NTFU en VeiligheidNL starten onderzoek hoe de wielersport veiliger kan

De NTFU start met VeiligheidNL een onderzoek naar hoe de wielersport veiliger kan. Wielersporters die de afgelopen drie jaar gevallen zijn, kunnen in een vragenlijst laten weten hoe, waar en wanneer ze gevallen zijn en welk letsel ze hebben opgelopen. De inzichten helpen om gerichter de sport veiliger te maken.

Wielrennen, mountainbiken en gravelbiken: sportief fietsen is de allerleukste sport. Toch is het net een tikkeltje anders dan gewoon fietsen. De kans dat je over gladde boomwortels of in een bocht met grind uitglijdt, is groter dan tijdens je fietsritje naar de supermarkt.

Maar hoe klein of groot die kans is, daarover is weinig bekend. De NTFU vindt elke gewonde wielersporter er één te veel. Daarom wil de bond weten hoe vaak , waar en hoe fietsers vallen. Zo krijgt de NTFU inzicht hoe onze sport veiliger kan. Ligt het aan slecht wegdek, onveilige verkeerssituaties of weinig ruimte op de weg? Daarop gaat de NTFU actie ondernemen zodat het voor wielersporters veiliger wordt om te wielrennen, mountainbiken of gravelbiken.
 

Ben je in de afgelopen 3 jaar gevallen?

Bijvoorbeeld tijdens een clubrit of een individuele rit? Dan nodigen we je uit mee te doen aan het onderzoek. Je antwoorden helpen de NTFU om de wielersport voor jou veiliger te maken. Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer 10 minuten.   

Start de vragenlijst

Heb je meerdere valpartijen meegemaakt? Dan kun je per val een nieuwe vragenlijst invullen. Zo krijgen we een zo compleet mogelijk beeld.
 

Deel de vragenlijst

Deel de vragenlijst ook zeker binnen je club of vriendengroep. Of als je iemand kent die gevallen is met de fiets.
 

Door wie wordt het onderzoek uitgevoerd?

De bond werkt samen met VeiligheidNL, het kenniscentrum voor letselpreventie. Zij helpen met data verzamelen en analyseren van ongevallen bij toertochten, gewone ritten en wedstrijden. Om een zo volledig mogelijk beeld te krijgen, werkt de NTFU ook samen met de KNWU. 
 

Over het onderzoek

Wat we tot nu toe weten is het aantal wielersporters dat op de eerste hulp terechtkomt en welk letsel ze hebben. Dat zijn dus alleen ongevallen met ernstig letsel. In dit onderzoek willen we ook de valpartijen weten die niet op de eerste hulp komen.

NTFU, VeiligheidNL en KNWU willen zo inzicht krijgen in wat er gebeurt voorafgaand en tijdens een fietsongeval. Maar ook: hoe wielersporters herstellen en welke nazorg ze krijgen. Dat doen ze door data te verzamelen bij wedstrijden, toertochten en clubritten, en ook van het gewone zondagse ritje. 
 

 

Heb je vragen of opmerkingen over het onderzoek?

Mocht je vragen of opmerkingen hebben over het onderzoek, stuur dan een berichtje naar info@ntfu.nl.

Misschien ook interessant...

Hoe spreid je de drukte tijdens je toertocht?

Sinds 28 november gelden er weer strengere coronamaatregelen. Zo zijn de 1,5 meter afstand en het  mondmasker weer verplicht en is publiek niet toegestaan. Dat betekent dat je als organisator ook maatregelen moet nemen om bijvoorbeeld drukte te verminderen. Hoe doe je dit?

Versoepelingen coronamaatregelen van 25 september voor de wielersport

Per 25 september 2021 gaan er een aantal versoepelingen rondom de coronamaatregelen van kracht. Zo vervalt bijvoorbeeld de 1,5 meter maatregel en zijn grootschalige evenementen weer mogelijk. De versoepelingen hebben enkele gevolgen voor de fietssport en het verenigingsleven, we sommen ze voor je op in het onderstaande stukverenigingen@ntfu.nl

Verenigingen

Voordelig helmen aanschaffen voor jouw vereniging

Wielersportbond NTFU en Ekoï gaan tot minstens 2025 samenwerken. De samenwerking tussen de twee partners uit zich als eerst via de cursus Wegkapitein. Deze cursus voor fietsverenigingen en -groepen zorgt dat zij veiliger op pad gaan. Sinds 2015 leidden we al meer dan 3.000 wegkapiteins en MTB-begeleiders op. Ekoï ondersteunt de cursus met materialen en budget.

Aan de slag met sociale veiligheid: volg de opleiding vertrouwenscontactpersoon!

Discriminatie, (seksuele) intimidatie, pesten en agressie zijn helaas zaken die ook in de sport voorkomen. Het is belangrijk dat personen die te maken krijgen met bovenstaande zaken ergens terecht kunnen. De vertrouwenscontactpersoon (VCP) is daarom een belangrijke schakel in een sportvereniging; het geeft sporters de kans om melding te maken van onveilige situaties en ongewenst gedrag en steun te zoeken. 

De voordelen van Fietssport voor clubleden

In 2016 lanceerde de NTFU het platform Fietssport. In Fietssport Magazine, de Fietssport-app en op Fietssport.nl vinden wielrenners, mountainbikers en gravelbikers alle informatie die zij nodig hebben om hun sport te beoefenen. Steeds meer fietsers gebruiken Fietssport voor het downloaden van een route, inschrijven voor een toertocht of het vinden van een vereniging. Daarnaast kunnen leden op Fietssport.nl eenvoudig hun gegevens wijzigen, extra dekking aanvragen en schade melden. 

Benieuwd wat Start2Bike voor jouw vereniging kan betekenen?

Het Start2Bike-programma is een mooie manier om beginnende wielersporters uit de omgeving te leren kennen én ze bekend te maken met het aanbod van jouw vereniging. Is jouw vereniging nog niet zo bekend met de mogelijkheden van Start2Bike en wil je weten wat Start2Bike nog meer voor jouw vereniging kan betekenen? Kom dan naar de online informatiebijeenkomst op 19 januari

Zet fietsen op de politieke agenda in aanloop naar de Gemeenteraadsverkiezingen

Op 16 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. De gemeente is cruciaal voor het sportbeleid. Van de ruim twee miljard euro die overheid jaarlijks uitgeeft aan sport, komt 1,5 miljard van de gemeenten. Als sport- en beweegsector gaan we voor een prominente plek op de politieke agenda. Elke geïnvesteerde euro in sport en bewegen levert namelijk minimaal 2,5 euro aan maatschappelijk rendement op. Investeren in sport en bewegen is dus investeren in een gezonde en energieke gemeente.

Gelderse veerponten

Veerpontencoalitie: overheden pak jullie verantwoordelijkheid bij instandhouding veerponten

Dinsdag 6 februari werd tijdens een Kenniscafé van Tour de Force het rapport ‘Onderzoek impact verdwijnen veerponten’ gepresenteerd. De Veerpontencoalitie is blij dat nu ook landelijk het functioneren van de veerponten in kaart is gebracht en doet nogmaals een oproep aan de overheden: pak jullie verantwoordelijkheid!

De Nederlandse Loterij steunt de fietssport

De Nederlandse Loterij draagt elk jaar ongeveer een kwart van de opbrengsten af aan het NOC*NSF en 77 sportbonden, waaronder de NTFU. Daarmee is het naast contributies, subsidies en sponsoring een belangrijke financiële duw in de rug.

Vraag een gratis Fietssport Scan + Go vlag aan

Hangen er op jouw toertochten nog oude NTFU-vlaggen? Dan kun je nu gratis nieuwe vlaggen aanvragen.