Zo organiseer je een werkbezoek voor nieuwe raadsleden

De stemmen van de gemeenteraadsverkiezingen zijn geteld. De nieuwe raadsleden gaan 30 maart aan de slag. Ook het raadslid sport en recreatie. Een mooi moment om hem/haar een felicitatiemail te sturen met de nieuwe (of blijvende) functie plus een uitnodiging voor het werkbezoek aan jullie mountainbikeroute. Daarmee breng je meteen je route onder de aandacht bij het raadslid.

De stemmen van de gemeenteraadsverkiezingen zijn geteld. De nieuwe raadsleden gaan 30 maart aan de slag. Ook het raadslid sport en recreatie. Een mooi moment om hem/haar een felicitatiemail te sturen met de nieuwe (of blijvende) functie plus een uitnodiging voor het werkbezoek aan jullie mountainbikeroute. Daarmee breng je meteen je route onder de aandacht bij het raadslid.

Wat is een werkbezoek?

Raadsleden en wethouders gaan op werkbezoek om een goed beeld te hebben van wat er speelt in hun gemeente en wat de impact is van hun beleid. Het werkbezoek is dus voor jouw onderhoudsgroep een middel om hem of haar te overtuigen en de problemen die hij of zij alleen op papier kent met eigen ogen te laten ervaren.

Waarom een werkbezoek?

Kampt je onderhoudsgroep met onrust op de mountainbikeroute? Omdat tegenstanders willen voorkomen dat je route wordt aangelegd? Of dreigt je route gesloten te worden? Dan is dit hét moment voor een werkbezoek. Zo kun je het raadslid laten zien wat er daadwerkelijk aan de hand is.

Maar ook zonder ‘gedoe’ op de route, is een werkbezoek nuttig. Door een werkbezoek te organiseren, krijgt mountainbiken een plaats in de denkwereld van het raadslid of de wethouder. Steeds meer gemeenten willen er namelijk voor zorgen dat hun inwoners kunnen sporten of bewegen. Denk aan ruimte om te wandelen, varen en fietsen. Als onderhoudsgroep kun je tijdens een werkbezoek laten zien hoe jullie (nieuwe) mountainbikeroute daaraan bijdraagt.

Je kunt het raadslid ook vragen om in de recreatieplannen rekening te houden met voldoende ruimte voor (vrij) fietsen. Bovendien kan je gemeente misschien samenwerken met omliggende gemeenten om een aantrekkelijk buitengebied voor sport en recreatie te maken.

Veiligheid is ook een aspect waar je op in kunt spelen. Denk aan het classificatiesysteem voor mountainbikeroutes, waarmee de kleuren groen, blauw, rood en zwart de technische moeilijkheidsgraad van de route aangeven. Zo schatten mountainbikers van te voren beter in of ze vaardig genoeg zijn.

Wie nodig je uit?

Je kunt gemeenteraadsleden of wethouders uitnodigen. Bij voorkeur degene die sport, recreatie en/of natuur in hun pakket heeft.

Raadsleden bepalen de belangrijkste punten van het beleid van de gemeente. Een raadslid moet de inwoners vertegenwoordigen. Hij of zij heeft daarom vaak contact met de inwoners om te weten wat er speelt.

Wethouders voeren de besluiten van de gemeenteraad uit. Iedere wethouder heeft zijn eigen taakgebied, zoals sport, recreatie of natuur. De wethouder komt op voor de belangen van zijn taakgebied. Hij/zij overlegt hierover met ambtenaren van het Rijk en de provincie, maar voeren ook gesprekken met inwoners en organisaties.

Hoe vind je de juiste persoon? 

Op veel gemeentewebsites vind je onder ‘Bestuur en organisatie’ een overzicht van wie er in de gemeenteraad zitten. Een raadslid die gaat over een specifiek onderwerp wordt vaak ook woordvoerder genoemd. In het overzicht van de gemeenteraad vind je wie de woordvoerders zijn per onderwerp of partij.

Wat is een goed moment?

Het gemeenteraadslidmaatschap is een nevenfunctie. Raadsleden hebben er vaak nog een ‘gewone’ baan naast. In het weekend of een vakantie hebben ze dus wellicht meer tijd voor een werkbezoek.

Download: 10 tips voor de organisatie van een werkbezoek

Voor een geslaagd werkbezoek is een goede voorbereiding essentieel. Hoe ga je het aanpakken? Hoe ziet het programma eruit? En wat zijn belangrijke voorwaarden? In dit stappenplan geven we je tien tips voor de invulling van je programma.

Download: 10 tips voor een werkbezoek met de gemeenteraad

Specifiekere vragen?

Ga je aan de slag met het organiseren van een werkbezoek voor gemeenteraadsleden en wil je nog even sparren over de opzet? Neem gerust contact op met Troy Corsen van de NTFU: belangenbehartiging@ntfu.nl of 06-82383087.

Heb je zelf al veel ervaring met het organiseren van werkbezoeken voor gemeenteraadsleden en heb je aanvullende tips of suggesties die bruikbaar zijn voor andere onderhoudsgroepen? Laat het ons dan weten. Dan zie je jouw tips waarschijnlijk terug in dit artikel.

Misschien ook interessant...

Opleidingen

NTFU gaat extra praktijkbegeleiders opleiden

Steeds meer verenigingen zien het belang en de mogelijkheden van goed opgeleide instructeurs in. De NTFU ziet dat aan het groeiend aantal aanmeldingen voor de opleiding basisinstructeur. Om te zorgen dat alle cursisten gecoacht worden door een praktijkbegeleider, gaat de NTFU nieuwe praktijkbegeleiders opleiden. Daarvoor ontwikkelden we een nieuwe cursus, die praktijkbegeleiders klaarstoomt om instructeurs in spé goed te coachen.

Verenigingen

Tuchtrecht NTFU voor leden en vrijwilligers

Soms gebeuren er dingen op de sportvereniging die niet door de beugel kunnen. Wangedrag op de vereniging of bij een toertocht dient uiteraard aangepakt te worden. In de sportsector bestaat daarom het zogenaamde ‘Tuchtrecht’.

Toertochten

Veiligheidspunten opgeven bij organisatie toertocht

Toertochten zijn voor veel wielersporters een prachtige manier om van onze mooie sport te genieten. Om ook in de toekomst alles in goede banen te blijven leiden, vraagt dit extra aandacht op het gebied van veiligheid en aansprakelijkheid. Vanwege een wijziging in de aansprakelijkheidsverzekering via de NTFU is het voor toertochten die vanaf 1 februari 2023 plaatsvinden noodzakelijk om een aantal zaken te registreren.

Stuifduinen

Stuifduinen bedreigen fietspaden langs de kust

Door een enorme berg zand dreigen de fietspaden in de Noord-Hollandse duinen te verdwijnen. Tussen Bergen en Schoorl en de strandopgang Kattendel bij Bloemendaal ploeg je al door het zand. Fietsersbond, NTFU, Fietsplatform en ANWB luiden de noodklok.

NTFU, Verenigingen

NTFU en Cyql verlengen samenwerking voor 3 jaar

Na een succesvolle samenwerking, hebben de NTFU en Cyql de overeenkomst met nog eens drie jaar verlengd. Verenigingen die bij de NTFU zijn aangesloten maken daarom ook de komende drie jaar kosteloos gebruik van de Cyql-app.

Belangenbehartiging

NTFU presenteert visie op mountainbiken en gravelbiken

Hoe ziet de toekomst van mountainbiken en gravelbiken eruit? Daar maakt de NTFU zich al een tijd druk om, met routes die dicht moeten en rechtszaken die gevoerd worden. De bond komt daarom met een plan om te zorgen dat je ook in 2035 nog kunt mountainbiken en gravelbiken.

Huidige maatregelen verleng tot 14 januari

De huidige coronamaatregelen worden verlengd tot in ieder geval 14 januari 2022. Dat maakte demissionair premier Mark Rutte dinsdagavond 14 december bekend op de persconferentie.

De Nederlandse Loterij steunt de fietssport

De Nederlandse Loterij draagt elk jaar ongeveer een kwart van de opbrengsten af aan het NOC*NSF en 77 sportbonden, waaronder de NTFU. Daarmee is het naast contributies, subsidies en sponsoring een belangrijke financiële duw in de rug.

NTFU

Verslag NTFU Unieraadsvergadering 17 juni

Op 17 juni 2023 was de jaarlijkse Unieraadsvergadering op Papendal. De Unieraad bestaat uit 25 vrijwillige afgevaardigden namens de verenigingen en 4 afgevaardigden namens de individuele leden. Zij geven tijdens de vergadering goedkeuring aan het beleid van het hoofdbestuur en uniebureau van de NTFU. 

Werken aan ledenbehoud en -werving met OldStars

Oudere fietsers die starten met wielrennen of leden van je vereniging die een jaartje ouder worden hebben meer kans op blessures en vallen omdat er niet altijd passend aanbod is. Om deze personen beter te kunnen bedienen en binden als vereniging, heeft de NTFU een samenwerking gestart met het Ouderenfonds. In het programma ‘Oldstars’ ga je met je vereniging aan de slag met deze oudere doelgroep. 

Afsluitdijk

Vanaf 26 juni fietsen en wandelen op de Afsluitdijk

Het nieuwe fiets- en wandelpad over de Afsluitdijk en langs de Waddenzee is vanaf 26 juni voor een groot deel open. Tussen de sluizen van Den Oever en Kornwerderzand kun je over een lengte van 24 kilometer fietsen en wandelen.

Toertochten

Toertochten in Zuid-Limburg veilig: verbod in Vaals komt er niet

De toekomst van grote toertochten in Zuid-Limburg leek op het spel te staan, maar het plan van de gemeente Vaals om grote tochten op hun grondgebied te verbieden, is afgeketst. De NTFU verzette zich tegen dit omstreden voorstel.