Vierde ronde NTFU Bosch eBike Systems Trailfund helpt mountainbikeroutes door heel Nederland

Van Texel tot Winterswijk en van Drenthe tot Zuid-Holland: de nieuwe ronde van het NTFU Bosch eBike Systems Trailfund ondersteunt vijf initiatieven voor het ontwikkelen en verbeteren van mountainbikeroutes in Nederland.

Het doel van het Trailfund is om mooiere en betere mountainbikeroutes in Nederland te krijgen. En dankzij de financiële steun van Bosch eBike Systems is de vierde ronde van het Trailfund groter dan anders. Mountainbikekampioen Jeroen van Eck, die zich met Bosch eBike Systems en wielersportbond NTFU over de aanvragen buigt, selecteerde deze keer maar liefst vijf initiatieven om een duwtje in de rug te geven. “We willen daarmee het ongelooflijk goede werk erkennen van de talrijke vrijwilligers die in het hele land bijdragen aan de mountainbikeroutes”, aldus Van Eck.

Troy Corsen, belangenbehartiger MTB bij de NTFU, ziet dat terug in de aanvragen: “Trailcrews willen de routes veiliger maken door delen van de route aan te pakken. Op andere plekken willen ze juist meer uitdaging voor de mountainbiker toevoegen, bijvoorbeeld door de bouw van een north shore of kombocht.”

MTB-route Winterswijkse Berg – north shore kombocht

De vrijwilligers van FTC Wenters leggen in Winterswijk een kombocht van 25 meter aan. Voor mountainbikers niet alleen een toffe uitdaging, maar het wordt er ook veiliger door. Door regen slijt de route uit en ontstaan er geulen, die de kans op valpartijen weer vergroten – wat dankzij de kombocht vermeden kan worden.

MTB-route Bentwoud-Hildam – nieuwe route afgraven

In Alphen aan den Rijn komt een nieuwe familievriendelijke mountainbikeroute. Daar is een enthousiaste groep vrijwilligers van Stichting MTB Bentwoud-Hildamroute al zo’n zes jaar mee bezig, maar in 2024 kunnen ze dan écht aan de bak! Met het Trailfund kunnen ze nu de route afgraven en aanleggen. Die wordt drie kilometer lang.

MTB-route Urk – nieuw stuk route aanleggen en brug bouwen

De vrijwilligers van Stichting ’t Urkerbos maken zich hard voor de veiligheid op mountainbikeroute Urk. Vlak voor een technisch element delen mountainbikers en fietsers het pad, wat zorgt voor gevaarlijke situaties. Ze verleggen de route daarom naar 70 meter verderop, maken daar een nieuw segment van 220 meter lang en bouwen er ook nog eens een brug bij.

MTB-route Zwolle – north shore vervangen

Ook in Zwolle houden mountainbikers de voeten droog dankzij een north shore die een drassig stuk in de route overbrugt. Vrijwilligers hebben de north shore al meermaals opgeknapt, maar die is nu echt aan vervanging toe. Met het Trailfund kunnen ze de vlonder compleet vervangen, dubbel zo lang (bijna 35 meter) maken en extra uitdaging toevoegen met twee skinnies.

MTB-route Texel – bruggen bouwen en bebording vervangen

Texel is het enige Waddeneiland dat een mountainbikeroute heeft en is dus populair onder toeristen. Om die allemaal op het juiste pad te houden, gaan de vrijwilligers van Wielersport Texel de bewegwijzering van de routes vernieuwen, waarschuwingsborden plaatsen én maar liefst vijf bruggen op de route vervangen.

Veertien routes verbeterd dankzij Trailfund

Inmiddels worden maar liefst veertien routes met hulp van het Trailfund verbeterd. In 2022 werden vijf routes aangepakt: in Netersel (Brabant), Marum (Groningen), Anloo (Drenthe), Assen (Drenthe) en Almere (Flevoland). In 2023 kwamen daar de routes in Alphen, Zoetermeer, Zeewolde en Sibculo bij en nu dus ook Winterswijk, Alphen aan den Rijn, Urk, Zwolle en Texel.

Trailfund 2024

Twee keer per jaar kunnen trailcrews het NTFU Bosch eBike Systems Trailfund aanvragen. De volgende ronde sluit 1 mei 2024. Interesse? Check www.ntfu.nl/trailfund.

Misschien ook interessant...

Trailfund

NTFU Bosch eBike Systems Trailfund voor mountainbikeroutes in Assen en Almere

Voor de tweede keer dit jaar wordt het NTFU Bosch eBike Systems Trailfund uitgereikt. Dit keer ontvangen MTB Assen en MTB & More geld uit het fonds. De vrijwilligers gebruiken de financiering voor onderhoud en reparatie van de mountainbikeroutes bij Assen en Almere. De paden hebben flink wat te verduren gehad door intensief gebruik en het weer. Naar verwachting liggen de routes er eind februari 2023 er weer perfect bij. 

Trailfund

Vier nieuwe toekenningen NTFU Bosch eBike Systems Trailfund

Op zoek naar een nieuwe mountainbike-uitdaging? Je hoeft niet ver te kijken, want dankzij financiële steun uit het NTFU Bosch eBike Systems Trailfund krijgen vier mountainbikeroutes een upgrade. Het gaat om de routes Alphen, Zoetermeer, Zeewolde en Sibculo.

 

Trailfund

Trailfund NTFU en Bosch eBike Systems trapt succesvol af

Nederland beschikt sinds een paar dagen over drie geheel vernieuwde en gerenoveerde MTB-routes: recent werden in Netersel (Brabant), Marum (Groningen) en Anloo (Drenthe) de herboren trails feestelijk geopend. De drie gerenoveerde routes zijn het resultaat van de eerste inzet van het Trailfund van Wielersportbond NTFU en Bosch eBike Systems, een nieuw fonds waaruit vrijwilligersorganisaties kunnen putten voor het aanleggen en onderhouden van Nederlandse MTB-routes. Van het toevoegen van rock gardens tot het wegwerken van gevaarlijke gaten, met behulp van het extra geld is alles vanaf mei in drie maanden gereed gemaakt en kunnen mountainbikers zich nu uitleven op deze trails.

Trailfund

NTFU en Bosch eBike Systems lanceren Trailfund voor mountainbikeroutes

Bosch eBike Systems treedt op als projectsponsor voor wielersportbond NTFU voor de ontwikkeling van MTB-routes in Nederland. Daar zetten zo’n 2.750 vrijwilligers zich in om MTB-routes aan te leggen. De financiering van de aanleg en het onderhoud van die routes moeten zij zelf regelen. Met het NTFU Bosch eBike Systems Trailfund geven beide organisaties deze vrijwilligers een financieel duwtje in de rug.

Trailfund

NTFU en Bosch eBike Systems kennen de eerste drie Trailfunds toe aan mountainbikeroutes

Wielersportbond NTFU en Bosch eBike Systems kennen de eerste ronde van het Trailfund toe aan drie mountainbikeroutes: Netersel (Noord-Brabant), Marum (Groningen) en Anloo (Drenthe). Het Trailfund wordt uitgereikt aan de vrijwilligers van ATB Marum, TWC Het Snelle Wiel uit Bladel en FTC ’t Kamrad uit Assen.