Er kan en mag geen streep door Limburgse toertochten

Er kan en mag géén streep gezet worden door toertochten als Limburgs Mooiste, Mergelheuvelland 2-Daagse en de vele kleinschalige toertochten die door én voor fietsliefhebbers georganiseerd worden. De NTFU wil daarom een vuist maken.

Als eerste gemeente in Limburg wil Vaals grote toertochten weren, zoals Limburgs Mooiste, de Mergelheuvelland 2-Daagse en de toerversie van de Amstel Gold Race. Dat schrijft dagblad De Limburger (alleen voor abonnees) en ook Wielerflits en Bicycling pikten dit verontrustende bericht op. De grote tochten zouden geen vergunning meer krijgen om door de gemeente Vaals te gaan.

Voor de organisaties van de tochten betekent dat dat ze hun routes flink moeten aanpassen. Juist de mooie beklimmingen zoals het Drielandenpunt en Camerig worden dan geschrapt. En de vrees bestaat dat omliggende gemeenten het voorbeeld van Vaals zullen volgen. Dat zou voor veel toertochten het einde betekenen.

Onacceptabel

Wielersportbond NTFU – die opkomt voor de belangen van fietssporters en toertochtorganisatoren – vindt het onacceptabel dat wielrenners opnieuw de dupe zijn. Het aantal toertochten en deelnemers ligt in Zuid-Limburg al sinds 2014 aan banden (Beleid Wielertoertochten Zuid-Limburg). Daarmee zijn de aantallen met ruim 20 procent gedaald, is in stukken van de gemeente Vaals zelf te lezen.

De NTFU vindt dus dat het allang niet meer alleen de wielrenners en tochten die voor drukte in de Limburgse heuvels zorgen. Steeds meer mensen trekken er graag op uit en er komen ook steeds meer verschillende type fietsers op het fietspad. Het is dan ook zeker niet fair om opnieuw de sportieve fietsers aan te pakken, vindt de NTFU.

Vuist maken

De NTFU roept gemeente Vaals daarom op om juist de hulp van fietsers in te schakelen in plaats van ze te weren. De NTFU kan en wil daarbij helpen en vraagt organisaties, wielerclubs, bedrijven en fietsers die zich hier ook hard voor willen maken, zich te melden bij de NTFU (belangenbehartiging@ntfu.nl). Samen wil de NTFU een vuist maken en de toekomst van toertochten veilig stellen.

Misschien ook interessant...

Fietspad moet veiliger worden voor wielrenners

De Fietsersbond gaat actie voeren om onnodige paaltjes op het fietspad te laten verwijderen. Het zorgt nog te vaak voor valpartijen met ernstig letsel. De NTFU vindt dit een goed idee. Er belanden namelijk steeds meer fietsers op de Spoedeisende Hulp. Hoe zit dat met wielrenners? De NTFU dook in de cijfers van VeiligheidNL – dat het aantal verkeersslachtoffers op de Spoedeisende Hulp bijhoudt.

Toertochten

Toertochten in Zuid-Limburg veilig: verbod in Vaals komt er niet

De toekomst van grote toertochten in Zuid-Limburg leek op het spel te staan, maar het plan van de gemeente Vaals om grote tochten op hun grondgebied te verbieden, is afgeketst. De NTFU verzette zich tegen dit omstreden voorstel.

Start2Bike

12 en 13 oktober MTB-techniekdagen voor vrouwen

Speciaal voor vrouwen die hun mountainbikeskills verder willen uitbouwen, organiseert de NTFU 12 en 13 oktober in Spaarnwoude een techniektraining. De inschrijving is geopend.

NTFU roept gemeenten op loketten te openen

De NTFU, Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN) en NOC*NSF roepen gemeentebesturen op de loketten te openen, het gesprek met organisatoren aan te gaan en toertochten weer mogelijk te maken. Dat naar aanleiding van signalen dat het organisatoren niet altijd lukt toestemming van de gemeente te krijgen. Om zoveel als mogelijk gemeenten te bereiken, verspreidt Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) de oproep onder alle gemeenten.

Verenigingen

Vebego Limburgs Mooiste zoekt vrijwilligers

Wil jij op een sportieve manier geld verdienen voor jouw vereniging? De organisatie van het fietsevenement Vebego Limburgs Mooiste is op zoek naar leden, die tegen een vergoeding voor hun club, mee wil werken tijdens een van de grootste fietsevenementen van Nederland.

Cyql, Verenigingen

Jouw clubritten uit Cyql publiceren op je clubwebsite

Maakt je vereniging gebruik van de Cyql app om clubritten te plannen? Dan is het ook mogelijk om alle geplande ritten eenvoudig te publiceren op jouw eigen clubwebsite.

Sportlocaties dicht om 17 uur, afstand houden en mondmasker dragen op meer plekken

Tijdens de persconferentie van vrijdag 26 november werden nieuwe maatregelen aangekondigd. Ook voor de wielersport heeft dit gevolgen. Zo moeten sportlocaties binnen en buiten om 17.00 uur dicht. De 1,5-meter-maatregel gold al sinds 24 november, maar wordt uitgebreid naar plekken waar je ook een coronatoegangsbewijs nodig hebt. De maatregelen gelden tot in ieder geval 19 december.

Basisversie EVA helpt toertochtorganisatoren met vergunningen

EVA (Eenvoudig Vergunningen Aanvragen) is het systeem dat het voor organisatoren makkelijker maakt vergunningen aan te vragen. Elke gemeente, provincie of landeigenaar werkt met eigen protocollen en formulieren voor vergunningen. Aangezien een tocht door meerdere gemeenten gaat, moet je bij bijna elke gemeente een melding maken of vergunning aanvragen. Een ingewikkeld en tijdrovend proces. EVA geeft organisatoren de contactgegevens van alle terreineigenaren in één handig overzicht. Via het bijbehorende formulier maak je aansluitend een eerste melding bij gemeenten. Er wordt gewerkt aan een verbeterde EVA-versie, maar vanwege technische uitdagingen laat deze vernieuwing nog even op zich wachten. Omdat organisatoren weer druk zijn met de voorbereidingen voor hun toertochten, is de basisversie van EVA alsnog beschikbaar.

Huidige maatregelen verleng tot 14 januari

De huidige coronamaatregelen worden verlengd tot in ieder geval 14 januari 2022. Dat maakte demissionair premier Mark Rutte dinsdagavond 14 december bekend op de persconferentie.

Verenigingen

Goed voorbeeld: deze clubs maakten een mooie comeback

Wat doe je als je club in onrustig vaarwater terechtkomt? De Tweewielers en WV Holten herrezen als een fenix uit de as, met een beetje hulp van de NTFU. Dit is hun verhaal.