Goed voorbeeld: Vitaalritten slaan aan bij fietser op leeftijd

Bij WTC Gerry van Gerwen worden twee keer in de week ‘Vitaalritten’ aangeboden. Een succesnummer dat ervoor zorgt dat leden tot op latere leeftijd doorfietsen bij de vereniging. 

Bij WTC Gerry van Gerwen worden twee keer in de week ‘Vitaalritten’ aangeboden. Een succesnummer dat ervoor zorgt dat leden tot op latere leeftijd doorfietsen bij de vereniging. 

Dat WTC Gerry van Gerwen een vereniging is met bijna 200 leden, zorgt ervoor dat zij te maken hebben met allerlei verschillende behoeftes. Toen tijdens de algemene ledenvergadering vanuit leden de vraag kwam om extra ritten doordeweeks, werd daar dan ook meteen werk van gemaakt. “Als het ons lukt om op verantwoorde wijze een extra clubactiviteit te organiseren, moeten we dat niet nalaten”, stelt Winfried van der Bom, secretaris bij WTC Gerry van Gerwen 

Zo gezegd, zo gedaan. De ‘Vitaalritten’ werden in het leven geroepen. “Speciaal voor leden die – bijvoorbeeld omdat ze met pensioen zijn – overdag tijd over hebben en het plezierig vinden om nog wat extra te fietsen, organiseren we iedere dinsdag- en donderdagochtend een extra rit”, legt Winfried uit. “In de zomer zijn het twee ritten op de racefiets, in de winter wordt één daarvan vervangen door een mountainbikerit.” 

Doorfietsen geblazen

Met een gemiddelde leeftijd tussen de 65 en 70 jaar zijn de ‘Vitaalritten’ een treffende benaming. “Ondanks de hogere gemiddelde leeftijd, is het niet zo dat er niet wordt doorgefietst hoor. We tikken gemiddeld nog steeds de 30 km per uur aan”, laat Winfried weten. Overigens is het niet zo dat de ‘Vitaalritten’ aan leeftijd gebonden zijn. “Het oudste lid dat momenteel meerijdt is 78 jaar, maar er is geen onder- of bovengrens wat leeftijd betreft. Iedereen die tijd heeft, mag aansluiten.”

Het motto bij WTC Gerry van Gerwen is altijd samen uit, samen thuis – en bij de Vitaalritten is dat dubbel zo belangrijk. “Als er mensen meefietsen die wat minder hard kunnen, wordt daar zeker rekening mee gehouden. Maar we blijven een toerclub, dus van doorrijden houdt iedereen wel.”

Natuurlijke stimulans

Om de leden nog eens extra te motiveren, wordt er jaarlijks een ‘Vitaalklassement’ bijgehouden waarin de aanwezigheid van leden wordt geturfd. “Aan het einde van het jaar krijgt degene die het vaakst aanwezig was een eervolle vermelding in het jaarverslag. Het is natuurlijk geen wedstrijd, maar stimuleert leden wel om aanwezig te zijn.”

Naast sportiviteit, ontbreekt het bij de ‘Vitaalritten’ ook niet aan gezelligheid. “In de zomer onderbreken we de rit met een koffiepauze en na afloop gaan we vaak ook nog even wat drinken. Het component gezelligheid is zeker van belang.” 

De ‘Vitaalritten’ van WTC Gerry van Gerwen dragen volgens Winfried bij aan de binding met de vereniging. “Het is niet zo dat dit ons direct nieuwe leden heeft opgeleverd, maar het heeft er wel voor gezorgd dat leden langer lid blijven. De Vitaalritten zijn echt een succesnummer.”

Misschien ook interessant...

Kennis & onderzoek

Populariteit wielersport groeit, met name onder jonge vrouwen

Het aantal wielersporters in Nederland is toegenomen tot meer dan 900.000. Steeds meer mensen wielrennen, mountainbiken of gravelbiken, blijkt uit onderzoek van wielersportbond NTFU in samenwerking met Ipsos. Wat opvalt is dat de helft van de vrouwen in de wielersport jonger dan 35 jaar is. Bij de mannen is dit 23 procent.

Trailcrews, Trailfund

Van kuilenpad naar flowtrail met het NTFU Bosch eBike Systems Trailfund

De vijfde ronde van het NTFU Bosch eBike Systems Trailfund gaat naar drie trailcrews die materiaal nodig hebben om de mountainbikeroutes te onderhouden. Het gaat om zand om kuilen te dichten en hout om wallrides en vlonders te vernieuwen.

Ondersteuning bij lokale lobby

Arnhem praat met fietsers na protest tegen sluiting bospaden

Arnhemse wielerverenigingen praten tóch mee over de bospaden bij Arnhem. Ze protesteerden met de NTFU tegen sluiting voor fietsers. De clubs maken nu een voorstel waarbij fietsers wél welkom zijn. Of de gemeente écht akkoord gaat met het plan, moet nog blijken. 

Afsluitdijk

Fiets 1 of 2 juli mee over de nieuwe Afsluitdijk!

Net als 4 jaar geleden gaat op 1 en 2 juli de Afsluitdijk eenmalig open voor fietsers en wandelaars. Na de openstelling is het iconische fiets- en wandelpad weer voor lange tijd gesloten. Dit willen de NTFU, Fietsplatform, Wandelnet ANWB en de Fietsersbond voorkomen.

Heet nieuwe leden welkom met de actie Welkom op de Club!

Naar schatting zijn er 60.500 fietsers (bron: Wielersportmonitor 2019) die niet lid zijn van een vereniging, maar dat wél graag willen. Voor jouw vereniging de kans om nieuwe leden aan te trekken. Zeker nu fietsen steeds populairder wordt. Maar, hoe maak je hen enthousiast om lid te worden? De NTFU helpt je hierbij tijdens de actie ‘Welkom op de Club’. In maart en april kunnen potentiële leden kennismaken met het fietsen bij een club. Doet jouw vereniging ook mee?

Hoe je als vereniging om kunt gaan met stijgende prijzen en inflatie

De prijzen van consumentengoederen en -diensten stijgen. In juni 2022 waren goederen en diensten 8,6 procent duurder dan een jaar daarvoor, in juli ging het zelfs om 10,3 procent. Ook verenigingen kunnen te maken krijgen met stijgende kosten voor bijvoorbeeld accommodaties, inkoop voor toertochten of voor clubkleding en uitjes. Daarom geven we in het onderstaande artikel enkele tips hoe je hier als vereniging mee om kunt gaan. 

Toertochten

Er kan en mag geen streep door Limburgse toertochten

Er kan en mag géén streep gezet worden door toertochten als Limburgs Mooiste, Mergelheuvelland 2-Daagse en de vele kleinschalige toertochten die door én voor fietsliefhebbers georganiseerd worden. De NTFU wil daarom een vuist maken.

Sportlocaties dicht om 17 uur, afstand houden en mondmasker dragen op meer plekken

Tijdens de persconferentie van vrijdag 26 november werden nieuwe maatregelen aangekondigd. Ook voor de wielersport heeft dit gevolgen. Zo moeten sportlocaties binnen en buiten om 17.00 uur dicht. De 1,5-meter-maatregel gold al sinds 24 november, maar wordt uitgebreid naar plekken waar je ook een coronatoegangsbewijs nodig hebt. De maatregelen gelden tot in ieder geval 19 december.

Je toertocht opgeven voor 2023? Doorloop deze stappen!

Jaarlijks genieten zo'n 300.000 fietsers, samen goed voor ruim 1,5 miljoen inschrijvingen, van al het moois dat toertochten te bieden hebben. NTFU clubs organiseren jaarlijks ruim 1100 toertochten die samenkomen in de toertochtkalender in Fietssport Magazine en via Fietssport.nl. Naast het enorme bereik van Fietssport magazine en Fietssport.nl, zorgen we door de kalender ook voor afstemming en coördinatie tussen de verschillende tochten. Organiseren jullie in 2023 (weer) een toertocht (of tochten) en wil je deze publiceren in de Fietssport kalender? Doorloop dan vóór 26 november 2022 de eerste twee stappen van het onderstaande stappenplan. 

Goed voorbeeld: Cyql geeft MTB Club Epe inzicht in de aanwezigen bij een clubrit

Sinds de lancering in september maken steeds meer clubs gebruik van Cyql. De app maakt het makkelijk om gezamenlijke ritten te plannen en informatie daarover met elkaar te delen. MTB Club Epe is enthousiast over het gemak dat Cyql brengt.