Vierde landelijke Traildag brengt trailcrews uit het hele land bij elkaar

De NTFU wil dat mountainbikers over mooie en veilige routes rijden. De bond helpt daarom trailcrews die de tracks aanleggen. Ruim 20 van die crews kwamen naar de jaarlijkse Traildag in Mook. Doel: ervaringen uitwisselen, plannen bevragen, kennis delen en ambities bij elkaar stimuleren.

Met ruim 2.750 vrijwilligers die zich inzetten voor onze mountainbikeroutes is er een hoop kennis en ervaring over hoe je routes aanlegt, onderhoudt en verbetert. Zonde om die kennis niet met elkaar te delen, vindt Troy Corsen. Hij zet zich bij de NTFU in voor jouw belangen als mountain- en gravelbiker. Hij organiseert daarom elk jaar de Traildag. Dit keer in Mook, waar op 14 september meer dan 20 trailcrews uit het hele land aan deelnamen.

Eén dag per jaar dus even niet scheppen en harken op je eigen route, maar met vrijwilligers uit andere delen van het land ervaringen uitwisselen, plannen bevragen, kennis delen en ambities bij elkaar stimuleren. Dit jaar waren ze te gast bij de trailcrew van MTB Rijk van Nijmegen. Alex Peters, voorzitter van de Nijmeegse trailcrew, vertelde over de pieken en dalen op hun routes die populair zijn onder mountainbikers, maar minder geliefd onder natuurorganisaties.

De toekomst van het mountainbiken

Veel trailcrews én ook de NTFU maken zich zorgen over de toekomst voor jou als mountainbiker of gravelbiker. Als bosfietsers zijn we steeds minder welkom in de natuur. De bond besprak daarom met de vrijwilligers het plan om te zorgen dat je ook in 2035 nog kunt mountainbiken en gravelbiken. 
 

Digitaal gereedschap

Ook zijn er steeds meer digitale tools die trailcrews nodig hebben om hun werk aan de routes goed te doen. Zo’n stuk ‘digitaal’ gereedschap is C-Tip, waarmee vrijwilligers schades en reparaties aan de routes kunnen registeren en plannen. 

De NTFU liet speciaal voor trailcrews een digitaal onderhoudslogboek bouwen, dat gepresenteerd werd tijdens de Traildag. Dat online logboek bestaat al even, maar sinds kort is er een app zodat vrijwilligers direct op de route een melding op hun telefoon kunnen maken.

Lotte Koopmans

Professioneel mountainbiker Lotte Koopmans vertelde vervolgens vol enthousiasme hoe belangrijk goede én veilige trails zijn. De basis voor haar profcarrière legde ze met ontelbaar veel trainingsuren op de Nederlandse routes.

Buiten haar wedstrijdseizoen om is Lotte ook arts op de Spoedeisende Hulp en ziet daar ook mountainbikers. Zorgen dat mountainbiken veilig blijft, is volgens haar een gedeelde verantwoordelijkheid. Van jou – als mountainbiker – dat je weet wat je doet én goede bescherming draagt en die van de trailcrews, dat de tracks veilig en goed onderhouden zijn. 

Hoe bouw je een bikepark?

Met Bikepark Mook om de hoek wilden veel vrijwilligers natuurlijk over al die toffe features rijden, maar ook weten: hoe bouw je nou zo’n bikepark? Vrijwilligers van MTB Rijk van Nijmegen namen ze mee – op de fiets of te voet – en legden uit: waar te beginnen, op te letten en hoe je nou zo’n bikepark veilig maar ook uitdagend genoeg maakt. 

Table Talks

Terwijl een deel op de fiets alle jumps en verschillende lijnen uitprobeerde, was er ook nog een groep die op het bikepark neerstreek om het te hebben over goede communicatie met en namens je trailcrew. Hoe houd je je vrijwilligers betrokken en informeer je mountainbikers op je route bijvoorbeeld over omleidingen, onderhoud en vignetten. 

Zij verkenden te voet het bikepark, keken onderweg naar de technische features en kregen tekst en uitleg van de bouwers waar op te letten.

De ruim 40 deelnemers praatten daarna nog lang na op het terras van Jachtslot Mokerheide.

Misschien ook interessant...