6x tips voor ledenbinding

Ledenbinding is belangrijk binnen je vereniging. Wanneer je als bestuur veel aandacht aan ledenbinding besteed, blijven je leden langer lid. Maar hoe doe je dat in deze bijzondere tijd? Want hoewel je clubritten langzaam opstarten maar het clubweekend bijvoorbeeld niet door gaat, is het best lastig om binding met je leden te houden. Wij geven je 6 tips hoe je je leden bindt aan jouw vereniging. 

Ledenbinding is belangrijk binnen je vereniging. Wanneer je als bestuur veel aandacht aan ledenbinding besteed, blijven je leden langer lid. Maar hoe doe je dat in deze bijzondere tijd?  Want hoewel je clubritten langzaam opstarten maar het clubweekend bijvoorbeeld niet door gaat, is het best lastig om binding met je leden te houden. Wij geven je 6 tips hoe je je leden bindt aan jouw vereniging. 

1. Houd contact met je leden en communiceer met ze

Het is belangrijk vaak wat van je te laten horen richting je leden. Stuur regelmatig een nieuwsbrief of plaats berichten op sociale media. Het is leuk als dit berichten zijn waar je leden ook op kunnen reageren. Vraag ze bijvoorbeeld welke mooie routes ze dit weekend hebben gefietst. Vraag bijvoorbeeld ook via Google Forms een aantal zaken uit bij je leden. Zo krijg je een beeld van hoe het gaat met iedereen. Vraag bijvoorbeeld aan je leden welke activiteiten ze graag op de clubkalender willen zien. 

2. Betrek je leden bij de organisatie van activiteiten

Wanneer de leden vragen of er een activiteit georganiseerd kan worden, denk dan niet meteen: hoe doe ik dat? Denk juist: wie kan dat voor mij doen? Zo ontlast je jezelf als bestuur, maar betrek je vooral je leden bij de vereniging. 

3. Zorg dat je snel kunt schakelen als er veranderingen zijn

Maak een actieplan voor als de coronamaatregelen verder versoepelen en je vereniging meer mogelijkheden krijgt. Uiteraard rekening houdend met de dan geldende maatregelen waar iedereen zich aan moet houden. Regeren is vooruitzien: dus zorg dat je er klaar voor bent! Denk aan:

  • Hoe pak je clubritten weer op?
  • Hoe vang je nieuwe leden op?
  • Zijn er voldoende trainers en wegkapiteins om trainingen en clubritten vlot op te pakken?
  • Welke vrijwilligers zijn beschikbaar, voor als je je toertocht weer mag organiseren? 
  • Bedenk een leuke startactiviteit.

Maak verschillende actieplannen: 

  • Voor leden die je vaak spreekt. 
  • Voor de leden die deze coronaperiode ‘onzichtbaar’ waren.
  • Voor nieuwe en potentiële leden. 

4. Durf te twijfelen en betrek je leden hierbij

Er komen veel vragen op je af als bestuurder, in deze lastige tijd al helemaal. Twijfel je ergens over? Durf aan je leden aan te geven dat je het antwoord even niet weet. Door je kwetsbaar op te stellen, staan wellicht leden op om je te helpen en met jullie als bestuur mee te denken. 

5. Zie deze coronaperiode als een kans voor je vereniging

Als lid besef je in deze tijd pas wat je (hebt ge)mist. Nu je niet met je clubleden op pad kunt, merk je pas hoe mooi het verenigingsleven is. Belangrijk dus om als bestuur na te blijven denken hoe je de binding houdt en weer snel oppakt. Deze coronaperiode is bovendien een mooie kans om aan potentiële leden te laten zien hoe leuk het is om bij jullie vereniging te fietsen. 

6. Volg de training 'Een warm welkom op de club'

Begin september 2020 starten we met de training ‘Een warm welkom op jouw club in 4 stappen’. Gedurende vier weken nemen we je stap voor stap mee om meer grip te krijgen op ledenwerving en ledenbehoud. Je leest er hier meer over. Heb je interesse? Stuur een e-mail naar verenigingen@ntfu.nl en je wordt zo snel mogelijk geïnformeerd zodra de inschrijving start.

Misschien ook interessant...

Alliantie Samen Fietsen

Alliantie Samen Fietsen opent het fietsseizoen positief met complimenten

In het voorjaar laait de discussie over de drukte op het fietspad weer op. Daar wil de Alliantie Samen Fietsen iets aan doen, want vaak is die onnodig en onterecht. De organisaties geven daarom een fietsfeestje op 13 april én roepen fietsers op met complimenten te strooien.

Fiets in de trein

Geen nieuwe pilot reservering fiets in trein

Goed nieuws voor iedereen die wel eens met de fiets op de trein stapt, bijvoorbeeld tijdens een bikepacking trip of naar de start van een toertocht of mountainbikeroute. Er komt dit jaar geen vervolg op de pilot voor het verplicht reserveren van de fiets in de trein.

NTFU

Bioracer verlengt samenwerking met NTFU en Fietssport

Met gepaste trots kunnen we hier melden dat het fietskledingmerk Bioracer de samenwerking met NTFU en ons platform Fietssport verlengd heeft. Dat betekent dat we ons de komende jaren weer een gesoigneerde slag in de rondte kunnen trappen.

Belangenbehartiging

NTFU presenteert visie op mountainbiken en gravelbiken

Hoe ziet de toekomst van mountainbiken en gravelbiken eruit? Daar maakt de NTFU zich al een tijd druk om, met routes die dicht moeten en rechtszaken die gevoerd worden. De bond komt daarom met een plan om te zorgen dat je ook in 2035 nog kunt mountainbiken en gravelbiken.

Opleidingen

Zeeuwse wielerclubs volgen samen cursus Wegkapitein

Om veiliger en beter georganiseerd als groep te fietsen, volg je de cursus Wegkapitein. Dat kan vanaf acht deelnemers. Niet elke vereniging heeft voldoende deelnemers. In Zeeland besluiten de clubs daarom samen de cursus te volgen. Extra voordeel: het ROVZ subsidieert de cursus.

NTFU

Verkiezingen: waar let je als fietser op?

Op 15 maart zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten en voor de waterschappen. Met jouw stem heb je invloed op hoe jouw provincie omgaat met hete hangijzers als stikstof en wonen, maar ook op hoe de buitenruimte wordt ingericht voor fietsers.

Verenigingen

Tuchtrecht NTFU voor leden en vrijwilligers

Soms gebeuren er dingen op de sportvereniging die niet door de beugel kunnen. Wangedrag op de vereniging of bij een toertocht dient uiteraard aangepakt te worden. In de sportsector bestaat daarom het zogenaamde ‘Tuchtrecht’.

Verenigingen

Goed voorbeeld: frisse wind en nieuwe leden voor RTC Rally

Er waait een nieuwe wind door RTC Rally en dat merken wielrenners uit Sneek en omgeving. Maar liefst 44 mensen sloten zich het afgelopen jaar bij de Friese club aan, waarvan een derde vrouw.

Landelijk onderzoek naar de situatie op het fietspad

Vaak gaat het goed en delen we het fietspad zonder problemen. Soms gaat het mis en zijn er irritaties. Hoe komt dat? Is het drukker, zijn er meer verschillende soorten fietsers, is er minder begrip, ligt het aan de infrastructuur of is het een combinatie? Om deze ontwikkelingen beter te begrijpen en oplossingen te verkennen, testen en in praktijk te brengen, startte de Universiteit van Amsterdam het landelijk onderzoeksproject SamenOpHetFietspad. De NTFU heeft zich bij dit onderzoek aangesloten.

Trailfund

NTFU Bosch eBike Systems Trailfund voor mountainbikeroutes in Assen en Almere

Voor de tweede keer dit jaar wordt het NTFU Bosch eBike Systems Trailfund uitgereikt. Dit keer ontvangen MTB Assen en MTB & More geld uit het fonds. De vrijwilligers gebruiken de financiering voor onderhoud en reparatie van de mountainbikeroutes bij Assen en Almere. De paden hebben flink wat te verduren gehad door intensief gebruik en het weer. Naar verwachting liggen de routes er eind februari 2023 er weer perfect bij. 

Toertochten

Goed voorbeeld: oudste graveltocht

De eerste Brabantse Strade Bianche werd al georganiseerd toen de meeste fietsers bij gravel nog aan tennis dachten. “In 2015 zette Wielerclub Mill een tocht uit voor racefietsers die grotendeels over kiezelstroken, zandpaden en oude binnenwegen liep. Hiermee is onze Strade waarschijnlijk de oudste graveltocht van Nederland. Door het overweldigende succes van de laatste editie is het einde nog lang niet in zicht.”

Belangenbehartiging

NTFU reageert op anti-mountainbike-artikel in Trouw

Dagblad Trouw publiceerde 2 augustus een ingezonden brief met als onderwerp 'De fietser hoort niet in de natuur'. Trouw-lezer André Doorlag beweert dat mountainbikers niet in de natuur thuis horen. Daar is de NTFU het niet mee eens en stuurde daarom een reactie naar de krant.