Tuchtrecht NTFU voor leden en vrijwilligers

Soms gebeuren er dingen op de sportvereniging die niet door de beugel kunnen. Wangedrag op de vereniging of bij een toertocht dient uiteraard aangepakt te worden. In de sportsector bestaat daarom het zogenaamde ‘Tuchtrecht’.

Leden van de NTFU (ook leden die lid zijn van de NTFU via de vereniging) zijn automatisch gebonden aan het tuchtrecht van de NTFU. Los van de leden is het echter ook belangrijk om vrijwilligers die niet lid zijn te wijzen op het tuchtrecht.

In de sport is tuchtrecht een vorm van rechtspraak die erop toeziet dat leden en vrijwilligers van een sportvereniging zich aan de gedragsregels -van zowel de vereniging als de sportbond houden. Het valt hiermee onder het private verenigingsrecht.

 

Wanneer wordt het tuchtrecht ingezet?

Tuchtrecht corrigeert dus ongewenst gedrag binnen de sportvereniging en ziet erop toe dat leden en vrijwilligers van een vereniging zich aan de gedragsregels van zowel de vereniging als de gehele sportsector houden. Tuchtrecht kan in verschillende situaties ingezet worden: bij het niet naleven van de statuten, bij racistische gedragingen en ongewenst gedrag. Tuchtrechtelijke beslissingen worden genomen door de tuchtcommissie van de NTFU.

 

Leden en vrijwilligers

Leden van NTFU (ook leden die lid zijn via de vereniging) zijn automatisch gebonden aan het tuchtrecht van de NTFU. Dat is in de statuten zo ingeregeld. Sommige vrijwilligers bij verenigingen of toertochten zijn geen lid van de NTFU of de vereniging, toch vallen zij door hun werkzaamheden als vrijwilliger onder het tuchtrecht van de NTFU

 

Taak van de vereniging

Het is de taak van de vereniging om vrijwilligers die niet lid zijn van de vereniging te wijzen op het tuchtrecht. De vrijwilliger hoeft niets te ondertekenen, een duidelijke melding is voldoende. Je kunt er bijvoorbeeld aan denken om een passage op te website op te nemen over het tuchtrecht bij vrijwilligers. Je kunt er ook voor kiezen om vrijwilligers die niet lid zijn hier een kort en bondig berichtje over te sturen. Om je op weg te helpen hebben we al een opzetje voor je geschreven:

 

“Als vereniging vinden we het belangrijk om de sport zo veilig mogelijk te organiseren. Daarom is de vereniging, de leden van de vereniging en alle vrijwilligers gebonden aan het tuchtreglement van de NTFU. Het Tuchtrecht corrigeert ongewenst gedrag en ziet er op toe dat leden en vrijwilligers van een aangesloten wielervereniging, stichting of evenementenorganisatie zich aan de gedragsregels en tuchtreglement -van zowel de vereniging als de gehele sportsector- houden. Het tuchtrecht van de NTFU is hier te vinden. “

 

Melding doen

Iedereen die een overtreding van de tuchtregels heeft geconstateerd, kan daarvan melding doen bij de NTFU. De melding kan schriftelijk in worden gestuurd naar Martine van de Veen en dient in ieder geval het volgende te bevatten: de overtreding, de overtreder, moment van overtreding, gegevens van eventuele getuigen, gegevens van de melder en de bron van de melder. Naast de vereniging en individuele verenigingsleden, kan ook een sportbond zelf melding doen van een overtreding. Van misdrijven dien je altijd melding te doen bij de politie.

Misschien ook interessant...

Afsluitdijk

Op 1 en 2 juli gaat de Afsluitdijk eenmalig open voor fietsers

Zaterdag 1 en zondag 2 juli gaat de Afsluitdijk eenmalig open voor fietsers en wandelaars. Beide dagen kun je over het fonkelnieuwe fietspad langs de Waddenzee zoeven. Hét moment voor het roemruchte Rondje IJsselmeer, want daarna gaat 'ie weer dicht.

Toertochten

Meld je toertocht aan voor de kalender van 2025

NTFU clubs organiseren jaarlijks ruim 1100 toertochten die samenkomen op de toertochtkalender in Fietssport Magazine en via Fietssport.nl. Organiseren jullie in 2025 (weer) een toertocht en wil je deze publiceren in de Fietssport kalender? Doorloop dan vóór 30 november 2024 de stappen uit het onderstaande stappenplan.

De Nederlandse Loterij steunt de fietssport

De Nederlandse Loterij draagt elk jaar ongeveer een kwart van de opbrengsten af aan het NOC*NSF en 77 sportbonden, waaronder de NTFU. Daarmee is het naast contributies, subsidies en sponsoring een belangrijke financiële duw in de rug.

Blijf (verantwoord) bewegen!

Voor miljoenen Nederlanders is het vanwege de lockdown niet mogelijk om te sporten op hun vaste locatie of trainingstijdstip. Gelukkig zijn er mogelijkheden om toch in beweging te blijven. In dit artikel geven we informatie hoe je op een verantwoorde manier kan blijven bewegen en zo de kans op blessures verkleint als de sport weer helemaal open gaat. Door op een verantwoorde manier te blijven sporten en of bewegen blijf je fit en vitaal. Iets wat juist in deze tijd zo belangrijk is.

Dijkwegen

Hoe veilig vinden fietsers het op dijkwegen

Fietsen over kilometers lange dijken is een feest voor iedereen die van oer-Hollandse landschappen houdt. Maar hoe veilig voelen fietsers zich eigenlijk, als ze zo'n dijkweg delen met andere fietsers, wandelaars, autorijders, motorrijders en landbouwverkeer. 

Tropische temperaturen: Bereid je goed voor!

Deze zomer hebben we af en toe te maken met tropische temperaturen. Heerlijk toch? Voor een dagje strand wel. Als je wil fietsen in deze hitte, moet je je goed voorbereiden! 

6x tips voor het aanspreken op gedrag

Binnen de meeste verenigingen gelden duidelijke afspraken. Bijvoorbeeld over het gewenste gedrag tijdens het fietsen, snelheid binnen de groep en wat er van leden wordt verwacht als het aankomt op de coronamaatregelen. Houdt iedereen zich aan de afspraken? Of vinden leden het onduidelijk en gaat het wel eens mis? Met deze 6 tips spreek je leden gericht aan en stuur je aan op een positief effect.

Afsluitdijk

Fietsorganisaties teleurgesteld over mogelijkheden voor fietsen en wandelen op de Afsluitdijk

Rijkswaterstaat moet meer doen om fietsen en wandelen mogelijk te maken op de Afsluitdijk. De 32 kilometer lange dijk blijft tot 2025 gesloten voor fietsers en wandelaars omdat de dijk versterkt en vernieuwd wordt. Fietsplatform, Wandelnet, de NTFU en Fietsersbond zijn teleurgesteld en sturen daarom een brief aan de Tweede Kamer. Daarin vragen ze opnieuw aandacht voor de adviezen die ze begin 2020 al gaven aan Rijkswaterstaat.

Landelijk onderzoek naar de situatie op het fietspad

Vaak gaat het goed en delen we het fietspad zonder problemen. Soms gaat het mis en zijn er irritaties. Hoe komt dat? Is het drukker, zijn er meer verschillende soorten fietsers, is er minder begrip, ligt het aan de infrastructuur of is het een combinatie? Om deze ontwikkelingen beter te begrijpen en oplossingen te verkennen, testen en in praktijk te brengen, startte de Universiteit van Amsterdam het landelijk onderzoeksproject SamenOpHetFietspad. De NTFU heeft zich bij dit onderzoek aangesloten.

Versoepelingen coronamaatregelen van 25 september voor de wielersport

Per 25 september 2021 gaan er een aantal versoepelingen rondom de coronamaatregelen van kracht. Zo vervalt bijvoorbeeld de 1,5 meter maatregel en zijn grootschalige evenementen weer mogelijk. De versoepelingen hebben enkele gevolgen voor de fietssport en het verenigingsleven, we sommen ze voor je op in het onderstaande stukverenigingen@ntfu.nl