Zo organiseer je een werkbezoek voor nieuwe raadsleden

De stemmen van de gemeenteraadsverkiezingen zijn geteld. De nieuwe raadsleden gaan 30 maart aan de slag. Ook het raadslid sport en recreatie. Een mooi moment om hem/haar een felicitatiemail te sturen met de nieuwe (of blijvende) functie plus een uitnodiging voor het werkbezoek aan jullie mountainbikeroute. Daarmee breng je meteen je route onder de aandacht bij het raadslid.

De stemmen van de gemeenteraadsverkiezingen zijn geteld. De nieuwe raadsleden gaan 30 maart aan de slag. Ook het raadslid sport en recreatie. Een mooi moment om hem/haar een felicitatiemail te sturen met de nieuwe (of blijvende) functie plus een uitnodiging voor het werkbezoek aan jullie mountainbikeroute. Daarmee breng je meteen je route onder de aandacht bij het raadslid.

Wat is een werkbezoek?

Raadsleden en wethouders gaan op werkbezoek om een goed beeld te hebben van wat er speelt in hun gemeente en wat de impact is van hun beleid. Het werkbezoek is dus voor jouw onderhoudsgroep een middel om hem of haar te overtuigen en de problemen die hij of zij alleen op papier kent met eigen ogen te laten ervaren.

Waarom een werkbezoek?

Kampt je onderhoudsgroep met onrust op de mountainbikeroute? Omdat tegenstanders willen voorkomen dat je route wordt aangelegd? Of dreigt je route gesloten te worden? Dan is dit hét moment voor een werkbezoek. Zo kun je het raadslid laten zien wat er daadwerkelijk aan de hand is.

Maar ook zonder ‘gedoe’ op de route, is een werkbezoek nuttig. Door een werkbezoek te organiseren, krijgt mountainbiken een plaats in de denkwereld van het raadslid of de wethouder. Steeds meer gemeenten willen er namelijk voor zorgen dat hun inwoners kunnen sporten of bewegen. Denk aan ruimte om te wandelen, varen en fietsen. Als onderhoudsgroep kun je tijdens een werkbezoek laten zien hoe jullie (nieuwe) mountainbikeroute daaraan bijdraagt.

Je kunt het raadslid ook vragen om in de recreatieplannen rekening te houden met voldoende ruimte voor (vrij) fietsen. Bovendien kan je gemeente misschien samenwerken met omliggende gemeenten om een aantrekkelijk buitengebied voor sport en recreatie te maken.

Veiligheid is ook een aspect waar je op in kunt spelen. Denk aan het classificatiesysteem voor mountainbikeroutes, waarmee de kleuren groen, blauw, rood en zwart de technische moeilijkheidsgraad van de route aangeven. Zo schatten mountainbikers van te voren beter in of ze vaardig genoeg zijn.

Wie nodig je uit?

Je kunt gemeenteraadsleden of wethouders uitnodigen. Bij voorkeur degene die sport, recreatie en/of natuur in hun pakket heeft.

Raadsleden bepalen de belangrijkste punten van het beleid van de gemeente. Een raadslid moet de inwoners vertegenwoordigen. Hij of zij heeft daarom vaak contact met de inwoners om te weten wat er speelt.

Wethouders voeren de besluiten van de gemeenteraad uit. Iedere wethouder heeft zijn eigen taakgebied, zoals sport, recreatie of natuur. De wethouder komt op voor de belangen van zijn taakgebied. Hij/zij overlegt hierover met ambtenaren van het Rijk en de provincie, maar voeren ook gesprekken met inwoners en organisaties.

Hoe vind je de juiste persoon? 

Op veel gemeentewebsites vind je onder ‘Bestuur en organisatie’ een overzicht van wie er in de gemeenteraad zitten. Een raadslid die gaat over een specifiek onderwerp wordt vaak ook woordvoerder genoemd. In het overzicht van de gemeenteraad vind je wie de woordvoerders zijn per onderwerp of partij.

Wat is een goed moment?

Het gemeenteraadslidmaatschap is een nevenfunctie. Raadsleden hebben er vaak nog een ‘gewone’ baan naast. In het weekend of een vakantie hebben ze dus wellicht meer tijd voor een werkbezoek.

Download: 10 tips voor de organisatie van een werkbezoek

Voor een geslaagd werkbezoek is een goede voorbereiding essentieel. Hoe ga je het aanpakken? Hoe ziet het programma eruit? En wat zijn belangrijke voorwaarden? In dit stappenplan geven we je tien tips voor de invulling van je programma.

Download: 10 tips voor een werkbezoek met de gemeenteraad

Specifiekere vragen?

Ga je aan de slag met het organiseren van een werkbezoek voor gemeenteraadsleden en wil je nog even sparren over de opzet? Neem gerust contact op met Troy Corsen van de NTFU: belangenbehartiging@ntfu.nl of 06-82383087.

Heb je zelf al veel ervaring met het organiseren van werkbezoeken voor gemeenteraadsleden en heb je aanvullende tips of suggesties die bruikbaar zijn voor andere onderhoudsgroepen? Laat het ons dan weten. Dan zie je jouw tips waarschijnlijk terug in dit artikel.

Misschien ook interessant...

Tropische temperaturen: Bereid je goed voor!

Deze zomer hebben we af en toe te maken met tropische temperaturen. Heerlijk toch? Voor een dagje strand wel. Als je wil fietsen in deze hitte, moet je je goed voorbereiden! 

Checklist: Behoorlijk bestuur van je vereniging

Op 1 juli 2021 ging de Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR) van kracht. De afgelopen maanden bereidden we de NTFU-verenigingen al voor op deze nieuwe wet met veel informatie en praktische handvatten. Een belangrijk onderdeel van de nieuwe wet heeft te maken met de aansprakelijkheid bij een faillissement van de vereniging. Iedere bestuurder wordt dan namelijk hoofdelijk aansprakelijk gesteld, indien het bestuur zijn taak kennelijk onbehoorlijk heeft vervuld en aannemelijk is dat dit een belangrijke oorzaak is van het faillissement. Nu is natuurlijk de vraag: wanneer vervul je je taak als bestuurder of als bestuur onbehoorlijk? Wat kan jouw bestuur nu al inregelen om dit risico zo veel mogelijk uit te sluiten?

Vrijwilligers werven lastig? Volg deze online cursus en krijg tips!

Is bij jullie het werven van vrijwilligers een ingewikkelde taak? Krijg je vaak weinig respons op oproepjes om te helpen bij een training of is het ingewikkeld om die openstaande bestuursfunctie te vullen? Volg dan de gratis online module Vrijwilligersmanagement.

De Nederlandse Loterij steunt de fietssport

De Nederlandse Loterij draagt elk jaar ongeveer een kwart van de opbrengsten af aan het NOC*NSF en 77 sportbonden, waaronder de NTFU. Daarmee is het naast contributies, subsidies en sponsoring een belangrijke financiële duw in de rug.