Land van Cuijk maakt tochten tot 1.500 deelnemers vergunningsvrij

Tochtorganisaties worstelen met steeds ingewikkeldere regels en procedures. Om te voorkomen dat ze afhaken, lobbyen KWbN en NTFU voor eenvoudigere regels. Dat dat mogelijk is, bewijst de gemeente Land van Cuijk. Daar zijn tochten met maximaal 1.500 deelnemers sinds 1 juli vergunnings- en meldingsvrij.

“In Land van Cuijk is altijd wat te doen”, zegt burgemeester Marieke Moorman met een brede lach. “Er wordt veel georganiseerd, voornamelijk door vrijwilligers. Daar zijn we blij mee, want dat is goed voor de leefbaarheid en de sociale verbinding in onze kernen. Maar ook hier hebben organisatoren moeite met alle regels waaraan zij moeten voldoen. Daarom heeft de gemeenteraad eind vorig jaar in een motie gevraagd ons hele evenementenbeleid te versoepelen. Om te beginnen voor kleinere evenementen.”
 

Veiligheid blijft prioriteit

Met die opdracht ging de gemeente dit jaar voortvarend aan de slag. “We hebben alle vergunningaanvragen van 2023 geïnventariseerd en in evenementsoorten ingedeeld”, vertelt Moorman. “Per soort hebben we gekeken wat mogelijk was. Wat kan minder, wat kan makkelijker en wat is acceptabel? Eén ding heeft nooit ter discussie gestaan en dat is veiligheid. Dat blijft prioriteit.”

Resultaat van alle overwegingen is dat voor veel risico-arme evenementen sinds 1 juli geen vergunning of melding meer nodig is. Dat gaat onder meer om jeugdactiviteiten, festiviteiten, markten en sporttoernooien, maar ook om één- of meerdaagse wandel- en toertochten met maximaal 1.500 deelnemers. Voorwaarden zijn vastgelegd in het ‘Aanwijzingsbesluit vergunningsvrije en meldingsvrije evenementen Land van Cuijk 2024’.
 

Verkeersregels en andere voorwaarden

Een vergunningsvrije tocht mag geen wedstrijd zijn, geen onderdeel zijn van een groter evenement en er moeten geen wegafsluitingen voor nodig zijn. Uit oogpunt van veiligheid is het belangrijkste dat deelnemers zich aan de reguliere verkeersregels houden. Dat betekent wandelen of fietsen op daarvoor bestemde wegen en paden en verkeerstekens opvolgen. Alleen op echt gevaarlijke punten is het dan nodig om verkeersregelaars in te zetten. 

Overige voorwaarden hebben betrekking op tijd (alleen tussen 07.00-23.00 uur), een EHBO-voorziening en het gebruik van routewijzers. Ook blijft toestemming nodig van andere gemeenten en terreineigenaren als een tocht door hun gebied gaat. “In onze gemeente hebben organisatoren dat allemaal al goed geregeld”, geeft Marieke Moorman aan. “Ik ga er vanuit dat ze die verantwoordelijkheid blijven nemen, ook zonder vergunningsplicht.” 
 

 

Minder administratieve lasten

Door als gemeente minder eisen te stellen, houden organisatoren meer tijd en energie over om te doen waar ze goed in zijn. “En dat is het organiseren van mooie evenementen”, aldus de burgemeester.  

Geen vergunningaanvraag betekent ook voor de gemeente minder administratieve lasten. “Van alle evenementen met een vergunningaanvraag in 2023 zijn er nu zo’n honderd vergunningsvrij. Dat scheelt onze vergunningverleners twee tot vier uur per aanvraag. Die tijd kunnen ze nu gebruiken om meer aandacht te besteden aan ondersteuning en grotere, risicovollere evenementen.”
 
“Het nieuwe beleid heeft niets met een terugtrekkende overheid te maken, wel met een vertrouwen gevende overheid”

 
Vertrouwen gevende overheid

Het nieuwe beleid heeft niets met een terugtrekkende overheid te maken, geeft Moorman voor alle duidelijkheid aan. “Wel met een vertrouwen gevende overheid. Organisatoren hebben meestal jarenlange ervaring. Die weten wat ze moeten doen en dat doen ze goed. Dat moet je als overheid niet allemaal dicht willen regelen. Waar nodig wél ondersteunen. Ook zonder vergunning kunnen organisatoren nog steeds met al hun vragen bij ons terecht. En we overwegen om een aantal hulpmiddelen te ontwikkelen. Bijvoorbeeld voor het maken van een veiligheidsplan of een plattegrond op schaal.”
 

Best spannend

Vragen zijn er op dit moment meer dan in voorgaande jaren. “Het gaat om nieuw beleid en we leggen meer verantwoordelijkheid bij de organisatoren”, zegt Moorman. “Dat is wennen en maakt soms ook onzeker. Dus dan belt een organisator toch nog even met het gemeentehuis om te vragen hoe hij iets het beste kan aanpakken.”

De burgemeester verwacht dat veiligheid voor organisatoren centraal komt te staan. “Meer dan als onderdeel van een veel uitgebreidere vergunningaanvraag.” Een voordeel is dan als tochten aangesloten zijn bij een sportbond zoals KWbN en NTFU. Zij worden door de bonden vaak professioneel ondersteund en hebben hun zaken daardoor goed voor elkaar  Moorman: “Voor wandel- en toertochten besteden ook KWbN en NTFU veel aandacht aan veiligheid. Dat is voor ons als gemeente prettig om te weten.” 
 

Spannend, maar vol vertrouwen

Ook voor de gemeente is het nieuwe beleid even wennen. “Organisatoren van risico-arme evenementen hebben geen vergunningsplicht, maar ook geen meldplicht meer. Officieel weten we dus niet eens dat hun evenement plaatsvindt. Dat vind ik als burgemeester best spannend. Tegelijkertijd heb ik alle vertrouwen in de organisatoren in Land van Cuijk. Die hebben laten zien dat ze heel serieus en tot heel veel in staat zijn.”

Door: Nelleke Naaktgeboren

Vervolg

Ondertussen gaat de gemeente verder met de evaluatie van haar totale evenementenbeleid. Daarvoor zijn twee avonden met organisatoren en andere belanghebbenden van grotere en risicovollere evenementen georganiseerd. Ook was er een thema-avond voor de leden van de gemeenteraad. Eind 2024 moet het evenementenbeleid herzien zijn.
 

Gemeente Land van Cuijk

De Brabantse gemeente Land van Cuijk bestaat nog maar kort. Zij is ingesteld op 1 januari 2022 na een fusie van vijf gemeenten: Boxmeer, Cuijk, Grave, Sint Anthonis én Mill en Sint Hubert. De nieuwe gemeente bestaat uit een stad (Grave) en 32 dorpen. Samen hebben zij 92.000 inwoners. In het kader van een nieuwe Algemene Plaatselijke Verordening (APV) wordt ook het evenementenbeleid onder de loep genomen. Het nieuwe beleid voor risico-arme evenementen is daarvan het eerste resultaat.

Misschien ook interessant...

NTFU zet wielerclubs in de schijnwerpers

Wielrennen, mountainbiken en gravelbiken zijn ongekend populair en dat snappen wij maar al te goed. Steeds meer mensen starten of overwegen na langere tijd opnieuw te beginnen met fietsen. Om deze mensen kennis te laten maken met wielerverenigingen, organiseerden we deze zomer de actie Welkom op de club. Zo’n 100 clubs ontvingen door deze ledenwerfactie aanmeldingen van wielrenners en mountainbikers graag eens mee wilden fietsen met de club.

Verenigingen

Voordelig helmen aanschaffen voor jouw vereniging

Wielersportbond NTFU en Ekoï gaan tot minstens 2025 samenwerken. De samenwerking tussen de twee partners uit zich als eerst via de cursus Wegkapitein. Deze cursus voor fietsverenigingen en -groepen zorgt dat zij veiliger op pad gaan. Sinds 2015 leidden we al meer dan 3.000 wegkapiteins en MTB-begeleiders op. Ekoï ondersteunt de cursus met materialen en budget.

Versoepelingen coronamaatregelen van 25 september voor de wielersport

Per 25 september 2021 gaan er een aantal versoepelingen rondom de coronamaatregelen van kracht. Zo vervalt bijvoorbeeld de 1,5 meter maatregel en zijn grootschalige evenementen weer mogelijk. De versoepelingen hebben enkele gevolgen voor de fietssport en het verenigingsleven, we sommen ze voor je op in het onderstaande stukverenigingen@ntfu.nl

Verenigingen

Met de wind in de rug: zo ondersteunde de NTFU verenigingen in 2024

De wielervereniging is al jaar en dag een belangrijke pijler voor de fietssport. Daarom zetten we bij de NTFU in 2024 weer mooie stappen in de ontwikkeling van onze producten en diensten, speciaal voor clubs, trailcrews en bestuursleden. Met als doel: hun taak zo eenvoudig mogelijk te maken. Persoonlijk contact en een-op-een begeleiding van vrijwilligers vinden we daarbij belangrijk.
 

Fiets in de trein

Geen nieuwe pilot reservering fiets in trein

Goed nieuws voor iedereen die wel eens met de fiets op de trein stapt, bijvoorbeeld tijdens een bikepacking trip of naar de start van een toertocht of mountainbikeroute. Er komt dit jaar geen vervolg op de pilot voor het verplicht reserveren van de fiets in de trein.

Buitencode

Buitencode voor sporters in de natuur

Fietsend, wandelend, hardlopend, mountainbikend of te paard. Steeds meer mensen genieten, ieder op zijn/haar eigen manier, van de natuur. De ene beleving is niet beter of slechter dan de ander. Toch zijn er soms irritaties. Om te zorgen dat iedere sporter respectvol omgaat met elkaar én de natuur, is er de Buitencode.

Landelijk onderzoek naar de situatie op het fietspad

Vaak gaat het goed en delen we het fietspad zonder problemen. Soms gaat het mis en zijn er irritaties. Hoe komt dat? Is het drukker, zijn er meer verschillende soorten fietsers, is er minder begrip, ligt het aan de infrastructuur of is het een combinatie? Om deze ontwikkelingen beter te begrijpen en oplossingen te verkennen, testen en in praktijk te brengen, startte de Universiteit van Amsterdam het landelijk onderzoeksproject SamenOpHetFietspad. De NTFU heeft zich bij dit onderzoek aangesloten.

NTFU

Verkiezingen: waar let je als fietser op?

Op 15 maart zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten en voor de waterschappen. Met jouw stem heb je invloed op hoe jouw provincie omgaat met hete hangijzers als stikstof en wonen, maar ook op hoe de buitenruimte wordt ingericht voor fietsers.

Afsluitdijk

Fietsorganisaties teleurgesteld over mogelijkheden voor fietsen en wandelen op de Afsluitdijk

Rijkswaterstaat moet meer doen om fietsen en wandelen mogelijk te maken op de Afsluitdijk. De 32 kilometer lange dijk blijft tot 2025 gesloten voor fietsers en wandelaars omdat de dijk versterkt en vernieuwd wordt. Fietsplatform, Wandelnet, de NTFU en Fietsersbond zijn teleurgesteld en sturen daarom een brief aan de Tweede Kamer. Daarin vragen ze opnieuw aandacht voor de adviezen die ze begin 2020 al gaven aan Rijkswaterstaat.

Catalonië regiopartner van Fietssport

De Spaanse regio Catalonië is een hotspot voor sportieve fietsers. Wielrenners,  mountainbikers en (steeds meer) gravelbikers komen in deze zonovergoten regio volop aan hun trekken.  Niet verwonderlijk dus dat het Catalaans Bureau voor Toerisme een samenwerking aangaat met Fietssport. Het doel: laten zien dat Catalonië behalve Barcelona, de Costa Brava, Girona, mooie stranden, tapas en sangria ook duizenden kilometers aan wielren-, mountainbike- en gravelroutes in huis heeft.