Horeca en sportkantines dicht om 20 00 uur, vaste zitplaats verplicht

In sportkantines en op het buitenterras is een vaste zitplaats verplicht en horeca – ook van sportaccommodaties – moet om 20.00 uur sluiten. Daarnaast is het advies om voor en na het sporten 1,5 meter afstand te houden. Dat zijn de aanvullende maatregelen die sinds 13 november gelden. De maatregelen gelden tot in ieder geval 3 december.

In sportkantines en op het buitenterras is een vaste zitplaats verplicht en horeca – ook van sportaccommodaties – moet om 20.00 uur sluiten. Daarnaast is het advies om voor en na het sporten 1,5 meter afstand te houden. Dat zijn de aanvullende maatregelen die sinds 13 november gelden. De maatregelen gelden tot in ieder geval 3 december.

De maatregelen komen bovenop het pakket aan regels dat begin november inging. Zo is een coronatoegangsbewijs voor sporters en bezoekers vanaf 18 jaar verplicht bij horeca, evenementen en op binnensportlocaties. Hieronder vallen ook sportkantines, buitenterrassen, kleedruimtes en toiletten in een clubhuis of sportcentrum. Neem ook voor de zekerheid een coronatoegangsbewijs mee als je een tocht gaat rijden. Of een toertocht een evenement is, bepaalt de gemeente en het verschilt dus per tocht of je een bewijs nodig hebt of niet.

Houd 1,5 meter afstand op die plekken waar geen coronatoegangsbewijs verplicht is. Ook is een mondmasker nodig, op openbare plaatsen waar geen coronatoegangsbewijs gevraagd wordt. Bijvoorbeeld in het openbaar vervoer, op perrons en stations en in supermarkten, tankstations en winkels.

Ben je toertochtorganisator? Lees dan Alles wat je moet weten over het coronatoegangsbewijs

Ben je fietser en neem je binnenkort deel aan een toertocht? Lees dan Waar heb je als wielersporter een QR-code nodig

Regels voor de horeca

Sportkantines vallen onder de regelgeving van de horeca. Dat betekent dat sportkantines in clubhuizen en sportcentra van 06.00 tot 20.00 uur open mogen. Verder zijn vaste zitplaatsen en het coronatoegangsbewijs voor sporters en bezoekers vanaf 18 jaar verplicht, ook op het buitenterras. Het afhalen van eten en drinken bij een afhaalpunt binnen is toegestaan zonder coronatoegangsbewijs. Wel is het mondmasker dan verplicht. Raadpleeg ook het protocol Verantwoord Sporten.

ALV: fysiek of online

Staat er een Algemene Ledenvergadering (ALV) gepland? Deze kan volgens de regels fysiek plaatsvinden. Peil wel bij de leden of zij zich hier prettig bij voelen. Liever een digitale ALV? Raadpleeg deze 6 praktische tips om je ALV digitaal in goede banen te leiden.

Vindt de ALV fysiek plaats, bijvoorbeeld in je clubhuis of in een horecagelegenheid? Houd er dan rekening mee dat iedereen een coronatoegangsbewijs bij zich moet hebben én dat je vóór 20.00 uur klaar bent met de rondvraag. Als dat mogelijk is, kun je je ALV ook ’s middags houden. Neem contact op met de eigenaar, als je twijfelt of je een toegangsbewijs nodig hebt. 

Geef elkaar de ruimte

Het advies om 1,5 meter te houden geldt ook weer sinds 13 november. Tijdens het fietsen hoef je onderling geen afstand te houden, maar geef andere weggebruikers wel de ruimte. Onder normale omstandigheden adviseren we een maximale groepsgrootte van 14 op de weg en 12 op de MTB. Passeer je drukke locaties, rijd je over smalle fietspaden of gaat je route over drukke wegen waar je moeilijk afstand kunt houden? Fiets dan in kleinere groepen: je kunt anderen dan makkelijker de ruimte geven.

Lees ook: Hoe houd je 1,5 meter afstand tot andere weggebruikers

Misschien ook interessant...

Belangenbehartiging

Steeds minder groen en natuur om te sporten en ontspannen

De ruimte om te sporten, bewegen en ontspannen staat in heel Nederland onder druk. Uit onderzoek dat de ANWB liet uitvoeren wordt duidelijk dat we steeds minder groen om ons heen hebben. En dit wordt alleen maar minder door de groeiende bevolking en toename van het toerisme.

Checklist: Behoorlijk bestuur van je vereniging

Op 1 juli 2021 ging de Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR) van kracht. De afgelopen maanden bereidden we de NTFU-verenigingen al voor op deze nieuwe wet met veel informatie en praktische handvatten. Een belangrijk onderdeel van de nieuwe wet heeft te maken met de aansprakelijkheid bij een faillissement van de vereniging. Iedere bestuurder wordt dan namelijk hoofdelijk aansprakelijk gesteld, indien het bestuur zijn taak kennelijk onbehoorlijk heeft vervuld en aannemelijk is dat dit een belangrijke oorzaak is van het faillissement. Nu is natuurlijk de vraag: wanneer vervul je je taak als bestuurder of als bestuur onbehoorlijk? Wat kan jouw bestuur nu al inregelen om dit risico zo veel mogelijk uit te sluiten?

NTFU

Welkom op de vernieuwde website van de NTFU

Je ziet het goed. We hebben een nieuwe website. Compleet met een fris ontwerp en informatie voor verenigingen, tochtorganisatoren, trailcrews, routebureaus, overheden en organisaties uit de sport- en recreatiesector. Zo is NTFU.nl voor iedereen hét startpunt voor sportief fietsen.

Betere fietspaden kunnen het aantal ongelukken verkleinen

Als het aan de overheid ligt, zijn er in 2050 nul verkeersslachtoffers. Een onderzoek van kenniscentrum VeiligheidNL laat zien dat daarvoor eerst iets moet veranderen. Het aantal fietsers dat ernstig gewond raakte en op de Spoedeisende Hulp kwam, steeg in tien jaar met vijftien procent. Ook het aantal gewonde wielrenners steeg in die periode, met 44 procent. VeiligheidNL roept daarom op om samen in actie te komen. Wielersportbond NTFU sluit zich daarbij aan.