Werken aan ledenbehoud en -werving met OldStars

Oudere fietsers die starten met wielrennen of leden van je vereniging die een jaartje ouder worden hebben meer kans op blessures en vallen omdat er niet altijd passend aanbod is. Om deze personen beter te kunnen bedienen en binden als vereniging, heeft de NTFU een samenwerking gestart met het Ouderenfonds. In het programma ‘Oldstars’ ga je met je vereniging aan de slag met deze oudere doelgroep. 

Oudere fietsers die starten met wielrennen of leden van je vereniging die een jaartje ouder worden hebben meer kans op blessures en vallen omdat er niet altijd passend aanbod is. Om deze personen beter te kunnen bedienen en binden als vereniging, heeft de NTFU een samenwerking gestart met het Ouderenfonds. In het programma ‘Oldstars’ ga je met je vereniging aan de slag met deze oudere doelgroep. 

Doelgroep

De doelgroep 65+ heeft andere behoeften dan de jongere groepen binnen je vereniging. Met het opstarten voor speciaal aanbod voor deze groep verzilver je twee kansen in één klap: oudere fietsers die starten met fietsen kunnen bij je vereniging terecht én leden die niet meer kunnen meekomen bij je huidige groepen blijven langer verbonden aan je vereniging. 

OldStars

OldStars is een initiatief van het Ouderenfonds en is een project dat loopt met meerdere sportbonden. OldStars staat voor veelzijdig bewegen, samen zijn, vitaliteit, gezelligheid en plezier. 80% procent van de deelnemers geeft daarom ook aan dat zij sociale contacten hebben overgehouden aan het programma en 60% geeft aan zich ook fitter te voelen dan voorheen! Met OldStars wielrennen kan iedereen meekomen door een aantal aanpassingen en passende trainingsvormen.

Het traject

Lijkt het je interessant om met deze doelgroep aan de slag te gaan? Samen met het Ouderenfonds loop je door een uitvoerig traject zodat je als vereniging alles goed voorbereidt hebt. Een traject ziet er stapsgewijs als volgt uit:

  1. Aanmelden: meld je vereniging aan voor het traject via de website van OldStars
  2. Intake: Na aanmelding volgt een intake met een medewerker van het Ouderenfonds. Hierin bespreek je de behoefte van de vereniging en ontvang je meer informatie over het concept OldStars.
  3. Plan van aanpak: Na de intake ga je als vereniging aan de slag met het plan van aanpak. Tijdens deze stap denk je na over een kartrekker en werkgroep binnen de vereniging, trainer(s) en stel je een begroting op. Daarnaast ga je samen met het Ouderenfonds op zoek naar de lokale verbinding met bijvoorbeeld de lokale zorg en het sportbedrijf.
  4. Randvoorwaarden: Na het opstellen van het plan van aanpak bespreek je deze met je contactpersoon bij het Ouderenfonds. Na goedkeuring adviseert het Ouderenfonds je over de verschillende subsidiemogelijkheden. 
  5. Trainers: Tegelijkertijd ga je als vereniging aan de slag met het scholen van je trainer(s). De training ‘Athletic Skills Model’ is een gratis aangeboden bijscholing voor een van de trainers. Daarnaast helpen we met een op-maat-gemaakt trainingsprogramma.
  6. Communicatie: Met behulp van de communicatiematerialen die je ontvangt, ga je aan de slag met het werven van deelnemers aan OldStars. 
  7. Kick-off: Om het OldStars project af te trappen wordt er altijd een kick-off georganiseerd. Na de kick-off ben je helemaal klaar om aan de slag te gaan met de doelgroep. 

Webinar OldStars op 16 november

Op woensdag 16 november om 19:00 uur organiseren we samen met het Ouderenfonds een webinar over OldStars. Tijdens deze webinar nemen we geïnteresseerde clubs mee in de kansen die OldStars kan bieden voor de vereniging. Wil je aansluiten bij de webinar? Schrijf je dan snel in via dit formulier

Wij staan voor je klaar

OldStars wielrennen is een nieuw initiatief en staat aan de start van een mooie tour. Heb je vragen over het programma? Team verenigingsondersteuning staat voor je klaar, neem contact met ons op via 0318 581 300 of via verenigingen@ntfu.nl.

Wil jij als vereniging meedoen of meer informatie ontvangen? Meld je aan via info@ouderenfonds.nl of volg het webinar OldStars wielrennen met Carlie van Teeckelenburgh (Ouderenfonds) op woensdag 16 november van 19.00 - 20.00.


 

Misschien ook interessant...

Basisversie EVA helpt toertochtorganisatoren met vergunningen

EVA (Eenvoudig Vergunningen Aanvragen) is het systeem dat het voor organisatoren makkelijker maakt vergunningen aan te vragen. Elke gemeente, provincie of landeigenaar werkt met eigen protocollen en formulieren voor vergunningen. Aangezien een tocht door meerdere gemeenten gaat, moet je bij bijna elke gemeente een melding maken of vergunning aanvragen. Een ingewikkeld en tijdrovend proces. EVA geeft organisatoren de contactgegevens van alle terreineigenaren in één handig overzicht. Via het bijbehorende formulier maak je aansluitend een eerste melding bij gemeenten. Er wordt gewerkt aan een verbeterde EVA-versie, maar vanwege technische uitdagingen laat deze vernieuwing nog even op zich wachten. Omdat organisatoren weer druk zijn met de voorbereidingen voor hun toertochten, is de basisversie van EVA alsnog beschikbaar.

Toertochten

Er kan en mag geen streep door Limburgse toertochten

Er kan en mag géén streep gezet worden door toertochten als Limburgs Mooiste, Mergelheuvelland 2-Daagse en de vele kleinschalige toertochten die door én voor fietsliefhebbers georganiseerd worden. De NTFU wil daarom een vuist maken.

NTFU

Woorden raken. Ook die van jou.

De fietssport is er voor iedereen: fietsen is wat ons verbindt. Toch voelt 1 op de 5 wielersporters zich niet welkom in de sport, blijkt uit onderzoek van NTFU. Ze hebben te maken met grappen en negatieve opmerkingen. Bewust of onbewust.

NTFU zet wielerclubs in de schijnwerpers

Wielrennen, mountainbiken en gravelbiken zijn ongekend populair en dat snappen wij maar al te goed. Steeds meer mensen starten of overwegen na langere tijd opnieuw te beginnen met fietsen. Om deze mensen kennis te laten maken met wielerverenigingen, organiseerden we deze zomer de actie Welkom op de club. Zo’n 100 clubs ontvingen door deze ledenwerfactie aanmeldingen van wielrenners en mountainbikers graag eens mee wilden fietsen met de club.

Ondersteuning bij lokale lobby

NTFU tegen sluiting van bospaden Arnhem voor fietsers

De NTFU is tegen afsluiting van de onverharde paden voor fietsers nabij Arnhem. De bond vindt dat mountainbikers en gravelbikers hard worden geraakt door de sluiting. Dat laat de bond in een brief aan de gemeenteraad weten.

Betere fietspaden kunnen het aantal ongelukken verkleinen

Als het aan de overheid ligt, zijn er in 2050 nul verkeersslachtoffers. Een onderzoek van kenniscentrum VeiligheidNL laat zien dat daarvoor eerst iets moet veranderen. Het aantal fietsers dat ernstig gewond raakte en op de Spoedeisende Hulp kwam, steeg in tien jaar met vijftien procent. Ook het aantal gewonde wielrenners steeg in die periode, met 44 procent. VeiligheidNL roept daarom op om samen in actie te komen. Wielersportbond NTFU sluit zich daarbij aan.

Huidige maatregelen verleng tot 14 januari

De huidige coronamaatregelen worden verlengd tot in ieder geval 14 januari 2022. Dat maakte demissionair premier Mark Rutte dinsdagavond 14 december bekend op de persconferentie.

6x tips om je vrijwilligers te bedanken

Als club is het belangrijk om jouw vrijwilligers te bedanken. Hierdoor uit je je waardering voor hun harde werk! Wij geven 6 tips.

5x tips voor het opstellen van gedragsregels op je club

De manier waarop je leden zich gedragen binnen de vereniging, ligt vaak in de lijn van de cultuur van de club. De regels zijn vaak ongeschreven. Toch kan het heel nuttig zijn om deze gedragsregels op papier te zetten en er met je leden over te praten.

Lessen uit de IMBA Europe Summit: leave a positive track

In juni kwam mountainbikend Europa bij elkaar in Italië. Tijdens de IMBA Europe Summit wisselden routebouwers, vrijwilligers en mountainbikers drie dagen lang ideeën uit hoe we onze mountainbikesport toekomstbestendig kunnen maken. Ook de NTFU was aanwezig. Troy Corsen vertelt wat hij uit Val di Sole meenam voor het mountainbiken in Nederland.

Verenigingen

Jouw clubritten uit Cyql publiceren op je clubwebsite

Maakt je vereniging gebruik van de Cyql app om clubritten te plannen? Dan is het ook mogelijk om alle geplande ritten eenvoudig te publiceren op jouw eigen clubwebsite.

Start2Bike

Start2Bike organiseren in 2024

Start2Bike is een trainingscursus voor beginnende wielrenners, mountainbikers en gravelbikers. In vier trainingen leren beginnende fietsers alles over remmen, schakelen, bochten, rijden in een groep en meer. Voor 2024 vinden er enkele wijzigingen plaats in het Start2Bike programma, in onderstaande bericht informeren we je hierover.