Horeca en sportkantines dicht om 20 00 uur, vaste zitplaats verplicht

In sportkantines en op het buitenterras is een vaste zitplaats verplicht en horeca – ook van sportaccommodaties – moet om 20.00 uur sluiten. Daarnaast is het advies om voor en na het sporten 1,5 meter afstand te houden. Dat zijn de aanvullende maatregelen die sinds 13 november gelden. De maatregelen gelden tot in ieder geval 3 december.

In sportkantines en op het buitenterras is een vaste zitplaats verplicht en horeca – ook van sportaccommodaties – moet om 20.00 uur sluiten. Daarnaast is het advies om voor en na het sporten 1,5 meter afstand te houden. Dat zijn de aanvullende maatregelen die sinds 13 november gelden. De maatregelen gelden tot in ieder geval 3 december.

De maatregelen komen bovenop het pakket aan regels dat begin november inging. Zo is een coronatoegangsbewijs voor sporters en bezoekers vanaf 18 jaar verplicht bij horeca, evenementen en op binnensportlocaties. Hieronder vallen ook sportkantines, buitenterrassen, kleedruimtes en toiletten in een clubhuis of sportcentrum. Neem ook voor de zekerheid een coronatoegangsbewijs mee als je een tocht gaat rijden. Of een toertocht een evenement is, bepaalt de gemeente en het verschilt dus per tocht of je een bewijs nodig hebt of niet.

Houd 1,5 meter afstand op die plekken waar geen coronatoegangsbewijs verplicht is. Ook is een mondmasker nodig, op openbare plaatsen waar geen coronatoegangsbewijs gevraagd wordt. Bijvoorbeeld in het openbaar vervoer, op perrons en stations en in supermarkten, tankstations en winkels.

Ben je toertochtorganisator? Lees dan Alles wat je moet weten over het coronatoegangsbewijs

Ben je fietser en neem je binnenkort deel aan een toertocht? Lees dan Waar heb je als wielersporter een QR-code nodig

Regels voor de horeca

Sportkantines vallen onder de regelgeving van de horeca. Dat betekent dat sportkantines in clubhuizen en sportcentra van 06.00 tot 20.00 uur open mogen. Verder zijn vaste zitplaatsen en het coronatoegangsbewijs voor sporters en bezoekers vanaf 18 jaar verplicht, ook op het buitenterras. Het afhalen van eten en drinken bij een afhaalpunt binnen is toegestaan zonder coronatoegangsbewijs. Wel is het mondmasker dan verplicht. Raadpleeg ook het protocol Verantwoord Sporten.

ALV: fysiek of online

Staat er een Algemene Ledenvergadering (ALV) gepland? Deze kan volgens de regels fysiek plaatsvinden. Peil wel bij de leden of zij zich hier prettig bij voelen. Liever een digitale ALV? Raadpleeg deze 6 praktische tips om je ALV digitaal in goede banen te leiden.

Vindt de ALV fysiek plaats, bijvoorbeeld in je clubhuis of in een horecagelegenheid? Houd er dan rekening mee dat iedereen een coronatoegangsbewijs bij zich moet hebben én dat je vóór 20.00 uur klaar bent met de rondvraag. Als dat mogelijk is, kun je je ALV ook ’s middags houden. Neem contact op met de eigenaar, als je twijfelt of je een toegangsbewijs nodig hebt. 

Geef elkaar de ruimte

Het advies om 1,5 meter te houden geldt ook weer sinds 13 november. Tijdens het fietsen hoef je onderling geen afstand te houden, maar geef andere weggebruikers wel de ruimte. Onder normale omstandigheden adviseren we een maximale groepsgrootte van 14 op de weg en 12 op de MTB. Passeer je drukke locaties, rijd je over smalle fietspaden of gaat je route over drukke wegen waar je moeilijk afstand kunt houden? Fiets dan in kleinere groepen: je kunt anderen dan makkelijker de ruimte geven.

Lees ook: Hoe houd je 1,5 meter afstand tot andere weggebruikers

Misschien ook interessant...

De Nederlandse Loterij steunt de fietssport

De Nederlandse Loterij draagt elk jaar ongeveer een kwart van de opbrengsten af aan het NOC*NSF en 77 sportbonden, waaronder de NTFU. Daarmee is het naast contributies, subsidies en sponsoring een belangrijke financiële duw in de rug.

Opleidingen

Start2Bike: leer beter fietsen

Beginnende wielrenners, mountainbikers of gravelaars kunnen binnenkort weer deelnemen aan Start2Bike. In 4 lessen leren zij hoe je beter fietst, verbeteren ze hun conditie en ontmoeten ze andere fietsers. 

Betere fietspaden kunnen het aantal ongelukken verkleinen

Als het aan de overheid ligt, zijn er in 2050 nul verkeersslachtoffers. Een onderzoek van kenniscentrum VeiligheidNL laat zien dat daarvoor eerst iets moet veranderen. Het aantal fietsers dat ernstig gewond raakte en op de Spoedeisende Hulp kwam, steeg in tien jaar met vijftien procent. Ook het aantal gewonde wielrenners steeg in die periode, met 44 procent. VeiligheidNL roept daarom op om samen in actie te komen. Wielersportbond NTFU sluit zich daarbij aan.

Wijziging uploaden van routes clubpagina

Fietssport.nl is hét platform voor fietsers. Dit initiatief van de NTFU is ook voor fietsclubs een mooi kanaal om hun club onder de aandacht te brengen bij potentiële leden. Zo kun je laten zien dat jouw club veel routekennis in huis heeft, door een aantal routes op het Fietssport-routeplatform te plaatsen. Het proces rondom het uploaden is onlangs gewijzigd, we leggen in dit artikel uit wat er anders is.

6x tips om vrijwilligers te werven

Een vereniging draait op vrijwilligers. Het bestuur, verschillende commissies, de uitpijlers van een tocht, de eventuele bardiensten: elke club is afhankelijk van een enthousiaste groep vrijwilligers. Toch blijft dit vaak een probleem. Wij geven je 6 tips hoe je de juiste vrijwilligers vindt voor jouw vereniging.

Checklist: Behoorlijk bestuur van je vereniging

Op 1 juli 2021 ging de Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR) van kracht. De afgelopen maanden bereidden we de NTFU-verenigingen al voor op deze nieuwe wet met veel informatie en praktische handvatten. Een belangrijk onderdeel van de nieuwe wet heeft te maken met de aansprakelijkheid bij een faillissement van de vereniging. Iedere bestuurder wordt dan namelijk hoofdelijk aansprakelijk gesteld, indien het bestuur zijn taak kennelijk onbehoorlijk heeft vervuld en aannemelijk is dat dit een belangrijke oorzaak is van het faillissement. Nu is natuurlijk de vraag: wanneer vervul je je taak als bestuurder of als bestuur onbehoorlijk? Wat kan jouw bestuur nu al inregelen om dit risico zo veel mogelijk uit te sluiten?

NTFU

Verslag NTFU Unieraadsvergadering 17 juni

Op 17 juni 2023 was de jaarlijkse Unieraadsvergadering op Papendal. De Unieraad bestaat uit 25 vrijwillige afgevaardigden namens de verenigingen en 4 afgevaardigden namens de individuele leden. Zij geven tijdens de vergadering goedkeuring aan het beleid van het hoofdbestuur en uniebureau van de NTFU. 

Tweede editie van Week van de Wielervereniging

Na een succesvolle eerste editie in het voorjaar, biedt de NTFU eind september opnieuw de Week van de Wielervereniging aan. In deze week staat het versterken van verenigingen centraal. Bestuursleden van wielerverenigingen kunnen zes interessante workshops volgen.

Afsluitdijk

Vanaf 26 juni fietsen en wandelen op de Afsluitdijk

Het nieuwe fiets- en wandelpad over de Afsluitdijk en langs de Waddenzee is vanaf 26 juni voor een groot deel open. Tussen de sluizen van Den Oever en Kornwerderzand kun je over een lengte van 24 kilometer fietsen en wandelen.

Fiets in de trein

Problemen op het spoor: fietsorganisaties vragen fietsers hun ervaringen te delen

Deze zomer wordt er veel aan het spoor gewerkt. Dat betekent extra reistijd of vervangend vervoer. Fietsers die tegen problemen aanlopen, kunnen zich melden bij de NTFU, Fietsersbond, Fietsplatform en Rover.

Tropische temperaturen: Bereid je goed voor!

Deze zomer hebben we af en toe te maken met tropische temperaturen. Heerlijk toch? Voor een dagje strand wel. Als je wil fietsen in deze hitte, moet je je goed voorbereiden! 

Terugblik Unieraad 2022

Op 11 juni was de jaarlijkse Unieraadsvergadering op Papendal. De Unieraad bestaat uit 25 vrijwillige afgevaardigden namens de verenigingen en 4 afgevaardigden namens de individuele leden. Zij geven tijdens de vergadering goedkeuring aan het beleid van het hoofdbestuur en uniebureau van de NTFU.