Populariteit wielersport groeit, met name onder jonge vrouwen

Het aantal wielersporters in Nederland is toegenomen tot meer dan 900.000. Steeds meer mensen wielrennen, mountainbiken of gravelbiken, blijkt uit onderzoek van wielersportbond NTFU in samenwerking met Ipsos. Wat opvalt is dat de helft van de vrouwen in de wielersport jonger dan 35 jaar is. Bij de mannen is dit 23 procent.

Het gaat om 113.000 vrouwen jonger dan 35 jaar die wielrennen, mountainbiken of gravelbiken. Steeds meer vrouwen vinden hun weg naar de sportieve fiets. Was in 2014 de verhouding nog 80 procent mannen tegenover 20 procent vrouwen, is dat inmiddels 70/30. “Het profiel van de wielersporter is normaal gezien een man tussen de 45 en 55 jaar”, zegt Jos van Schijndel van wielersportbond NTFU. “Nu zien we dat de sterkste stijging elders zit: bij vrouwen tussen 25 en de 35 jaar.”

Corona speelt ook een rol

Corona heeft ervoor gezorgd dat zo’n 87.000 mensen startten met wielrennen, mountainbiken of gravelbiken. “Fietsen was een van de weinige sporten je die tijdens de lockdowns kon beoefenen”, aldus Jos. De meeste mensen wilden fietsen om gezonder en fitter worden. Daarbij werden veel starters door vrienden en bekenden die al fietsen gemotiveerd om te gaan fietsen.

Gravelbiken in combinatie met wielrennen of mountainbiken

Wielersporters kregen ook vragen over gravelbiken: een tak van de wielersport die steeds meer fietsers beoefenen. Om precies te zijn 13 procent, waarvan het merendeel het afgelopen jaar ermee begonnen is. De meeste wielersporters wielrennen of mountainbiken al en wisselen dat dus sinds kort af met gravelbiken, waarbij je met een sportieve fiets zowel over verharde als onverharde paden rijdt.

Toertochten nog steeds in trek

Zo’n 350.000 wielersporters deden mee aan een toertocht. Dat zijn er 50.000 meer ten opzichte van 2019, dankzij de groei van het aantal wielersporters. Toch verschijnen fietsers minder vaak aan de start. Het gemiddeld aantal tochten dat een wielersporter per jaar rijdt, daalt van 5 naar 4. Daarmee daalt ook het aantal starts van 1,5 miljoen naar 1,4 miljoen.

Toch ziet wielersportbond NTFU dat toertochten nog steeds populair zijn. 73.000 wielersporters zijn van plan om binnen nu en één jaar een toertocht te rijden. Vooral de kleinschalige tochten die door wielerclubs georganiseerd worden, zijn in trek. Doorslaggevende factor is de route, waarbij je nieuwe wegen en paden ontdekt. Zo mogen deelnemers van de Rudi Kemna Classic Veldtoertocht van OWC Oldenzaal bij uitzondering over de oude vliegbasis Twente fietsen.

Kenniscentrum van de Nederlandse wielersport

Als initiatiefnemer van de Wielersportmonitor bracht de NTFU in 2014, 2016, 2017 en 2019 de markt voor sportieve fietsers in kaart. In 2022 deed onderzoeksbureau Ipsos, in opdracht van de NTFU, grootschalig onderzoek naar de ontwikkelingen in de omvang van de wielersport en de motivatie van wielersporters. Meer cijfers over de wielersport vind je via ntfu.nl/onderzoek.

Misschien ook interessant...

Goed voorbeeld: Regionaal overleg bevordert samenwerking tussen verenigingen

In NTFU-regio 20: Oss-Uden en omgeving hebben tien NTFU-clubs zich verenigd in het Maashorst Veldtoertochten Overleg (MVTO). Dit overleg is vijf jaar geleden in het leven geroepen om zaken onderling beter met elkaar af te stemmen en om een centraal aanspreekpunt te vormen voor gemeenten, natuurbeheerders en andere sportverenigingen. 

Cyql, Verenigingen

Nieuw: Clubklassement in Cyql

Veel clubs organiseren van oudsher een clubcompetitie of -klassement. Clubcompetities bestaan in veel verschillende varianten; aantal gereden kilometers, aantal deelgenomen clubritten of via een puntensysteem. Vanaf nu is het mogelijk om jouw clubcompetitie ook via Cyql te organiseren én vast te leggen.

Toertochten

Deze nieuwe functionaliteiten maken het organiseren van je toertocht makkelijker

Het organiseren van een toertocht kan veel tijd in beslag nemen. De NTFU probeert organisatoren daarom te helpen met het vereenvoudigen van sommige taken. Zo kun je vanaf nu bijvoorbeeld gebruikmaken van een handige digitale communicatiehulp die jouw promotionele of social media teksten schrijft. Daarnaast zorgen we dat je minder vrijwilligers nodig hebt bij de inschrijftafel door de nieuwe functionaliteit rondom het digitaal dag-inschrijven. 

Aan de slag met sociale veiligheid: volg de opleiding vertrouwenscontactpersoon!

Discriminatie, (seksuele) intimidatie, pesten en agressie zijn helaas zaken die ook in de sport voorkomen. Het is belangrijk dat personen die te maken krijgen met bovenstaande zaken ergens terecht kunnen. De vertrouwenscontactpersoon (VCP) is daarom een belangrijke schakel in een sportvereniging; het geeft sporters de kans om melding te maken van onveilige situaties en ongewenst gedrag en steun te zoeken. 

Goed voorbeeld: Instructeurs opleiden met financiële ondersteuning vanuit het Sportakkoord

Wil je als vereniging instructeurs opleiden, maar heb je daar niet de financiële middelen voor? Vanuit het Sportakkoord kun je aanspraak maken op een vergoeding. Dat bood Mountainbikevereniging Havelte en FietsZe Vledder de mogelijkheid begeleiders op te leiden tot basisinstructeur MTB

Vrijwilligers werven lastig? Volg deze online cursus en krijg tips!

Is bij jullie het werven van vrijwilligers een ingewikkelde taak? Krijg je vaak weinig respons op oproepjes om te helpen bij een training of is het ingewikkeld om die openstaande bestuursfunctie te vullen? Volg dan de gratis online module Vrijwilligersmanagement.

Blijf (verantwoord) bewegen!

Voor miljoenen Nederlanders is het vanwege de lockdown niet mogelijk om te sporten op hun vaste locatie of trainingstijdstip. Gelukkig zijn er mogelijkheden om toch in beweging te blijven. In dit artikel geven we informatie hoe je op een verantwoorde manier kan blijven bewegen en zo de kans op blessures verkleint als de sport weer helemaal open gaat. Door op een verantwoorde manier te blijven sporten en of bewegen blijf je fit en vitaal. Iets wat juist in deze tijd zo belangrijk is.

Toertochten, Verenigingen

Maak kans op kaarten voor de Tour de France Femmes toerversie voor jouw club

Op 12 augustus start de Tour de France Femmes in Rotterdam. Eén dag ervoor – zondag 11 augustus – kun je meedoen met de toerversie. NTFU mag aan twee clubs 5 startbewijzen weggeven. Enige wat je moet doen is laten weten waarom je met jouw club mee wilt doen.

Basisversie EVA helpt toertochtorganisatoren met vergunningen

EVA (Eenvoudig Vergunningen Aanvragen) is het systeem dat het voor organisatoren makkelijker maakt vergunningen aan te vragen. Elke gemeente, provincie of landeigenaar werkt met eigen protocollen en formulieren voor vergunningen. Aangezien een tocht door meerdere gemeenten gaat, moet je bij bijna elke gemeente een melding maken of vergunning aanvragen. Een ingewikkeld en tijdrovend proces. EVA geeft organisatoren de contactgegevens van alle terreineigenaren in één handig overzicht. Via het bijbehorende formulier maak je aansluitend een eerste melding bij gemeenten. Er wordt gewerkt aan een verbeterde EVA-versie, maar vanwege technische uitdagingen laat deze vernieuwing nog even op zich wachten. Omdat organisatoren weer druk zijn met de voorbereidingen voor hun toertochten, is de basisversie van EVA alsnog beschikbaar.

Toertochten, Vergunningen

NTFU wil redelijke vergoeding voor natuurgebruik bij toertochten

Steeds meer terreineigenaren vragen aan tochtorganisaties die inschrijfgeld berekenen een bijdrage per deelnemer. Het wordt daardoor lastiger een tocht door de natuur te organiseren. De nieuwe regels treffen vooral organisaties van mountainbike- en graveltochten.