wil dat mountainbikers over mooie en veilige routes rijden. De bond helpt daarom trailcrews die de tracks aanleggen. Ruim 30 van die crews kwamen naar de landelijke Traildag. Doel: leren van elkaar hoe je routes nóg beter aanlegt en onderhoudt.

Toertochten

Er kan en mag geen streep door Limburgse toertochten

Er kan en mag géén streep gezet worden door toertochten als Limburgs Mooiste, Mergelheuvelland 2-Daagse en de vele kleinschalige toertochten die door én voor fietsliefhebbers georganiseerd worden. De NTFU wil daarom een vuist maken.

Kleurcode

NTFU kleurt MTB-routes veilig

Om MTB-routes veiliger te maken, introduceert wielersportbond NTFU een kleurensysteem. Net als op de skipistes, geeft elke kleur de moeilijkheidsgraad van de route aan. De MTB-routes in Twente hebben de primeur: de eerste bordjes hangen bij Het Hulsbeek in Oldenzaal.

NTFU

Bioracer verlengt samenwerking met NTFU en Fietssport

Met gepaste trots kunnen we hier melden dat het fietskledingmerk Bioracer de samenwerking met NTFU en ons platform Fietssport verlengd heeft. Dat betekent dat we ons de komende jaren weer een gesoigneerde slag in de rondte kunnen trappen.

6x tips om je vrijwilligers te bedanken

Als club is het belangrijk om jouw vrijwilligers te bedanken. Hierdoor uit je je waardering voor hun harde werk! Wij geven 6 tips.

Terugblik Unieraad 2022

Op 11 juni was de jaarlijkse Unieraadsvergadering op Papendal. De Unieraad bestaat uit 25 vrijwillige afgevaardigden namens de verenigingen en 4 afgevaardigden namens de individuele leden. Zij geven tijdens de vergadering goedkeuring aan het beleid van het hoofdbestuur en uniebureau van de NTFU.

NTFU roept gemeenten op loketten te openen

De NTFU, Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN) en NOC*NSF roepen gemeentebesturen op de loketten te openen, het gesprek met organisatoren aan te gaan en toertochten weer mogelijk te maken. Dat naar aanleiding van signalen dat het organisatoren niet altijd lukt toestemming van de gemeente te krijgen. Om zoveel als mogelijk gemeenten te bereiken, verspreidt Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) de oproep onder alle gemeenten.