Vier nieuwe toekenningen NTFU Bosch eBike Systems Trailfund

Op zoek naar een nieuwe mountainbike-uitdaging? Je hoeft niet ver te kijken, want dankzij financiële steun uit het NTFU Bosch eBike Systems Trailfund krijgen vier mountainbikeroutes een upgrade. Het gaat om de routes Alphen, Zoetermeer, Zeewolde en Sibculo.

 

Mountainbiken is populair. Onder andere door steeds betere mountainbikeroutes, maar vooral door de ruim 2.750 vrijwilligers die de routes aanleggen en onderhouden. En dat kost geld. Bosch eBike Systems helpt hen het financiële plaatje rond te krijgen. Met het Trailfund kunnen de trailcrews mountainbikeroutes aanleggen, bestaande routes verbeteren en het onderhoud aan de routes verduurzamen.

MTB-route Alphen – nieuw bankje

De vrijwilligers van Stichting MTB-routenetwerk de Baronie knappen met het Trailfund het bankje op dat bij het startpunt van MTB-route Alphen staat. Dat is nu een vervallen bankje en de mountainbikers willen van het startpunt een mooi visitekaartje maken. Er is al een nieuw informatiebord en met het Trailfund kunnen ze nu ook een nieuw bankje plaatsen.

MTB-route Zoetermeer – houten vlonders

Een houten vlonder gaat in Zoetermeer helpen de wateroverlast tegen te gaan. De vrijwilligers onderhouden daar op een oude vuilstort ruim vijf kilometer aan route. Waterdicht afdekfolie voert het regenwater naar de voet van de berg. Met halfverharding streden de vrijwilligers lang tegen de grote plassen, zonder succes. Met het Trailfund leggen ze nu een vlonder van 30 meter met twee rollers aan, die de route ook nog eens een stuk uitdagender maakt.

MTB-route Zeewolde – worteldoek en menggranulaat

Dat water voor problemen zorgt, weten ze in de Flevopolder als geen ander. Door regen en kwel – grondwater dat omhoog komt – verandert kleigrond in een grote modderpoel. Na een geslaagde proef met grind, gaan de vrijwilligers de delen ‘Karpervijver’ en het ‘Bereklauwpad’ van de route in Zeewolde aanpakken. Met het Trailfund schaffen ze worteldoek en 45 kuub menggranulaat aan. Daarmee verbeteren ze straks in totaal 400 meter. 

MTB-route Sibculo – elektrisch gereedschap

Maaien, snoeien, zagen, scheppen, knippen… Mooi werk dat vrijwilligers bijna wekelijks doen op en aan de mountainbikeroute. Goed gereedschap is daarbij onmisbaar. Denk aan bosmaaiers, heggenscharen, boormachines en kettingzagen. Zo ook op de route Sibculo, dat grenst aan een Natura 2000-gebied. Dankzij het Trailfund en de elektrische gereedschappen van Bosch Power Tools wordt het onderhoud minder belastend voor de route en omgeving. Een duurzame oplossing.

Mooi voor trailcrews én mountainbikers

Mountainbikekampioen Jeroen van Eck boog zich met Bosch eBike Systems en de NTFU over de aanvragen. Daarbij keek hij vooral naar de meerwaarde voor mountainbikers. “Het Trailfund biedt niet alleen trailcrews de mogelijkheid om hun routes te verbeteren, het geeft de vrijwilligers ook de kans hun werk voor de mountainbikesport in de spotlights te zetten. Zij zorgen ervoor dat je als mountainbiker kunt genieten van steeds mooiere en betere routes. Mooi dat we steeds meer vrijwilligers bij kunnen ondersteunen.”

Negen routes verbeterd dankzij Trailfund

Het Trailfund geeft niet alleen trailcrews de kans hun routes te verbeteren, ook mountainbikers profiteren ervan. Negen routes worden met hulp van het Trailfund verbeterd. In 2022 zijn al vijf routes aangepakt: in Netersel (Brabant), Marum (Groningen), Anloo (Drenthe), Assen (Drenthe) en Almere (Flevoland). De routes in Alphen, Zoetermeer, Zeewolde en Sibculo zijn naar verwachting in oktober klaar.

Misschien ook interessant...

Top 10 Recreatief fietsen

Snelle winst te behalen voor de fiets in landelijk gebied

De ideale wielrenroute is verkeersluw en gaat over goede wegen en paden. Met nadruk op ideaal, want recreatieve fietsers ergeren zich flink aan de vele hobbels, gaten en paaltjes, vooral in het buitengebied. Fietsplatform, NTFU, ANWB en Fietsersbond vinden het de taak van Provincies om die problemen aan te pakken. Daarom sturen ze verbeterpunten naar Provincies, waar zij snel winst voor de fiets mee kunnen behalen. 

Kennis & onderzoek

Het eerste gravelbike-onderzoek: de resultaten

De NTFU vroeg 700 gravelbikers het (houthakkers)hemd van het lijf. Lezers van Fietssport, Velozine en Fiets vertelden wat voor type gravelbiker ze zijn, wat zij zo leuk vinden aan gravelbiken en welke fietsen en merken ze rijden.

Ondersteuning bij lokale lobby

Arnhem praat met fietsers na protest tegen sluiting bospaden

Arnhemse wielerverenigingen praten tóch mee over de bospaden bij Arnhem. Ze protesteerden met de NTFU tegen sluiting voor fietsers. De clubs maken nu een voorstel waarbij fietsers wél welkom zijn. Of de gemeente écht akkoord gaat met het plan, moet nog blijken. 

NTFU zet wielerclubs in de schijnwerpers

Wielrennen, mountainbiken en gravelbiken zijn ongekend populair en dat snappen wij maar al te goed. Steeds meer mensen starten of overwegen na langere tijd opnieuw te beginnen met fietsen. Om deze mensen kennis te laten maken met wielerverenigingen, organiseerden we deze zomer de actie Welkom op de club. Zo’n 100 clubs ontvingen door deze ledenwerfactie aanmeldingen van wielrenners en mountainbikers graag eens mee wilden fietsen met de club.

Kleurcode

Flevoland kleurt alle mountainbikeroutes in één keer veilig

Alle mountainbikeroutes in Flevoland hebben een kleurcode die aangeeft hoe makkelijk of moeilijk de route is. Flevoland is daarmee de eerste provincie die dit voor alle routes in één keer laat doen. Mountainbikers kunnen zo beter inschatten of een route past bij hun niveau.

Dijkwegen

Hoe veilig vinden fietsers het op dijkwegen

Fietsen over kilometers lange dijken is een feest voor iedereen die van oer-Hollandse landschappen houdt. Maar hoe veilig voelen fietsers zich eigenlijk, als ze zo'n dijkweg delen met andere fietsers, wandelaars, autorijders, motorrijders en landbouwverkeer. 

Meer ruimte voor de fiets

NTFU maakt zich met NOCNSF bij Tweede Kamer-verkiezingen sterk voor meer ruimte voor de fiets

Naast het ondersteunen van clubs, tochten en trailcrews en opleiden van wegkapiteins, behartigt de NTFU ook de belangen van wielrenners, mountainbikers en gravelbikers bij de politiek. In de aanloop naar de Tweede Kamer-verkiezingen van 22 november vraagt NTFU met hulp van NOC*NSF bij politieke partijen meer aandacht te hebben voor ruimte voor de fietser.

Opleidingen

NTFU gaat extra praktijkbegeleiders opleiden

Steeds meer verenigingen zien het belang en de mogelijkheden van goed opgeleide instructeurs in. De NTFU ziet dat aan het groeiend aantal aanmeldingen voor de opleiding basisinstructeur. Om te zorgen dat alle cursisten gecoacht worden door een praktijkbegeleider, gaat de NTFU nieuwe praktijkbegeleiders opleiden. Daarvoor ontwikkelden we een nieuwe cursus, die praktijkbegeleiders klaarstoomt om instructeurs in spé goed te coachen.

De Nederlandse Loterij steunt de fietssport

De Nederlandse Loterij draagt elk jaar ongeveer een kwart van de opbrengsten af aan het NOC*NSF en 77 sportbonden, waaronder de NTFU. Daarmee is het naast contributies, subsidies en sponsoring een belangrijke financiële duw in de rug.

Kleurcode

NTFU kleurt MTB-routes veilig

Om MTB-routes veiliger te maken, introduceert wielersportbond NTFU een kleurensysteem. Net als op de skipistes, geeft elke kleur de moeilijkheidsgraad van de route aan. De MTB-routes in Twente hebben de primeur: de eerste bordjes hangen bij Het Hulsbeek in Oldenzaal.