NTFU en VeiligheidNL starten onderzoek hoe de wielersport veiliger kan

De NTFU start met VeiligheidNL een onderzoek naar hoe de wielersport veiliger kan. Wielersporters die de afgelopen drie jaar gevallen zijn, kunnen in een vragenlijst laten weten hoe, waar en wanneer ze gevallen zijn en welk letsel ze hebben opgelopen. De inzichten helpen om gerichter de sport veiliger te maken.

Wielrennen, mountainbiken en gravelbiken: sportief fietsen is de allerleukste sport. Toch is het net een tikkeltje anders dan gewoon fietsen. De kans dat je over gladde boomwortels of in een bocht met grind uitglijdt, is groter dan tijdens je fietsritje naar de supermarkt.

Maar hoe klein of groot die kans is, daarover is weinig bekend. De NTFU vindt elke gewonde wielersporter er één te veel. Daarom wil de bond weten hoe vaak , waar en hoe fietsers vallen. Zo krijgt de NTFU inzicht hoe onze sport veiliger kan. Ligt het aan slecht wegdek, onveilige verkeerssituaties of weinig ruimte op de weg? Daarop gaat de NTFU actie ondernemen zodat het voor wielersporters veiliger wordt om te wielrennen, mountainbiken of gravelbiken.
 

Ben je in de afgelopen 3 jaar gevallen?

Bijvoorbeeld tijdens een clubrit of een individuele rit? Dan nodigen we je uit mee te doen aan het onderzoek. Je antwoorden helpen de NTFU om de wielersport voor jou veiliger te maken. Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer 10 minuten.   

Start de vragenlijst

Heb je meerdere valpartijen meegemaakt? Dan kun je per val een nieuwe vragenlijst invullen. Zo krijgen we een zo compleet mogelijk beeld.
 

Deel de vragenlijst

Deel de vragenlijst ook zeker binnen je club of vriendengroep. Of als je iemand kent die gevallen is met de fiets.
 

Door wie wordt het onderzoek uitgevoerd?

De bond werkt samen met VeiligheidNL, het kenniscentrum voor letselpreventie. Zij helpen met data verzamelen en analyseren van ongevallen bij toertochten, gewone ritten en wedstrijden. Om een zo volledig mogelijk beeld te krijgen, werkt de NTFU ook samen met de KNWU. 
 

Over het onderzoek

Wat we tot nu toe weten is het aantal wielersporters dat op de eerste hulp terechtkomt en welk letsel ze hebben. Dat zijn dus alleen ongevallen met ernstig letsel. In dit onderzoek willen we ook de valpartijen weten die niet op de eerste hulp komen.

NTFU, VeiligheidNL en KNWU willen zo inzicht krijgen in wat er gebeurt voorafgaand en tijdens een fietsongeval. Maar ook: hoe wielersporters herstellen en welke nazorg ze krijgen. Dat doen ze door data te verzamelen bij wedstrijden, toertochten en clubritten, en ook van het gewone zondagse ritje. 
 

 

Heb je vragen of opmerkingen over het onderzoek?

Mocht je vragen of opmerkingen hebben over het onderzoek, stuur dan een berichtje naar info@ntfu.nl.

Misschien ook interessant...

Kleurcode

NTFU kleurt MTB-routes veilig

Om MTB-routes veiliger te maken, introduceert wielersportbond NTFU een kleurensysteem. Net als op de skipistes, geeft elke kleur de moeilijkheidsgraad van de route aan. De MTB-routes in Twente hebben de primeur: de eerste bordjes hangen bij Het Hulsbeek in Oldenzaal.

Cyql, Verenigingen

Nieuw: Clubklassement in Cyql

Veel clubs organiseren van oudsher een clubcompetitie of -klassement. Clubcompetities bestaan in veel verschillende varianten; aantal gereden kilometers, aantal deelgenomen clubritten of via een puntensysteem. Vanaf nu is het mogelijk om jouw clubcompetitie ook via Cyql te organiseren én vast te leggen.

Start2Bike

Start2Bike organiseren in 2025

Start2Bike is een trainingscursus voor beginnende wielrenners, mountainbikers en gravelbikers. In vier trainingen leren beginnende fietsers alles over remmen, schakelen, bochten, rijden in een groep en meer. Wil je beginnende fietsers op weg helpen? Meld je dan aan als Start2Bike startlocatie!

4 tips voor een goede fietsenstalling

Organiseer je binnenkort een tocht? Via de stallingsverzekering zijn alle fietsen in jouw fietsenstalling verzekerd voor diefstal, een mooie service voor je deelnemers! Lees hier hoe je een fietsenstalling kunt faciliteren en aan welke voorwaarden deze moet voldoen.

Verenigingen

Goed voorbeeld: frisse wind en nieuwe leden voor RTC Rally

Er waait een nieuwe wind door RTC Rally en dat merken wielrenners uit Sneek en omgeving. Maar liefst 44 mensen sloten zich het afgelopen jaar bij de Friese club aan, waarvan een derde vrouw.

Verenigingen

Hoe de NTFU verenigingen in de pedalen helpt

De wielervereniging is al jaar en dag een belangrijke pijler voor de NTFU. De vereniging voorziet wekelijks duizenden fietsers van mooie clubritten en toertochten.  De NTFU zet zich daarom in op het versterken van alle aangesloten wielerverenigingen.

Opleidingen

Start2Bike: leer beter fietsen

Beginnende wielrenners, mountainbikers of gravelaars kunnen binnenkort weer deelnemen aan Start2Bike. In 4 lessen leren zij hoe je beter fietst, verbeteren ze hun conditie en ontmoeten ze andere fietsers. 

Afsluitdijk

Fiets 1 of 2 juli mee over de nieuwe Afsluitdijk!

Net als 4 jaar geleden gaat op 1 en 2 juli de Afsluitdijk eenmalig open voor fietsers en wandelaars. Na de openstelling is het iconische fiets- en wandelpad weer voor lange tijd gesloten. Dit willen de NTFU, Fietsplatform, Wandelnet ANWB en de Fietsersbond voorkomen.

Alliantie Samen Fietsen

Alliantie Samen Fietsen opent het fietsseizoen positief met complimenten

In het voorjaar laait de discussie over de drukte op het fietspad weer op. Daar wil de Alliantie Samen Fietsen iets aan doen, want vaak is die onnodig en onterecht. De organisaties geven daarom een fietsfeestje op 13 april én roepen fietsers op met complimenten te strooien.

Ondersteuning bij lokale lobby

NTFU tegen sluiting van bospaden Arnhem voor fietsers

De NTFU is tegen afsluiting van de onverharde paden voor fietsers nabij Arnhem. De bond vindt dat mountainbikers en gravelbikers hard worden geraakt door de sluiting. Dat laat de bond in een brief aan de gemeenteraad weten.