Boete illegaal gebruik foto's: wat moet je doen?

De NTFU krijgt steeds vaker berichten van wielerclubs die een boete krijgen voor illegaal gebruik van foto’s. De kosten lopen op van tot een paar honderd tot duizenden euro. Hoe los je dit op?

Meerdere wielerclubs hebben de NTFU benaderd omdat ze vanuit het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) of een bureau dat in opdracht van het ANP handelt, facturen ontvangen voor het onrechtmatig gebruik van ANP-foto’s. Vrijwel altijd betreffen dit foto’s op websites. De boodschap is alle keren helder: er moet betaald worden.

De regels zijn duidelijk: het is niet toegestaan om zonder toestemming van een fotograaf zijn, haar of hen foto’s te publiceren. Doe je dit wel dan riskeer je – zonder waarschuwing – een factuur van de fotograaf. Ook word je gedwongen de beelden per direct te verwijderen. Ook al heb je onbewust een foto illegaal gebruikt.
 

Auteursrecht

Veel foto’s vind en download je via Google. Toch mag je deze beelden niet 'zomaar' gebruiken. Want voor bijna elk beeld geldt het auteursrecht. Gebruik je foto's of video's zonder toestemming van de fotograaf of maker op bijvoorbeeld je clubwebsite, dan ben je in overtreding van die auteurswet.
 
Fotografen en makers bepalen namelijk hoe hun foto's en video's gebruikt mogen worden. Ze maken daar afspraken over met een agentschap zoals het ANP of Hollandse Hoogte. Daar horen ook afspraken over een vergoeding voor bij. Wordt er onrechtmatig gebruik gemaakt van zo'n foto’s, dan is het aan dat bureau om misgelopen inkomsten te achterhalen.
 

Brief van het ANP

Heb je een foto gebruikt dat onder het auteursrecht valt, dan ontvang je een brief van bijvoorbeeld het ANP via Visual Rights Group. Een aantal clubs heeft ook uit het buitenland een claim gekregen, omdat er een beeld was geplaatst van bijvoorbeeld een Franse of Duitse fotograaf.

In deze brief wordt vastgesteld dat er sprake is van onrechtmatig gebruik, met bijgevoegde bewijsstukken zoals screenshots van de gebruikte foto’s. Daarnaast bevat de brief een specificatie van de gevraagde schadevergoeding, die onder meer bestaat uit:
  • de gemiste licentievergoeding;
  • een compensatie voor het ontbreken van voorafgaande toestemming;
  • kosten voor onderzoek en buitengerechtelijke procedurekosten.
Verenigingen krijgen doorgaans een termijn van 14 dagen om te betalen en verdere kosten te voorkomen.
 

Hoogte van de boete 

De kosten van zo’n schadevergoeding lopen al snel op. Het bedrag dat je moet betalen is afhankelijk van de maat van de foto, de duur van het gebruik en de positie op de website (een foto op de homepage is duurder dan in laag twee van de website).

De kosten per illegaal gebruikte foto zijn vaak minimaal 100 euro. Tel daarbij de kosten op die worden berekend voor diverse werkzaamheden en een factuur bedraagt al snel ten minste 300 euro. Boetes uit het buitenland zijn vele malen hoger en lopen op tot 3.000 euro.
 

Wat moet je doen als je een boete krijgt

  • Check of de claim terecht is. Heb je de foto echt geplaatst en was hier inderdaad geen toestemming voor?
  • Is de claim terecht? Verwijder dan zo snel mogelijk de foto van de website en server.
  • Betaal de gevraagde schadevergoeding binnen de gestelde termijn.
  • Bespreek de onjuist gebruikte foto met de personen die verantwoordelijk zijn voor de content op de clubkanalen om te voorkomen dat dit nog een keer mis gaat. Controleer met name de website op het gebruik van andere mogelijk illegaal gebruikte beelden.
We adviseren in bezwaar te gaan tegen hoge schadeclaims van buitenlandse bedrijven. Duizenden euro's boete betalen, is voor de meeste wielerclubs onmogelijk. Een aantal wielerclubs heeft met succes bezwaar gemaakt: de boete werd verlaagd naar een paar honderd euro.
 


Tips om een boete te voorkomen

  • Maak je eigen foto's. Een goede camera op je telefoon is het enige wat je nodig hebt. Er is vast wel een clublid dat goed kan fotograferen en het leuk vindt om dit voor de club te doen.
  • Schakel een fotograaf in. Zeker als je goede foto's wilt voor de promotie van je club of toertocht. Kost wel iets, maar dan heb je ook iets. En je koopt meteen het auteursrecht af.
  • Vraag toestemming. Zeker als je foto's van een andere fotograaf gebruikt. 
  • Maak de regels duidelijk. Informeer je clubleden en vrijwilligers die beelden plaatsen op je clubsite en sociale media.
  • Gebruik een gratis beeldbank. In ons Kenniscentrum zetten we er 5 voor je op een rij.

 
Afbeeldingen van de NTFU en Fietssport

Afbeeldingen die de NTFU gebruikt in communicatie gericht aan verenigingen, zoals de verenigingsnieuwsbrief, zijn niet standaard rechtenvrij te gebruiken. Dat geldt ook voor foto's die we op Fietssport plaatsen. Hier kunnen namelijk copyrights op zitten die het gebruik van de foto beperken. Heb je een vraag over een specifieke foto? Stuur dan een e-mail naar verenigingen@ntfu.nl.

Misschien ook interessant...

Stuifduinen

Stuifduinen bedreigen fietspaden langs de kust

Door een enorme berg zand dreigen de fietspaden in de Noord-Hollandse duinen te verdwijnen. Tussen Bergen en Schoorl en de strandopgang Kattendel bij Bloemendaal ploeg je al door het zand. Fietsersbond, NTFU, Fietsplatform en ANWB luiden de noodklok.

Vignet

NTFU, terreineigenaren en routebureaus starten verkenning naar landelijk vignet voor MTB-routes

De betaalbaarheid van steeds meer mountainbikeroutes staat onder druk. De routes bedruipen zichzelf veelal met een eigen vignet of lokale gelden. Vertegenwoordigers van mountainbikers, terreinbeheerders, particuliere grondeigenaren en lokale overheden gaan daarom samen de mogelijkheden voor een landelijk mountainbikevignet verkennen.

NTFU

Verslag NTFU Unieraadsvergadering 17 juni

Op 17 juni 2023 was de jaarlijkse Unieraadsvergadering op Papendal. De Unieraad bestaat uit 25 vrijwillige afgevaardigden namens de verenigingen en 4 afgevaardigden namens de individuele leden. Zij geven tijdens de vergadering goedkeuring aan het beleid van het hoofdbestuur en uniebureau van de NTFU. 

Afsluitdijk

Fietsorganisaties teleurgesteld over mogelijkheden voor fietsen en wandelen op de Afsluitdijk

Rijkswaterstaat moet meer doen om fietsen en wandelen mogelijk te maken op de Afsluitdijk. De 32 kilometer lange dijk blijft tot 2025 gesloten voor fietsers en wandelaars omdat de dijk versterkt en vernieuwd wordt. Fietsplatform, Wandelnet, de NTFU en Fietsersbond zijn teleurgesteld en sturen daarom een brief aan de Tweede Kamer. Daarin vragen ze opnieuw aandacht voor de adviezen die ze begin 2020 al gaven aan Rijkswaterstaat.

ATV Ruiten Drie profiteert van het succes van Start2Bike

Elk seizoen melden zich enthousiaste beginnende fietsers bij ATV Ruiten Drie. Zowel in het voor- als najaar kan de vereniging rekenen op twee volle groepen Start2Bike-deelnemers, wat op haar beurt weer zorgt voor een continue aanwas van nieuwe leden.

Alliantie Samen Fietsen

Alliantie Samen Fietsen opent het fietsseizoen positief met complimenten

In het voorjaar laait de discussie over de drukte op het fietspad weer op. Daar wil de Alliantie Samen Fietsen iets aan doen, want vaak is die onnodig en onterecht. De organisaties geven daarom een fietsfeestje op 13 april én roepen fietsers op met complimenten te strooien.

Dijkwegen

Hoe veilig vinden fietsers het op dijkwegen

Fietsen over kilometers lange dijken is een feest voor iedereen die van oer-Hollandse landschappen houdt. Maar hoe veilig voelen fietsers zich eigenlijk, als ze zo'n dijkweg delen met andere fietsers, wandelaars, autorijders, motorrijders en landbouwverkeer. 

Afsluitdijk

Fiets 1 of 2 juli mee over de nieuwe Afsluitdijk!

Net als 4 jaar geleden gaat op 1 en 2 juli de Afsluitdijk eenmalig open voor fietsers en wandelaars. Na de openstelling is het iconische fiets- en wandelpad weer voor lange tijd gesloten. Dit willen de NTFU, Fietsplatform, Wandelnet ANWB en de Fietsersbond voorkomen.

Verenigingen

Voordelig helmen aanschaffen voor jouw vereniging

Wielersportbond NTFU en Ekoï gaan tot minstens 2025 samenwerken. De samenwerking tussen de twee partners uit zich als eerst via de cursus Wegkapitein. Deze cursus voor fietsverenigingen en -groepen zorgt dat zij veiliger op pad gaan. Sinds 2015 leidden we al meer dan 3.000 wegkapiteins en MTB-begeleiders op. Ekoï ondersteunt de cursus met materialen en budget.

Kleurcode

Kleurcodes geven aan hoe makkelijk of moeilijk de mountainbikeroutes op de Utrechtse Heuvelrug zijn

Alle mountainbikeroutes op de Utrechtse Heuvelrug hebben sinds kort een kleurcode die aangeeft hoe makkelijk of moeilijk de route is. Te herkennen aan nieuwe borden die langs de hele route hangen. Mountainbikers kunnen zo beter inschatten of een route past bij hun technisch niveau.