Tuchtrecht NTFU voor leden en vrijwilligers

Soms gebeuren er dingen op de sportvereniging die niet door de beugel kunnen. Wangedrag op de vereniging of bij een toertocht dient uiteraard aangepakt te worden. In de sportsector bestaat daarom het zogenaamde ‘Tuchtrecht’.

Leden van de NTFU (ook leden die lid zijn van de NTFU via de vereniging) zijn automatisch gebonden aan het tuchtrecht van de NTFU. Los van de leden is het echter ook belangrijk om vrijwilligers die niet lid zijn te wijzen op het tuchtrecht.

In de sport is tuchtrecht een vorm van rechtspraak die erop toeziet dat leden en vrijwilligers van een sportvereniging zich aan de gedragsregels -van zowel de vereniging als de sportbond houden. Het valt hiermee onder het private verenigingsrecht.

 

Wanneer wordt het tuchtrecht ingezet?

Tuchtrecht corrigeert dus ongewenst gedrag binnen de sportvereniging en ziet erop toe dat leden en vrijwilligers van een vereniging zich aan de gedragsregels van zowel de vereniging als de gehele sportsector houden. Tuchtrecht kan in verschillende situaties ingezet worden: bij het niet naleven van de statuten, bij racistische gedragingen en ongewenst gedrag. Tuchtrechtelijke beslissingen worden genomen door de tuchtcommissie van de NTFU.

 

Leden en vrijwilligers

Leden van NTFU (ook leden die lid zijn via de vereniging) zijn automatisch gebonden aan het tuchtrecht van de NTFU. Dat is in de statuten zo ingeregeld. Sommige vrijwilligers bij verenigingen of toertochten zijn geen lid van de NTFU of de vereniging, toch vallen zij door hun werkzaamheden als vrijwilliger onder het tuchtrecht van de NTFU

 

Taak van de vereniging

Het is de taak van de vereniging om vrijwilligers die niet lid zijn van de vereniging te wijzen op het tuchtrecht. De vrijwilliger hoeft niets te ondertekenen, een duidelijke melding is voldoende. Je kunt er bijvoorbeeld aan denken om een passage op te website op te nemen over het tuchtrecht bij vrijwilligers. Je kunt er ook voor kiezen om vrijwilligers die niet lid zijn hier een kort en bondig berichtje over te sturen. Om je op weg te helpen hebben we al een opzetje voor je geschreven:

 

“Als vereniging vinden we het belangrijk om de sport zo veilig mogelijk te organiseren. Daarom is de vereniging, de leden van de vereniging en alle vrijwilligers gebonden aan het tuchtreglement van de NTFU. Het Tuchtrecht corrigeert ongewenst gedrag en ziet er op toe dat leden en vrijwilligers van een aangesloten wielervereniging, stichting of evenementenorganisatie zich aan de gedragsregels en tuchtreglement -van zowel de vereniging als de gehele sportsector- houden. Het tuchtrecht van de NTFU is hier te vinden. “

 

Melding doen

Iedereen die een overtreding van de tuchtregels heeft geconstateerd, kan daarvan melding doen bij de NTFU. De melding kan schriftelijk in worden gestuurd naar Martine van de Veen en dient in ieder geval het volgende te bevatten: de overtreding, de overtreder, moment van overtreding, gegevens van eventuele getuigen, gegevens van de melder en de bron van de melder. Naast de vereniging en individuele verenigingsleden, kan ook een sportbond zelf melding doen van een overtreding. Van misdrijven dien je altijd melding te doen bij de politie.

Misschien ook interessant...

Checklist: Behoorlijk bestuur van je vereniging

Op 1 juli 2021 ging de Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR) van kracht. De afgelopen maanden bereidden we de NTFU-verenigingen al voor op deze nieuwe wet met veel informatie en praktische handvatten. Een belangrijk onderdeel van de nieuwe wet heeft te maken met de aansprakelijkheid bij een faillissement van de vereniging. Iedere bestuurder wordt dan namelijk hoofdelijk aansprakelijk gesteld, indien het bestuur zijn taak kennelijk onbehoorlijk heeft vervuld en aannemelijk is dat dit een belangrijke oorzaak is van het faillissement. Nu is natuurlijk de vraag: wanneer vervul je je taak als bestuurder of als bestuur onbehoorlijk? Wat kan jouw bestuur nu al inregelen om dit risico zo veel mogelijk uit te sluiten?

Goed voorbeeld: Vitaalritten slaan aan bij fietser op leeftijd

Bij WTC Gerry van Gerwen worden twee keer in de week ‘Vitaalritten’ aangeboden. Een succesnummer dat ervoor zorgt dat leden tot op latere leeftijd doorfietsen bij de vereniging. 

Goed voorbeeld: Een compleet overzicht van alle clubritten in Cyql

Sinds de lancering in september maken steeds meer clubs gebruik van de app Cyql. De app maakt het makkelijk om gezamenlijke ritten te plannen en informatie daarover met elkaar te delen. Voor GRTC Excelsior kwam Cyql precies op het juiste moment.

Heet nieuwe leden welkom met de actie Welkom op de Club!

Naar schatting zijn er 60.500 fietsers (bron: Wielersportmonitor 2019) die niet lid zijn van een vereniging, maar dat wél graag willen. Voor jouw vereniging de kans om nieuwe leden aan te trekken. Zeker nu fietsen steeds populairder wordt. Maar, hoe maak je hen enthousiast om lid te worden? De NTFU helpt je hierbij tijdens de actie ‘Welkom op de Club’. In maart en april kunnen potentiële leden kennismaken met het fietsen bij een club. Doet jouw vereniging ook mee?

Verenigingen

Vebego Limburgs Mooiste zoekt vrijwilligers

Wil jij op een sportieve manier geld verdienen voor jouw vereniging? De organisatie van het fietsevenement Vebego Limburgs Mooiste is op zoek naar leden, die tegen een vergoeding voor hun club, mee wil werken tijdens een van de grootste fietsevenementen van Nederland.

Versoepelingen coronamaatregelen van 25 september voor de wielersport

Per 25 september 2021 gaan er een aantal versoepelingen rondom de coronamaatregelen van kracht. Zo vervalt bijvoorbeeld de 1,5 meter maatregel en zijn grootschalige evenementen weer mogelijk. De versoepelingen hebben enkele gevolgen voor de fietssport en het verenigingsleven, we sommen ze voor je op in het onderstaande stukverenigingen@ntfu.nl

Afsluitdijk

Duizenden fietsers op de Afsluitdijk

Na jaren wachten kon het 1 en 2 juli eindelijk weer: fietsen over de Afsluitdijk. Zo’n 13.000 fietsers gingen over de 32 kilometer lange dijk tussen Den Oever en Kornwerderzand. Wielrenners grepen hun kans en reden het populaire rondje IJsselmeer.

Verenigingen

Voordelig helmen aanschaffen voor jouw vereniging

Wielersportbond NTFU en Ekoï gaan tot minstens 2025 samenwerken. De samenwerking tussen de twee partners uit zich als eerst via de cursus Wegkapitein. Deze cursus voor fietsverenigingen en -groepen zorgt dat zij veiliger op pad gaan. Sinds 2015 leidden we al meer dan 3.000 wegkapiteins en MTB-begeleiders op. Ekoï ondersteunt de cursus met materialen en budget.

Meer ruimte voor de fiets

Steeds minder groen en natuur om te sporten en ontspannen

De ruimte om te sporten, bewegen en ontspannen staat in heel Nederland onder druk. Uit onderzoek dat de ANWB liet uitvoeren wordt duidelijk dat we steeds minder groen om ons heen hebben. En dit wordt alleen maar minder door de groeiende bevolking en toename van het toerisme.

Je toertocht opgeven voor 2023? Doorloop deze stappen!

Jaarlijks genieten zo'n 300.000 fietsers, samen goed voor ruim 1,5 miljoen inschrijvingen, van al het moois dat toertochten te bieden hebben. NTFU clubs organiseren jaarlijks ruim 1100 toertochten die samenkomen in de toertochtkalender in Fietssport Magazine en via Fietssport.nl. Naast het enorme bereik van Fietssport magazine en Fietssport.nl, zorgen we door de kalender ook voor afstemming en coördinatie tussen de verschillende tochten. Organiseren jullie in 2023 (weer) een toertocht (of tochten) en wil je deze publiceren in de Fietssport kalender? Doorloop dan vóór 26 november 2022 de eerste twee stappen van het onderstaande stappenplan.