NTFU wil redelijke vergoeding voor natuurgebruik bij toertochten

Steeds meer terreineigenaren vragen aan tochtorganisaties die inschrijfgeld berekenen een bijdrage per deelnemer. Het wordt daardoor lastiger een tocht door de natuur te organiseren. De nieuwe regels treffen vooral organisaties van mountainbike- en graveltochten.

In ieder geval Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en Brabants Landschap voeren de nieuwe regels per 1 januari 2025 in. Organisaties in onder andere Noord-Brabant werden deze maand hierover per mail geïnformeerd.

Een aantal Brabantse organisaties trok daarop aan de bel bij de Vergunningenservice van de NTFU. Een percentage van het inschrijfgeld afdragen loopt al snel in de honderden euro’s. Marges om de extra kosten op te vangen zijn er vrijwel niet.

 “Voor onze club betekent deze boodschap een flinke extra kostenpost. Een kostenpost die uiteindelijk bij alle deelnemers  op het bordje komt”, aldus een NTFU-vereniging uit Noord-Brabant. De NTFU wil voorkomen dat deelnemers van de tocht flink meer gaan betalen, waardoor deelnemersaantallen teruglopen. Of dat organisaties noodgedwongen ermee stoppen.
 

Niet op het bordje van de deelnemer

De vrees bestaat dat omliggende terreineigenaren het voorbeeld van Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en Brabants Landschap zullen volgen. Een club uit Midden-Brabant die deze zorgen met de NTFU deelt, laat weten “heus bereid te zijn een vergoeding te betalen, maar als alle landeigenaren dit doen, wordt het lastig nog een toertocht te organiseren.” 

De kosten doorberekenen aan deelnemers, doet de club liever niet. “We willen – en met ons veel andere verenigingen – een laagdrempelig evenement voor de fietsliefhebber organiseren. Op deze manier wordt die drempel te hoog.”
 

Bijdrage in verhouding tot gebruik

De terreineigenaren gebruiken de vergoeding om het onderhoud en beheer van hun natuurgebieden en voorzieningen te betalen. De NTFU vindt dat de bijdrage in verhouding moet staan tot het gebruik. 

“Als we nu én later door de natuur willen fietsen, is het logisch dat we namens de fietssport daar aan bijdragen. Er zijn bij onze verenigingen alleen wel terechte zorgen over de hoogte van de kosten en het stapeleffect wanneer een tocht over meerdere terreinen gaat”, zegt Marina van Dijk die belangenbehartiger is bij de NTFU.
 

Kosten lopen steeds meer op

De afgelopen jaren zijn organisaties al steeds meer gaan betalen voor toestemmingen en vergunningen. Denk aan hogere leges voor vergunningen, dure procedures als natuurtoetsen, stikstofberekeningen en extra maatregelen als officiële verkeersregelaars en toezichthouders.
 
De meeste organisaties organiseren een tocht bovendien zonder winstoogmerk. De kleine marge die ze overhouden, gebruiken ze bijvoorbeeld voor een etentje om de vrijwilligers te bedanken of voor een clubweekend in het buitenland.

Daarnaast zijn er ook tochtorganisaties die al vrijwillig een bijdrage aan de terreineigenaar betalen. Als tegemoetkoming in noodzakelijk onderhoud aan de natuur en als bedankje dat de terreineigenaar wilde meewerken. 
 

Hoe nu verder

NTFU praat in januari met Brabants Landschap over hun nieuwe regels. Naar aanleiding van de verontrustende berichten van tochtorganisaties nam de bond meteen contact op.

Natuurmonumenten heeft aan de NTFU laten weten met andere terreineigenaren te gaan praten. De verwachting is dat dit gesprek gaat over overkoepelende afspraken zoals de tarieven, om te voorkomen dat organisaties bij elke eigenaar apart moeten gaan afrekenen.

Staatsbosbeheer informeerde zelf de NTFU over de tarieven. Zij hanteren al een deelnemersbijdrage, maar voeren in 2025 een aantal wijzigingen door. Ook daar blijft de NTFU over in gesprek. We informeren daar zo snel als mogelijk over.
 

Wat kun je zelf doen?

Organiseer je een tocht en moet je een deel van het inschrijfgeld afdragen aan de terreineigenaar? Neem dan contact op met Natasha Wijgerse via nwijgerse@ntfu.nl.

Zo krijgen we een goed beeld waar en welke tochten in de problemen komen door de extra kosten en scherpere regels.

Doe je mee aan een toertocht? Wees je er dan bewust van dat fietsen door de natuur niet meer zo’n vanzelfsprekendheid is. Achter de schermen kost het de organisatie de grootste moeite alle papieren en financiën rond te krijgen én voor jou de tocht ook nog eens betaalbaar én uitdagend te maken.

Daar krijg je als deelnemer niks van mee, want tijdens de tocht is alles tot in de puntjes geregeld. Tot aan een toffe afterparty aan toe. Maar volg de aanwijzingen van de vrijwilligers op, blijf op de route en wees vriendelijk voor andere bosgebruikers én de natuur.

Misschien ook interessant...

Opleidingen

NTFU gaat extra praktijkbegeleiders opleiden

Steeds meer verenigingen zien het belang en de mogelijkheden van goed opgeleide instructeurs in. De NTFU ziet dat aan het groeiend aantal aanmeldingen voor de opleiding basisinstructeur. Om te zorgen dat alle cursisten gecoacht worden door een praktijkbegeleider, gaat de NTFU nieuwe praktijkbegeleiders opleiden. Daarvoor ontwikkelden we een nieuwe cursus, die praktijkbegeleiders klaarstoomt om instructeurs in spé goed te coachen.

NTFU

Woorden raken. Ook die van jou.

De fietssport is er voor iedereen: fietsen is wat ons verbindt. Toch voelt niet elke wielersporters zich welkom in de sport. Zo worden fietsers met een maatje meer niet door iedereen serieus genomen. Net als mensen met een goedkope fiets en kleding.

Gelderse veerponten

Veerpontencoalitie: overheden pak jullie verantwoordelijkheid bij instandhouding veerponten

Dinsdag 6 februari werd tijdens een Kenniscafé van Tour de Force het rapport ‘Onderzoek impact verdwijnen veerponten’ gepresenteerd. De Veerpontencoalitie is blij dat nu ook landelijk het functioneren van de veerponten in kaart is gebracht en doet nogmaals een oproep aan de overheden: pak jullie verantwoordelijkheid!

Belangenbehartiging, Toegang tot de natuur

Sportief fietsen en natuurbehoud hebben elkaar nodig op de Veluwe

De natuur verdient beter. Dat is een taak van ons allemaal. Ook die van mountainbikers en gravelbikers. Dit werd duidelijk tijdens een werkbezoek van beleidsmakers van Veluwse gemeenten en natuurbeschermers. Daar lieten ze zich informeren over de positieve effecten van sportief fietsen op de natuur.

Goed nieuws: heropstart toertochten

Per 19 mei krijgen sporters meer ruimte: sporten in groepjes is weer mogelijk. Sinds 5 juni hoef je tijdens het sporten onderling geen afstand meer te bewaren. De vraag van veel tochtorganisatoren blijft echter onbeantwoord: wanneer kan onze toertocht weer plaatsvinden? Goed nieuws: de gemeente kan het verlossende antwoord geven. Door de gezamenlijke lobby van de NTFU en andere buitensportbonden staat het ministerie van VWS toertochten toe, maar de tocht mag niet de vorm van een evenement aannemen. Met toestemming van de gemeente en onder voorwaarden, kunnen toertochten georganiseerd worden.

Toertochten

Er kan en mag geen streep door Limburgse toertochten

Er kan en mag géén streep gezet worden door toertochten als Limburgs Mooiste, Mergelheuvelland 2-Daagse en de vele kleinschalige toertochten die door én voor fietsliefhebbers georganiseerd worden. De NTFU wil daarom een vuist maken.

Versoepelingen coronamaatregelen van 25 september voor de wielersport

Per 25 september 2021 gaan er een aantal versoepelingen rondom de coronamaatregelen van kracht. Zo vervalt bijvoorbeeld de 1,5 meter maatregel en zijn grootschalige evenementen weer mogelijk. De versoepelingen hebben enkele gevolgen voor de fietssport en het verenigingsleven, we sommen ze voor je op in het onderstaande stukverenigingen@ntfu.nl

NTFU

Verkiezingen: waar let je als fietser op?

Op 15 maart zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten en voor de waterschappen. Met jouw stem heb je invloed op hoe jouw provincie omgaat met hete hangijzers als stikstof en wonen, maar ook op hoe de buitenruimte wordt ingericht voor fietsers.

Wijziging uploaden van routes clubpagina

Fietssport.nl is hét platform voor fietsers. Dit initiatief van de NTFU is ook voor fietsclubs een mooi kanaal om hun club onder de aandacht te brengen bij potentiële leden. Zo kun je laten zien dat jouw club veel routekennis in huis heeft, door een aantal routes op het Fietssport-routeplatform te plaatsen. Het proces rondom het uploaden is onlangs gewijzigd, we leggen in dit artikel uit wat er anders is.

NTFU

Welkom op de vernieuwde website van de NTFU

Je ziet het goed. We hebben een nieuwe website. Compleet met een fris ontwerp en informatie voor verenigingen, tochtorganisatoren, trailcrews, routebureaus, overheden en organisaties uit de sport- en recreatiesector. Zo is NTFU.nl voor iedereen hét startpunt voor sportief fietsen.