Zeeuwse wielerclubs volgen samen cursus Wegkapitein

Om veiliger en beter georganiseerd als groep te fietsen, volg je de cursus Wegkapitein. Dat kan vanaf acht deelnemers. Niet elke vereniging heeft voldoende deelnemers. In Zeeland besluiten de clubs daarom samen de cursus te volgen. Extra voordeel: het ROVZ subsidieert de cursus.

Om veiliger en beter georganiseerd als groep te fietsen, volg je de cursus Wegkapitein. Dat kan vanaf acht deelnemers. Niet elke vereniging heeft voldoende deelnemers. In Zeeland besluiten de clubs daarom samen de cursus te volgen. Extra voordeel: het ROVZ subsidieert de cursus.

Foto: ROVZ

De leden van FTC Terneuzen, TC Walcheren, TC Theo Middelkamp en TC Middelburg volgden samen de cursus tot wegkapitein. “Kleinere verenigingen met bijvoorbeeld 25 tot 75 leden hebben soms niet voldoende deelnemers voor de cursus. Maar ze willen wel graag met een wegkapitein op pad”, legt Ellen Dobbelaar, contactpersoon binnen de NTFU voor de Zeeuwse clubs. “Vandaar dat in Zeeland een aantal clubs elkaar heeft opgezocht. De ene vereniging had één à twee leden, de ander had er vier: samen genoeg om een cursus Wegkapitein te volgen.” 

ROVZ draagt bij

Bijkomend voordeel: de kosten kun je delen. “De cursus kost 250 euro exclusief reiskosten en btw”, laat Ellen weten. Ongeacht hoeveel verenigingen er meedoen”. “Die kun je dus verdelen onder het aantal verenigingen.”

In Zeeland hoefden de verenigingen zich geen zorgen te maken om de kosten. Het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Zeeland (ROVZ) nam deze voor haar rekening. “Verkeers- en gedragsregels zijn belangrijk voor veilige deelname aan het verkeer. Hier bewust mee omgaan en rekening houden met elkaar zorgt naast veiligheid ook voor een goede verstandhouding met medeweggebruikers. Daarom ondersteunen wij deze actie graag”, aldus Harry van der Maas, gedeputeerde Verkeersveiligheid en voorzitter van het ROVZ. 

Vooralsnog is Zeeland de enige provincie waar het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid de cursus Wegkapitein vergoedt. “Andere mogelijkheid is het Sportakkoord. De verenigingsondersteuners bij de NTFU kunnen je helpen bij de aanvraag”, aldus Ellen. 

Beter beeld van wielrenners 

Eerder volgden ook TC Breskens en Freewheel ’79 uit Schoondijke samen de cursus. “In Zeeuws-Vlaanderen komen de clubs elkaar regelmatig onderweg tegen. Handig dus dat we van elkaar weten hoe we in een groep rijden. Maar ook dat we als Zeeuwse wielerverenigingen gezamenlijk laten zien dat wielrenners veilig en verantwoord rijden”, laat Jens Gruson, voorzitter bij TC Breskens weten.

Dat besef is er veel meer dankzij de cursus wegkapitein. “Vooral de bewustwording van je eigen gedrag. Hoe komt het over bij een ander. Je denkt dat je verkeersveilig bezig bent maar dat kan achteraf wel eens meevallen in de ogen van een ander.”

Misschien ook interessant...