Vierde ronde NTFU Bosch eBike Systems Trailfund helpt mountainbikeroutes door heel Nederland

Van Texel tot Winterswijk en van Drenthe tot Zuid-Holland: de nieuwe ronde van het NTFU Bosch eBike Systems Trailfund ondersteunt vijf initiatieven voor het ontwikkelen en verbeteren van mountainbikeroutes in Nederland.

Het doel van het Trailfund is om mooiere en betere mountainbikeroutes in Nederland te krijgen. En dankzij de financiële steun van Bosch eBike Systems is de vierde ronde van het Trailfund groter dan anders. Mountainbikekampioen Jeroen van Eck, die zich met Bosch eBike Systems en wielersportbond NTFU over de aanvragen buigt, selecteerde deze keer maar liefst vijf initiatieven om een duwtje in de rug te geven. “We willen daarmee het ongelooflijk goede werk erkennen van de talrijke vrijwilligers die in het hele land bijdragen aan de mountainbikeroutes”, aldus Van Eck.

Troy Corsen, belangenbehartiger MTB bij de NTFU, ziet dat terug in de aanvragen: “Trailcrews willen de routes veiliger maken door delen van de route aan te pakken. Op andere plekken willen ze juist meer uitdaging voor de mountainbiker toevoegen, bijvoorbeeld door de bouw van een north shore of kombocht.”

MTB-route Winterswijkse Berg – north shore kombocht

De vrijwilligers van FTC Wenters leggen in Winterswijk een kombocht van 25 meter aan. Voor mountainbikers niet alleen een toffe uitdaging, maar het wordt er ook veiliger door. Door regen slijt de route uit en ontstaan er geulen, die de kans op valpartijen weer vergroten – wat dankzij de kombocht vermeden kan worden.

MTB-route Bentwoud-Hildam – nieuwe route afgraven

In Alphen aan den Rijn komt een nieuwe familievriendelijke mountainbikeroute. Daar is een enthousiaste groep vrijwilligers van Stichting MTB Bentwoud-Hildamroute al zo’n zes jaar mee bezig, maar in 2024 kunnen ze dan écht aan de bak! Met het Trailfund kunnen ze nu de route afgraven en aanleggen. Die wordt drie kilometer lang.

MTB-route Urk – nieuw stuk route aanleggen en brug bouwen

De vrijwilligers van Stichting ’t Urkerbos maken zich hard voor de veiligheid op mountainbikeroute Urk. Vlak voor een technisch element delen mountainbikers en fietsers het pad, wat zorgt voor gevaarlijke situaties. Ze verleggen de route daarom naar 70 meter verderop, maken daar een nieuw segment van 220 meter lang en bouwen er ook nog eens een brug bij.

MTB-route Zwolle – north shore vervangen

Ook in Zwolle houden mountainbikers de voeten droog dankzij een north shore die een drassig stuk in de route overbrugt. Vrijwilligers hebben de north shore al meermaals opgeknapt, maar die is nu echt aan vervanging toe. Met het Trailfund kunnen ze de vlonder compleet vervangen, dubbel zo lang (bijna 35 meter) maken en extra uitdaging toevoegen met twee skinnies.

MTB-route Texel – bruggen bouwen en bebording vervangen

Texel is het enige Waddeneiland dat een mountainbikeroute heeft en is dus populair onder toeristen. Om die allemaal op het juiste pad te houden, gaan de vrijwilligers van Wielersport Texel de bewegwijzering van de routes vernieuwen, waarschuwingsborden plaatsen én maar liefst vijf bruggen op de route vervangen.

Veertien routes verbeterd dankzij Trailfund

Inmiddels worden maar liefst veertien routes met hulp van het Trailfund verbeterd. In 2022 werden vijf routes aangepakt: in Netersel (Brabant), Marum (Groningen), Anloo (Drenthe), Assen (Drenthe) en Almere (Flevoland). In 2023 kwamen daar de routes in Alphen, Zoetermeer, Zeewolde en Sibculo bij en nu dus ook Winterswijk, Alphen aan den Rijn, Urk, Zwolle en Texel.

Trailfund 2024

Twee keer per jaar kunnen trailcrews het NTFU Bosch eBike Systems Trailfund aanvragen. De volgende ronde sluit 1 mei 2024. Interesse? Check www.ntfu.nl/trailfund.

Misschien ook interessant...

Stuifduinen

Stuifduinen bedreigen fietspaden langs de kust

Door een enorme berg zand dreigen de fietspaden in de Noord-Hollandse duinen te verdwijnen. Tussen Bergen en Schoorl en de strandopgang Kattendel bij Bloemendaal ploeg je al door het zand. Fietsersbond, NTFU, Fietsplatform en ANWB luiden de noodklok.

Jouw club in de schijnwerpers op Fietssport

Fietssport is sinds 2016 het platform van de NTFU voor wielrenners, mountainbikers en gravelbikers. Via Fietssport Magazine, Fietssport.nl en de Fietssport app vinden fietsers aanbod van verenigingen zoals toertochten, routes en clubritten. Daarnaast vinden leden tal van voordelen via Fietssport. We leggen uit hoe jouw club en jullie leden het beste uit Fietssport halen.

Afsluitdijk

Fietsorganisaties teleurgesteld over mogelijkheden voor fietsen en wandelen op de Afsluitdijk

Rijkswaterstaat moet meer doen om fietsen en wandelen mogelijk te maken op de Afsluitdijk. De 32 kilometer lange dijk blijft tot 2025 gesloten voor fietsers en wandelaars omdat de dijk versterkt en vernieuwd wordt. Fietsplatform, Wandelnet, de NTFU en Fietsersbond zijn teleurgesteld en sturen daarom een brief aan de Tweede Kamer. Daarin vragen ze opnieuw aandacht voor de adviezen die ze begin 2020 al gaven aan Rijkswaterstaat.

ATV Ruiten Drie profiteert van het succes van Start2Bike

Elk seizoen melden zich enthousiaste beginnende fietsers bij ATV Ruiten Drie. Zowel in het voor- als najaar kan de vereniging rekenen op twee volle groepen Start2Bike-deelnemers, wat op haar beurt weer zorgt voor een continue aanwas van nieuwe leden.

Toertochten

Meld je toertocht aan voor de kalender van 2025

NTFU clubs organiseren jaarlijks ruim 1100 toertochten die samenkomen op de toertochtkalender in Fietssport Magazine en via Fietssport.nl. Organiseren jullie in 2025 (weer) een toertocht en wil je deze publiceren in de Fietssport kalender? Doorloop dan vóór 30 november 2024 de stappen uit het onderstaande stappenplan.

Landelijk onderzoek naar de situatie op het fietspad

Vaak gaat het goed en delen we het fietspad zonder problemen. Soms gaat het mis en zijn er irritaties. Hoe komt dat? Is het drukker, zijn er meer verschillende soorten fietsers, is er minder begrip, ligt het aan de infrastructuur of is het een combinatie? Om deze ontwikkelingen beter te begrijpen en oplossingen te verkennen, testen en in praktijk te brengen, startte de Universiteit van Amsterdam het landelijk onderzoeksproject SamenOpHetFietspad. De NTFU heeft zich bij dit onderzoek aangesloten.

Goed voorbeeld: Regionaal overleg bevordert samenwerking tussen verenigingen

In NTFU-regio 20: Oss-Uden en omgeving hebben tien NTFU-clubs zich verenigd in het Maashorst Veldtoertochten Overleg (MVTO). Dit overleg is vijf jaar geleden in het leven geroepen om zaken onderling beter met elkaar af te stemmen en om een centraal aanspreekpunt te vormen voor gemeenten, natuurbeheerders en andere sportverenigingen. 

Toertochten

Meld je toertocht vóór 27 november aan

NTFU clubs organiseren jaarlijks ruim 1100 toertochten die samenkomen op de toertochtkalender in Fietssport Magazine en via Fietssport.nl. Naast het enorme bereik van Fietssport magazine en Fietssport.nl, zorgen we door de kalender ook voor afstemming en coördinatie tussen de verschillende tochten. Organiseren jullie in 2024 (weer) een toertocht (of tochten) en wil je deze publiceren in de Fietssport kalender? Doorloop dan vóór 27 november 2023 de stappen uit het onderstaande stappenplan.

Staatssecretaris vraagt VSG vereenvoudiging vergunningsprocedure te onderzoeken

Staatssecretaris van Sport – Paul Blokhuis – heeft Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) gevraagd met gemeenten te kijken hoe de vergunningsprocedure voor sportevenementen eenvoudiger kan. Deze boodschap van de staatssecretaris is een mooi resultaat van onze lobby voor vereenvoudiging voor tochtorganisatoren en vermindering van de administratieve lasten.

Meer ruimte voor de fiets

NTFU staat achter manifest NLBuitenkansen

NLBuitenkansen - 15 organisaties van de sport- en recreatiesector, terreinbeheerders en grondgebruikers - waaronder de NTFU - roepen het kabinet op om werk te maken van voldoende en aantrekkelijke recreatiemogelijkheden.