Er kan en mag geen streep door Limburgse toertochten

Er kan en mag géén streep gezet worden door toertochten als Limburgs Mooiste, Mergelheuvelland 2-Daagse en de vele kleinschalige toertochten die door én voor fietsliefhebbers georganiseerd worden. De NTFU wil daarom een vuist maken.

Als eerste gemeente in Limburg wil Vaals grote toertochten weren, zoals Limburgs Mooiste, de Mergelheuvelland 2-Daagse en de toerversie van de Amstel Gold Race. Dat schrijft dagblad De Limburger (alleen voor abonnees) en ook Wielerflits en Bicycling pikten dit verontrustende bericht op. De grote tochten zouden geen vergunning meer krijgen om door de gemeente Vaals te gaan.

Voor de organisaties van de tochten betekent dat dat ze hun routes flink moeten aanpassen. Juist de mooie beklimmingen zoals het Drielandenpunt en Camerig worden dan geschrapt. En de vrees bestaat dat omliggende gemeenten het voorbeeld van Vaals zullen volgen. Dat zou voor veel toertochten het einde betekenen.

Onacceptabel

Wielersportbond NTFU – die opkomt voor de belangen van fietssporters en toertochtorganisatoren – vindt het onacceptabel dat wielrenners opnieuw de dupe zijn. Het aantal toertochten en deelnemers ligt in Zuid-Limburg al sinds 2014 aan banden (Beleid Wielertoertochten Zuid-Limburg). Daarmee zijn de aantallen met ruim 20 procent gedaald, is in stukken van de gemeente Vaals zelf te lezen.

De NTFU vindt dus dat het allang niet meer alleen de wielrenners en tochten die voor drukte in de Limburgse heuvels zorgen. Steeds meer mensen trekken er graag op uit en er komen ook steeds meer verschillende type fietsers op het fietspad. Het is dan ook zeker niet fair om opnieuw de sportieve fietsers aan te pakken, vindt de NTFU.

Vuist maken

De NTFU roept gemeente Vaals daarom op om juist de hulp van fietsers in te schakelen in plaats van ze te weren. De NTFU kan en wil daarbij helpen en vraagt organisaties, wielerclubs, bedrijven en fietsers die zich hier ook hard voor willen maken, zich te melden bij de NTFU (belangenbehartiging@ntfu.nl). Samen wil de NTFU een vuist maken en de toekomst van toertochten veilig stellen.

Misschien ook interessant...

Toertochten

Toertochten in Zuid-Limburg veilig: verbod in Vaals komt er niet

De toekomst van grote toertochten in Zuid-Limburg leek op het spel te staan, maar het plan van de gemeente Vaals om grote tochten op hun grondgebied te verbieden, is afgeketst. De NTFU verzette zich tegen dit omstreden voorstel.

Toertochten

Meld je toertocht vóór 27 november aan

NTFU clubs organiseren jaarlijks ruim 1100 toertochten die samenkomen op de toertochtkalender in Fietssport Magazine en via Fietssport.nl. Naast het enorme bereik van Fietssport magazine en Fietssport.nl, zorgen we door de kalender ook voor afstemming en coördinatie tussen de verschillende tochten. Organiseren jullie in 2024 (weer) een toertocht (of tochten) en wil je deze publiceren in de Fietssport kalender? Doorloop dan vóór 27 november 2023 de stappen uit het onderstaande stappenplan.

Toertochten

Goed voorbeeld: oudste graveltocht

De eerste Brabantse Strade Bianche werd al georganiseerd toen de meeste fietsers bij gravel nog aan tennis dachten. “In 2015 zette Wielerclub Mill een tocht uit voor racefietsers die grotendeels over kiezelstroken, zandpaden en oude binnenwegen liep. Hiermee is onze Strade waarschijnlijk de oudste graveltocht van Nederland. Door het overweldigende succes van de laatste editie is het einde nog lang niet in zicht.”

Toertochten, Vergunningen

NTFU en KWbN bundelen krachten met Vergunningenservice

NTFU en KWbN verwelkomen van harte Natasha Wijgerse in hun midden. Natasha gaat organisatoren van beide bonden helpen bij het aanvragen van vergunningen en het doorlopen van stikstofberekeningen.

Toertochten

Nieuw kwaliteitssysteem voor NTFU-toertochten: beleving centraal

Op onze kalender vind je zo’n 2.000 toertochten die onder de vlag van wielersportbond NTFU worden georganiseerd. De NTFU helpt organisatoren en bewaakt de kwaliteit van deze tochten. In het nieuwe kwaliteitssysteem staat de beleving van deelnemers centraal.

Toertochten

Veiligheidspunten opgeven bij organisatie toertocht

Toertochten zijn voor veel wielersporters een prachtige manier om van onze mooie sport te genieten. Om ook in de toekomst alles in goede banen te blijven leiden, vraagt dit extra aandacht op het gebied van veiligheid en aansprakelijkheid. Vanwege een wijziging in de aansprakelijkheidsverzekering via de NTFU is het voor toertochten die vanaf 1 februari 2023 plaatsvinden noodzakelijk om een aantal zaken te registreren.

Toertochten

Verzet tegen verbod op wielertochten in Vaals groot: NTFU stuurt brandbrief

De NTFU heeft in een brief de gemeente Vaals opgeroepen om maandag 19 februari niet in te stemmen met het voorstel om grote toertochten te verbieden. Toertochten zijn juist de oplossing om drukte tegen te gaan en niet het probleem, vindt de NTFU.

Toertochten

Deze nieuwe functionaliteiten maken het organiseren van je toertocht makkelijker

Het organiseren van een toertocht kan veel tijd in beslag nemen. De NTFU probeert organisatoren daarom te helpen met het vereenvoudigen van sommige taken. Zo kun je vanaf nu bijvoorbeeld gebruikmaken van een handige digitale communicatiehulp die jouw promotionele of social media teksten schrijft. Daarnaast zorgen we dat je minder vrijwilligers nodig hebt bij de inschrijftafel door de nieuwe functionaliteit rondom het digitaal dag-inschrijven.