Horeca en sportkantines dicht om 20 00 uur, vaste zitplaats verplicht

In sportkantines en op het buitenterras is een vaste zitplaats verplicht en horeca – ook van sportaccommodaties – moet om 20.00 uur sluiten. Daarnaast is het advies om voor en na het sporten 1,5 meter afstand te houden. Dat zijn de aanvullende maatregelen die sinds 13 november gelden. De maatregelen gelden tot in ieder geval 3 december.

In sportkantines en op het buitenterras is een vaste zitplaats verplicht en horeca – ook van sportaccommodaties – moet om 20.00 uur sluiten. Daarnaast is het advies om voor en na het sporten 1,5 meter afstand te houden. Dat zijn de aanvullende maatregelen die sinds 13 november gelden. De maatregelen gelden tot in ieder geval 3 december.

De maatregelen komen bovenop het pakket aan regels dat begin november inging. Zo is een coronatoegangsbewijs voor sporters en bezoekers vanaf 18 jaar verplicht bij horeca, evenementen en op binnensportlocaties. Hieronder vallen ook sportkantines, buitenterrassen, kleedruimtes en toiletten in een clubhuis of sportcentrum. Neem ook voor de zekerheid een coronatoegangsbewijs mee als je een tocht gaat rijden. Of een toertocht een evenement is, bepaalt de gemeente en het verschilt dus per tocht of je een bewijs nodig hebt of niet.

Houd 1,5 meter afstand op die plekken waar geen coronatoegangsbewijs verplicht is. Ook is een mondmasker nodig, op openbare plaatsen waar geen coronatoegangsbewijs gevraagd wordt. Bijvoorbeeld in het openbaar vervoer, op perrons en stations en in supermarkten, tankstations en winkels.

Ben je toertochtorganisator? Lees dan Alles wat je moet weten over het coronatoegangsbewijs

Ben je fietser en neem je binnenkort deel aan een toertocht? Lees dan Waar heb je als wielersporter een QR-code nodig

Regels voor de horeca

Sportkantines vallen onder de regelgeving van de horeca. Dat betekent dat sportkantines in clubhuizen en sportcentra van 06.00 tot 20.00 uur open mogen. Verder zijn vaste zitplaatsen en het coronatoegangsbewijs voor sporters en bezoekers vanaf 18 jaar verplicht, ook op het buitenterras. Het afhalen van eten en drinken bij een afhaalpunt binnen is toegestaan zonder coronatoegangsbewijs. Wel is het mondmasker dan verplicht. Raadpleeg ook het protocol Verantwoord Sporten.

ALV: fysiek of online

Staat er een Algemene Ledenvergadering (ALV) gepland? Deze kan volgens de regels fysiek plaatsvinden. Peil wel bij de leden of zij zich hier prettig bij voelen. Liever een digitale ALV? Raadpleeg deze 6 praktische tips om je ALV digitaal in goede banen te leiden.

Vindt de ALV fysiek plaats, bijvoorbeeld in je clubhuis of in een horecagelegenheid? Houd er dan rekening mee dat iedereen een coronatoegangsbewijs bij zich moet hebben én dat je vóór 20.00 uur klaar bent met de rondvraag. Als dat mogelijk is, kun je je ALV ook ’s middags houden. Neem contact op met de eigenaar, als je twijfelt of je een toegangsbewijs nodig hebt. 

Geef elkaar de ruimte

Het advies om 1,5 meter te houden geldt ook weer sinds 13 november. Tijdens het fietsen hoef je onderling geen afstand te houden, maar geef andere weggebruikers wel de ruimte. Onder normale omstandigheden adviseren we een maximale groepsgrootte van 14 op de weg en 12 op de MTB. Passeer je drukke locaties, rijd je over smalle fietspaden of gaat je route over drukke wegen waar je moeilijk afstand kunt houden? Fiets dan in kleinere groepen: je kunt anderen dan makkelijker de ruimte geven.

Lees ook: Hoe houd je 1,5 meter afstand tot andere weggebruikers

Misschien ook interessant...

Je toertocht opgeven voor 2023? Doorloop deze stappen!

Jaarlijks genieten zo'n 300.000 fietsers, samen goed voor ruim 1,5 miljoen inschrijvingen, van al het moois dat toertochten te bieden hebben. NTFU clubs organiseren jaarlijks ruim 1100 toertochten die samenkomen in de toertochtkalender in Fietssport Magazine en via Fietssport.nl. Naast het enorme bereik van Fietssport magazine en Fietssport.nl, zorgen we door de kalender ook voor afstemming en coördinatie tussen de verschillende tochten. Organiseren jullie in 2023 (weer) een toertocht (of tochten) en wil je deze publiceren in de Fietssport kalender? Doorloop dan vóór 26 november 2022 de eerste twee stappen van het onderstaande stappenplan. 

Steeds vaker juridische strijd over mountainbikeroutes

Wielersportbond NTFU merkt dat mountainbikeroutes onder druk komen te staan. Tegenstanders van de routes voeren steeds vaker een juridische strijd. Daarmee willen ze voorkomen dat nieuwe mountainbikeroutes worden aangelegd of bestaande routes gesloten worden. In Twente luidt nu ook de politiek de noodklok: organisaties moeten met elkaar praten, geen strijd voeren, vindt de CDA-fractie. Dat vindt ook de NTFU, die zelf regelmatig met onderhoudsgroepen, terreineigenaren, natuurbeheerders en routebureaus aan tafel zit.

Beter wielrennen of mountainbiken met Start2Bike

Wielrennen of mountainbiken is niet moeilijk. Toch? Niets is minder waar en zeker voor degenen die net begonnen zijn met wielrennen of mountainbiken. Remmen, schakelen, in- en uitklikken op de pedalen en fietsen in een groep is toch echt anders dan op een gewone fiets. Met Start2Bike verbeter je je fietstechnieken in vier trainingen.

Afsluitdijk

Duizenden fietsers op de Afsluitdijk

Na jaren wachten kon het 1 en 2 juli eindelijk weer: fietsen over de Afsluitdijk. Zo’n 13.000 fietsers gingen over de 32 kilometer lange dijk tussen Den Oever en Kornwerderzand. Wielrenners grepen hun kans en reden het populaire rondje IJsselmeer.