Tuchtrecht NTFU voor leden en vrijwilligers

Soms gebeuren er dingen op de sportvereniging die niet door de beugel kunnen. Wangedrag op de vereniging of bij een toertocht dient uiteraard aangepakt te worden. In de sportsector bestaat daarom het zogenaamde ‘Tuchtrecht’.

Leden van de NTFU (ook leden die lid zijn van de NTFU via de vereniging) zijn automatisch gebonden aan het tuchtrecht van de NTFU. Los van de leden is het echter ook belangrijk om vrijwilligers die niet lid zijn te wijzen op het tuchtrecht.

In de sport is tuchtrecht een vorm van rechtspraak die erop toeziet dat leden en vrijwilligers van een sportvereniging zich aan de gedragsregels -van zowel de vereniging als de sportbond houden. Het valt hiermee onder het private verenigingsrecht.

 

Wanneer wordt het tuchtrecht ingezet?

Tuchtrecht corrigeert dus ongewenst gedrag binnen de sportvereniging en ziet erop toe dat leden en vrijwilligers van een vereniging zich aan de gedragsregels van zowel de vereniging als de gehele sportsector houden. Tuchtrecht kan in verschillende situaties ingezet worden: bij het niet naleven van de statuten, bij racistische gedragingen en ongewenst gedrag. Tuchtrechtelijke beslissingen worden genomen door de tuchtcommissie van de NTFU.

 

Leden en vrijwilligers

Leden van NTFU (ook leden die lid zijn via de vereniging) zijn automatisch gebonden aan het tuchtrecht van de NTFU. Dat is in de statuten zo ingeregeld. Sommige vrijwilligers bij verenigingen of toertochten zijn geen lid van de NTFU of de vereniging, toch vallen zij door hun werkzaamheden als vrijwilliger onder het tuchtrecht van de NTFU

 

Taak van de vereniging

Het is de taak van de vereniging om vrijwilligers die niet lid zijn van de vereniging te wijzen op het tuchtrecht. De vrijwilliger hoeft niets te ondertekenen, een duidelijke melding is voldoende. Je kunt er bijvoorbeeld aan denken om een passage op te website op te nemen over het tuchtrecht bij vrijwilligers. Je kunt er ook voor kiezen om vrijwilligers die niet lid zijn hier een kort en bondig berichtje over te sturen. Om je op weg te helpen hebben we al een opzetje voor je geschreven:

 

“Als vereniging vinden we het belangrijk om de sport zo veilig mogelijk te organiseren. Daarom is de vereniging, de leden van de vereniging en alle vrijwilligers gebonden aan het tuchtreglement van de NTFU. Het Tuchtrecht corrigeert ongewenst gedrag en ziet er op toe dat leden en vrijwilligers van een aangesloten wielervereniging, stichting of evenementenorganisatie zich aan de gedragsregels en tuchtreglement -van zowel de vereniging als de gehele sportsector- houden. Het tuchtrecht van de NTFU is hier te vinden. “

 

Melding doen

Iedereen die een overtreding van de tuchtregels heeft geconstateerd, kan daarvan melding doen bij de NTFU. De melding kan schriftelijk in worden gestuurd naar Martine van de Veen en dient in ieder geval het volgende te bevatten: de overtreding, de overtreder, moment van overtreding, gegevens van eventuele getuigen, gegevens van de melder en de bron van de melder. Naast de vereniging en individuele verenigingsleden, kan ook een sportbond zelf melding doen van een overtreding. Van misdrijven dien je altijd melding te doen bij de politie.

Misschien ook interessant...

Verenigingen

Hoe de NTFU verenigingen in de pedalen helpt

De wielervereniging is al jaar en dag een belangrijke pijler voor de NTFU. De vereniging voorziet wekelijks duizenden fietsers van mooie clubritten en toertochten.  De NTFU zet zich daarom in op het versterken van alle aangesloten wielerverenigingen.

Verenigingen

Voordelig helmen aanschaffen voor jouw vereniging

Wielersportbond NTFU en Ekoï gaan tot minstens 2025 samenwerken. De samenwerking tussen de twee partners uit zich als eerst via de cursus Wegkapitein. Deze cursus voor fietsverenigingen en -groepen zorgt dat zij veiliger op pad gaan. Sinds 2015 leidden we al meer dan 3.000 wegkapiteins en MTB-begeleiders op. Ekoï ondersteunt de cursus met materialen en budget.

Verenigingen

Vebego Limburgs Mooiste zoekt vrijwilligers

Wil jij op een sportieve manier geld verdienen voor jouw vereniging? De organisatie van het fietsevenement Vebego Limburgs Mooiste is op zoek naar leden, die tegen een vergoeding voor hun club, mee wil werken tijdens een van de grootste fietsevenementen van Nederland.

Verenigingen

Nieuwe mogelijkheden na update Cyql app

Deze Cyql app, die voor NTFU verenigingen gratis te gebruiken is, maakt het plannen van clubritten een stuk eenvoudiger. Wat je allemaal kunt met Cyql, lees je op deze pagina. Inmiddels maken meer dan de helft van de NTFU verenigingen gebruik van de app én werd de app onlangs nog beoordeeld met het rapportcijfer 8,1! Cyql heeft onlangs een update gekregen waardoor er enkele extra functionaliteiten beschikbaar zijn in de app. Welke dat zijn lees je in dit artikel.