Sportlocaties dicht om 17 uur, afstand houden en mondmasker dragen op meer plekken

Tijdens de persconferentie van vrijdag 26 november werden nieuwe maatregelen aangekondigd. Ook voor de wielersport heeft dit gevolgen. Zo moeten sportlocaties binnen en buiten om 17.00 uur dicht. De 1,5-meter-maatregel gold al sinds 24 november, maar wordt uitgebreid naar plekken waar je ook een coronatoegangsbewijs nodig hebt. De maatregelen gelden tot in ieder geval 19 december.

Tijdens de persconferentie van vrijdag 26 november werden nieuwe maatregelen aangekondigd. Ook voor de wielersport heeft dit gevolgen. Zo moeten vanaf zondag 28 november sportlocaties en horeca om 17 uur dicht, geldt de 1,5-meter-regel weer en een mondmasker is op meer plekken nodig. De 1,5-meter-maatregel gold al sinds 24 november, maar wordt uitgebreid naar plekken waar je ook een coronatoegangsbewijs nodig hebt. De maatregelen gelden tot in ieder geval 19 december.

Vanaf zondag 28 november moeten sportlocaties binnen en buiten tussen 17.00 uur en 05.00 uur de deuren sluiten. Voor sportlocaties binnen was al het coronatoegangsbewijs nodig en daar is nu ook het dragen van een mondmasker verplicht als je je verplaatst, bijvoorbeeld naar het toilet. Omdat ook hier de 1,5-meter-maatregel geldt, kunnen sportlocaties ongeveer een derde van het aantal bezoekers en sporters toelaten.

Ook horeca zoals restaurants en cafés mogen tot 17.00 uur geopend zijn. In de horeca had je al een coronatoegangsbewijs nodig, maar vanaf zondag 28 november moet je hier ook een mondmasker dragen. Zorg dus dat je beide op zak hebt, als je onderweg wilt stoppen voor koffie of warme chocolademelk.

Afstand houden en mondmasker dragen op meer plekken

De 1,5-meter-maatregel geldt ook weer, ook op locaties waar je een coronatoegangsbewijs nodig hebt. Bovendien is hier ook het dragen van een mondmasker verplicht. Doe je mee aan een toertocht? Vergeet dan niet een coronatoegangsbewijs én een mondmasker mee te nemen. Bij sommige tochten heb je deze dus nodig.

Tijdens het fietsen hoef je onderling geen afstand te houden, maar denk voor vertrek nog eens goed na over de groepsgrootte. Kun je ook andere weggebruikers de ruimte kunt geven? Splits de groep bijvoorbeeld op in kleinere groepen. Als richtlijn adviseren we onder normale omstandigheden een maximale groepsgrootte van 14 personen op de weg en 12 op de MTB. Ga voor jezelf na of dit ook in coronatijd kan, door te kijken naar factoren als:

  • de route (is er veel of weinig verkeer);
  • de weg (fiets je over brede fietspaden, polder- of dijkwegen of juist over smalle weggetjes en singletracks)
  • het tijdstip (in het weekend of door de weeks);
  • het weer (bij mooi weer trekken meer mensen erop uit);
  • ervaring van je leden (weet iedereen hoe je in een groep rijdt, is iedereen goed op elkaar ingespeeld). 

Bovendien draag je zo bij aan een positief imago van onze sport. Andere weggebruikers ergeren zich aan grote groepen. Vaak onterecht. Laat zien dat wielersporters juist rekening houden met anderen en denk goed na over de groepsgrootte en je eigen gedrag als je de weg of trails opgaat.

Lees ook: Afstand houden tot anderen lastig? Welnee! Met deze 9 tips ga je veilig en verantwoord op weg. 

Tip voor wielerclubs: houd grip op de groepsgrootte door je leden te vragen zich vooraf aan te melden voor de clubrit. Je houdt bijvoorbeeld met de app Cyql makkelijk en snel het overzicht. 

Blijft je ook in de herfst en winter 's avonds als groep doorrijden? Afgezien van het feit dat iedereen goede fietsverlichting heeft, houd er ook rekening mee dat sinds 28 november er een maximale groepsgrootte van 4 personen geldt als je ná 17.00 uur buiten sport. Ook moeten leden onderling 1,5 meter afstand tot elkaar houden.

Misschien ook interessant...

6x tips voor het aanspreken op gedrag

Binnen de meeste verenigingen gelden duidelijke afspraken. Bijvoorbeeld over het gewenste gedrag tijdens het fietsen, snelheid binnen de groep en wat er van leden wordt verwacht als het aankomt op de coronamaatregelen. Houdt iedereen zich aan de afspraken? Of vinden leden het onduidelijk en gaat het wel eens mis? Met deze 6 tips spreek je leden gericht aan en stuur je aan op een positief effect.

Verenigingen

Nieuwe mogelijkheden na update Cyql app

Deze Cyql app, die voor NTFU verenigingen gratis te gebruiken is, maakt het plannen van clubritten een stuk eenvoudiger. Wat je allemaal kunt met Cyql, lees je op deze pagina. Inmiddels maken meer dan de helft van de NTFU verenigingen gebruik van de app én werd de app onlangs nog beoordeeld met het rapportcijfer 8,1! Cyql heeft onlangs een update gekregen waardoor er enkele extra functionaliteiten beschikbaar zijn in de app. Welke dat zijn lees je in dit artikel. 

6x tips voor ledenbinding

Ledenbinding is belangrijk binnen je vereniging. Wanneer je als bestuur veel aandacht aan ledenbinding besteed, blijven je leden langer lid. Maar hoe doe je dat in deze bijzondere tijd? Want hoewel je clubritten langzaam opstarten maar het clubweekend bijvoorbeeld niet door gaat, is het best lastig om binding met je leden te houden. Wij geven je 6 tips hoe je je leden bindt aan jouw vereniging. 

Landelijk onderzoek naar de situatie op het fietspad

Vaak gaat het goed en delen we het fietspad zonder problemen. Soms gaat het mis en zijn er irritaties. Hoe komt dat? Is het drukker, zijn er meer verschillende soorten fietsers, is er minder begrip, ligt het aan de infrastructuur of is het een combinatie? Om deze ontwikkelingen beter te begrijpen en oplossingen te verkennen, testen en in praktijk te brengen, startte de Universiteit van Amsterdam het landelijk onderzoeksproject SamenOpHetFietspad. De NTFU heeft zich bij dit onderzoek aangesloten.