Werken aan ledenbehoud en -werving met OldStars

Oudere fietsers die starten met wielrennen of leden van je vereniging die een jaartje ouder worden hebben meer kans op blessures en vallen omdat er niet altijd passend aanbod is. Om deze personen beter te kunnen bedienen en binden als vereniging, heeft de NTFU een samenwerking gestart met het Ouderenfonds. In het programma ‘Oldstars’ ga je met je vereniging aan de slag met deze oudere doelgroep. 

Oudere fietsers die starten met wielrennen of leden van je vereniging die een jaartje ouder worden hebben meer kans op blessures en vallen omdat er niet altijd passend aanbod is. Om deze personen beter te kunnen bedienen en binden als vereniging, heeft de NTFU een samenwerking gestart met het Ouderenfonds. In het programma ‘Oldstars’ ga je met je vereniging aan de slag met deze oudere doelgroep. 

Doelgroep

De doelgroep 65+ heeft andere behoeften dan de jongere groepen binnen je vereniging. Met het opstarten voor speciaal aanbod voor deze groep verzilver je twee kansen in één klap: oudere fietsers die starten met fietsen kunnen bij je vereniging terecht én leden die niet meer kunnen meekomen bij je huidige groepen blijven langer verbonden aan je vereniging. 

OldStars

OldStars is een initiatief van het Ouderenfonds en is een project dat loopt met meerdere sportbonden. OldStars staat voor veelzijdig bewegen, samen zijn, vitaliteit, gezelligheid en plezier. 80% procent van de deelnemers geeft daarom ook aan dat zij sociale contacten hebben overgehouden aan het programma en 60% geeft aan zich ook fitter te voelen dan voorheen! Met OldStars wielrennen kan iedereen meekomen door een aantal aanpassingen en passende trainingsvormen.

Het traject

Lijkt het je interessant om met deze doelgroep aan de slag te gaan? Samen met het Ouderenfonds loop je door een uitvoerig traject zodat je als vereniging alles goed voorbereidt hebt. Een traject ziet er stapsgewijs als volgt uit:

  1. Aanmelden: meld je vereniging aan voor het traject via de website van OldStars
  2. Intake: Na aanmelding volgt een intake met een medewerker van het Ouderenfonds. Hierin bespreek je de behoefte van de vereniging en ontvang je meer informatie over het concept OldStars.
  3. Plan van aanpak: Na de intake ga je als vereniging aan de slag met het plan van aanpak. Tijdens deze stap denk je na over een kartrekker en werkgroep binnen de vereniging, trainer(s) en stel je een begroting op. Daarnaast ga je samen met het Ouderenfonds op zoek naar de lokale verbinding met bijvoorbeeld de lokale zorg en het sportbedrijf.
  4. Randvoorwaarden: Na het opstellen van het plan van aanpak bespreek je deze met je contactpersoon bij het Ouderenfonds. Na goedkeuring adviseert het Ouderenfonds je over de verschillende subsidiemogelijkheden. 
  5. Trainers: Tegelijkertijd ga je als vereniging aan de slag met het scholen van je trainer(s). De training ‘Athletic Skills Model’ is een gratis aangeboden bijscholing voor een van de trainers. Daarnaast helpen we met een op-maat-gemaakt trainingsprogramma.
  6. Communicatie: Met behulp van de communicatiematerialen die je ontvangt, ga je aan de slag met het werven van deelnemers aan OldStars. 
  7. Kick-off: Om het OldStars project af te trappen wordt er altijd een kick-off georganiseerd. Na de kick-off ben je helemaal klaar om aan de slag te gaan met de doelgroep. 

Webinar OldStars op 16 november

Op woensdag 16 november om 19:00 uur organiseren we samen met het Ouderenfonds een webinar over OldStars. Tijdens deze webinar nemen we geïnteresseerde clubs mee in de kansen die OldStars kan bieden voor de vereniging. Wil je aansluiten bij de webinar? Schrijf je dan snel in via dit formulier

Wij staan voor je klaar

OldStars wielrennen is een nieuw initiatief en staat aan de start van een mooie tour. Heb je vragen over het programma? Team verenigingsondersteuning staat voor je klaar, neem contact met ons op via 0318 581 300 of via verenigingen@ntfu.nl.

Wil jij als vereniging meedoen of meer informatie ontvangen? Meld je aan via info@ouderenfonds.nl of volg het webinar OldStars wielrennen met Carlie van Teeckelenburgh (Ouderenfonds) op woensdag 16 november van 19.00 - 20.00.


 

Misschien ook interessant...

Trailfund

Vier nieuwe toekenningen NTFU Bosch eBike Systems Trailfund

Op zoek naar een nieuwe mountainbike-uitdaging? Je hoeft niet ver te kijken, want dankzij financiële steun uit het NTFU Bosch eBike Systems Trailfund krijgen vier mountainbikeroutes een upgrade. Het gaat om de routes Alphen, Zoetermeer, Zeewolde en Sibculo.

 

Fiets in de trein

Geen nieuwe pilot reservering fiets in trein

Goed nieuws voor iedereen die wel eens met de fiets op de trein stapt, bijvoorbeeld tijdens een bikepacking trip of naar de start van een toertocht of mountainbikeroute. Er komt dit jaar geen vervolg op de pilot voor het verplicht reserveren van de fiets in de trein.

Opleidingen

Start2Bike: leer beter fietsen

Beginnende wielrenners, mountainbikers of gravelaars kunnen binnenkort weer deelnemen aan Start2Bike. In 4 lessen leren zij hoe je beter fietst, verbeteren ze hun conditie en ontmoeten ze andere fietsers. 

De Nederlandse Loterij steunt de fietssport

De Nederlandse Loterij draagt elk jaar ongeveer een kwart van de opbrengsten af aan het NOC*NSF en 77 sportbonden, waaronder de NTFU. Daarmee is het naast contributies, subsidies en sponsoring een belangrijke financiële duw in de rug.

Kennis & onderzoek

Minder overlast voor recreanten en natuur door mountainbikeroutes

Mountainbiken is populair: het aantal beoefenaars steeg de afgelopen jaren naar 480.000. Ook het aantal nieuwe MTB-routes nam in die periode toe. Dat is maar goed ook, want aantrekkelijke routes voorkomen overlast. 

 

Opleidingen

NTFU gaat extra praktijkbegeleiders opleiden

Steeds meer verenigingen zien het belang en de mogelijkheden van goed opgeleide instructeurs in. De NTFU ziet dat aan het groeiend aantal aanmeldingen voor de opleiding basisinstructeur. Om te zorgen dat alle cursisten gecoacht worden door een praktijkbegeleider, gaat de NTFU nieuwe praktijkbegeleiders opleiden. Daarvoor ontwikkelden we een nieuwe cursus, die praktijkbegeleiders klaarstoomt om instructeurs in spé goed te coachen.

6x tips voor ledenbinding

Ledenbinding is belangrijk binnen je vereniging. Wanneer je als bestuur veel aandacht aan ledenbinding besteed, blijven je leden langer lid. Maar hoe doe je dat in deze bijzondere tijd? Want hoewel je clubritten langzaam opstarten maar het clubweekend bijvoorbeeld niet door gaat, is het best lastig om binding met je leden te houden. Wij geven je 6 tips hoe je je leden bindt aan jouw vereniging. 

Belangenbehartiging

NTFU presenteert visie op mountainbiken en gravelbiken

Hoe ziet de toekomst van mountainbiken en gravelbiken eruit? Daar maakt de NTFU zich al een tijd druk om, met routes die dicht moeten en rechtszaken die gevoerd worden. De bond komt daarom met een plan om te zorgen dat je ook in 2035 nog kunt mountainbiken en gravelbiken.

Fiets in de trein

Problemen op het spoor: fietsorganisaties vragen fietsers hun ervaringen te delen

Deze zomer wordt er veel aan het spoor gewerkt. Dat betekent extra reistijd of vervangend vervoer. Fietsers die tegen problemen aanlopen, kunnen zich melden bij de NTFU, Fietsersbond, Fietsplatform en Rover.

Dijkwegen

Hoe veilig vinden fietsers het op dijkwegen

Fietsen over kilometers lange dijken is een feest voor iedereen die van oer-Hollandse landschappen houdt. Maar hoe veilig voelen fietsers zich eigenlijk, als ze zo'n dijkweg delen met andere fietsers, wandelaars, autorijders, motorrijders en landbouwverkeer. 

Zet fietsen op de politieke agenda in aanloop naar de Gemeenteraadsverkiezingen

Op 16 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. De gemeente is cruciaal voor het sportbeleid. Van de ruim twee miljard euro die overheid jaarlijks uitgeeft aan sport, komt 1,5 miljard van de gemeenten. Als sport- en beweegsector gaan we voor een prominente plek op de politieke agenda. Elke geïnvesteerde euro in sport en bewegen levert namelijk minimaal 2,5 euro aan maatschappelijk rendement op. Investeren in sport en bewegen is dus investeren in een gezonde en energieke gemeente.

NTFU

Verkiezingen: waar let je als fietser op?

Op 15 maart zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten en voor de waterschappen. Met jouw stem heb je invloed op hoe jouw provincie omgaat met hete hangijzers als stikstof en wonen, maar ook op hoe de buitenruimte wordt ingericht voor fietsers.