NTFU bespreekt deelnemersbijdrage naar gebruik met terreineigenaren

Tochtorganisaties werden begin 2025 geconfronteerd met een onverwachte kostenpost bij Brabants Landschap: 10 procent bijdrage per deelnemer. De NTFU vindt dat zo’n bijdrage in verhouding moet staan tot het gebruik. Ook wil de wielersportbond dat de regels duidelijker worden. Het liefst ziet de NTFU dat terreineigenaren samen afspraken maken over de deelnemersbijdrage.

De NTFU trok aan de bel over de deelnemersbijdrage. In gesprek met Brabants Landschap, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten stelde de NTFU een aantal wijzigingen voor, waaronder betalen naar gebruik. Bij een toertocht gaat de route over een deel van het gebied. De wielersportbond vindt het dan ook eerlijk dat een organisatie betaalt voor het deel dat zij gebruiken. 
 

Stapeleffect

Natasha Wijgerse zet zich bij de wielersportbond in voor betere regels en lagere kosten voor tochtorganisaties. "De NTFU begrijpt de deelnemersbijdrage: onderhoud aan de natuur kost geld. Maar we maken ons wel zorgen over de hoogte van die bedragen. Elke terreinbeheerder bepaalt zelf de hoogte van de bedragen. Zo ontstaat er een wirwar aan regels. Plus, een organisatie moet het deelnemersgeld bij meerdere eigenaren aftikken. De kosten stapelen zich op en marges om dat op te vangen, zijn er niet”, laat Natasha weten.

Bijdrage aan het behoud van de natuur is natuurlijk belangrijk, benadrukt de NTFU, maar mag niet ertoe leiden dat deelnemers veel meer moeten betalen, deelnemersaantallen daardoor teruglopen en uiteindelijk tochtorganisaties noodgedwongen moeten stoppen.
 

Duidelijkheid over de regels

Tochtorganisaties laten de NTFU weten dat ze informatie over de deelnemersbijdrage moeilijk kunnen vinden. En de regels zijn niet altijd duidelijk. Het maakt het er ook niet duidelijker op als elke beheerder nét andere regels heeft dan de omliggende terreinbeheerders. Ook de vaste kosten - zoals administratie- en verwerkersvergoeding - lopen uiteen. 

De wielersportbond gaat de organisaties helpen door de kosten en regels inzichtelijk te maken. Maar de NTFU ziet liever dat er duidelijke en overkoepelende afspraken gemaakt worden.
 

Afspraken met de buren

Omdat Brabants Landschap gebieden heeft die grenzen aan die van Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer, willen zij in ieder geval afspraken met de buren maken.

Brabants Landschap en Natuurmonumenten spraken daarom af dat als de route minder dan 25 procent over Brabants Landschap-terrein gaat, de organisatie enkel administratiekosten aan Brabants Landschap betaalt en de deelnemersbijdrage bij Natuurmonumenten afrekent.

Met Staatsbosbeheer heeft Brabants Landschap nog geen afspraken gemaakt. De intentie is er wel om dat te doen.
 

Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten

Staatsbosbeheer hanteert al een tijd de regel betalen naar gebruik. De grootste terreineigenaar van Nederland vraagt 10 procent van het deelnemersgeld en daarover het percentage van de route dat over hun terrein gaat. Voor trailcrews die een overeenkomst met Staatsbosbeheer hebben voor het onderhoud van een mountainbikeroute, wordt maatwerk toegepast.

Bij Natuurmonumenten houden ze vast aan de 10 procent deelnemersbijdrage, met een minimum van 1 euro per persoon, exclusief 21 procent btw.
 

Hoe nu verder

Natasha komt graag in gesprek met tochtorganisaties die te maken krijgen met de deelnemersbijdrage. Ze hoort graag hoe het proces en de communicatie met de terreineigenaar verloopt. Natasha is bereikbaar via vergunningenservice@ntfu.nl.

Verder is de NTFU structureel in overleg met Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en Brabants Landschap. Met NOC*NSF en andere buitensportbonden zet Natasha zich ervoor in dat áls we moeten betalen voor de natuur, we als fietsers ook de garantie krijgen dat we welkom blijven ín de natuur en routes en paden openblijven voor mountainbikers, gravelbikers én toertochtdeelnemers.

Misschien ook interessant...

NTFU zet wielerclubs in de schijnwerpers

Wielrennen, mountainbiken en gravelbiken zijn ongekend populair en dat snappen wij maar al te goed. Steeds meer mensen starten of overwegen na langere tijd opnieuw te beginnen met fietsen. Om deze mensen kennis te laten maken met wielerverenigingen, organiseerden we deze zomer de actie Welkom op de club. Zo’n 100 clubs ontvingen door deze ledenwerfactie aanmeldingen van wielrenners en mountainbikers graag eens mee wilden fietsen met de club.

Toertochten, Vergunningen

NTFU wil redelijke vergoeding voor natuurgebruik bij toertochten

Steeds meer terreineigenaren vragen aan tochtorganisaties die inschrijfgeld berekenen een bijdrage per deelnemer. Het wordt daardoor lastiger een tocht door de natuur te organiseren. De nieuwe regels treffen vooral organisaties van mountainbike- en graveltochten.

NTFU, Toegang tot de natuur

Fietsers en wandelaars beter geïnformeerd dankzij onderzoek NTFU, KWbN en komoot

Rust in de natuur en minder wrijving tussen fietsers en wandelaars, dat is het doel van een landelijk onderzoek dat wielersportbond NTFU, Koninklijke Wandelbond Nederland (KWbN) en komoot starten. De organisaties laten in kaart brengen waar fietsen in de natuur wel en niet is toegestaan. De resultaten worden gebruikt om de gegevens in OpenStreetMap te verbeteren. 

Toertochten

Verzet tegen verbod op wielertochten in Vaals groot: NTFU stuurt brandbrief

De NTFU heeft in een brief de gemeente Vaals opgeroepen om maandag 19 februari niet in te stemmen met het voorstel om grote toertochten te verbieden. Toertochten zijn juist de oplossing om drukte tegen te gaan en niet het probleem, vindt de NTFU.

Tropische temperaturen: Bereid je goed voor!

Deze zomer hebben we af en toe te maken met tropische temperaturen. Heerlijk toch? Voor een dagje strand wel. Als je wil fietsen in deze hitte, moet je je goed voorbereiden! 

Verenigingen

Goed voorbeeld: deze clubs maakten een mooie comeback

Wat doe je als je club in onrustig vaarwater terechtkomt? De Tweewielers en WV Holten herrezen als een fenix uit de as, met een beetje hulp van de NTFU. Dit is hun verhaal.

6x tips om leden welkom te heten op de club

Elke vereniging wil dat nieuwe leden zich direct thuis voelen op de club. Een club die hier in slaagt, zorgt voor een goede basis. Tevreden leden pakken bijvoorbeeld sneller vrijwilligerstaken op. Door nieuwe leden te verwelkomen, behoud je hen langer voor de club. Maar hoe kun je dit het beste doen? We geven 6 tips.

NTFU

In memoriam: Constant van Waterschoot, voorzitter, fervent fietser, erelid en eindredacteur

Constant van Waterschoot is veertien jaar voorzitter van de NTFU geweest en nam in 1994 als erelid afscheid van het bestuur. Hij is daarna nog jaren eindredacteur geweest van het Toer Fiets Magazine. Zo lang zijn gezondheid het toeliet is hij blijven fietsen, vooral in het door hem zo geliefde Vlaanderen, dat hij vanuit zijn woonplaats Oostburg goed kon bereiken. Op 26 november is hij op tweeëntachtigjarige leeftijd overleden.

Opleidingen

Zeeuwse wielerclubs volgen samen cursus Wegkapitein

Om veiliger en beter georganiseerd als groep te fietsen, volg je de cursus Wegkapitein. Dat kan vanaf acht deelnemers. Niet elke vereniging heeft voldoende deelnemers. In Zeeland besluiten de clubs daarom samen de cursus te volgen. Extra voordeel: het ROVZ subsidieert de cursus.

Dijkwegen, Veiligheid

Driekwart fietsers vindt het onveilig op dijkwegen

Driekwart van de fietsers vindt het onveilig op de dijk. Vooral door te hard rijden en te krap inhalend gemotoriseerd verkeer en als het druk is op mooie dagen. Dat komt naar voren uit onderzoek van ANWB, Fietsersbond, Fietsplatform, NTFU en VVN.