Sportlocaties dicht om 17 uur, afstand houden en mondmasker dragen op meer plekken

Tijdens de persconferentie van vrijdag 26 november werden nieuwe maatregelen aangekondigd. Ook voor de wielersport heeft dit gevolgen. Zo moeten sportlocaties binnen en buiten om 17.00 uur dicht. De 1,5-meter-maatregel gold al sinds 24 november, maar wordt uitgebreid naar plekken waar je ook een coronatoegangsbewijs nodig hebt. De maatregelen gelden tot in ieder geval 19 december.

Tijdens de persconferentie van vrijdag 26 november werden nieuwe maatregelen aangekondigd. Ook voor de wielersport heeft dit gevolgen. Zo moeten vanaf zondag 28 november sportlocaties en horeca om 17 uur dicht, geldt de 1,5-meter-regel weer en een mondmasker is op meer plekken nodig. De 1,5-meter-maatregel gold al sinds 24 november, maar wordt uitgebreid naar plekken waar je ook een coronatoegangsbewijs nodig hebt. De maatregelen gelden tot in ieder geval 19 december.

Vanaf zondag 28 november moeten sportlocaties binnen en buiten tussen 17.00 uur en 05.00 uur de deuren sluiten. Voor sportlocaties binnen was al het coronatoegangsbewijs nodig en daar is nu ook het dragen van een mondmasker verplicht als je je verplaatst, bijvoorbeeld naar het toilet. Omdat ook hier de 1,5-meter-maatregel geldt, kunnen sportlocaties ongeveer een derde van het aantal bezoekers en sporters toelaten.

Ook horeca zoals restaurants en cafés mogen tot 17.00 uur geopend zijn. In de horeca had je al een coronatoegangsbewijs nodig, maar vanaf zondag 28 november moet je hier ook een mondmasker dragen. Zorg dus dat je beide op zak hebt, als je onderweg wilt stoppen voor koffie of warme chocolademelk.

Afstand houden en mondmasker dragen op meer plekken

De 1,5-meter-maatregel geldt ook weer, ook op locaties waar je een coronatoegangsbewijs nodig hebt. Bovendien is hier ook het dragen van een mondmasker verplicht. Doe je mee aan een toertocht? Vergeet dan niet een coronatoegangsbewijs én een mondmasker mee te nemen. Bij sommige tochten heb je deze dus nodig.

Tijdens het fietsen hoef je onderling geen afstand te houden, maar denk voor vertrek nog eens goed na over de groepsgrootte. Kun je ook andere weggebruikers de ruimte kunt geven? Splits de groep bijvoorbeeld op in kleinere groepen. Als richtlijn adviseren we onder normale omstandigheden een maximale groepsgrootte van 14 personen op de weg en 12 op de MTB. Ga voor jezelf na of dit ook in coronatijd kan, door te kijken naar factoren als:

  • de route (is er veel of weinig verkeer);
  • de weg (fiets je over brede fietspaden, polder- of dijkwegen of juist over smalle weggetjes en singletracks)
  • het tijdstip (in het weekend of door de weeks);
  • het weer (bij mooi weer trekken meer mensen erop uit);
  • ervaring van je leden (weet iedereen hoe je in een groep rijdt, is iedereen goed op elkaar ingespeeld). 

Bovendien draag je zo bij aan een positief imago van onze sport. Andere weggebruikers ergeren zich aan grote groepen. Vaak onterecht. Laat zien dat wielersporters juist rekening houden met anderen en denk goed na over de groepsgrootte en je eigen gedrag als je de weg of trails opgaat.

Lees ook: Afstand houden tot anderen lastig? Welnee! Met deze 9 tips ga je veilig en verantwoord op weg. 

Tip voor wielerclubs: houd grip op de groepsgrootte door je leden te vragen zich vooraf aan te melden voor de clubrit. Je houdt bijvoorbeeld met de app Cyql makkelijk en snel het overzicht. 

Blijft je ook in de herfst en winter 's avonds als groep doorrijden? Afgezien van het feit dat iedereen goede fietsverlichting heeft, houd er ook rekening mee dat sinds 28 november er een maximale groepsgrootte van 4 personen geldt als je ná 17.00 uur buiten sport. Ook moeten leden onderling 1,5 meter afstand tot elkaar houden.

Misschien ook interessant...

Toertochten

Goed voorbeeld: oudste graveltocht

De eerste Brabantse Strade Bianche werd al georganiseerd toen de meeste fietsers bij gravel nog aan tennis dachten. “In 2015 zette Wielerclub Mill een tocht uit voor racefietsers die grotendeels over kiezelstroken, zandpaden en oude binnenwegen liep. Hiermee is onze Strade waarschijnlijk de oudste graveltocht van Nederland. Door het overweldigende succes van de laatste editie is het einde nog lang niet in zicht.”

Kleurcode

Kleurcodes geven aan hoe makkelijk of moeilijk de mountainbikeroutes op de Utrechtse Heuvelrug zijn

Alle mountainbikeroutes op de Utrechtse Heuvelrug hebben sinds kort een kleurcode die aangeeft hoe makkelijk of moeilijk de route is. Te herkennen aan nieuwe borden die langs de hele route hangen. Mountainbikers kunnen zo beter inschatten of een route past bij hun technisch niveau.

Hoe je als vereniging om kunt gaan met stijgende prijzen en inflatie

De prijzen van consumentengoederen en -diensten stijgen. In juni 2022 waren goederen en diensten 8,6 procent duurder dan een jaar daarvoor, in juli ging het zelfs om 10,3 procent. Ook verenigingen kunnen te maken krijgen met stijgende kosten voor bijvoorbeeld accommodaties, inkoop voor toertochten of voor clubkleding en uitjes. Daarom geven we in het onderstaande artikel enkele tips hoe je hier als vereniging mee om kunt gaan. 

Kennis & onderzoek, Veiligheid

NTFU, KNWU en VeiligheidNL bundelen krachten om fietsongevallen te voorkomen

Wielrennen, mountainbiken of gravelbiken is gezond. Maar de ongevallencijfers laten ook een keerzijde zien. Als het misgaat, is het letsel vaak ernstig. De NTFU, KNWU en het kenniscentrum letselpreventie VeiligheidNL gaan daarom samenwerken om fietsongevallen te voorkomen.

Fiets in de trein

Fiets meenemen in de trein kan beter

Er is grote behoefte aan meer fietsplaatsen en betere voorzieningen voor fietsen in de trein, komt naar voren uit de enquête van de Fietsersbond onder 3.073 respondenten. Sportieve fietsers willen vooral fietshaken zodat ze hun fiets veilig kunnen stallen.

Beter wielrennen of mountainbiken met Start2Bike

Wielrennen of mountainbiken is niet moeilijk. Toch? Niets is minder waar en zeker voor degenen die net begonnen zijn met wielrennen of mountainbiken. Remmen, schakelen, in- en uitklikken op de pedalen en fietsen in een groep is toch echt anders dan op een gewone fiets. Met Start2Bike verbeter je je fietstechnieken in vier trainingen.

Goed voorbeeld: Een compleet overzicht van alle clubritten in Cyql

Sinds de lancering in september maken steeds meer clubs gebruik van de app Cyql. De app maakt het makkelijk om gezamenlijke ritten te plannen en informatie daarover met elkaar te delen. Voor GRTC Excelsior kwam Cyql precies op het juiste moment.

Ondersteuning bij lokale lobby

NTFU tegen sluiting van bospaden Arnhem voor fietsers

De NTFU is tegen afsluiting van de onverharde paden voor fietsers nabij Arnhem. De bond vindt dat mountainbikers en gravelbikers hard worden geraakt door de sluiting. Dat laat de bond in een brief aan de gemeenteraad weten.

NTFU

Welkom op de vernieuwde website van de NTFU

Je ziet het goed. We hebben een nieuwe website. Compleet met een fris ontwerp en informatie voor verenigingen, tochtorganisatoren, trailcrews, routebureaus, overheden en organisaties uit de sport- en recreatiesector. Zo is NTFU.nl voor iedereen hét startpunt voor sportief fietsen.

Fiets in de trein

Problemen op het spoor: fietsorganisaties vragen fietsers hun ervaringen te delen

Deze zomer wordt er veel aan het spoor gewerkt. Dat betekent extra reistijd of vervangend vervoer. Fietsers die tegen problemen aanlopen, kunnen zich melden bij de NTFU, Fietsersbond, Fietsplatform en Rover.