NTFU en VeiligheidNL starten onderzoek hoe de wielersport veiliger kan

De NTFU start met VeiligheidNL een onderzoek naar hoe de wielersport veiliger kan. Wielersporters die de afgelopen drie jaar gevallen zijn, kunnen in een vragenlijst laten weten hoe, waar en wanneer ze gevallen zijn en welk letsel ze hebben opgelopen. De inzichten helpen om gerichter de sport veiliger te maken.

Wielrennen, mountainbiken en gravelbiken: sportief fietsen is de allerleukste sport. Toch is het net een tikkeltje anders dan gewoon fietsen. De kans dat je over gladde boomwortels of in een bocht met grind uitglijdt, is groter dan tijdens je fietsritje naar de supermarkt.

Maar hoe klein of groot die kans is, daarover is weinig bekend. De NTFU vindt elke gewonde wielersporter er één te veel. Daarom wil de bond weten hoe vaak , waar en hoe fietsers vallen. Zo krijgt de NTFU inzicht hoe onze sport veiliger kan. Ligt het aan slecht wegdek, onveilige verkeerssituaties of weinig ruimte op de weg? Daarop gaat de NTFU actie ondernemen zodat het voor wielersporters veiliger wordt om te wielrennen, mountainbiken of gravelbiken.
 

Ben je in de afgelopen 3 jaar gevallen?

Bijvoorbeeld tijdens een clubrit of een individuele rit? Dan nodigen we je uit mee te doen aan het onderzoek. Je antwoorden helpen de NTFU om de wielersport voor jou veiliger te maken. Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer 10 minuten.   

Start de vragenlijst

Heb je meerdere valpartijen meegemaakt? Dan kun je per val een nieuwe vragenlijst invullen. Zo krijgen we een zo compleet mogelijk beeld.
 

Deel de vragenlijst

Deel de vragenlijst ook zeker binnen je club of vriendengroep. Of als je iemand kent die gevallen is met de fiets.
 

Door wie wordt het onderzoek uitgevoerd?

De bond werkt samen met VeiligheidNL, het kenniscentrum voor letselpreventie. Zij helpen met data verzamelen en analyseren van ongevallen bij toertochten, gewone ritten en wedstrijden. Om een zo volledig mogelijk beeld te krijgen, werkt de NTFU ook samen met de KNWU. 
 

Over het onderzoek

Wat we tot nu toe weten is het aantal wielersporters dat op de eerste hulp terechtkomt en welk letsel ze hebben. Dat zijn dus alleen ongevallen met ernstig letsel. In dit onderzoek willen we ook de valpartijen weten die niet op de eerste hulp komen.

NTFU, VeiligheidNL en KNWU willen zo inzicht krijgen in wat er gebeurt voorafgaand en tijdens een fietsongeval. Maar ook: hoe wielersporters herstellen en welke nazorg ze krijgen. Dat doen ze door data te verzamelen bij wedstrijden, toertochten en clubritten, en ook van het gewone zondagse ritje. 
 

 

Heb je vragen of opmerkingen over het onderzoek?

Mocht je vragen of opmerkingen hebben over het onderzoek, stuur dan een berichtje naar info@ntfu.nl.

Misschien ook interessant...

NTFU, Toegang tot de natuur

Fietsers en wandelaars beter geïnformeerd dankzij onderzoek NTFU, KWbN en komoot

Rust in de natuur en minder wrijving tussen fietsers en wandelaars, dat is het doel van een landelijk onderzoek dat wielersportbond NTFU, Koninklijke Wandelbond Nederland (KWbN) en komoot starten. De organisaties laten in kaart brengen waar fietsen in de natuur wel en niet is toegestaan. De resultaten worden gebruikt om de gegevens in OpenStreetMap te verbeteren. 

Catalonië regiopartner van Fietssport

De Spaanse regio Catalonië is een hotspot voor sportieve fietsers. Wielrenners,  mountainbikers en (steeds meer) gravelbikers komen in deze zonovergoten regio volop aan hun trekken.  Niet verwonderlijk dus dat het Catalaans Bureau voor Toerisme een samenwerking aangaat met Fietssport. Het doel: laten zien dat Catalonië behalve Barcelona, de Costa Brava, Girona, mooie stranden, tapas en sangria ook duizenden kilometers aan wielren-, mountainbike- en gravelroutes in huis heeft.

Tweede editie van Week van de Wielervereniging

Na een succesvolle eerste editie in het voorjaar, biedt de NTFU eind september opnieuw de Week van de Wielervereniging aan. In deze week staat het versterken van verenigingen centraal. Bestuursleden van wielerverenigingen kunnen zes interessante workshops volgen.

Cyql app vanaf nu beschikbaar voor verenigingen

Samen fietsen is leuker: de app Cyql maakt het makkelijker om een gezamenlijke rit te plannen. Met de app, ontwikkeld door Freed Mobile+Interactive, kun je eenvoudig (club)ritten aanmaken en iets afspreken met clubgenoten. Via Cyql vind je praktische informatie over een rit op een centrale en overzichtelijke plek. Wielersportbond NTFU werkt samen met Cyql waardoor NTFU verenigingen gratis gebruik maken van de app. De app is vanaf nu beschikbaar.

Toertochten, Vergunningen

NTFU wil redelijke vergoeding voor natuurgebruik bij toertochten

Steeds meer terreineigenaren vragen aan tochtorganisaties die inschrijfgeld berekenen een bijdrage per deelnemer. Het wordt daardoor lastiger een tocht door de natuur te organiseren. De nieuwe regels treffen vooral organisaties van mountainbike- en graveltochten.

6x tips om vrijwilligers te werven

Een vereniging draait op vrijwilligers. Het bestuur, verschillende commissies, de uitpijlers van een tocht, de eventuele bardiensten: elke club is afhankelijk van een enthousiaste groep vrijwilligers. Toch blijft dit vaak een probleem. Wij geven je 6 tips hoe je de juiste vrijwilligers vindt voor jouw vereniging.

Kleurcode

Kleurcodes geven aan hoe makkelijk of moeilijk de mountainbikeroutes op de Utrechtse Heuvelrug zijn

Alle mountainbikeroutes op de Utrechtse Heuvelrug hebben sinds kort een kleurcode die aangeeft hoe makkelijk of moeilijk de route is. Te herkennen aan nieuwe borden die langs de hele route hangen. Mountainbikers kunnen zo beter inschatten of een route past bij hun technisch niveau.

Meer ruimte voor de fiets

NTFU maakt zich met NOCNSF bij Tweede Kamer-verkiezingen sterk voor meer ruimte voor de fiets

Naast het ondersteunen van clubs, tochten en trailcrews en opleiden van wegkapiteins, behartigt de NTFU ook de belangen van wielrenners, mountainbikers en gravelbikers bij de politiek. In de aanloop naar de Tweede Kamer-verkiezingen van 22 november vraagt NTFU met hulp van NOC*NSF bij politieke partijen meer aandacht te hebben voor ruimte voor de fietser.

Opleidingen

NTFU gaat extra praktijkbegeleiders opleiden

Steeds meer verenigingen zien het belang en de mogelijkheden van goed opgeleide instructeurs in. De NTFU ziet dat aan het groeiend aantal aanmeldingen voor de opleiding basisinstructeur. Om te zorgen dat alle cursisten gecoacht worden door een praktijkbegeleider, gaat de NTFU nieuwe praktijkbegeleiders opleiden. Daarvoor ontwikkelden we een nieuwe cursus, die praktijkbegeleiders klaarstoomt om instructeurs in spé goed te coachen.

Goed voorbeeld: clubactiviteiten in coronatijd

De 1,5 meter afstand en gelimiteerde groepsgrootte maakt het organiseren van clubactiviteiten in coronatijd niet eenvoudig. Eerder schreven we al over de puzzelcompetitie, challenges en de fietsbingo om actief te blijven als vereniging. Ditmaal drie nieuwe voorbeelden van clubactiviteiten in coronatijd.