Goed voorbeeld: Vitaalritten slaan aan bij fietser op leeftijd

Bij WTC Gerry van Gerwen worden twee keer in de week ‘Vitaalritten’ aangeboden. Een succesnummer dat ervoor zorgt dat leden tot op latere leeftijd doorfietsen bij de vereniging. 

Bij WTC Gerry van Gerwen worden twee keer in de week ‘Vitaalritten’ aangeboden. Een succesnummer dat ervoor zorgt dat leden tot op latere leeftijd doorfietsen bij de vereniging. 

Dat WTC Gerry van Gerwen een vereniging is met bijna 200 leden, zorgt ervoor dat zij te maken hebben met allerlei verschillende behoeftes. Toen tijdens de algemene ledenvergadering vanuit leden de vraag kwam om extra ritten doordeweeks, werd daar dan ook meteen werk van gemaakt. “Als het ons lukt om op verantwoorde wijze een extra clubactiviteit te organiseren, moeten we dat niet nalaten”, stelt Winfried van der Bom, secretaris bij WTC Gerry van Gerwen 

Zo gezegd, zo gedaan. De ‘Vitaalritten’ werden in het leven geroepen. “Speciaal voor leden die – bijvoorbeeld omdat ze met pensioen zijn – overdag tijd over hebben en het plezierig vinden om nog wat extra te fietsen, organiseren we iedere dinsdag- en donderdagochtend een extra rit”, legt Winfried uit. “In de zomer zijn het twee ritten op de racefiets, in de winter wordt één daarvan vervangen door een mountainbikerit.” 

Doorfietsen geblazen

Met een gemiddelde leeftijd tussen de 65 en 70 jaar zijn de ‘Vitaalritten’ een treffende benaming. “Ondanks de hogere gemiddelde leeftijd, is het niet zo dat er niet wordt doorgefietst hoor. We tikken gemiddeld nog steeds de 30 km per uur aan”, laat Winfried weten. Overigens is het niet zo dat de ‘Vitaalritten’ aan leeftijd gebonden zijn. “Het oudste lid dat momenteel meerijdt is 78 jaar, maar er is geen onder- of bovengrens wat leeftijd betreft. Iedereen die tijd heeft, mag aansluiten.”

Het motto bij WTC Gerry van Gerwen is altijd samen uit, samen thuis – en bij de Vitaalritten is dat dubbel zo belangrijk. “Als er mensen meefietsen die wat minder hard kunnen, wordt daar zeker rekening mee gehouden. Maar we blijven een toerclub, dus van doorrijden houdt iedereen wel.”

Natuurlijke stimulans

Om de leden nog eens extra te motiveren, wordt er jaarlijks een ‘Vitaalklassement’ bijgehouden waarin de aanwezigheid van leden wordt geturfd. “Aan het einde van het jaar krijgt degene die het vaakst aanwezig was een eervolle vermelding in het jaarverslag. Het is natuurlijk geen wedstrijd, maar stimuleert leden wel om aanwezig te zijn.”

Naast sportiviteit, ontbreekt het bij de ‘Vitaalritten’ ook niet aan gezelligheid. “In de zomer onderbreken we de rit met een koffiepauze en na afloop gaan we vaak ook nog even wat drinken. Het component gezelligheid is zeker van belang.” 

De ‘Vitaalritten’ van WTC Gerry van Gerwen dragen volgens Winfried bij aan de binding met de vereniging. “Het is niet zo dat dit ons direct nieuwe leden heeft opgeleverd, maar het heeft er wel voor gezorgd dat leden langer lid blijven. De Vitaalritten zijn echt een succesnummer.”

Misschien ook interessant...

NTFU op sportboot bij Canal Parade 2022

Samen met nog 12 andere sportbonden, NOC*NSF, Sport Pride Foundation en de Nederlandse Loterij voer de NTFU met de sportboot mee tijdens de Canal Parade in Amsterdam. Daarmee gaf de Nederlandse sport uiting aan onze gezamenlijke opvatting dat iedereen moet kunnen sporten op basis van gelijkwaardigheid.

Zo organiseer je een werkbezoek voor nieuwe raadsleden

De stemmen van de gemeenteraadsverkiezingen zijn geteld. De nieuwe raadsleden gaan 30 maart aan de slag. Ook het raadslid sport en recreatie. Een mooi moment om hem/haar een felicitatiemail te sturen met de nieuwe (of blijvende) functie plus een uitnodiging voor het werkbezoek aan jullie mountainbikeroute. Daarmee breng je meteen je route onder de aandacht bij het raadslid.

Trailfund

Trailfund NTFU en Bosch eBike Systems trapt succesvol af

Nederland beschikt sinds een paar dagen over drie geheel vernieuwde en gerenoveerde MTB-routes: recent werden in Netersel (Brabant), Marum (Groningen) en Anloo (Drenthe) de herboren trails feestelijk geopend. De drie gerenoveerde routes zijn het resultaat van de eerste inzet van het Trailfund van Wielersportbond NTFU en Bosch eBike Systems, een nieuw fonds waaruit vrijwilligersorganisaties kunnen putten voor het aanleggen en onderhouden van Nederlandse MTB-routes. Van het toevoegen van rock gardens tot het wegwerken van gevaarlijke gaten, met behulp van het extra geld is alles vanaf mei in drie maanden gereed gemaakt en kunnen mountainbikers zich nu uitleven op deze trails.

Afsluitdijk

Fiets 1 of 2 juli mee over de nieuwe Afsluitdijk!

Net als 4 jaar geleden gaat op 1 en 2 juli de Afsluitdijk eenmalig open voor fietsers en wandelaars. Na de openstelling is het iconische fiets- en wandelpad weer voor lange tijd gesloten. Dit willen de NTFU, Fietsplatform, Wandelnet ANWB en de Fietsersbond voorkomen.

Afsluitdijk

Duizenden fietsers op de Afsluitdijk

Na jaren wachten kon het 1 en 2 juli eindelijk weer: fietsen over de Afsluitdijk. Zo’n 13.000 fietsers gingen over de 32 kilometer lange dijk tussen Den Oever en Kornwerderzand. Wielrenners grepen hun kans en reden het populaire rondje IJsselmeer.

Afsluitdijk

Vanaf 26 juni fietsen en wandelen op de Afsluitdijk

Het nieuwe fiets- en wandelpad over de Afsluitdijk en langs de Waddenzee is vanaf 26 juni voor een groot deel open. Tussen de sluizen van Den Oever en Kornwerderzand kun je over een lengte van 24 kilometer fietsen en wandelen.

NTFU

In memoriam: Constant van Waterschoot, voorzitter, fervent fietser, erelid en eindredacteur

Constant van Waterschoot is veertien jaar voorzitter van de NTFU geweest en nam in 1994 als erelid afscheid van het bestuur. Hij is daarna nog jaren eindredacteur geweest van het Toer Fiets Magazine. Zo lang zijn gezondheid het toeliet is hij blijven fietsen, vooral in het door hem zo geliefde Vlaanderen, dat hij vanuit zijn woonplaats Oostburg goed kon bereiken. Op 26 november is hij op tweeëntachtigjarige leeftijd overleden.

Verenigingen

Goed voorbeeld: frisse wind en nieuwe leden voor RTC Rally

Er waait een nieuwe wind door RTC Rally en dat merken wielrenners uit Sneek en omgeving. Maar liefst 44 mensen sloten zich het afgelopen jaar bij de Friese club aan, waarvan een derde vrouw.

Kennis & onderzoek

Minder overlast voor recreanten en natuur door mountainbikeroutes

Mountainbiken is populair: het aantal beoefenaars steeg de afgelopen jaren naar 480.000. Ook het aantal nieuwe MTB-routes nam in die periode toe. Dat is maar goed ook, want aantrekkelijke routes voorkomen overlast. 

 

Ondersteuning bij lokale lobby

NTFU tegen sluiting van bospaden Arnhem voor fietsers

De NTFU is tegen afsluiting van de onverharde paden voor fietsers nabij Arnhem. De bond vindt dat mountainbikers en gravelbikers hard worden geraakt door de sluiting. Dat laat de bond in een brief aan de gemeenteraad weten.

Nieuw: e-learning over ledenwerving- en behoud

Bestuurders van wielerverenigingen die aan de slag willen met ledenwerving en -behoud kunnen vanaf nu gebruik maken van de online cursus ‘Een warm welkom op de club’.  Na een succesvolle pilot in 2020 is de e-learning verder ontwikkeld en aangevuld!

Toertochten

Veiligheidspunten opgeven bij organisatie toertocht

Toertochten zijn voor veel wielersporters een prachtige manier om van onze mooie sport te genieten. Om ook in de toekomst alles in goede banen te blijven leiden, vraagt dit extra aandacht op het gebied van veiligheid en aansprakelijkheid. Vanwege een wijziging in de aansprakelijkheidsverzekering via de NTFU is het voor toertochten die vanaf 1 februari 2023 plaatsvinden noodzakelijk om een aantal zaken te registreren.