Toertochten in Zuid-Limburg veilig: verbod in Vaals komt er niet

De toekomst van grote toertochten in Zuid-Limburg leek op het spel te staan, maar het plan van de gemeente Vaals om grote tochten op hun grondgebied te verbieden, is afgeketst. De NTFU verzette zich tegen dit omstreden voorstel.

 
Het college van de gemeente Vaals kwam met een plan om alle grote toertochten te verbieden. De bewoners in Vaals hebben er te veel last van, zoals afval, lawaai, verkeershinder en wildplassers. Door het besluit zouden tochten als de Amstel Gold-toerversie, Limburgs Mooiste en de Mergelheuvelland 2-daagse in gevaar komen.

De NTFU waarschuwde Vaals eerder al in een brandbrief dat een verbod op de toertochten een slecht plan is. “Toertochten zorgen er juist voor dat alles in goede banen geleid wordt, voor fietsers en voor bewoners”, aldus Arjan de Vries.

Aantal deelnemers op gemeentegrond

Tot opluchting van de organisatoren en Limburg Cycling – die in Zuid-Limburg alle tochten coördineert – komt dat verbod er dus niet. Ook de NTFU is blij: “Vooral voor al die wielrenners en de organisatoren die al maanden aan het voorbereiden zijn”, zegt Arjan de Vries van de NTFU. 
De gemeente gaat nu kijken naar het aantal fietsers dat over Vaals grondgebied komt en niet naar het totaal aantal deelnemers van een toertocht. Of zoals een raadslid het verwoordde: “Al doen er 100.000 mee, daar gaan wij niet over. Wij gaan over de vergunning voor onze gemeente." De gemeenteraad stemde in dat één tocht per jaar van vijfduizend of meer deelnemers door Vaals mag komen en drie tochten van duizend tot vijfduizend deelnemers.

Verwarring over de aantallen

Er was dus veel onduidelijkheid over de aantallen en hoe het voorstel tot stand was gekomen. In het Beleid Wielertoertochten Zuid-Limburg staat een maximum van maximaal drie tochten van vijftienduizend mensen. Maar een deel daarvan rijdt over gemeentegrond van Vaals, omdat organisaties de deelnemers verspreiden over verschillende routes. Bij Limburgs Mooiste rijden bijvoorbeeld maximaal 3.500 deelnemers de lus die door de gemeente Vaals gaat.  

Er werd dus tot laat in de avond gediscussieerd over aantallen en hoe dit voorstel er nou precies had kunnen komen. Maar wel duidelijk was dat de gemeenteraad de toertochten helemaal niet kwijt wil. Daardoor kunnen de Amstel Gold Race-toerversie, Limburgs Mooiste en Mergelheuvelland 2-daagse dit jaar dus gewoon doorgaan. 

Zonder toerversie geen wedstrijd

De media had ook lucht gekregen van de onzekere toekomst voor toertochten. Onder andere de NOS, RTL, de Telegraaf, de Volkskrant, Wielerflits, NU.nl, het AD, L1 Limburg en de Belgische VRT waren in Vaals om verslag te doen. Een streep door de Amstel Gold Race-toerversie zou ook de toekomst van de wedstrijd op zondag in gevaar brengen, zo legde oud-profwielrenner Tom Dumoulin maandagavond uit. “Zonder toerversie geen 20 miljoen euro inkomsten voor de regio en geen inkomsten voor alle vrijwilligers en verenigingen.”

Tom Dumoulin sloot zich ook aan bij de waarschuwing van de NTFU. “Ik fiets veel in het Heuvelland en ja, het is druk. Maar ik ben heel benieuwd waarom juist toertochten geslachtofferd moeten worden. Mensen komen tóch wel fietsen, alleen of in groepen. Je kunt het dus veel beter reguleren met een aantal grote toertochten.”

Lees ook: Verzet tegen verbod op wielertochten in Vaals groot, NTFU stuurt brandbrief
 

Misschien ook interessant...

Trailfund

NTFU Bosch eBike Systems Trailfund voor mountainbikeroutes in Assen en Almere

Voor de tweede keer dit jaar wordt het NTFU Bosch eBike Systems Trailfund uitgereikt. Dit keer ontvangen MTB Assen en MTB & More geld uit het fonds. De vrijwilligers gebruiken de financiering voor onderhoud en reparatie van de mountainbikeroutes bij Assen en Almere. De paden hebben flink wat te verduren gehad door intensief gebruik en het weer. Naar verwachting liggen de routes er eind februari 2023 er weer perfect bij. 

Kennis & onderzoek

Populariteit wielersport groeit, met name onder jonge vrouwen

Het aantal wielersporters in Nederland is toegenomen tot meer dan 900.000. Steeds meer mensen wielrennen, mountainbiken of gravelbiken, blijkt uit onderzoek van wielersportbond NTFU in samenwerking met Ipsos. Wat opvalt is dat de helft van de vrouwen in de wielersport jonger dan 35 jaar is. Bij de mannen is dit 23 procent.

Afsluitdijk

Vanaf 26 juni fietsen en wandelen op de Afsluitdijk

Het nieuwe fiets- en wandelpad over de Afsluitdijk en langs de Waddenzee is vanaf 26 juni voor een groot deel open. Tussen de sluizen van Den Oever en Kornwerderzand kun je over een lengte van 24 kilometer fietsen en wandelen.

Cyql, Verenigingen

Nieuwe functionaliteiten voor Cyql app na update

In september 2021 lanceerde de NTFU de Cycl app. Met de Cyql app kunnen clubs eenvoudig gezamenlijke ritten plannen en met elkaar delen. Via Cyql vind je praktische informatie over een rit op een centrale en overzichtelijke plek. Naast de vele positieve geluiden vanuit de verenigingen, is er ook goed geluisterd naar de feedback van de clubs. In de afgelopen maanden is er dan ook hard gewerkt aan een aantal updates die de app nog completer moeten maken.

Belangenbehartiging, Toegang tot de natuur

Sportief fietsen en natuurbehoud hebben elkaar nodig op de Veluwe

De natuur verdient beter. Dat is een taak van ons allemaal. Ook die van mountainbikers en gravelbikers. Dit werd duidelijk tijdens een werkbezoek van beleidsmakers van Veluwse gemeenten en natuurbeschermers. Daar lieten ze zich informeren over de positieve effecten van sportief fietsen op de natuur.

Meer ruimte voor de fiets

NTFU maakt zich met NOCNSF bij Tweede Kamer-verkiezingen sterk voor meer ruimte voor de fiets

Naast het ondersteunen van clubs, tochten en trailcrews en opleiden van wegkapiteins, behartigt de NTFU ook de belangen van wielrenners, mountainbikers en gravelbikers bij de politiek. In de aanloop naar de Tweede Kamer-verkiezingen van 22 november vraagt NTFU met hulp van NOC*NSF bij politieke partijen meer aandacht te hebben voor ruimte voor de fietser.

NTFU

In memoriam: Constant van Waterschoot, voorzitter, fervent fietser, erelid en eindredacteur

Constant van Waterschoot is veertien jaar voorzitter van de NTFU geweest en nam in 1994 als erelid afscheid van het bestuur. Hij is daarna nog jaren eindredacteur geweest van het Toer Fiets Magazine. Zo lang zijn gezondheid het toeliet is hij blijven fietsen, vooral in het door hem zo geliefde Vlaanderen, dat hij vanuit zijn woonplaats Oostburg goed kon bereiken. Op 26 november is hij op tweeëntachtigjarige leeftijd overleden.

Vergunningen

Land van Cuijk maakt tochten tot 1.500 deelnemers vergunningsvrij

Tochtorganisaties worstelen met steeds ingewikkeldere regels en procedures. Om te voorkomen dat ze afhaken, lobbyen KWbN en NTFU voor eenvoudigere regels. Dat dat mogelijk is, bewijst de gemeente Land van Cuijk. Daar zijn tochten met maximaal 1.500 deelnemers sinds 1 juli vergunnings- en meldingsvrij.

Cyql, Verenigingen

Jouw clubritten uit Cyql publiceren op je clubwebsite

Maakt je vereniging gebruik van de Cyql app om clubritten te plannen? Dan is het ook mogelijk om alle geplande ritten eenvoudig te publiceren op jouw eigen clubwebsite.

Kleurcode

NTFU kleurt MTB-routes veilig

Om MTB-routes veiliger te maken, introduceert wielersportbond NTFU een kleurensysteem. Net als op de skipistes, geeft elke kleur de moeilijkheidsgraad van de route aan. De MTB-routes in Twente hebben de primeur: de eerste bordjes hangen bij Het Hulsbeek in Oldenzaal.