Versoepelingen coronamaatregelen van 25 september voor de wielersport

Per 25 september 2021 gaan er een aantal versoepelingen rondom de coronamaatregelen van kracht. Zo vervalt bijvoorbeeld de 1,5 meter maatregel en zijn grootschalige evenementen weer mogelijk. De versoepelingen hebben enkele gevolgen voor de fietssport en het verenigingsleven, we sommen ze voor je op in het onderstaande stukverenigingen@ntfu.nl

Per 25 september 2021 gaan er een aantal versoepelingen rondom de coronamaatregelen van kracht. Zo vervalt bijvoorbeeld de 1,5 meter maatregel en zijn grootschalige evenementen weer mogelijk. De versoepelingen hebben enkele gevolgen voor de fietssport en het verenigingsleven, we sommen ze voor je op in het onderstaande stuk.

1,5 meter maatregel vervalt

Ondanks het feit dat er tijdens het sporten al een tijd geen 1,5 meter afstand meer hoefde te worden gehouden, vervalt de 1,5 meter maatregel nu ook vóór en ná het sporten. 

De kantine of het clubhuis

Vanaf 25 september 2021 is het mogelijk toegang tot horeca te krijgen met een coronatoegangsbewijs. Voor de sport zijn er een aantal uitzonderingen hierin. Zo is het mogelijk om in een deel van de multifunctionele locatie, de daarin aanwezige horeca af te scheiden van de rest van de ruimte, zodat de rest van de multifunctionele locatie gebruikt kan worden ook zonder coronatoegangsbewijs. Dat geldt ook voor de sportkantine waar sprake is van een multifunctionele indeling. Belangrijk hierbij is dat er een duidelijk afgescheiden gedeelte voor de horeca daarbinnen zichtbaar moet zijn met bijv. een lint, tape of een plantenbak.

Wanneer er wel CTB (Coronatoegangsbewijs) nodig is:

 • Voor het zittend nuttigen van eten en drinken binnen in het afgescheiden gedeelte voor horeca;
 • Wanneer de sportbeoefening in de horeca plaatsvindt, bv. darts of biljart in een café/restaurant.

Wanneer er geen CTB (Coronatoegangsbewijs) nodig is:

 • Voor het gebruik van terrassen buiten en het afhalen van eten en drinken;
 • Het nuttigen van afgehaald eten en drinken buiten de kantine;
 • Voor het beoefenen van sport in multifunctionele locaties zoals een clubhuis, mits het horeca gedeelte afgescheiden is van de andere activiteiten.

Evenementen en toertochten

Bij evenementen zoals festivals, optredens en feesten is per 25 september het coronatoegangsbewijs nodig. Of jouw toertocht een evenement is, bepaalt de gemeente. Dat kan bijvoorbeeld, als je rondom de tocht ook live muziek, entertainment en horeca op start-, rust- en/of finishlocatie aanbiedt. Neem daarom altijd eerst contact op met je gemeente(n): zij bepalen of je tocht - al dan niet met een evementenkarakter - kan plaatsvinden en onder welke voorwaarden. Lees hier meer over het organiseren van toertochten in coronatijd. 

De ALV of andere bijeenkomsten

Het is weer mogelijk om bijeenkomsten zoals de Algemene Ledenvergadering te organiseren op locatie. Of het coronatoegangsbewijs gehanteerd dient te worden, is afhankelijk van de locatie waar de bijeenkomst wordt gehouden. Bekijk voor de regels hieromtrent de uitzondering voor sportkantines en clubhuizen hierboven. 

Basisregels blijven van kracht

Ondanks enkele regels verdwijnen, blijven veel basisregels van kracht:

 • Laat je testen bij klachten en kom niet naar de sportclub
 • Was je handen regelmatig
 • Nies en hoest in de elleboog
 • Schud geen handen
 • Zorg voor frisse lucht in de binnenruimtes

Vragen? Wij staan voor je klaar!

 • Bekijk hier het protocol verantwoord sporten van NOC*NSF.
 • Bekijk hier de veelgestelde vragen over de coronamaatregelen in de sport van NOC*NSF.

Heb je andere vragen? Het team Verenigingsondersteuning staat daarom voor je klaar. Stuur je vraag via verenigingen@ntfu.nl naar verenigingsondersteuners Caroline, Luuk en Jos. Of bel 0318-581300 (ma-do van 9.00 tot 17.00 uur en vrijdag van 9.00-12.00 uur). Zij helpen je graag verder!

Misschien ook interessant...

Horeca en sportkantines dicht om 20 00 uur, vaste zitplaats verplicht

In sportkantines en op het buitenterras is een vaste zitplaats verplicht en horeca – ook van sportaccommodaties – moet om 20.00 uur sluiten. Daarnaast is het advies om voor en na het sporten 1,5 meter afstand te houden. Dat zijn de aanvullende maatregelen die sinds 13 november gelden. De maatregelen gelden tot in ieder geval 3 december.

Geen coronatoegangsbewijs nodig voor sport buiten, binnen wel

Het coronatoegangsbewijs is niet verplicht voor sport in de buitenlucht. Het kabinet wilde per 6 november de QR-code invoeren voor sporters en publiek, zowel binnen én buiten. Na protest van de Nederlandse sportwereld en druk uit de Tweede Kamer ziet het af van de verplichting voor buitensporten. Voor de binnensport blijft de maatregel wel gelden. Voor toegang tot kleedkamer, toilet of de kantine moeten sporters en publiek hun toegangsbewijs laten scannen.

Nieuwe functionaliteiten voor Cyql app na update

In september 2021 lanceerde de NTFU de Cycl app. Met de Cyql app kunnen clubs eenvoudig gezamenlijke ritten plannen en met elkaar delen. Via Cyql vind je praktische informatie over een rit op een centrale en overzichtelijke plek. Naast de vele positieve geluiden vanuit de verenigingen, is er ook goed geluisterd naar de feedback van de clubs. In de afgelopen maanden is er dan ook hard gewerkt aan een aantal updates die de app nog completer moeten maken.

Alliantie Samen Fietsen, Belangenbehartiging

Alliantie Samen Fietsen grijpt lente aan voor meer begrip op het fietspad

Dit weekend lijkt het mooi fietsweer te worden. Veel mensen pakken dan de fiets. Bij de Alliantie Samen Fietsen grijpen ze daarom de lente aan om fietsers en andere weggebruikers op te roepen rekening met elkaar te houden: “Fiets vriendelijk, dan gebruikt iedereen het fietspad veilig en met plezier.”