6x tips voor ledenbinding

Ledenbinding is belangrijk binnen je vereniging. Wanneer je als bestuur veel aandacht aan ledenbinding besteed, blijven je leden langer lid. Maar hoe doe je dat in deze bijzondere tijd? Want hoewel je clubritten langzaam opstarten maar het clubweekend bijvoorbeeld niet door gaat, is het best lastig om binding met je leden te houden. Wij geven je 6 tips hoe je je leden bindt aan jouw vereniging. 

Ledenbinding is belangrijk binnen je vereniging. Wanneer je als bestuur veel aandacht aan ledenbinding besteed, blijven je leden langer lid. Maar hoe doe je dat in deze bijzondere tijd?  Want hoewel je clubritten langzaam opstarten maar het clubweekend bijvoorbeeld niet door gaat, is het best lastig om binding met je leden te houden. Wij geven je 6 tips hoe je je leden bindt aan jouw vereniging. 

1. Houd contact met je leden en communiceer met ze

Het is belangrijk vaak wat van je te laten horen richting je leden. Stuur regelmatig een nieuwsbrief of plaats berichten op sociale media. Het is leuk als dit berichten zijn waar je leden ook op kunnen reageren. Vraag ze bijvoorbeeld welke mooie routes ze dit weekend hebben gefietst. Vraag bijvoorbeeld ook via Google Forms een aantal zaken uit bij je leden. Zo krijg je een beeld van hoe het gaat met iedereen. Vraag bijvoorbeeld aan je leden welke activiteiten ze graag op de clubkalender willen zien. 

2. Betrek je leden bij de organisatie van activiteiten

Wanneer de leden vragen of er een activiteit georganiseerd kan worden, denk dan niet meteen: hoe doe ik dat? Denk juist: wie kan dat voor mij doen? Zo ontlast je jezelf als bestuur, maar betrek je vooral je leden bij de vereniging. 

3. Zorg dat je snel kunt schakelen als er veranderingen zijn

Maak een actieplan voor als de coronamaatregelen verder versoepelen en je vereniging meer mogelijkheden krijgt. Uiteraard rekening houdend met de dan geldende maatregelen waar iedereen zich aan moet houden. Regeren is vooruitzien: dus zorg dat je er klaar voor bent! Denk aan:

  • Hoe pak je clubritten weer op?
  • Hoe vang je nieuwe leden op?
  • Zijn er voldoende trainers en wegkapiteins om trainingen en clubritten vlot op te pakken?
  • Welke vrijwilligers zijn beschikbaar, voor als je je toertocht weer mag organiseren? 
  • Bedenk een leuke startactiviteit.

Maak verschillende actieplannen: 

  • Voor leden die je vaak spreekt. 
  • Voor de leden die deze coronaperiode ‘onzichtbaar’ waren.
  • Voor nieuwe en potentiële leden. 

4. Durf te twijfelen en betrek je leden hierbij

Er komen veel vragen op je af als bestuurder, in deze lastige tijd al helemaal. Twijfel je ergens over? Durf aan je leden aan te geven dat je het antwoord even niet weet. Door je kwetsbaar op te stellen, staan wellicht leden op om je te helpen en met jullie als bestuur mee te denken. 

5. Zie deze coronaperiode als een kans voor je vereniging

Als lid besef je in deze tijd pas wat je (hebt ge)mist. Nu je niet met je clubleden op pad kunt, merk je pas hoe mooi het verenigingsleven is. Belangrijk dus om als bestuur na te blijven denken hoe je de binding houdt en weer snel oppakt. Deze coronaperiode is bovendien een mooie kans om aan potentiële leden te laten zien hoe leuk het is om bij jullie vereniging te fietsen. 

6. Volg de training 'Een warm welkom op de club'

Begin september 2020 starten we met de training ‘Een warm welkom op jouw club in 4 stappen’. Gedurende vier weken nemen we je stap voor stap mee om meer grip te krijgen op ledenwerving en ledenbehoud. Je leest er hier meer over. Heb je interesse? Stuur een e-mail naar verenigingen@ntfu.nl en je wordt zo snel mogelijk geïnformeerd zodra de inschrijving start.

Misschien ook interessant...

Toertochten

Toertochten in Zuid-Limburg veilig: verbod in Vaals komt er niet

De toekomst van grote toertochten in Zuid-Limburg leek op het spel te staan, maar het plan van de gemeente Vaals om grote tochten op hun grondgebied te verbieden, is afgeketst. De NTFU verzette zich tegen dit omstreden voorstel.

Tweede editie van Week van de Wielervereniging

Na een succesvolle eerste editie in het voorjaar, biedt de NTFU eind september opnieuw de Week van de Wielervereniging aan. In deze week staat het versterken van verenigingen centraal. Bestuursleden van wielerverenigingen kunnen zes interessante workshops volgen.

NTFU

NTFU en Ekoï bundelen krachten

Wielersportbond NTFU en Ekoï gaan tot minstens 2025 samenwerken. Het Franse merk is sinds 2001 actief op de internationale markt voor fiets gerelateerde producten en heeft zich opgewerkt tot een toonaangevende speler. Via de samenwerking met de NTFU geeft Ekoï extra aandacht voor de Nederlandse fietsers.

Goed voorbeeld: Regionaal overleg bevordert samenwerking tussen verenigingen

In NTFU-regio 20: Oss-Uden en omgeving hebben tien NTFU-clubs zich verenigd in het Maashorst Veldtoertochten Overleg (MVTO). Dit overleg is vijf jaar geleden in het leven geroepen om zaken onderling beter met elkaar af te stemmen en om een centraal aanspreekpunt te vormen voor gemeenten, natuurbeheerders en andere sportverenigingen. 

ATV Ruiten Drie profiteert van het succes van Start2Bike

Elk seizoen melden zich enthousiaste beginnende fietsers bij ATV Ruiten Drie. Zowel in het voor- als najaar kan de vereniging rekenen op twee volle groepen Start2Bike-deelnemers, wat op haar beurt weer zorgt voor een continue aanwas van nieuwe leden.

Catalonië regiopartner van Fietssport

De Spaanse regio Catalonië is een hotspot voor sportieve fietsers. Wielrenners,  mountainbikers en (steeds meer) gravelbikers komen in deze zonovergoten regio volop aan hun trekken.  Niet verwonderlijk dus dat het Catalaans Bureau voor Toerisme een samenwerking aangaat met Fietssport. Het doel: laten zien dat Catalonië behalve Barcelona, de Costa Brava, Girona, mooie stranden, tapas en sangria ook duizenden kilometers aan wielren-, mountainbike- en gravelroutes in huis heeft.

NTFU

Welkom op de vernieuwde website van de NTFU

Je ziet het goed. We hebben een nieuwe website. Compleet met een fris ontwerp en informatie voor verenigingen, tochtorganisatoren, trailcrews, routebureaus, overheden en organisaties uit de sport- en recreatiesector. Zo is NTFU.nl voor iedereen hét startpunt voor sportief fietsen.

Trailfund

Vierde ronde NTFU Bosch eBike Systems Trailfund helpt mountainbikeroutes door heel Nederland

Van Texel tot Winterswijk en van Drenthe tot Zuid-Holland: de nieuwe ronde van het NTFU Bosch eBike Systems Trailfund ondersteunt vijf initiatieven voor het ontwikkelen en verbeteren van mountainbikeroutes in Nederland.

Fiets in de trein

Problemen op het spoor: fietsorganisaties vragen fietsers hun ervaringen te delen

Deze zomer wordt er veel aan het spoor gewerkt. Dat betekent extra reistijd of vervangend vervoer. Fietsers die tegen problemen aanlopen, kunnen zich melden bij de NTFU, Fietsersbond, Fietsplatform en Rover.

Kennis & onderzoek

Minder overlast voor recreanten en natuur door mountainbikeroutes

Mountainbiken is populair: het aantal beoefenaars steeg de afgelopen jaren naar 480.000. Ook het aantal nieuwe MTB-routes nam in die periode toe. Dat is maar goed ook, want aantrekkelijke routes voorkomen overlast. 

 

Verenigingen

Vebego Limburgs Mooiste zoekt vrijwilligers

Wil jij op een sportieve manier geld verdienen voor jouw vereniging? De organisatie van het fietsevenement Vebego Limburgs Mooiste is op zoek naar leden, die tegen een vergoeding voor hun club, mee wil werken tijdens een van de grootste fietsevenementen van Nederland.

NTFU op sportboot bij Canal Parade 2022

Samen met nog 12 andere sportbonden, NOC*NSF, Sport Pride Foundation en de Nederlandse Loterij voer de NTFU met de sportboot mee tijdens de Canal Parade in Amsterdam. Daarmee gaf de Nederlandse sport uiting aan onze gezamenlijke opvatting dat iedereen moet kunnen sporten op basis van gelijkwaardigheid.