29 juni 2021

Tocht organiseren? Raadpleeg je gemeente

 

Tocht organiseren? Raadpleeg je gemeente

Het kabinet zette op 26 juni de vierde stap in het openingsplan. De meeste maatregelen zijn niet meer nodig en zijn versoepeld. Voor de sport vervallen vrijwel alle beperkingen en evenementen zijn weer toegestaan. De gemeente bepaalt of je tocht kan plaatsvinden en onder welke voorwaarden. Neem daarom eerst contact op met je gemeente(n).

Stap 1: Maak een plan

Bereid je goed voor op het gesprek met de gemeente(n), door een plan voor de organisatie van een veilige toertocht te maken. Dit plan geeft de lokale overheden richting bij het beoordelen van je melding. In het plan geef je aan waarom je tocht veilig georganiseerd kan worden en welke maatregelen neemt zodat je tocht aan de voorwaarden, protocollen, et cetera voldoet.

Richtlijnen voor je toertocht

Gebruik voor je plan de NTFU Richtlijnen voor toertochtorganisatoren. Deze richtljnen helpen je een passend coronaplan te maken. Raadpleeg ook de volgende protocollen en richtlijnen:

Verwijs in je plan naar bovengenoemde richtlijnen en benoem expliciet dat je tocht een veilige buitensportactiviteit is en wat dat precies is:

Een fietstocht is een recreatieve tocht voor wielrenners/mountainbikers/gravelbikers in de openbare ruimte, waarbij wielersporters verschillende afstanden afleggen over een uitgezette route. Wielersporters starten op gezette tijden, zodat er een continue doorstroom én ruime spreiding van deelnemers is op de route. Deze tochten kunnen veilig binnen de coronamaatregelen georganiseerd worden omdat er weinig mensen tegelijk op één locatie zijn.

Stap 2: Raadpleeg de gemeenten

Neem contact op met de verantwoordelijke loketten/ambtenaren. Doe dit telefonisch of per mail. Zorg dat je je uitgewerkte plan paraat hebt. Meld je tocht bij alle gemeenten waar je route doorheen gaat. Heb je geen direct contactpersoon binnen je gemeente(n)? Informeer welke functionaris verantwoordelijk is voor sport en bewegen. Denk aan:

  • Sportondersteuner
  • Ambtenaar Sport en Recreatie
  • Beleidsmedewerker Sport
  • Contactpersoon bij Sportraad of Sportservice

NTFU roept gemeenten op de loketten te openen

Dat je weer een toertocht kunt organiseren, is een feit. Toertochten hebben sinds 5 juni een uitzonderingspositie op evenementen. Stap 4 van het openingsplan biedt meer perspectief voor de herstart van je tocht. Dat komt omdat evenementen weer zijn toegestaan. Gemeenten moeten hun loketten dus weer openen. Er zijn echter signalen dat gemeenten nog niet zover zijn.

De NTFU, Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN) en NOC*NSF roepen daarom gemeentebesturen op de loketten te openen en het gesprek met organisatoren aan te gaan. De Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) stuurde onze oproep aan alle gemeentebesturen.
Zeker nu evenementen weer zijn toegestaan, verwachten we dat steeds meer gemeenten de loketten zullen openen.

Stap 3: Groen licht? Geef je tocht op

Heb je toestemming? Meld deze dan weer zo snel als mogelijk aan op de toertochtenkalender. Hoe je je tocht de-annuleert, verplaatst en wijzigt via Mijn Tochten op ntfu.nl, lees je in dit artikel.

Let op: klik ‘gebruik startvakken’ aan

Kies bij het aanmelden of wijzigen van je toertocht onder stap 2 ‘Voorinschrijven’

  • voor de optie voorinschrijven, via NTFU of een externe URL, én
  • voor ja bij gebruik startvakken.

1,5 meter houden of werken met een toegangsbewijs

Volgens de Rijksoverheid mag “alles weer open, op 1,5 meter afstand of met een coronatoegangsbewijs”. Geldt dit ook voor jouw toertocht en zo ja, waar doe je goed aan? Bepaal via het schema waar je rekening mee moet houden. Goed om te weten: de inzet van een coronatoegangsbewijs is optioneel en niet verplicht.

Niet goed leesbaar? klik op de afbeelding of download de pdf.

Alles wat je moet weten over het toegangsbewijs

Wil je het coronatoegangsbewijs gebruiken? Je vindt hier alles wat je moet weten over het coronatoegangsbewijs.

Vragen? Wij staan voor je klaar!

We begrijpen dat bovenstaand schema geen volledig antwoord geeft voor specifieke situaties. Het team Verenigingsondersteuning staat daarom voor je klaar. Stuur je vraag via verenigingen@ntfu.nl naar toertochtcoördinator Caroline en verenigingsondersteuners Luuk en Jos. Of bel 0318-581300 (ma-do van 9.00 tot 17.00 uur en vrijdag van 9.00-12.00 uur). Zij helpen je graag verder!

Documenten