Zo organiseer je een werkbezoek voor nieuwe raadsleden

De stemmen van de gemeenteraadsverkiezingen zijn geteld. De nieuwe raadsleden gaan 30 maart aan de slag. Ook het raadslid sport en recreatie. Een mooi moment om hem/haar een felicitatiemail te sturen met de nieuwe (of blijvende) functie plus een uitnodiging voor het werkbezoek aan jullie mountainbikeroute. Daarmee breng je meteen je route onder de aandacht bij het raadslid.

De stemmen van de gemeenteraadsverkiezingen zijn geteld. De nieuwe raadsleden gaan 30 maart aan de slag. Ook het raadslid sport en recreatie. Een mooi moment om hem/haar een felicitatiemail te sturen met de nieuwe (of blijvende) functie plus een uitnodiging voor het werkbezoek aan jullie mountainbikeroute. Daarmee breng je meteen je route onder de aandacht bij het raadslid.

Wat is een werkbezoek?

Raadsleden en wethouders gaan op werkbezoek om een goed beeld te hebben van wat er speelt in hun gemeente en wat de impact is van hun beleid. Het werkbezoek is dus voor jouw onderhoudsgroep een middel om hem of haar te overtuigen en de problemen die hij of zij alleen op papier kent met eigen ogen te laten ervaren.

Waarom een werkbezoek?

Kampt je onderhoudsgroep met onrust op de mountainbikeroute? Omdat tegenstanders willen voorkomen dat je route wordt aangelegd? Of dreigt je route gesloten te worden? Dan is dit hét moment voor een werkbezoek. Zo kun je het raadslid laten zien wat er daadwerkelijk aan de hand is.

Maar ook zonder ‘gedoe’ op de route, is een werkbezoek nuttig. Door een werkbezoek te organiseren, krijgt mountainbiken een plaats in de denkwereld van het raadslid of de wethouder. Steeds meer gemeenten willen er namelijk voor zorgen dat hun inwoners kunnen sporten of bewegen. Denk aan ruimte om te wandelen, varen en fietsen. Als onderhoudsgroep kun je tijdens een werkbezoek laten zien hoe jullie (nieuwe) mountainbikeroute daaraan bijdraagt.

Je kunt het raadslid ook vragen om in de recreatieplannen rekening te houden met voldoende ruimte voor (vrij) fietsen. Bovendien kan je gemeente misschien samenwerken met omliggende gemeenten om een aantrekkelijk buitengebied voor sport en recreatie te maken.

Veiligheid is ook een aspect waar je op in kunt spelen. Denk aan het classificatiesysteem voor mountainbikeroutes, waarmee de kleuren groen, blauw, rood en zwart de technische moeilijkheidsgraad van de route aangeven. Zo schatten mountainbikers van te voren beter in of ze vaardig genoeg zijn.

Wie nodig je uit?

Je kunt gemeenteraadsleden of wethouders uitnodigen. Bij voorkeur degene die sport, recreatie en/of natuur in hun pakket heeft.

Raadsleden bepalen de belangrijkste punten van het beleid van de gemeente. Een raadslid moet de inwoners vertegenwoordigen. Hij of zij heeft daarom vaak contact met de inwoners om te weten wat er speelt.

Wethouders voeren de besluiten van de gemeenteraad uit. Iedere wethouder heeft zijn eigen taakgebied, zoals sport, recreatie of natuur. De wethouder komt op voor de belangen van zijn taakgebied. Hij/zij overlegt hierover met ambtenaren van het Rijk en de provincie, maar voeren ook gesprekken met inwoners en organisaties.

Hoe vind je de juiste persoon? 

Op veel gemeentewebsites vind je onder ‘Bestuur en organisatie’ een overzicht van wie er in de gemeenteraad zitten. Een raadslid die gaat over een specifiek onderwerp wordt vaak ook woordvoerder genoemd. In het overzicht van de gemeenteraad vind je wie de woordvoerders zijn per onderwerp of partij.

Wat is een goed moment?

Het gemeenteraadslidmaatschap is een nevenfunctie. Raadsleden hebben er vaak nog een ‘gewone’ baan naast. In het weekend of een vakantie hebben ze dus wellicht meer tijd voor een werkbezoek.

Download: 10 tips voor de organisatie van een werkbezoek

Voor een geslaagd werkbezoek is een goede voorbereiding essentieel. Hoe ga je het aanpakken? Hoe ziet het programma eruit? En wat zijn belangrijke voorwaarden? In dit stappenplan geven we je tien tips voor de invulling van je programma.

Download: 10 tips voor een werkbezoek met de gemeenteraad

Specifiekere vragen?

Ga je aan de slag met het organiseren van een werkbezoek voor gemeenteraadsleden en wil je nog even sparren over de opzet? Neem gerust contact op met Troy Corsen van de NTFU: belangenbehartiging@ntfu.nl of 06-82383087.

Heb je zelf al veel ervaring met het organiseren van werkbezoeken voor gemeenteraadsleden en heb je aanvullende tips of suggesties die bruikbaar zijn voor andere onderhoudsgroepen? Laat het ons dan weten. Dan zie je jouw tips waarschijnlijk terug in dit artikel.

Misschien ook interessant...

Dijkwegen, Veiligheid

Driekwart fietsers vindt het onveilig op dijkwegen

Driekwart van de fietsers vindt het onveilig op de dijk. Vooral door te hard rijden en te krap inhalend gemotoriseerd verkeer en als het druk is op mooie dagen. Dat komt naar voren uit onderzoek van ANWB, Fietsersbond, Fietsplatform, NTFU en VVN.

De Nederlandse Loterij steunt de fietssport

De Nederlandse Loterij draagt elk jaar ongeveer een kwart van de opbrengsten af aan het NOC*NSF en 77 sportbonden, waaronder de NTFU. Daarmee is het naast contributies, subsidies en sponsoring een belangrijke financiële duw in de rug.

Jouw Bioracer clubtenue onderdeel van onze promovideo?

De samenwerking tussen de NTFU en kledingmerk Bioracer is verlengd! Hierdoor maken clubs ook de komende jaren gebruik van korting op de aanschaf van clubkleding. Om de samenwerking te vieren maken we een mooie video met Bioracer clubtenues. Krijgt jouw clubtenue ook een mooi plekje in de video? Lees dan hieronder wat je moet doen. 

Landelijk onderzoek naar de situatie op het fietspad

Vaak gaat het goed en delen we het fietspad zonder problemen. Soms gaat het mis en zijn er irritaties. Hoe komt dat? Is het drukker, zijn er meer verschillende soorten fietsers, is er minder begrip, ligt het aan de infrastructuur of is het een combinatie? Om deze ontwikkelingen beter te begrijpen en oplossingen te verkennen, testen en in praktijk te brengen, startte de Universiteit van Amsterdam het landelijk onderzoeksproject SamenOpHetFietspad. De NTFU heeft zich bij dit onderzoek aangesloten.

Gelderse veerponten

NTFU op de bres voor veerponten in Gelderland

Schipper, kan ik straks nog overvaren? Dat is de vraag in Gelderland. Het geld voor de veerponten is op. Tientallen ponten verdwijnen, waardoor je straks kilometers om moet fietsen. Samen met fiets- en wandelorganisaties, start de NTFU een petitie.

Checklist: Behoorlijk bestuur van je vereniging

Op 1 juli 2021 ging de Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR) van kracht. De afgelopen maanden bereidden we de NTFU-verenigingen al voor op deze nieuwe wet met veel informatie en praktische handvatten. Een belangrijk onderdeel van de nieuwe wet heeft te maken met de aansprakelijkheid bij een faillissement van de vereniging. Iedere bestuurder wordt dan namelijk hoofdelijk aansprakelijk gesteld, indien het bestuur zijn taak kennelijk onbehoorlijk heeft vervuld en aannemelijk is dat dit een belangrijke oorzaak is van het faillissement. Nu is natuurlijk de vraag: wanneer vervul je je taak als bestuurder of als bestuur onbehoorlijk? Wat kan jouw bestuur nu al inregelen om dit risico zo veel mogelijk uit te sluiten?

Opleidingen

NTFU gaat extra praktijkbegeleiders opleiden

Steeds meer verenigingen zien het belang en de mogelijkheden van goed opgeleide instructeurs in. De NTFU ziet dat aan het groeiend aantal aanmeldingen voor de opleiding basisinstructeur. Om te zorgen dat alle cursisten gecoacht worden door een praktijkbegeleider, gaat de NTFU nieuwe praktijkbegeleiders opleiden. Daarvoor ontwikkelden we een nieuwe cursus, die praktijkbegeleiders klaarstoomt om instructeurs in spé goed te coachen.

Stuifduinen

Stuifduinen bedreigen fietspaden langs de kust

Door een enorme berg zand dreigen de fietspaden in de Noord-Hollandse duinen te verdwijnen. Tussen Bergen en Schoorl en de strandopgang Kattendel bij Bloemendaal ploeg je al door het zand. Fietsersbond, NTFU, Fietsplatform en ANWB luiden de noodklok.

Kennis & onderzoek

Het eerste gravelbike-onderzoek: de resultaten

De NTFU vroeg 700 gravelbikers het (houthakkers)hemd van het lijf. Lezers van Fietssport, Velozine en Fiets vertelden wat voor type gravelbiker ze zijn, wat zij zo leuk vinden aan gravelbiken en welke fietsen en merken ze rijden.

6x tips om vrijwilligers te werven

Een vereniging draait op vrijwilligers. Het bestuur, verschillende commissies, de uitpijlers van een tocht, de eventuele bardiensten: elke club is afhankelijk van een enthousiaste groep vrijwilligers. Toch blijft dit vaak een probleem. Wij geven je 6 tips hoe je de juiste vrijwilligers vindt voor jouw vereniging.

Afsluitdijk

Vanaf 26 juni fietsen en wandelen op de Afsluitdijk

Het nieuwe fiets- en wandelpad over de Afsluitdijk en langs de Waddenzee is vanaf 26 juni voor een groot deel open. Tussen de sluizen van Den Oever en Kornwerderzand kun je over een lengte van 24 kilometer fietsen en wandelen.

Huidige maatregelen verleng tot 14 januari

De huidige coronamaatregelen worden verlengd tot in ieder geval 14 januari 2022. Dat maakte demissionair premier Mark Rutte dinsdagavond 14 december bekend op de persconferentie.