Goed voorbeeld: Vitaalritten slaan aan bij fietser op leeftijd

Bij WTC Gerry van Gerwen worden twee keer in de week ‘Vitaalritten’ aangeboden. Een succesnummer dat ervoor zorgt dat leden tot op latere leeftijd doorfietsen bij de vereniging. 

Bij WTC Gerry van Gerwen worden twee keer in de week ‘Vitaalritten’ aangeboden. Een succesnummer dat ervoor zorgt dat leden tot op latere leeftijd doorfietsen bij de vereniging. 

Dat WTC Gerry van Gerwen een vereniging is met bijna 200 leden, zorgt ervoor dat zij te maken hebben met allerlei verschillende behoeftes. Toen tijdens de algemene ledenvergadering vanuit leden de vraag kwam om extra ritten doordeweeks, werd daar dan ook meteen werk van gemaakt. “Als het ons lukt om op verantwoorde wijze een extra clubactiviteit te organiseren, moeten we dat niet nalaten”, stelt Winfried van der Bom, secretaris bij WTC Gerry van Gerwen 

Zo gezegd, zo gedaan. De ‘Vitaalritten’ werden in het leven geroepen. “Speciaal voor leden die – bijvoorbeeld omdat ze met pensioen zijn – overdag tijd over hebben en het plezierig vinden om nog wat extra te fietsen, organiseren we iedere dinsdag- en donderdagochtend een extra rit”, legt Winfried uit. “In de zomer zijn het twee ritten op de racefiets, in de winter wordt één daarvan vervangen door een mountainbikerit.” 

Doorfietsen geblazen

Met een gemiddelde leeftijd tussen de 65 en 70 jaar zijn de ‘Vitaalritten’ een treffende benaming. “Ondanks de hogere gemiddelde leeftijd, is het niet zo dat er niet wordt doorgefietst hoor. We tikken gemiddeld nog steeds de 30 km per uur aan”, laat Winfried weten. Overigens is het niet zo dat de ‘Vitaalritten’ aan leeftijd gebonden zijn. “Het oudste lid dat momenteel meerijdt is 78 jaar, maar er is geen onder- of bovengrens wat leeftijd betreft. Iedereen die tijd heeft, mag aansluiten.”

Het motto bij WTC Gerry van Gerwen is altijd samen uit, samen thuis – en bij de Vitaalritten is dat dubbel zo belangrijk. “Als er mensen meefietsen die wat minder hard kunnen, wordt daar zeker rekening mee gehouden. Maar we blijven een toerclub, dus van doorrijden houdt iedereen wel.”

Natuurlijke stimulans

Om de leden nog eens extra te motiveren, wordt er jaarlijks een ‘Vitaalklassement’ bijgehouden waarin de aanwezigheid van leden wordt geturfd. “Aan het einde van het jaar krijgt degene die het vaakst aanwezig was een eervolle vermelding in het jaarverslag. Het is natuurlijk geen wedstrijd, maar stimuleert leden wel om aanwezig te zijn.”

Naast sportiviteit, ontbreekt het bij de ‘Vitaalritten’ ook niet aan gezelligheid. “In de zomer onderbreken we de rit met een koffiepauze en na afloop gaan we vaak ook nog even wat drinken. Het component gezelligheid is zeker van belang.” 

De ‘Vitaalritten’ van WTC Gerry van Gerwen dragen volgens Winfried bij aan de binding met de vereniging. “Het is niet zo dat dit ons direct nieuwe leden heeft opgeleverd, maar het heeft er wel voor gezorgd dat leden langer lid blijven. De Vitaalritten zijn echt een succesnummer.”

Misschien ook interessant...

Verenigingen

Goed voorbeeld: deze clubs maakten een mooie comeback

Wat doe je als je club in onrustig vaarwater terechtkomt? De Tweewielers en WV Holten herrezen als een fenix uit de as, met een beetje hulp van de NTFU. Dit is hun verhaal.

Toertochten

Verzet tegen verbod op wielertochten in Vaals groot: NTFU stuurt brandbrief

De NTFU heeft in een brief de gemeente Vaals opgeroepen om maandag 19 februari niet in te stemmen met het voorstel om grote toertochten te verbieden. Toertochten zijn juist de oplossing om drukte tegen te gaan en niet het probleem, vindt de NTFU.

6x tips voor een sociaal veilige vereniging

Als bestuur ben je verantwoordelijk voor een veilige sportvereniging. Dit is een vereniging waarin sportplezier centraal staat: er is geen ruimte voor agressie, intimidatie en seksueel grensoverschrijdend gedrag. De vraag is: hoe regel je dat als bestuur? Wij geven je een aantal tips:

Ondersteuning bij lokale lobby

Arnhem praat met fietsers na protest tegen sluiting bospaden

Arnhemse wielerverenigingen praten tóch mee over de bospaden bij Arnhem. Ze protesteerden met de NTFU tegen sluiting voor fietsers. De clubs maken nu een voorstel waarbij fietsers wél welkom zijn. Of de gemeente écht akkoord gaat met het plan, moet nog blijken. 

Toertochten

Veiligheidspunten opgeven bij organisatie toertocht

Toertochten zijn voor veel wielersporters een prachtige manier om van onze mooie sport te genieten. Om ook in de toekomst alles in goede banen te blijven leiden, vraagt dit extra aandacht op het gebied van veiligheid en aansprakelijkheid. Vanwege een wijziging in de aansprakelijkheidsverzekering via de NTFU is het voor toertochten die vanaf 1 februari 2023 plaatsvinden noodzakelijk om een aantal zaken te registreren.

Goed voorbeeld: Het beleidsplan van TC de Pedaleurs Malden: voor leden, door leden

Hoe ontwikkel je een beleidsplan dat de behoeften van leden weerspiegelt en verenigingsbreed gedragen wordt? TC de Pedaleurs Malden nam haar kernwaarden in overweging en stelde in overleg met haar leden een nieuwe toekomstvisie op.

Veiligheid

Woensdag 13 september: Dag van de Fietsbel

Op woensdag 13 september vindt de eerste Dag van de Fietsbel plaats. Het doel van deze dag is om het belang van de fietsbel onder de aandacht te brengen bij wielrenners, mountainbikers en gravelbikers om zo veiliger en vriendelijker te fietsen.

Doe mee met Welkom op de Club

Naar schatting zijn er 60.500 fietsers (bron: Wielersportmonitor 2019) die niet lid zijn van een vereniging, maar dat wél graag willen. Voor jouw vereniging de kans om nieuwe leden aan te trekken. Zeker nu fietsen steeds populairder wordt. Maar, hoe maak je hen enthousiast om lid te worden? De NTFU helpt je hierbij tijdens de actie ‘Welkom op de Club’. In juli kunnen potentiële leden kennismaken met het fietsen bij een club. Doet jouw vereniging ook mee?

Versoepelingen coronamaatregelen van 25 september voor de wielersport

Per 25 september 2021 gaan er een aantal versoepelingen rondom de coronamaatregelen van kracht. Zo vervalt bijvoorbeeld de 1,5 meter maatregel en zijn grootschalige evenementen weer mogelijk. De versoepelingen hebben enkele gevolgen voor de fietssport en het verenigingsleven, we sommen ze voor je op in het onderstaande stukverenigingen@ntfu.nl

Trailcrews, Trailfund

Van kuilenpad naar flowtrail met het NTFU Bosch eBike Systems Trailfund

De vijfde ronde van het NTFU Bosch eBike Systems Trailfund gaat naar drie trailcrews die materiaal nodig hebben om de mountainbikeroutes te onderhouden. Het gaat om zand om kuilen te dichten en hout om wallrides en vlonders te vernieuwen.

4 tips voor een goede fietsenstalling

Organiseer je binnenkort een tocht? Sinds dit jaar zijn alle fietsen in jouw fietsenstalling verzekerd voor diefstal, een mooie service voor je deelnemers! Lees hier hoe je een fietsenstalling kunt faciliteren en aan welke voorwaarden deze moet voldoen.

Alliantie Samen Fietsen

Alliantie Samen Fietsen grijpt lente aan voor meer begrip op het fietspad

Dit weekend lijkt het mooi fietsweer te worden. Veel mensen pakken dan de fiets. Bij de Alliantie Samen Fietsen grijpen ze daarom de lente aan om fietsers en andere weggebruikers op te roepen rekening met elkaar te houden: “Fiets vriendelijk, dan gebruikt iedereen het fietspad veilig en met plezier.”