Meld je toertocht vóór 27 november aan

NTFU clubs organiseren jaarlijks ruim 1100 toertochten die samenkomen op de toertochtkalender in Fietssport Magazine en via Fietssport.nl. Naast het enorme bereik van Fietssport magazine en Fietssport.nl, zorgen we door de kalender ook voor afstemming en coördinatie tussen de verschillende tochten. Organiseren jullie in 2024 (weer) een toertocht (of tochten) en wil je deze publiceren in de Fietssport kalender? Doorloop dan vóór 27 november 2023 de stappen uit het onderstaande stappenplan.

Deelnemers zoeken in januari naar tochten

Geef je je tocht op vóór 27 november? Dan komt je tocht op de nieuwe toertochtenkalender van 2024. We maken begin januari de online kalender bekend op Fietssport.nl, tevens verschijnt je tocht in Fietssport Magazine. Fietsers kijken hier naar uit en kruisen de tochten aan die zij willen gaan rijden. De bezoekersaantallen op Fietssport.nl laten dit ook zien; Bijna 20% van alle bezoeken aan de kalender vindt plaats in januari!

1.    Zoek een geschikte datum

In verband met veiligheid en spreiding is het belangrijk om een geschikte datum te kiezen voor je toertocht. De NTFU controleert bij de opgave van tochten of er geen overlap plaatsvindt in routes, dat heeft voornamelijk met het waarborgen van de veiligheid te maken. Vindt er geen overlap in routes plaats? Dan wordt de tocht zichtbaar op de kalender. 

Raadpleeg de interactieve kaart 
Op deze handige kaart kun je zien welke toertochten er al zijn aangemeld op de toertochtenkalender. Rechtsboven in de pagina kies je een datum en vervolgens worden alle routes die op die dag gaan plaatsvinden getoond. Op deze manier kun je op voorhand al onderzoek doen of er al veel toertochten zijn gepland op jouw gewenste datum. Zeker een aanrader, want zo zorgen we samen voor zoveel mogelijk spreiding en veiligheid!
Wil je contact opnemen met een tocht die al gepland is om bijvoorbeeld iets af te stemmen? Als je klikt op het zwarte label bij de route zie je automatisch om welke tocht het gaat en wat de contactgegevens zijn van de organisator. 


Zoek regionale afstemming
In de maanden oktober en november worden er veel toertochten aangemeld op de toertochtkalender. Het kan dus voorkomen dat meerdere organisatoren nadenken over het organiseren van een tocht op dezelfde datum. We raden het daarom ook zeker aan om de kalender lokaal af te stemmen met verenigingen in jouw regio. Dit kan op meerdere manieren:

  • Gebruik bijvoorbeeld het regio-overleg, dat twee keer per jaar plaatsvindt, om de kalender af te stemmen.
  • In de regio Oss-Uden werd zelfs een speciaal overleg opgezet, het Maashorst Veldtoertochten Overleg (MVTO). Bekijk dit goede voorbeeld om te zien hoe de regionale afstemming in het MVTO wordt georganiseerd.  

2.    Meld je tocht aan voor de toertochtkalender

Aanmelden of verlengen van je tocht
Geef je tocht op via het onderdeel toertochten in jouw persoonlijke dashboard op NTFU.nl. Heb je in 2023 een tocht georganiseerd? Klik dan op de tocht uit 2023 en kies voor ‘verlengen’. Alle gegevens worden dan automatisch meegenomen, ook de reviews op Fietssport en het keurmerk Extra Goed Geregeld. Verandert er in 2024 iets ten opzichte van de editie van 2023? Dan kun je dit na het verlengen direct aanpassen. Let bijvoorbeeld op de omschrijving op de Fietssportpagina die je in stap 3 kan aanpassen.

Organiseer je in 2024 een nieuwe tocht? Geef deze dan ook voor 27 november aan ons door via 'Mijn Tochten' en klik op ‘Nieuwe toertocht’.

Gebruik een zo compleet mogelijke route
Heb je je tocht verlengd? Dan worden de routes van 2023 automatisch overgenomen naar de tocht van 2024. Verandert de route? Pas hem dan aan. De route voor 2024 weet je waarschijnlijk nog niet precies in detail, maar het is fijn als je een zo goed mogelijke indicatie kunt geven. Op deze manier hebben alle verenigingen een goed beeld wanneer en waar gefietst gaat worden. 
 

Let op: vanaf dit jaar is het verplicht een GPX route te uploaden bij het aanmelden van je tocht. Het is niet meer mogelijk om een route op de kaart in te tekenen. De GPX route wordt niet per definitie beschikbaar gesteld aan deelnemers, dit kun je zelf instellen.


Zijn er knelpunten in de route? Dan kunnen jullie dat onderling oplossen. Neem contact op met de organisatie van de tocht waar overlap mee is, zodat jullie onderling afspraken kunnen maken over het aanpassen van de route of het verplaatsen van de tocht. Als er onderling afstemming is geweest geef je dit door aan Caroline Lit, de toertocht coördinator bij de NTFU. 

Direct melding maken bij je gemeente
Heb je je tocht aangemeld op de toertochtenkalender? Maak dan direct melding van de tocht bij gemeentes en landeigenaren waar de routes van je tocht doorheen komen. Zo weet je in een vroeg stadium of er beperkingen zijn. Met de tool ‘Eenvoudig Vergunningen Aanvragen’ (EVA) helpt de NTFU je om direct melding te maken bij alle gemeentes en landeigenaren. EVA is een systeem dat het voor tochtorganisatoren makkelijker maakt vergunningen aan te vragen. EVA geeft je de contactgegevens van alle gemeenten, provincies en/of landeigenaren in één handig overzicht. Via het bijbehorende formulier maak je direct een eerste melding. Meer informatie over de werking van EVA is hier te vinden

3.    Denk goed na over veiligheid, verantwoordelijkheden en aansprakelijkheid

Als deelnemer van een wielerevenement verwacht je dat er goed is nagedacht over de veiligheid. Ook voor jouw eigen evenement is het dus belangrijk dat je mogelijke risico’s die zich tijdens jouw evenement kunnen voordoen in kaart brengt. Denk bijvoorbeeld aan het weer, knelpunten op de route en de zwaarte van de route.

Als organisatie van een toertocht ben je via de NTFU standaard verzekerd via bijvoorbeeld de vrijwilligersverzekering, stallingsverzekering en de aansprakelijkheidsverzekering. Dat wil echter niet zeggen dat je als organisatie je verantwoordelijkheid volledig afdekt. Als organisatie heb je altijd een basisverantwoordelijkheid en is het verstandig om vooraf goed na te denken hoe je de veiligheid kunt garanderen. Om zaken rondom veiligheid goed vast te leggen hebben we het onderdeel 'veiligheidspunten' toegevoegd aan de instellingen van je tocht. In dit overzicht vragen we je bepaalde punten te markeren zoals gevaarlijke verkeerssituaties, slecht wegdek, steile afdalingen en technische route-elementen in het geval van MTB-tochten.

Op deze pagina vertellen we je alles over veiligheid bij je toertocht en leer je hoe je aan de slag kunt met de veiligheidscoördinator, een risico-analyse en verkeersregelaars. 

Misschien ook interessant...