Toertochten in Zuid-Limburg veilig: verbod in Vaals komt er niet

De toekomst van grote toertochten in Zuid-Limburg leek op het spel te staan, maar het plan van de gemeente Vaals om grote tochten op hun grondgebied te verbieden, is afgeketst. De NTFU verzette zich tegen dit omstreden voorstel.

 
Het college van de gemeente Vaals kwam met een plan om alle grote toertochten te verbieden. De bewoners in Vaals hebben er te veel last van, zoals afval, lawaai, verkeershinder en wildplassers. Door het besluit zouden tochten als de Amstel Gold-toerversie, Limburgs Mooiste en de Mergelheuvelland 2-daagse in gevaar komen.

De NTFU waarschuwde Vaals eerder al in een brandbrief dat een verbod op de toertochten een slecht plan is. “Toertochten zorgen er juist voor dat alles in goede banen geleid wordt, voor fietsers en voor bewoners”, aldus Arjan de Vries.

Aantal deelnemers op gemeentegrond

Tot opluchting van de organisatoren en Limburg Cycling – die in Zuid-Limburg alle tochten coördineert – komt dat verbod er dus niet. Ook de NTFU is blij: “Vooral voor al die wielrenners en de organisatoren die al maanden aan het voorbereiden zijn”, zegt Arjan de Vries van de NTFU. 
De gemeente gaat nu kijken naar het aantal fietsers dat over Vaals grondgebied komt en niet naar het totaal aantal deelnemers van een toertocht. Of zoals een raadslid het verwoordde: “Al doen er 100.000 mee, daar gaan wij niet over. Wij gaan over de vergunning voor onze gemeente." De gemeenteraad stemde in dat één tocht per jaar van vijfduizend of meer deelnemers door Vaals mag komen en drie tochten van duizend tot vijfduizend deelnemers.

Verwarring over de aantallen

Er was dus veel onduidelijkheid over de aantallen en hoe het voorstel tot stand was gekomen. In het Beleid Wielertoertochten Zuid-Limburg staat een maximum van maximaal drie tochten van vijftienduizend mensen. Maar een deel daarvan rijdt over gemeentegrond van Vaals, omdat organisaties de deelnemers verspreiden over verschillende routes. Bij Limburgs Mooiste rijden bijvoorbeeld maximaal 3.500 deelnemers de lus die door de gemeente Vaals gaat.  

Er werd dus tot laat in de avond gediscussieerd over aantallen en hoe dit voorstel er nou precies had kunnen komen. Maar wel duidelijk was dat de gemeenteraad de toertochten helemaal niet kwijt wil. Daardoor kunnen de Amstel Gold Race-toerversie, Limburgs Mooiste en Mergelheuvelland 2-daagse dit jaar dus gewoon doorgaan. 

Zonder toerversie geen wedstrijd

De media had ook lucht gekregen van de onzekere toekomst voor toertochten. Onder andere de NOS, RTL, de Telegraaf, de Volkskrant, Wielerflits, NU.nl, het AD, L1 Limburg en de Belgische VRT waren in Vaals om verslag te doen. Een streep door de Amstel Gold Race-toerversie zou ook de toekomst van de wedstrijd op zondag in gevaar brengen, zo legde oud-profwielrenner Tom Dumoulin maandagavond uit. “Zonder toerversie geen 20 miljoen euro inkomsten voor de regio en geen inkomsten voor alle vrijwilligers en verenigingen.”

Tom Dumoulin sloot zich ook aan bij de waarschuwing van de NTFU. “Ik fiets veel in het Heuvelland en ja, het is druk. Maar ik ben heel benieuwd waarom juist toertochten geslachtofferd moeten worden. Mensen komen tóch wel fietsen, alleen of in groepen. Je kunt het dus veel beter reguleren met een aantal grote toertochten.”

Lees ook: Verzet tegen verbod op wielertochten in Vaals groot, NTFU stuurt brandbrief
 

Misschien ook interessant...

Geen coronatoegangsbewijs nodig voor sport buiten, binnen wel

Het coronatoegangsbewijs is niet verplicht voor sport in de buitenlucht. Het kabinet wilde per 6 november de QR-code invoeren voor sporters en publiek, zowel binnen én buiten. Na protest van de Nederlandse sportwereld en druk uit de Tweede Kamer ziet het af van de verplichting voor buitensporten. Voor de binnensport blijft de maatregel wel gelden. Voor toegang tot kleedkamer, toilet of de kantine moeten sporters en publiek hun toegangsbewijs laten scannen.

Kennis & onderzoek, Veiligheid

NTFU, KNWU en VeiligheidNL bundelen krachten om fietsongevallen te voorkomen

Wielrennen, mountainbiken of gravelbiken is gezond. Maar de ongevallencijfers laten ook een keerzijde zien. Als het misgaat, is het letsel vaak ernstig. De NTFU, KNWU en het kenniscentrum letselpreventie VeiligheidNL gaan daarom samenwerken om fietsongevallen te voorkomen.

Veiligheid

Aan de slag met de vier V's van veiligheid

De NTFU vindt het belangrijk dat alle fietsers vrij, plezierig en in een veilige omgeving kunnen sporten. Zonder grensoverschrijdend gedrag. Dat begint bij een goede basis. Daarom moedigen we verenigingen aan om aan de slag te gaan met de 4 v’s voor veiligheid. Deze 4 v’s bieden een stevig fundament voor sportclubs rondom sociale veiligheid. Als je hieraan voldoet, ben je als club goed op weg!
 

Trailfund

NTFU en Bosch eBike Systems kennen de eerste drie Trailfunds toe aan mountainbikeroutes

Wielersportbond NTFU en Bosch eBike Systems kennen de eerste ronde van het Trailfund toe aan drie mountainbikeroutes: Netersel (Noord-Brabant), Marum (Groningen) en Anloo (Drenthe). Het Trailfund wordt uitgereikt aan de vrijwilligers van ATB Marum, TWC Het Snelle Wiel uit Bladel en FTC ’t Kamrad uit Assen. 

Verenigingen

Boete illegaal gebruik foto's: wat moet je doen?

De NTFU krijgt steeds vaker berichten van wielerclubs die een boete krijgen voor illegaal gebruik van foto’s. De kosten lopen op van tot een paar honderd tot duizenden euro. Hoe los je dit op?

Opleidingen

Zeeuwse wielerclubs volgen samen cursus Wegkapitein

Om veiliger en beter georganiseerd als groep te fietsen, volg je de cursus Wegkapitein. Dat kan vanaf acht deelnemers. Niet elke vereniging heeft voldoende deelnemers. In Zeeland besluiten de clubs daarom samen de cursus te volgen. Extra voordeel: het ROVZ subsidieert de cursus.

Versoepelingen coronamaatregelen van 25 september voor de wielersport

Per 25 september 2021 gaan er een aantal versoepelingen rondom de coronamaatregelen van kracht. Zo vervalt bijvoorbeeld de 1,5 meter maatregel en zijn grootschalige evenementen weer mogelijk. De versoepelingen hebben enkele gevolgen voor de fietssport en het verenigingsleven, we sommen ze voor je op in het onderstaande stukverenigingen@ntfu.nl

NTFU, Verenigingen

NTFU en Cyql verlengen samenwerking voor 3 jaar

Na een succesvolle samenwerking, hebben de NTFU en Cyql de overeenkomst met nog eens drie jaar verlengd. Verenigingen die bij de NTFU zijn aangesloten maken daarom ook de komende drie jaar kosteloos gebruik van de Cyql-app.

Basisversie EVA helpt toertochtorganisatoren met vergunningen

EVA (Eenvoudig Vergunningen Aanvragen) is het systeem dat het voor organisatoren makkelijker maakt vergunningen aan te vragen. Elke gemeente, provincie of landeigenaar werkt met eigen protocollen en formulieren voor vergunningen. Aangezien een tocht door meerdere gemeenten gaat, moet je bij bijna elke gemeente een melding maken of vergunning aanvragen. Een ingewikkeld en tijdrovend proces. EVA geeft organisatoren de contactgegevens van alle terreineigenaren in één handig overzicht. Via het bijbehorende formulier maak je aansluitend een eerste melding bij gemeenten. Er wordt gewerkt aan een verbeterde EVA-versie, maar vanwege technische uitdagingen laat deze vernieuwing nog even op zich wachten. Omdat organisatoren weer druk zijn met de voorbereidingen voor hun toertochten, is de basisversie van EVA alsnog beschikbaar.

Goed voorbeeld: Vitaalritten slaan aan bij fietser op leeftijd

Bij WTC Gerry van Gerwen worden twee keer in de week ‘Vitaalritten’ aangeboden. Een succesnummer dat ervoor zorgt dat leden tot op latere leeftijd doorfietsen bij de vereniging.