6x tips voor ledenbinding

Ledenbinding is belangrijk binnen je vereniging. Wanneer je als bestuur veel aandacht aan ledenbinding besteed, blijven je leden langer lid. Maar hoe doe je dat in deze bijzondere tijd? Want hoewel je clubritten langzaam opstarten maar het clubweekend bijvoorbeeld niet door gaat, is het best lastig om binding met je leden te houden. Wij geven je 6 tips hoe je je leden bindt aan jouw vereniging. 

Ledenbinding is belangrijk binnen je vereniging. Wanneer je als bestuur veel aandacht aan ledenbinding besteed, blijven je leden langer lid. Maar hoe doe je dat in deze bijzondere tijd?  Want hoewel je clubritten langzaam opstarten maar het clubweekend bijvoorbeeld niet door gaat, is het best lastig om binding met je leden te houden. Wij geven je 6 tips hoe je je leden bindt aan jouw vereniging. 

1. Houd contact met je leden en communiceer met ze

Het is belangrijk vaak wat van je te laten horen richting je leden. Stuur regelmatig een nieuwsbrief of plaats berichten op sociale media. Het is leuk als dit berichten zijn waar je leden ook op kunnen reageren. Vraag ze bijvoorbeeld welke mooie routes ze dit weekend hebben gefietst. Vraag bijvoorbeeld ook via Google Forms een aantal zaken uit bij je leden. Zo krijg je een beeld van hoe het gaat met iedereen. Vraag bijvoorbeeld aan je leden welke activiteiten ze graag op de clubkalender willen zien. 

2. Betrek je leden bij de organisatie van activiteiten

Wanneer de leden vragen of er een activiteit georganiseerd kan worden, denk dan niet meteen: hoe doe ik dat? Denk juist: wie kan dat voor mij doen? Zo ontlast je jezelf als bestuur, maar betrek je vooral je leden bij de vereniging. 

3. Zorg dat je snel kunt schakelen als er veranderingen zijn

Maak een actieplan voor als de coronamaatregelen verder versoepelen en je vereniging meer mogelijkheden krijgt. Uiteraard rekening houdend met de dan geldende maatregelen waar iedereen zich aan moet houden. Regeren is vooruitzien: dus zorg dat je er klaar voor bent! Denk aan:

  • Hoe pak je clubritten weer op?
  • Hoe vang je nieuwe leden op?
  • Zijn er voldoende trainers en wegkapiteins om trainingen en clubritten vlot op te pakken?
  • Welke vrijwilligers zijn beschikbaar, voor als je je toertocht weer mag organiseren? 
  • Bedenk een leuke startactiviteit.

Maak verschillende actieplannen: 

  • Voor leden die je vaak spreekt. 
  • Voor de leden die deze coronaperiode ‘onzichtbaar’ waren.
  • Voor nieuwe en potentiële leden. 

4. Durf te twijfelen en betrek je leden hierbij

Er komen veel vragen op je af als bestuurder, in deze lastige tijd al helemaal. Twijfel je ergens over? Durf aan je leden aan te geven dat je het antwoord even niet weet. Door je kwetsbaar op te stellen, staan wellicht leden op om je te helpen en met jullie als bestuur mee te denken. 

5. Zie deze coronaperiode als een kans voor je vereniging

Als lid besef je in deze tijd pas wat je (hebt ge)mist. Nu je niet met je clubleden op pad kunt, merk je pas hoe mooi het verenigingsleven is. Belangrijk dus om als bestuur na te blijven denken hoe je de binding houdt en weer snel oppakt. Deze coronaperiode is bovendien een mooie kans om aan potentiële leden te laten zien hoe leuk het is om bij jullie vereniging te fietsen. 

6. Volg de training 'Een warm welkom op de club'

Begin september 2020 starten we met de training ‘Een warm welkom op jouw club in 4 stappen’. Gedurende vier weken nemen we je stap voor stap mee om meer grip te krijgen op ledenwerving en ledenbehoud. Je leest er hier meer over. Heb je interesse? Stuur een e-mail naar verenigingen@ntfu.nl en je wordt zo snel mogelijk geïnformeerd zodra de inschrijving start.

Misschien ook interessant...

Gedrag, Gravel Code

Blef op ut pejke: Brabants Landschap en wielerclubs gaan fietsen in de natuur in goede banen leiden

Bij Goirle en Hilvarenbeek kun je kilometers lang fietsen langs heide, bossen en vennen. Dat wil Brabants Landschap graag zo houden, maar de natuur is kwetsbaar. Speciaal voor Brabantse fietsers, wielerclubs en natuurbeheerders lanceert de NTFU daarom een Brabantse versie van de Gravel Code.

Vrijwilligers werven lastig? Volg deze online cursus en krijg tips!

Is bij jullie het werven van vrijwilligers een ingewikkelde taak? Krijg je vaak weinig respons op oproepjes om te helpen bij een training of is het ingewikkeld om die openstaande bestuursfunctie te vullen? Volg dan de gratis online module Vrijwilligersmanagement.

Start2Bike

Start2Bike organiseren in 2024

Start2Bike is een trainingscursus voor beginnende wielrenners, mountainbikers en gravelbikers. In vier trainingen leren beginnende fietsers alles over remmen, schakelen, bochten, rijden in een groep en meer. Voor 2024 vinden er enkele wijzigingen plaats in het Start2Bike programma, in onderstaande bericht informeren we je hierover.

Toertochten

50 Brabantse toertochten verzekerd van support van ZLM Verzekeringen

Wielersportbond NTFU en ZLM Verzekeringen gaan circa 50 toertochten voor wielrenners, mountainbikers en gravelbikers in Noord-Brabant extra ondersteunen. Ze krijgen aankleding voor de start- en finishlocatie, online promotie en een sponsorbudget. Zo kunnen vrijwilligers hun tocht nóg beter organiseren en doen meer mensen met plezier mee aan de tocht.

Fiets in de trein

Problemen op het spoor: fietsorganisaties vragen fietsers hun ervaringen te delen

Deze zomer wordt er veel aan het spoor gewerkt. Dat betekent extra reistijd of vervangend vervoer. Fietsers die tegen problemen aanlopen, kunnen zich melden bij de NTFU, Fietsersbond, Fietsplatform en Rover.

Toertochten

Deze nieuwe functionaliteiten maken het organiseren van je toertocht makkelijker

Het organiseren van een toertocht kan veel tijd in beslag nemen. De NTFU probeert organisatoren daarom te helpen met het vereenvoudigen van sommige taken. Zo kun je vanaf nu bijvoorbeeld gebruikmaken van een handige digitale communicatiehulp die jouw promotionele of social media teksten schrijft. Daarnaast zorgen we dat je minder vrijwilligers nodig hebt bij de inschrijftafel door de nieuwe functionaliteit rondom het digitaal dag-inschrijven. 

Geen coronatoegangsbewijs nodig voor sport buiten, binnen wel

Het coronatoegangsbewijs is niet verplicht voor sport in de buitenlucht. Het kabinet wilde per 6 november de QR-code invoeren voor sporters en publiek, zowel binnen én buiten. Na protest van de Nederlandse sportwereld en druk uit de Tweede Kamer ziet het af van de verplichting voor buitensporten. Voor de binnensport blijft de maatregel wel gelden. Voor toegang tot kleedkamer, toilet of de kantine moeten sporters en publiek hun toegangsbewijs laten scannen.

Sportlocaties dicht om 17 uur, afstand houden en mondmasker dragen op meer plekken

Tijdens de persconferentie van vrijdag 26 november werden nieuwe maatregelen aangekondigd. Ook voor de wielersport heeft dit gevolgen. Zo moeten sportlocaties binnen en buiten om 17.00 uur dicht. De 1,5-meter-maatregel gold al sinds 24 november, maar wordt uitgebreid naar plekken waar je ook een coronatoegangsbewijs nodig hebt. De maatregelen gelden tot in ieder geval 19 december.

Toertochten

Nieuw kwaliteitssysteem voor NTFU-toertochten: beleving centraal

Op onze kalender vind je zo’n 2.000 toertochten die onder de vlag van wielersportbond NTFU worden georganiseerd. De NTFU helpt organisatoren en bewaakt de kwaliteit van deze tochten. In het nieuwe kwaliteitssysteem staat de beleving van deelnemers centraal.

Kennis & onderzoek, Veiligheid

NTFU, KNWU en VeiligheidNL bundelen krachten om fietsongevallen te voorkomen

Wielrennen, mountainbiken of gravelbiken is gezond. Maar de ongevallencijfers laten ook een keerzijde zien. Als het misgaat, is het letsel vaak ernstig. De NTFU, KNWU en het kenniscentrum letselpreventie VeiligheidNL gaan daarom samenwerken om fietsongevallen te voorkomen.