Zo organiseer je een werkbezoek voor nieuwe raadsleden

De stemmen van de gemeenteraadsverkiezingen zijn geteld. De nieuwe raadsleden gaan 30 maart aan de slag. Ook het raadslid sport en recreatie. Een mooi moment om hem/haar een felicitatiemail te sturen met de nieuwe (of blijvende) functie plus een uitnodiging voor het werkbezoek aan jullie mountainbikeroute. Daarmee breng je meteen je route onder de aandacht bij het raadslid.

De stemmen van de gemeenteraadsverkiezingen zijn geteld. De nieuwe raadsleden gaan 30 maart aan de slag. Ook het raadslid sport en recreatie. Een mooi moment om hem/haar een felicitatiemail te sturen met de nieuwe (of blijvende) functie plus een uitnodiging voor het werkbezoek aan jullie mountainbikeroute. Daarmee breng je meteen je route onder de aandacht bij het raadslid.

Wat is een werkbezoek?

Raadsleden en wethouders gaan op werkbezoek om een goed beeld te hebben van wat er speelt in hun gemeente en wat de impact is van hun beleid. Het werkbezoek is dus voor jouw onderhoudsgroep een middel om hem of haar te overtuigen en de problemen die hij of zij alleen op papier kent met eigen ogen te laten ervaren.

Waarom een werkbezoek?

Kampt je onderhoudsgroep met onrust op de mountainbikeroute? Omdat tegenstanders willen voorkomen dat je route wordt aangelegd? Of dreigt je route gesloten te worden? Dan is dit hét moment voor een werkbezoek. Zo kun je het raadslid laten zien wat er daadwerkelijk aan de hand is.

Maar ook zonder ‘gedoe’ op de route, is een werkbezoek nuttig. Door een werkbezoek te organiseren, krijgt mountainbiken een plaats in de denkwereld van het raadslid of de wethouder. Steeds meer gemeenten willen er namelijk voor zorgen dat hun inwoners kunnen sporten of bewegen. Denk aan ruimte om te wandelen, varen en fietsen. Als onderhoudsgroep kun je tijdens een werkbezoek laten zien hoe jullie (nieuwe) mountainbikeroute daaraan bijdraagt.

Je kunt het raadslid ook vragen om in de recreatieplannen rekening te houden met voldoende ruimte voor (vrij) fietsen. Bovendien kan je gemeente misschien samenwerken met omliggende gemeenten om een aantrekkelijk buitengebied voor sport en recreatie te maken.

Veiligheid is ook een aspect waar je op in kunt spelen. Denk aan het classificatiesysteem voor mountainbikeroutes, waarmee de kleuren groen, blauw, rood en zwart de technische moeilijkheidsgraad van de route aangeven. Zo schatten mountainbikers van te voren beter in of ze vaardig genoeg zijn.

Wie nodig je uit?

Je kunt gemeenteraadsleden of wethouders uitnodigen. Bij voorkeur degene die sport, recreatie en/of natuur in hun pakket heeft.

Raadsleden bepalen de belangrijkste punten van het beleid van de gemeente. Een raadslid moet de inwoners vertegenwoordigen. Hij of zij heeft daarom vaak contact met de inwoners om te weten wat er speelt.

Wethouders voeren de besluiten van de gemeenteraad uit. Iedere wethouder heeft zijn eigen taakgebied, zoals sport, recreatie of natuur. De wethouder komt op voor de belangen van zijn taakgebied. Hij/zij overlegt hierover met ambtenaren van het Rijk en de provincie, maar voeren ook gesprekken met inwoners en organisaties.

Hoe vind je de juiste persoon? 

Op veel gemeentewebsites vind je onder ‘Bestuur en organisatie’ een overzicht van wie er in de gemeenteraad zitten. Een raadslid die gaat over een specifiek onderwerp wordt vaak ook woordvoerder genoemd. In het overzicht van de gemeenteraad vind je wie de woordvoerders zijn per onderwerp of partij.

Wat is een goed moment?

Het gemeenteraadslidmaatschap is een nevenfunctie. Raadsleden hebben er vaak nog een ‘gewone’ baan naast. In het weekend of een vakantie hebben ze dus wellicht meer tijd voor een werkbezoek.

Download: 10 tips voor de organisatie van een werkbezoek

Voor een geslaagd werkbezoek is een goede voorbereiding essentieel. Hoe ga je het aanpakken? Hoe ziet het programma eruit? En wat zijn belangrijke voorwaarden? In dit stappenplan geven we je tien tips voor de invulling van je programma.

Download: 10 tips voor een werkbezoek met de gemeenteraad

Specifiekere vragen?

Ga je aan de slag met het organiseren van een werkbezoek voor gemeenteraadsleden en wil je nog even sparren over de opzet? Neem gerust contact op met Troy Corsen van de NTFU: belangenbehartiging@ntfu.nl of 06-82383087.

Heb je zelf al veel ervaring met het organiseren van werkbezoeken voor gemeenteraadsleden en heb je aanvullende tips of suggesties die bruikbaar zijn voor andere onderhoudsgroepen? Laat het ons dan weten. Dan zie je jouw tips waarschijnlijk terug in dit artikel.

Misschien ook interessant...

Kennis & onderzoek

Populariteit wielersport groeit, met name onder jonge vrouwen

Het aantal wielersporters in Nederland is toegenomen tot meer dan 900.000. Steeds meer mensen wielrennen, mountainbiken of gravelbiken, blijkt uit onderzoek van wielersportbond NTFU in samenwerking met Ipsos. Wat opvalt is dat de helft van de vrouwen in de wielersport jonger dan 35 jaar is. Bij de mannen is dit 23 procent.

Alliantie Samen Fietsen

Alliantie Samen Fietsen grijpt lente aan voor meer begrip op het fietspad

Dit weekend lijkt het mooi fietsweer te worden. Veel mensen pakken dan de fiets. Bij de Alliantie Samen Fietsen grijpen ze daarom de lente aan om fietsers en andere weggebruikers op te roepen rekening met elkaar te houden: “Fiets vriendelijk, dan gebruikt iedereen het fietspad veilig en met plezier.”

Toertochten

Nieuw kwaliteitssysteem voor NTFU-toertochten: beleving centraal

Op onze kalender vind je zo’n 2.000 toertochten die onder de vlag van wielersportbond NTFU worden georganiseerd. De NTFU helpt organisatoren en bewaakt de kwaliteit van deze tochten. In het nieuwe kwaliteitssysteem staat de beleving van deelnemers centraal.

Aan de slag met sociale veiligheid: volg de opleiding vertrouwenscontactpersoon!

Discriminatie, (seksuele) intimidatie, pesten en agressie zijn helaas zaken die ook in de sport voorkomen. Het is belangrijk dat personen die te maken krijgen met bovenstaande zaken ergens terecht kunnen. De vertrouwenscontactpersoon (VCP) is daarom een belangrijke schakel in een sportvereniging; het geeft sporters de kans om melding te maken van onveilige situaties en ongewenst gedrag en steun te zoeken. 

NTFU op sportboot bij Canal Parade 2022

Samen met nog 12 andere sportbonden, NOC*NSF, Sport Pride Foundation en de Nederlandse Loterij voer de NTFU met de sportboot mee tijdens de Canal Parade in Amsterdam. Daarmee gaf de Nederlandse sport uiting aan onze gezamenlijke opvatting dat iedereen moet kunnen sporten op basis van gelijkwaardigheid.

Nog meer ruimte voor de wielersport door versoepeling coronamaatregelen

Op dinsdag 15 februari maakte het kabinet de volgende versoepelingen in de coronamaatregelen bekend. Ondanks dat veel regels al vervallen waren, bieden de nieuwe versoepelingen nog meer perspectief voor bijvoorbeeld de organisatie van toertochten. We zetten de versoepelingen, die in twee stappen plaatsvinden, en de consequenties voor de wielersport op een rij.

Verenigingen

Hoe de NTFU verenigingen in de pedalen helpt

De wielervereniging is al jaar en dag een belangrijke pijler voor de NTFU. De vereniging voorziet wekelijks duizenden fietsers van mooie clubritten en toertochten.  De NTFU zet zich daarom in op het versterken van alle aangesloten wielerverenigingen.

Dijkwegen

Hoe veilig vinden fietsers het op dijkwegen

Fietsen over kilometers lange dijken is een feest voor iedereen die van oer-Hollandse landschappen houdt. Maar hoe veilig voelen fietsers zich eigenlijk, als ze zo'n dijkweg delen met andere fietsers, wandelaars, autorijders, motorrijders en landbouwverkeer. 

Versoepelingen coronamaatregelen van 25 september voor de wielersport

Per 25 september 2021 gaan er een aantal versoepelingen rondom de coronamaatregelen van kracht. Zo vervalt bijvoorbeeld de 1,5 meter maatregel en zijn grootschalige evenementen weer mogelijk. De versoepelingen hebben enkele gevolgen voor de fietssport en het verenigingsleven, we sommen ze voor je op in het onderstaande stukverenigingen@ntfu.nl

Ondersteuning bij lokale lobby

NTFU tegen sluiting van bospaden Arnhem voor fietsers

De NTFU is tegen afsluiting van de onverharde paden voor fietsers nabij Arnhem. De bond vindt dat mountainbikers en gravelbikers hard worden geraakt door de sluiting. Dat laat de bond in een brief aan de gemeenteraad weten.