14 december 2021

Tocht organiseren? Raadpleeg je gemeente

 

Tocht organiseren? Raadpleeg je gemeente

De informatie is aangepast naar de persconferentie van 14 december 2021.

Het coronatoegangsbewijs is verplicht bij onder andere binnensportaccommodaties, horeca en bij evenementen. Of jouw toertocht een evenement is, bepaalt de gemeente. Dat kan bijvoorbeeld, als je ook live muziek, entertainment en verkoop van eten en drinken op start-, rust- en/of finishlocatie aanbiedt. Neem daarom altijd eerst contact op met je gemeente(n): zij bepalen of je tocht - al dan niet met een evementenkarakter - kan plaatsvinden en onder welke voorwaarden.

Stap 1: Maak een plan

Bereid je goed voor op het gesprek met de gemeente(n). Maak daarom eerst een plan voor de organisatie van een veilige toertocht. Dit plan geeft de lokale overheden richting bij het beoordelen van je melding. In het plan geef je aan waarom je tocht veilig georganiseerd kan worden en welke maatregelen je neemt zodat je tocht aan de voorwaarden, protocollen, et cetera voldoet.

Richtlijnen voor je toertocht

Gebruik voor je plan de NTFU Richtlijnen voor toertochtorganisatoren. Deze richtljnen helpen je een passend coronaplan te maken. Raadpleeg ook de volgende protocollen en richtlijnen:

Verwijs in je plan naar bovengenoemde richtlijnen en benoem expliciet dat je tocht een veilige buitensportactiviteit is en wat dat precies is:

Een fietstocht is een recreatieve tocht voor wielrenners/mountainbikers/gravelbikers in de openbare ruimte, waarbij wielersporters verschillende afstanden afleggen over een uitgezette route. Wielersporters starten op gezette tijden, zodat er een continue doorstroom én ruime spreiding van deelnemers is op de route. Deze tochten kunnen veilig binnen de coronamaatregelen georganiseerd worden omdat er weinig mensen tegelijk op één locatie zijn.

Sportactiviteit versus evenement

De tocht an sich – de route(s) die deelnemers van a naar b fietsten – is een sportactiviteit, géén evenement. Fietsers waaieren individueel of in groepen uit over de route.

Richt je de start- en/of finishlocatie als festivalterrein in? Bijvoorbeeld met kraampjes waar je eten en drinken of goodies als bidonnen en wielershirts verkoopt? En/of met live muziek en extra services als een reparatiepunt en sportmasseur? Dan kan de gemeente of veiligheidsregio je tocht als evenement zien: deelnemers van jouw sportactiviteit worden dan bezoekers van je 'evenement' op de start- en/of finishlocatie.

Toolkit coronamaatregelen

Met de gratis toolkit coronamaatregelen van NOC*NSF download je posters, bebording en ander informatiemateriaal. Ook vind je hier praktische tips over eenduidige inrichting en slimme gedragsmaatregelen, zodat deelnemers van je tocht eenvoudig de coronamaatregelen opvolgen. Gebruik de posters en borden bijvoorbeeld bij de ingang, in de kleedkamers, in de kantine, op het terras en op locaties waar toeschouwers staan.

Stap 2: Raadpleeg de gemeenten

Neem contact op met de verantwoordelijke loketten/ambtenaren. Doe dit telefonisch of per mail. Zorg dat je je uitgewerkte plan paraat hebt. Meld je tocht bij alle gemeenten waar je route doorheen gaat. Heb je geen direct contactpersoon binnen je gemeente(n)? Informeer welke functionaris verantwoordelijk is voor sport en bewegen. Denk aan:

  • Sportondersteuner
  • Ambtenaar Sport en Recreatie
  • Beleidsmedewerker Sport
  • Contactpersoon bij Sportraad of Sportservice

Stap 3: Groen licht? Geef je tocht op

Heb je toestemming? Meld deze dan zo snel als mogelijk aan op de toertochtenkalender. Hoe je je tocht de-annuleert, verplaatst en wijzigt via Mijn Tochten op ntfu.nl, lees je in dit artikel.

Let op: klik ‘gebruik startvakken’ aan

Kies bij het aanmelden of wijzigen van je toertocht onder stap 2 ‘Voorinschrijven’

  • voor de optie voorinschrijven, via NTFU of een externe URL, én
  • voor ja bij gebruik startvakken.

Wanneer is mijn tocht een evenement?

Bepaal via het schema of je tocht als evenement kan worden aangemerkt door de gemeente en waar je rekening mee moet houden.

Niet goed leesbaar? klik op de afbeelding of download de pdf.

Wel of geen toegangsbewijs

Wordt je tocht als evenement aangemerkt door de gemeente of veiligheidsregio? Dan moeten zowel deelnemers als publiek - denk aan partners, vrienden of passanten - die de start- en/of finishlocatie willen betreden, een coronatoegangsbewijs laten zien.

Ook bij binnensportaccommodaties is het coronatoegangsbewijs verplicht. De sportkantine, een sportzaal, kleedkamers, douches en toiletten vallen hier ook onder. Start en/of finisht je toertocht bijvoorbeeld in een sportcomplex of je eigen clubhuis? Dan moeten deelnemers en publiek een coronatoegangsbewijs laten zien.

Lees ook: Alles wat je moet weten over het coronatoegangsbewijs

Vragen? Wij staan voor je klaar!

We begrijpen dat bovenstaand schema geen volledig antwoord geeft voor specifieke situaties. Het team Verenigingsondersteuning staat daarom voor je klaar. Stuur je vraag via verenigingen@ntfu.nl naar toertochtcoördinator Caroline en verenigingsondersteuners Luuk en Jos. Of bel 0318-581300 (ma-do van 9.00 tot 17.00 uur en vrijdag van 9.00-12.00 uur). Zij helpen je graag verder!

Documenten