Ledenbinding is belangrijk binnen je vereniging. Wanneer je als bestuur veel aandacht aan ledenbinding besteed, blijven je leden langer lid. Maar hoe doe je dat in deze bijzondere tijd? Want hoewel je clubritten langzaam opstarten maar het clubweekend bijvoorbeeld niet door gaat, is het best lastig om binding met je leden te houden. Wij geven je 6 tips hoe je je leden bindt aan jouw vereniging.
Ledenbinding is belangrijk binnen je vereniging. Wanneer je als bestuur veel aandacht aan ledenbinding besteed, blijven je leden langer lid. Maar hoe doe je dat in deze bijzondere tijd? Want hoewel je clubritten langzaam opstarten maar het clubweekend bijvoorbeeld niet door gaat, is het best lastig om binding met je leden te houden. Wij geven je 6 tips hoe je je leden bindt aan jouw vereniging.
Het is belangrijk vaak wat van je te laten horen richting je leden. Stuur regelmatig een nieuwsbrief of plaats berichten op sociale media. Het is leuk als dit berichten zijn waar je leden ook op kunnen reageren. Vraag ze bijvoorbeeld welke mooie routes ze dit weekend hebben gefietst. Vraag bijvoorbeeld ook via Google Forms een aantal zaken uit bij je leden. Zo krijg je een beeld van hoe het gaat met iedereen. Vraag bijvoorbeeld aan je leden welke activiteiten ze graag op de clubkalender willen zien.
Wanneer de leden vragen of er een activiteit georganiseerd kan worden, denk dan niet meteen: hoe doe ik dat? Denk juist: wie kan dat voor mij doen? Zo ontlast je jezelf als bestuur, maar betrek je vooral je leden bij de vereniging.
Maak een actieplan voor als de coronamaatregelen verder versoepelen en je vereniging meer mogelijkheden krijgt. Uiteraard rekening houdend met de dan geldende maatregelen waar iedereen zich aan moet houden. Regeren is vooruitzien: dus zorg dat je er klaar voor bent! Denk aan:
Maak verschillende actieplannen:
Er komen veel vragen op je af als bestuurder, in deze lastige tijd al helemaal. Twijfel je ergens over? Durf aan je leden aan te geven dat je het antwoord even niet weet. Door je kwetsbaar op te stellen, staan wellicht leden op om je te helpen en met jullie als bestuur mee te denken.
Als lid besef je in deze tijd pas wat je (hebt ge)mist. Nu je niet met je clubleden op pad kunt, merk je pas hoe mooi het verenigingsleven is. Belangrijk dus om als bestuur na te blijven denken hoe je de binding houdt en weer snel oppakt. Deze coronaperiode is bovendien een mooie kans om aan potentiële leden te laten zien hoe leuk het is om bij jullie vereniging te fietsen.
Begin september 2020 starten we met de training ‘Een warm welkom op jouw club in 4 stappen’. Gedurende vier weken nemen we je stap voor stap mee om meer grip te krijgen op ledenwerving en ledenbehoud. Je leest er hier meer over. Heb je interesse? Stuur een e-mail naar verenigingen@ntfu.nl en je wordt zo snel mogelijk geïnformeerd zodra de inschrijving start.
De NTFU start met VeiligheidNL een onderzoek naar hoe de wielersport veiliger kan. Wielersporters die de afgelopen drie jaar gevallen zijn, kunnen in een vragenlijst laten weten hoe, waar en wanneer ze gevallen zijn en welk letsel ze hebben opgelopen. De inzichten helpen om gerichter de sport veiliger te maken.
Dinsdag 6 februari werd tijdens een Kenniscafé van Tour de Force het rapport ‘Onderzoek impact verdwijnen veerponten’ gepresenteerd. De Veerpontencoalitie is blij dat nu ook landelijk het functioneren van de veerponten in kaart is gebracht en doet nogmaals een oproep aan de overheden: pak jullie verantwoordelijkheid!
Fietssport.nl is hét platform voor fietsers. Dit initiatief van de NTFU is ook voor fietsclubs een mooi kanaal om hun club onder de aandacht te brengen bij potentiële leden. Zo kun je laten zien dat jouw club veel routekennis in huis heeft, door een aantal routes op het Fietssport-routeplatform te plaatsen. Het proces rondom het uploaden is onlangs gewijzigd, we leggen in dit artikel uit wat er anders is.
Op 12 augustus start de Tour de France Femmes in Rotterdam. Eén dag ervoor – zondag 11 augustus – kun je meedoen met de toerversie. NTFU mag aan twee clubs 5 startbewijzen weggeven. Enige wat je moet doen is laten weten waarom je met jouw club mee wilt doen.
Op 1 juli 2021 ging de Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR) van kracht. De afgelopen maanden bereidden we de NTFU-verenigingen al voor op deze nieuwe wet met
De NTFU, Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN) en NOC*NSF roepen gemeentebesturen op de loketten te openen, het gesprek met organisatoren aan te gaan en toertochten weer mogelijk te maken. Dat naar aanleiding van signalen dat het organisatoren niet altijd lukt toestemming van de gemeente te krijgen. Om zoveel als mogelijk gemeenten te bereiken, verspreidt Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) de oproep onder alle gemeenten.
Net als 4 jaar geleden gaat op 1 en 2 juli de Afsluitdijk eenmalig open voor fietsers en wandelaars. Na de openstelling is het iconische fiets- en wandelpad weer voor lange tijd gesloten. Dit willen de NTFU, Fietsplatform, Wandelnet ANWB en de Fietsersbond voorkomen.
NTFU en KWbN verwelkomen van harte Natasha Wijgerse in hun midden. Natasha gaat organisatoren van beide bonden helpen bij het aanvragen van vergunningen en het doorlopen van stikstofberekeningen.
Elke vereniging wil dat nieuwe leden zich direct thuis voelen op de club. Een club die hier in slaagt, zorgt voor een goede basis. Tevreden leden pakken bijvoorbeeld sneller vrijwilligerstaken op. Door nieuwe leden te verwelkomen, behoud je hen langer voor de club. Maar hoe kun je dit het beste doen? We geven 6 tips.
Na jaren wachten kon het 1 en 2 juli eindelijk weer: fietsen over de Afsluitdijk. Zo’n 13.000 fietsers gingen over de 32 kilometer lange dijk tussen Den Oever en Kornwerderzand. Wielrenners grepen hun kans en reden het populaire rondje IJsselmeer.